Translate -TRANSLATE -

Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2009

ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙ (28.02.2009)

Η Ακρόπολη με τον Ναο του Παρθενώνα
όπως φαίνεται από την πλατεία

Ο σταθμός του ΜΕΤΡΟ των Αθηνών
Η βυζαντινή εκκλησία της Παντάνασσας
"Πηγαδάκι" στην πλατεία


ΠΛΑΤΕΙΑ ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙΟΥ

Η πλατεία Μοναστηρακίου είναι μια από τις πιο πολυσύχναστες της πόλης. Περιβάλλεται από τους πιο εμπορικούς δρόμους της λεγόμενης παλιάς Αθήνας και παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Εδώ χτυπά η καρδιά της πιο χαρακτηριστικής συνοικίας της πρωτεύουσας. Φυσικά μιλάμε για το Μοναστηράκι, που μοιάζει με μια πόλη μέσα στη πόλη. Ο χρόνος σταμάτησε στα στενά σοκάκια της όμορφης γειτονιάς και έμεινε εκεί να αναπολεί τα περασμένα. Έτσι, η ολόκληρη η περιοχή ζει το σήμερα, διατηρώντας τη μορφή του χθες και προσφέρει στους περιπατητές πληθώρα συγκινήσεων.
Στην ιστορική πλατεία Μοναστηρακίου, η οποία ανακαινίστηκε πρόσφατα και απέκτησε την παλιά της αίγλη, βρίσκεται και η είσοδος του σταθμού του μετρό. Γύρω της εκτείνονται οι γραφικότεροι και πιο εμπορικοί δρόμοι της Αθήνας. Ανδριανού, Πανδρόσου, Ηφαίστου, Αγίου Φιλίππου, Ερμού και οι κάθετοι σ’ αυτούς δρόμοι, είναι οι δημοφιλέστεροι και πιο πολυσύχναστοι στους οποίους μπορεί κανείς να βρει και να αγοράσει τα πάντα.
Επίσης, στην πλατεία βρίσκεται το τζαμί Τζισταράκη το οποίο λειτουργεί ως μουσείο Παραδοσιακής Κεραμικής Τέχνης και η βυζαντινή εκκλησία της Παντάνασσας που χρονολογείται από τον 10ο αιώνα.

