Πέμπτη 30 Απριλίου 2009

Η ΖΩΗ ΕΧΕΙ ΔΥΟ ΟΨΕΙΣ

Αυτός: Ναι, επιτέλους. Δεν μπορούσα να περιμένω άλλο.

Αυτή: Θέλεις να φύγω;

Αυτός: Όχι, ούτε καν να το σκέφτεσαι.

Αυτή: Με αγαπάς:

Αυτός: Φυσικά. Όσο πάει και πιο πολύ.

Αυτή: Μ' έχεις απατήσει ποτέ;

Αυτός: Όχι βέβαια.

Αυτή: Θα με φιλήσεις;

Αυτός: Οπωσδήποτε.

Αυτή: Θα με χτυπήσεις;

Αυτός: Είσαι τρελή; Δεν είμαι τέτοιος τύπος.

Αυτή: Μπορώ να σ' εμπιστευτώ;

Αυτός: Ναι

Αυτή: Αγάπη μου!

Τώρα διαβάστε το ανάποδα, από κάτω προς τα πάνω.

Σαν σήμερα στην ιστορία : Οι τρείς τελευταίες μέρες του Απρίλη


Φωτογραφία
του ήρωα Μακεδονομάχου Χρήστου Πραντούνα
από τη προσωπική συλλογή του φίλου κ. Γιάννη Χήρα

Eλλάδα

28 Απριλίου

1821:Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης ανακηρύσσεται αρχιστράτηγος και αναλαμβάνει το συντονισμό της πολιορκίας της Τριπολιτσάς.

1897: Η ελληνική κυβέρνηση αποδέχεται την ανάκληση του Ελληνικού Στρατού από την Κρήτη και την αυτονομία της νήσου υπό την επικυριαρχία του σουλτάνου.

1906: Ο αρχηγός ανταρτικού σώματος, ανθυπολοχαγός Χρήστος Πραντούνας (Καψάλης), φονεύεται σε βουλγαρική ενέδρα στη λίμνη των Γιαννιτσών.

1928: Η πόλη της Κορίνθου, που καταστράφηκε από τον τρομερό σεισμό της 23ης Μαρτίου, κατεδαφίζεται ολόκληρη για να ανοικοδομηθεί από την αρχή.

1971: Ο Παναθηναϊκός νικά τον Ερυθρό Αστέρα με 3-0 στο δεύτερο ημιτελικό της Αθήνας και παίρνει το εισιτήριο για τον τελικό στο Γουέμπλεϊ του Λονδίνου.

1992: Δακρυσμένος μπροστά στην τηλεόραση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής δηλώνει: «Υπάρχει μόνο μία Μακεδονία και αυτή είναι ελληνική».

1998: Εκλέγεται Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος ο έως τότε Μητροπολίτης Δημητριάδος Χριστόδουλος (Χρήστος Παρασκευαΐδης).

29 Απριλίου

το 1930: Αυτοκτονεί η ποιήτρια Μαρία Πολυδούρη.

το 1933: Πεθαίνει ο Αλεξανδρινός ποιητής Κωνσταντίνος Καβάφης.

30 Απριλίου

1821: Το Συνέδριο των μεγάλων ευρωπαϊκών δυνάμεων στο Λάιμπαχ (σημερινή Λιουμπλιάνα) αποδοκιμάζει την ελληνική επανάσταση.

1915: Γεννιέται ο Νίκος Γκάτσος, ποιητής και στιχουργός. («Αμοργός») [θαν. 12/5/1992]

1919: Επικυρώνεται στη Διάσκεψη Ειρήνης του Παρισιού η αποστολή ελληνικού στρατού στη Σμύρνη, για να επιβάλει την τάξη και να προστατεύσει τον χριστιανικό πληθυσμό στην περιοχή.

1925: Ο Ολυμπιακός, ενάμιση μήνα μετά την ίδρυσή του, δίνει τον πρώτο αγώνα του στο ποδηλατοδρόμιο, το κατοπινό στάδιο Καραϊσκάκη. Νικά τη γαλλική ομάδα του πλοίου «Ζαν Ντ' Αρκ» με 5-0.