Πηγή του κειμένου: http://www.holiday.gr/gr/page.php?page_id=659

ΤΑ ΤΡΟΜΕΡΑ ΠΑΙΔΙΑ


Το έθιμο τον χαρταετού




Την Δευτέρα που μας έρχεται ο λαός μας την αποκαλεί Καθαρή Δευτέρα. Ο ουρανός, από άκρη σε άκρη στην Ελλάδα, θα γεμίσει με πολύχρωμα "πουλιά", τους χαρταετούς. Κατά την επικρατούσα άποψη, οι χαρταετοί είναι επινόηση των Ανατολικών λαών. Σε αυτές τις χώρες, η τέχνη της κατασκευής χαρταετών τελειοποιήθηκε, φτάνοντας στο σημείο να φτιάχνουν "ιπτάμενους" δράκους, πουλιά, ψάρια, ζώα. Τους στόλιζαν με ευχές και επιθυμίες, και τις έστελναν με έναν αετό, όσο πιο κοντά μπορούσαν στον Θεό. Προσάρμοζαν πάνω τους μικρές φλογέρες, οι οποίες σφύριζαν καθώς περνούσε από μέσα τους ο αέρας, κι ο ήχος που έβγαζαν πίστευαν ότι έδιωχνε μακριά τα κακά πνεύματα. Ή σήκωναν πολλούς μαζί αετούς στον ουρανό, με συνοδεία ύμνων, προσευχή και ικεσία στους θεούς τους. Ακόμα και σήμερα, δυο χιλιάδες χρόνια μετά, οι Κινέζοι πιστεύουν ότι πετώντας αετούς, θα διώξουν μακριά τους την κακή τύχη, και ότι όσο πιο ψηλά φτάσει ο αετός, τόσο πιο τυχεροί θα είναι. 
Στην Κίνα, η παράδοση λέει, ότι αετούς έφτιαχναν από το 1000 π.Χ. Η πρώτη όμως γραπτή μαρτυρία βρίσκεται σε κείμενο του 4ου π.Χ. αιώνα, το οποίο αναφέρει ότι κάποιος Κουνγκσού Φαν, κατασκεύασε ένα "ξύλινο πουλί" το οποίο πέταγε επί τρεις συνεχόμενες μέρες. Από πολύ νωρίς οι χαρταετοί εκτός από παιχνίδι ή την χρήση τους σε θρησκευτικές τελετές, άρχισαν να έχουν και πρακτικές εφαρμογές. Αναφέρεται ότι ο αυτοκράτορας Γουέν Χσούν Τι, έκανε πειράματα πτήσεων με αετούς, φτιαγμένους όμως όχι από χαρτί ή ύφασμα, αλλά από μπαμπού, τους οποίους επάνδρωνε με κρατούμενους. Όσοι από αυτούς επιζούσαν των πτήσεων αυτών, κέρδιζαν την ελευθερία τους.
Αετοί που βασίζονταν πάνω στα ίδια σχέδια, χρησιμοποιήθηκαν σε ευρεία κλίμακα για στρατιωτικούς σκοπούς. Σύμφωνα με γραπτές μαρτυρίες, οι χαρταετοί ήταν τόσο μεγάλοι και τόσο γερά κατασκευασμένοι, που μπορούσαν να σηκώσουν και να κρατήσουν στον αέρα για ικανό χρονικό διάστημα έναν στρατιώτη, προκειμένου να παρακολουθήσει τις κινήσεις του εχθρού, αλλά και για μετάδοση σινιάλων, από μια περιοχή σε μια άλλη.  
Κατά την διάρκεια της δυναστείας των Χαν, κάποιος στρατηγός χρησιμοποίησε έναν αετό για τοπογραφικούς σκοπούς! Σκοπός του ήταν να καταλάβει ένα παλάτι, αλλά συναντούσε σθεναρή αντίσταση. Σκέφτηκε λοιπόν να κατασκευάσει ένα τούνελ, και να κάνει έφοδο στο παλάτι. Το βασικό του όμως πρόβλημα ήταν ότι δεν μπορούσε να υπολογίσει το μήκος που θα έπρεπε να έχει το τούνελ αυτό, ώστε να βγει στο κέντρο του παλατιού. Σκέφτηκε λοιπόν το εξής: σήκωσε έναν χαρταετό στον αέρα, με την άκρη του σκοινιού του στο σημείο που θα ξεκινούσε το τούνελ και τον ίδιο τον χαρταετό να υπερίπταται πάνω από το παλάτι. Έτσι είχε ένα φανταστικό ορθογώνιο τρίγωνο. Κάνοντας μετά απλές γεωμετρικές πράξεις, μπόρεσε να υπολογίσει με ακρίβεια το μήκος του τούνελ. 
Αυτό όμως που δεν ξέρουμε οι περισσότεροι, είναι ότι και κατά την ελληνική αρχαιότητα υπήρξαν δείγματα προσπαθειών κατασκευής αετών. Αναφέρεται ότι ο αρχιμηχανικός Αρχύτας χρησιμοποίησε στις μελέτες του τον αετό. Ο Αρχύτας (440 - 360 π.χ.) ήταν ένας μαθηματικός από τον Τάραντα, μαθητής του Πυθαγόρα, που ασχολήθηκε και με πτήσεις. Θεωρείται ο τελευταίος αλλά και ο σημαντικότερος των Πυθαγορείων. Κείμενα του Αρχύτα λέγεται ότι μελετούσε και ο Γαλιλαίος. Επίσης σε ελληνικό αγγείο της κλασικής εποχής, υπάρχει παράσταση κόρης, η οποία κρατά στα χέρια της μια λευκή σαΐτα από το νήμα της, έτοιμη να την πετάξει. 
Στην Ευρώπη ο χαρταετός εμφανίζεται γύρω στο 1400 μ.Χ. τον έφεραν εξερευνητές που είχαν επιστρέψει από την Ασία. Βέβαια εκείνοι οι αετοί δεν ήταν όπως τους ξέρουμε σήμερα. Κι αυτό γιατί για να γίνει ο χαρταετός χρειάζεται πολύ και λεπτό χαρτί, το οποίο ήταν είδος πολυτελείας εκείνη την εποχή. Γι' αυτό, οι αετοί κατά την διάρκεια του Μεσαίωνα ήταν φτιαγμένοι από πανί, όπως τα πανιά των πλοίων.
Γραπτές αναφορές για την παρουσία αετού στην Ευρώπη συναντάμε σε γερμανικά έγγραφα του 1450. Αργότερα, το 1606, ένας Ισπανός κληρικός έγραφε στο ημερολόγιο του ότι τον χρησιμοποιούσαν σαν "παιχνίδι χαράς, την ημέρα του Πάσχα". 
Μια γαλλική παράσταση του 1657 κι άλλη μια του 1807 μας δείχνουν παιδιά που παίζουν με χαρταετό. Από αυτό μπορούμε να υποθέσουμε ότι τα πλουσιόπαιδα της Ευρώπης, που διέθεταν χαρτί, ξεκίνησαν πρώτα την ενασχόληση τους με την κατασκευή και το πέταγμα του αετού.
Όμως οι αετοί, φτιαγμένοι από χαρτί ή ύφασμα, χρησιμοποιήθηκαν και για επιστημονικούς σκοπούς. Το 1752, ο Βενιαμίν Φραγκλίνος διαπίστωσε με την βοήθεια ενός αετού, τον ηλεκτρισμό της ατμόσφαιρας και έφτιαξε το αλεξικέραυνο. 
Το 1880 ο Αυστραλός Hargrave σχεδίασε τεράστιο αετό για μετεωρολογικές παρατηρήσεις. Σύμφωνα με προφορικές μαρτυρίες, την μεγάλη γέφυρα του Νιαγάρα άρχισαν να την κατασκευάζουν περνώντας από την μια όχθη στην άλλη το πρώτο σκοινί δεμένο σε έναν χαρταετό. Επίσης υπάρχουν αναφορές για πλοία που είχαν εξοκείλει σε ακτές και τα οποία απεγκλωβίστηκαν, αφού τους είχαν ρίξει ναυαγοσωστικά καλώδια με την βοήθεια αετών. 
Έτσι οι χαρταετοί, παρόλο που στις μέρες μας τους συνδυάζουμε μόνο με το παιχνίδι, έχουν χρησιμοποιηθεί ευρέως από τον άνθρωπο για πολλούς σκοπούς. Τους χρησιμοποίησαν για ψάρεμα, για να διεξάγουν μετρήσεις, για στρατιωτικούς σκοπούς, ακόμα και για να διεξάγουν επιστημονικά πειράματα. 
Στις μέρες μας η κατασκευή του χαρταετού είναι εύκολη υπόθεση. 
Το πέταγμα του αετού την Καθαρή Δευτέρα είναι ένα όμορφο παιχνίδι, ένα γραφικό έθιμο, ένα πανηγύρι χρωμάτων στους ουρανούς μας. Ας το χαρούμε προσπαθώντας να στείλουμε και τον δικό μας αετό, ψηλά στον ανοιξιάτικο ουρανό, κοντά στον ήλιο.