1930: Το ελληνικό κράτος κάνει αποδεκτή τη δωρεά των κληρονόμων του Εμμανουήλ Μπενάκη για την ίδρυση μουσείου στη γωνία της λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας και της οδού Κουμπάρη.


ΚΟΣΜΟΣ

28 Απριλίου

1923: Διεξάγεται για πρώτη φορά στο Γουέμπλεϊ ο τελικός του κυπέλλου Αγγλίας μεταξύ Μπόλτον-Γουέστχαμ, 2-0, ενώπιον 200.000 θεατών.

1937: Γεννήθηκε ο Ιρακινός δικτάτορας Σαντάμ Χουσεΐν (1979-2003).

1945: Εκτελέστηκε ο Ιταλός δικτάτορας Μπενίτο Μουσολίνι, μαζί με την ερωμένη του Κλάρα Πετάτσι, από συμπατριώτες τους αντιφασίστες.

1967: Ο Μοχάμεντ Άλι αρνείται να υπηρετήσει τη θητεία του στον αμερικανικό στρατό και του αφαιρείται ο τίτλος του παγκόσμιου πρωταθλητή στην πυγμαχία.

1969: Ο Σαρλ ντε Γκολ παραιτείται από την προεδρία της Γαλλίας, εξαιτίας του γαλλικού Μάη.

29 Απριλίου

το 1949: Στην Κίνα, ένα εκατομμύριο στρατιώτες υπό τον Μάο τσε-τουνγκ διασχίζουν τον ποταμό Γιανγκτσέ, με σκοπό να απελευθερώσουν τη χώρα.

το 1980:
Πεθαίνει, σε ηλικία 80 ετών, ο Άλφρεντ Χίτσκοκ, ο σκηνοθέτης της αγωνίας και του σασπένς.

το 1990... στην Ελβετία, στο καντόνι της Απεντζέλ-Ίνερχοντεν οι άνδρες ψηφίζουν, για τρίτη φορά, κατά του δικαιώματος ψήφου των γυναικών.

30 Απριλίου

311: Ο αυτοκράτορας Γαλέριος Βαλέριος Μαξιμιανός εκδίδει διάταγμα, με το οποίο η χριστιανική θρησκεία αναγνωρίζεται και επίσημα στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία.

1945: Αδόλφος Χίτλερ (γεν. 20/4/1889) και η Εύα Μπράουν (γεν. 6/2/1912), που έγινε από ερωμένη επίσημη σύζυγός του μια μέρα νωρίτερα, αυτοκτόνούν στο καταφύγιο της Καγγελαρίας με δηλητήριο, μία ημέρα μετά το γάμο τους.

Πηγές:

Επιλογές από την εφημερίδα Απογευματινή, την ιστοσελίδα της ΕΡΤ και από την ιστοσελίδα του Σαν Σήμερα.gr

Τετάρτη 29 Απριλίου 2009

HAVE FUN



ΑΝΕΥ ΣΧΟΛΙΩΝ


ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΟΙ ΧΗΝΕΣ
ΞΕΡΟΥΝ ΤΟ ΚΟΛΠΟ

Δευτέρα 27 Απριλίου 2009

Κλείστε φθηνές διακοπές στην Ελλάδα μέσω του εξωτερικού

Γιατί οι κάτοικοι δημοφιλών καλοκαιρινών τουριστικών προορισμών και δη της Μεσογείου πληρώνουν πολλές φορές στην ίδια τους τη χώρα ακριβότερα τις διακοπές τους σε σχέση με τους Αγγλους, Γερμανούς ή άλλους ξένους επισκέπτες των χωρών τους; Aυτό είναι ένα ερώτημα που απασχολεί Ελληνες, Ισπανούς αλλά και κατοίκους άλλων τουριστικών καλοκαιρινών προορισμών του ευρωπαϊκού Νότου, το οποίο γίνεται ακόμη πιο έντονο όταν στη διπλανή ξαπλώστρα του ξενοδοχείου που διαμένουν ξένοι επισκέπτες συζητούν για το πόσο χαμηλές τιμές πλήρωσαν απολαμβάνοντας τις ίδιες υπηρεσίες με αυτούς.