Πηγή: Διαδίκτυο-Τα δικά μας φτερά
Ιανουάριος - Φεβρουάριος 2008

Μια προσωπική στιγμή


Καλημέρα

Το ζευγάρι της φωτογραφίας μπορεί φυσιογνωμικά να μην λέει τίποτα σε σας , λέει όμως πολλά σε μένα. Είναι οι άνθρωποι που μου προσέφεραν την δυνατότητα να επικοινωνώ μαζί σας σήμερα, και που οι συμβουλές τους και τα κηρύγματά τους ηχούν ακόμα στα αυτιά μου. Είναι οι άνθρωποι που η άδολη αγάπη και στοργή τους με συντρόφευσαν για πολλά χρόνια και που ο απόηχος τους με συντροφεύει και σήμερα.

Είναι οι γονείς μου, ο Αντώνης Γραικιώτης και η Μαρίκα Γραικιώτη-Τσαγκαράκη που δυστυχώς δεν ζουν σήμερα. Όμως έστω και αν έχει περάσει σχεδόν μια εικοσαετία από τον θάνατό τους η σκέψη και η αγάπη μου, ειδικά σήμερα που είναι τα γενέθλια μου, τους συντροφεύουν, όπου και να βρίσκονται και σίγουρα θα τους συντροφεύουν για πάντα.

Η ανάρτηση αυτή δεν έχει άλλο σκοπό παρά, σαν μια μέρα σαν και αυτή, να τους πει δημόσια, έστω και αν δεν ζουν να το διαβάσουν, ένα μεγάλο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ για όλα όσα μου προσέφεραν και ότι τους αγαπώ και μου λείπουν.

Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2009

ΤΕΣΣΕΡΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΧΝΑΜΕ !!!





Σε ευχαριστώ Μίλτο

ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΤΕ ΤΗΝ ΖΩΗ - Στείλε «ΟΧΙ» στο μεταλλαγμένο καλαμπόκι!

Στείλε επιστολή στις πρεσβείες των δέκα χωρών που σύντομα θα αποφασίσουν για το μέλλον της καλλιέργειας μεταλλαγμένων στην Ευρώπη. Ζητήστε τους να υποστηρίξουν το δικαίωμα της Ελλάδας, της Αυστρίας, της Ουγγαρίας και της Γαλλίας να διατηρήσουν το περιβάλλον, την υγεία των πολιτών τους και τη γεωργία τους απαλλαγμένη από μεταλλαγμένα!

Η πλειοψηφία των ευρωπαίων καταναλωτών επιμένει και λέει όχι στα μεταλλαγμένα. Μάλιστα η Ελλάδα μαζί με την Αυστρία, την Ουγγαρία και τη Γαλλία, έχουν καταφέρει να αντισταθούν και νομοθετικά στην καλλιέργεια μεταλλαγμένων στα εδάφη τους κι έχουν απαγορεύσει την καλλιέργεια του μοναδικού μεταλλαγμένου φυτού που έχει εγκριθεί για καλλιέργεια στην Ευρώπη, το καλαμπόκι MON810.Τώρα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αμφισβητεί το δικαίωμα των τεσσάρων χωρών να προστατεύουν τη βιοπικοιλότητα, την υγεία των πολιτών και τη γεωργία τους και τους ζητά να άρουν τις εθνικές απαγορεύσεις τους .

Στείλτε μήνυμα στις πρεσβείες επισημαίνοντας ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι χώρες που προωθούν τα μεταλλαγμένα πρέπει να δώσουν προσοχή στις ενδείξεις των επιστημόνων και να σεβαστούν την επιθυμία των καταναλωτών και όχι να υποστηρίζουν τα συμφέροντα των λίγων πολυεθνικών εταιρειών που ενδιαφέρονται μόνο για το κέρδος και τον έλεγχο της διατροφικής αλυσίδας.

Το κείμενο που σας καλεί η GREENPEACE να υπογράψετε βρίσκεται στην ιστοσελίδα http://www.greenpeace.org/greece/news/no-to-gmo (αρκεί ένα κλικ στον τίτλο του παρόντος) και έχει ως ακολούθως:

Αξιότιμε κύριε Πρέσβη,

Σας γράφω διότι ανησυχώ ότι στα επερχόμενα ευρωπαϊκά Συμβούλια Υπουργών Περιβάλλοντος και Υπουργών Γεωργίας η θέση της χώρας σας σχετικά με τα μεταλλαγμένα πρόκειται να επηρεάσει άμεσα και τη δική μου χώρα.

Όπως ήδη γνωρίζετε, η Ελλάδα, όπως και η Αυστρία, η Γαλλία και η Ουγγαρία, έχει απαγορεύσει την καλλιέργεια του μεταλλαγμένου καλαμποκιού ΜΟΝ810 εξαιτίας των αρνητικών επιπτώσεων που έχει στο περιβάλλον και τη βιοπικοιλότητα.

Εντούτοις, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αψηφώντας τις αρχές της δημοκρατίας, τις ενδείξεις των επιστημόνων και την επιθυμία της πλειοψηφίας των καταναλωτών, ζήτησε από την Ελλάδα, την Αυστρία, τη Γαλλία και την Ουγγαρία να άρουν τις εθνικές απαγορεύσεις τους.

Η πρώτη κρίσιμη ψήφος θα γίνει στις 2 Μαρτίου όπου τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα ψηφίσουν σχετικά με την Αυστριακή και την Ουγγρική απαγόρευση, ενώ η Γαλλική και η Ελληνική απαγόρευση θα ψηφιστούν σε επόμενη ημερομηνία που δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί.