Προφανώς, αυτό δεν συμβαίνει γιατί οι Ελληνες ιδιοκτήτες καταλυμάτων έχουν κάτι με τους Ελληνες τουρίστες ούτε γιατί οι Ισπανοί ξενοδόχοι έχουν κάτι με τους συμπατριώτες τους. Η δυνατότητα αυτή των ξένων επισκεπτών να κλείσουν φθηνότερα τις διακοπές τους για παράδειγμα στον ελληνικό προορισμό προκύπτει από κανόνες που επιβάλλει η επιχειρηματική τουριστική αγορά παγκοσμίως.

Οι ξενοδόχοι και ιδιοκτήτες διαμερισμάτων, τουλάχιστον, έξι μήνες νωρίτερα από την έναρξη της τουριστικής περιόδου πουλάνε «χονδρική» τα δωμάτιά τους στους ξένους τour οperators προσπαθώντας να εξασφαλίσουν ικανοποιητικές πληρότητες καθόλη τη διάρκεια της σεζόν. Οι τour οperators έχοντας εξασφαλίσει φθηνά τα δωμάτια τα διαθέτουν με τη σειρά τους προς ενοικίαση νωρίς και φθηνότερα στους πελάτες τους είτε αυτόνομα είτε με το αεροπορικό εισιτήριο και την παροχή πρόσθετων υπηρεσιών μεταφοράς κ.ά.

Τour οperator για κρατήσεις στην εσωτερική αγορά από Ελληνες τουρίστες που να έχει τον ρόλο των ξένων τοur οperator δεν υπάρχει. Και αυτό γιατί οι Ελληνες τουρίστες δεν κάνουν νωρίς τις κρατήσεις τους ενώ ο μεγαλύτερος όγκος ταξιδεύει κυρίως τον Αύγουστο. Τα ελληνικά ταξιδιωτικά γραφεία διαθέτουν χαμηλότερες τιμές από τις τιμές που δίνουν στους μεμονωμένους πελάτες τα ξενοδοχεία. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων, έχει ήδη απευθύνει σύσταση προς τους ξενοδόχους για τη διατήρηση χαμηλών τιμών προς τους Ελληνες τουρίστες τη φετινή σεζόν και θα την επαναλάβει το επόμενο διάστημα. Ξενοδοχεία που προέβησαν σε προσφορές κατά την πασχαλινή περίοδο «επιβραβεύθηκαν» από τους Ελληνες τουρίστες με υψηλές πληρότητες και, ήδη, αναμένεται να ακολουθήσουν την ίδια πολιτική και το τριήμερο της Πρωτομαγιάς.

Η ΠΟΞ στη σύστασή της αναμένεται να προτρέπει τους ξενοδόχους από τώρα να διαμορφώσουν τους προϋπολογισμούς τους για το 2010, συμπεριλαμβάνοντας με ελκυστικές προσφορές στην τιμολογιακή τους πολιτική και την ελληνική αγορά. Παράλληλα, επισημαίνει τη δυνατότητα που έχουν και οι Ελληνες να κλείσουν μέσω διαδικτυακών τόπων τη διαμονή τους σε μεγάλο αριθμό ξενοδοχείων σε τιμές αντίστοιχες με αυτές που κλείνουν και οι ξένοι τουρίστες. Ενδεικτικά, ορισμένοι διαδικτυακοί τόποι που αξίζει να επισκεφθεί κανείς, προκειμένου να κλείσει το ξενοδοχειακό του κατάλυμα έχουν ως εξής: www.youtravel.com, www. expedia.com, www.hotels.com, www.booking.com, www. hotelier365.com, www.lastminute.com, www.thomascook.com, www.medhotels.com, www.thomson.co.uk, www.hotels4you.co.uk

Από την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_2_26/04/2009_312283

24 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1915 - Η ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΑΡΜΕΝΙΩΝ



Ως γενοκτονία των Αρμενίων αναφέρονται τα γεγονότα εξόντωσης Αρμενίων πολιτών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου. Εντολές για εκκαθαρίσεις Αρμενίων είχαν δοθεί νωρίτερα από το Σουλτάνο Αμπντούλ Χαμίτ (1894-96) ωστόσο η κύρια ευθύνη για τις πλέον εκτεταμένες σφαγές τους αποδίδεται στο κίνημα των Νεότουρκων (1908-18).