Άκουσα πώς η χώρα σας θα ψηφίσει υπέρ της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το οποίο σημαίνει ότι το δικαίωμα της χώρας μου να προστατεύει τη βιοποικιλότητα, τη γεωργία και την υγεία των πολιτών της καταπατάται από τη ψήφο της δικής σας χώρας.

Για το λόγο αυτό σας ζητώ να στείλετε επειγόντως μήνυμα στην κυβέρνηση σας και να ζητήσετε να υποστηρίξει την Ελλάδα, την Αυστρία, την Ουγγαρία και τη Γαλλία και να ψηφίσει εναντίον της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Συνεχείς επιστημονικές ενδείξεις δείχνουν ότι τα μεταλλαγμένα έχουν απρόβλεπτες επιπτώσεις στην υγεία και το περιβάλλον. Εκατοντάδες περιστατικά γενετικής επιμόλυνσης που έχουν σημειωθεί τα τελευταία χρόνια σε διάφορες χώρες του κόσμου αποδεικνύουν ότι τα μεταλλαγμένα δεν μπορούν να περιορισθούν. Η απελευθέρωση τους στο περιβάλλον θέτει ολόκληρη τη γεωργία (συμβατική και βιολογική) σε κίνδυνο γενετικής επιμόλυνσης

Τον Απρίλιο του 2008, η έκθεση που δημοσίευσαν ο ΟΗΕ και η Παγκόσμια Τράπεζα με τίτλο «Αποτίμηση της Παγκόσμιας Γεωργίας» τόνισε ότι τα μεταλλαγμένα δεν μπορούν να είναι λύση στα παγκόσμια προβλήματα της επισιτιστικής κρίσης και των κλιματικών αλλαγών και ότι το μέλλον της γεωργίας είναι οι ήπιες μέθοδοι βιώσιμης γεωργίας.

Ειλικρινά ελπίζω ότι η χώρα σας θα στηρίξει την Ελλάδα, την Αυστρία, τη Γαλλία και την Ουγγαρία στις επερχόμενες ψηφοφορίες.

Με εκτίμηση,



Dear Mr/Mrs Ambassador,

Subject line: safeguard the gmo bans

I am worried that the position of your country regarding GMOs could have a direct effect on my country.

As you know, Greece, as well as Hungary, Austria, and France have banned the cultivation of MON810 GM maize, because of the negative effects it can have on the environment and wildlife. However, disregarding democracy, science and public opinion, the European Commission has asked Greece, Hungary, Austria, and France to lift their ban. The first crucial vote is talking place on the 2 March where the EU member states will be voting on the Hungarian and Austrian ban, while the French and the Greek bans will be voted at a later day. I have heard that your county could be voting against Greece, Hungary, Austria, and France.

Whether Greece will be allowed to exercise its democratic right to protect its territory, safeguarding its biodiversity, agriculture and public health, depends on how your country will vote. I therefore urge you to send a message to your government to support Greece, Hungary, Austria, and France and vote against the Commission proposal. I would expect you to act in the same way with regard to the Austrian, Hungarian, French
and Greek bans.

Increasing scientific evidence show that GMOs have unpredictable long-term effects for our health and the environment. The hundreds of cases of genetic contamination denounced in the last years throughout the world clearly prove that it is impossible to contain GM plants. Their release put conventional and organic agriculture at risk.

In April 2008, the UN-World Bank Agriculture Assessment Report, written by 400 scientists and endorsed by 58 governments, sees no role for GM crops in eradicating hunger, poverty and fighting climate change.

The future of agriculture lies in ecological farming that creates jobs, stimulates rural development and promotes biodiversity by protecting soil, water and the climate. Ecological systems ensure healthy farming and healthy food for today and tomorrow, and do not contaminate the environment with chemical inputs or genetic engineering.

I sincerely hope that your country will support Greece, Hungary, Austria, and France in the upcoming votes.

Yours faithfully,


Έγκλημα διαρκείας στον Ασωπό - ASOPOS S.O.S



Στην αρχαιότητα οι Πλαταιείς τον θεοποίησαν και τον αναγνώριζαν ως βασιλιά με καταγωγή από τον Κιθαιρώνα. Και όχι άδικα. Για αιώνες ο Ασωπός υπήρξε το βασικό συστατικό στοιχείο για τη επιβίωση ανθρώπων και ζωών, δίνοντας ζωή στον κάμπο και εισόδημα στους αγρότες.

Πριν από 40 χρόνια, με ειδικό διάταγμα της χούντας, το ποτάμι έγινε αποδέκτης λυμάτων και μετατράπηκε σε χαβούζα επικίνδυνων τοξικών, που ρέουν σε επιφανειακά και υπόγεια νερά σκοτώνοντας κάθε είδος ζωής. Περισσότερες από 200 βιομηχανίες ενθαρρύνθηκαν από την πολιτεία να απορρίπτουν τόνους υγρών αποβλήτων στον ποταμό Οι αναιμικοί κρατικοί έλεγχοι και τα "αστεία" πρόστιμα μετάλλαξαν τον Ασωπό από υγρότοπο σε βιομηχανική χαβούζα που μολύνει, αργά αλλά σταθερά, τον υδροφόρο ορίζοντα της Αττικής αλλά και τα αγροτικά προϊόντα που παράγονται στην Θηβαϊκή γη αλλά διακινούνται σε όλη την ελληνική αγορά ...

Σήμερα, με την ανοχή της Πολιτείας και την ενοχή ορισμένων ανθρώπων, ο Ασωπός είναι ένας νεκρός ποταμός Η ρύπανση του Ασωπού δεν αποτελεί πια μόνο τοπικό περιβαλλοντικό ζήτημα των Οινοφύτων. Η ρύπανση απλώνεται σα δηλητήριο σε όλη την Αττική υποθηκεύοντας το μέλλον των παιδιών μας. Ήρθε ο καιρός για "ποταμό (αντι)δράσεων" στη συνεχιζόμενη αυθαιρεσία.

Με ψήφισμά του, ο ΣΚΑΪ καλεί τους πολίτες να αντιδράσουν μέσω της υπογραφής τους στη συνεχιζόμενη υποβάθμιση του Ασωπού και των Οινοφύτων.

Με την υπογραφή μας ζητούμε:

  • διασφάλιση ποιότητας και έλεγχο των αγροτικών προϊόντων
  • εντατικοποίηση ελέγχων στο πόσιμο νερό
  • επανεξέταση των ορίων των επικίνδυνων ουσιών
  • άμεση κατασκευή δικτύου κεντρικού δικτύου επεξεργασίας βιομηχανικών επεξεργασμένων αποβλήτων
  • οριοθέτηση της κοίτης του Ασωπού
  • παρακολούθηση των υπόγειων και επιφανειακών υδάτων
  • καθορισμό ζωνών προστασίας στον Ασωπό
  • επανεξέταση των περιβαλλοντικών όρων των δραστηριοτήτων που ευθύνονται για την ρύπανση και εγκατάσταση σταθμών παρακολούθησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης

Σας καλούμε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα

http://www.skai.gr/asopos/sign.php

και να προσθέστε το όνομά σας. Ας δώσουμε όλοι μαζί την μάχη για τον Ασωπό και τα Οινόφυτα.



Η φωτογραφία του Ασωπού είναι από την ιστοσελίδα

http://nefelikas.wordpress.com/2008/02/05/asopos-sos/

που σας συνιστούμε να την επισκεφθείτε όπως επίσης και την ιστοσελίδα http://asopossos.wordpress.com/


Ασωπός ποταμός

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Ο Ασωπός είναι ποταμός που διατρέχει τα σύνορα των Νομών Βοιωτίας και Αττικής. Πηγάζει από τους ορεινούς όγκους που παρεμβάλλονται μεταξύ Πάρνηθας και Δερβενοχωρίων, διέρχεται από το Συκάμινο, τον Ωρωπό, το Σχηματάρι και τα Οινόφυτα, ώσπου χύνεται στον Ευβοϊκό Κόλπο. Ο ποταμός κινδυνεύει σοβαρά από τη μόλυνση που επήλθε στον υδροφόρο ορίζοντα από τα ακατέργαστα λύματα που διοχετεύουν με παράνομους υπόγειους αγωγούς οι βιομηχανίες της ευρύτερης περιοχής.

Γίνονται προσπάθειες ώστε να καθαριστεί το ποτάμι από τα τοξικά λύματα καθώς επίσης και νέοι τρόποι υδροδότησης της περιοχής. Την υπόθεση έχει αναλάβει η Αμερικανίδα δικηγόρος Έριν Μπρόκοβιτς.