Την 24η Απριλίου του 1915, 300 άτομα της πολιτικής και πνευματικής ηγεσίας των Αρμενίων συγκεντρώθηκαν στην Κωνσταντινούπολη και στη συνέχεια οδηγήθηκαν στο θάνατο. Αυτό ήταν ο προπομπός όσων ακολούθησαν στα χρόνια μέχρι το 1923, όταν ο αριθμός των νεκρών της Γενοκτονίας έφτασε τους 1.500.000.

Η Γενοκτονία των Αρμενίων, η πρώτη γενοκτονία του 20ου αιώνα, ήταν ένα προμελετημένο έγκλημα, το οποίο η κυβέρνηση των Νεότουρκων έφερε σε πέρας με συστηματικότητα. Οι μέθοδοι που χρησιμοποίησε ήταν ο ξεριζωμός, η εξάντληση στις κακουχίες, τα βασανιστήρια, η πείνα και η δίψα, και τα στρατόπεδα θανάτου στην έρημο.

Τουρκικές πηγές αναφέρουν ότι ο αριθμός των νεκρών Αρμενίων ήταν από 600.000 ως 800.000, ενώ Δυτικές και Αρμενικές πηγές ανεβάζουν τον αριθμό των σφαγιασθέντων στο 1.500.000[3].

Θεωρείται μια από τις πρώτες σύγχρονες γενοκτονίες. Η Τουρκία αρνείται την ύπαρξη «γενοκτονίας» και ισχυρίζεται ότι πραγματοποιήθηκε ένας βίαιος εκτοπισμός του Αρμενικού πληθυσμού. Μέχρι το 2009, 21 κράτη είχαν αναγνωρίσει επισήμως τα γεγονότα ως γενοκτονία των Αρμενίων, όπως και η Διεθνής Ένωση Μελετητών για τη Γενοκτονία (International Association of Genocide Scholars)[6].

Η Γενοκτονία των Αρμενίων πραγματοποιήθηκε παράλληλα με γενοκτονίες σε βάρος και άλλων χριστιανικών πληθυσμών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, δηλ. των Ελλήνων και των Ασσυρίων.

94 χρόνια μετά, η Τουρκία διεκδικεί την είσοδό της στην Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς να έχει αναγνωρίσει το έγκλημα που έχει διαπράξει. Ο Τούρκος συγγραφέας Ορχάν Παμούκ, που σε έργο του αναφέρει τη Γενοκτονία, σύρεται στα δικαστήρια και τα βιβλία του καίγονται. Ο πρωθυπουργός της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, υπεκφεύγει λέγοντας «να αφεθεί το θέμα στους ιστορικούς»…

ΠΗΓΕΣ:

  1. "Armenian massacres." Encyclopædia Britannica. 2009. Encyclopædia Britannica Online. 2009
  2. Council of Europe Parliamentary Assembly Resolution, 24 Απριλίου 1998
  3. "Cultural Cleansing: Who Remembers The Armenians," in Robert Bevan. The Destruction of Memory, Reaction Books, London. 2006, pp. 25–60
  4. Niall Ferguson, The War of the World: Twentieth-Century Conflict and the Descent of the West, New York: Penguin Press, 2006, 176-7
  5. R. J. Rummel, The Holocaust in Comparative and Historical Perspective, A Journal Social Issues, April 1, 1998 — Vol.3, no.2
  6. Ψήφισμα της Ένωσης (1997)
Δείτε επίσης
* Armenian Genocide Fact Sheet at :
http://www.umd.umich.edu/dept/armenian/facts/genocide.html

http://www.armenian-genocide.org/photo_wegner.html
http://el.wikipedia.org/

www.agitprop.gr/article/79/armenian-genocide