Κυριακή 31 Μαρτίου 2013

Πολ Ντε Χράουε : "Φύγετε από το ευρώ όσο είναι καιρός"


Έκκληση στην Κύπρο να φύγει από το ευρώ όσο είναι καιρός και στην Ε.Ε. να απορρίψει την καταστροφική ιδέα της συμμετοχής των καταθετών στις τραπεζικές εκκαθαρίσεις και διασώσεις απευθύνει μέσω συνέντευξης που παραχώρησε στην Real News ο Βέλγος οικονομολόγος Πολ Ντε Χράουε, καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Λέουβεν και σύμβουλος του Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

«Αν τους έχει απομείνει ελάχιστη λογική θα πρέπει να αποχωρήσουν όσο είναι καιρός. Και εκτιμώ ότι αυτό μπορεί να γίνει με το σύστημα ελέγχου μεταφοράς κεφαλαίων που έχουν εγκαθιδρύσει. Τους επιτρέπει να το κάνουν» δηλώνει ο Ντε Χράουε ο οποίος δεν διστάζει να ασκήσει έντονη κριτική στη «μυωπική» πολιτική στάση της Γερμανίας, που έχει μπλέξει την ηθική με την οικονομία.

«Αυτοί οι άνθρωποι που προτείνουν τη συμμετοχή των καταθετών σε τραπεζικές διασώσεις με “κούρεμα” των αποταμιεύσεων δεν καταλαβαίνουν την ειδική θέση των τραπεζών στην οικονομία. Αν το κάνεις αυτό ωθείς την οικονομία σε βαθιά ύφεση, ανάλογη με αυτήν της δεκαετίας του 1920.

Λένε “πρέπει να τιμωρηθείτε”, όμως ξεχνάνε ότι αθώοι άνθρωποι είναι αυτοί που θα τιμωρηθούν, θα χάσουν τη δουλειά τους, εταιρείες και επιχειρήσεις θα χρεοκοπήσουν. Είναι εξαιρετικά ηλίθιο και απερίσκεπτο, αλλά αποτελεί το νέο δόγμα που επιβάλλεται από τη Γερμανία και τις άλλες χώρες της βόρειας Ευρώπης».

Όσο για το αν μια έξοδος της Κύπρου θα θέσει τους πάντες άμεσα σε καθεστώς χρεοκοπίας, ο Πολ Ντε Χράουε είναι αποστομωτικός. «Μα είναι ήδη όλοι τους σε καθεστώς χρεοκοπίας. Δεν θα είναι χειρότερο».

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Το Βωμολοχικό καρναβάλι της Αγίας Άννας στην βόρεια Εύβοια



  Το Βωμολοχικό καρναβάλι της Αγίας Άννας έχει τις ρίζες του στις διονυσιακές τελετουργίες και γίνεται την Καθαρά Δευτέρα στην πλατεία της Αγίας Άννας. Ο επισκέπτης μπορεί να γευτεί κρασί και σαρακοστιανούς μεζέδες, ενώ του δίνετε η ευκαιρία να ακούσει δεκάδες τραγούδια βωμολοχικού χαρακτήρα. Τα βωμολοχικά τραγούδια είναι γεμάτα από αισχρολογίες και αδιαντροπιές, τα οποία κατάγονται από την αρχαιότητα.


   Το καρναβάλι της Αγίας Άννας έχει βακχική προέλευση και ανάγεται στις γιορτές του Διονύσου, όπου κυριαρχούσε το μεθύσι, τα σατυρικά τραγούδια και οι έξαλλοι χοροί.

   Το βωμολοχικό τραγούδι που ακούγετε στο καρναβάλι είναι ελεύθερο ανάκρουσμα της εποχής του Διονύσου, που διαμορφώθηκε σε αγοραίο τραγούδι, τραγούδι του γλεντιού, αποκριάτικο τραγούδι. Το τραγούδι εκτός από την ελευθερόστομη και την χιουμοριστική του διάθεση διακρίνετε για τον στόχο του να περιγράψει και να στηλιτεύσει τα κακώς κείμενα της ελληνικής και τοπικής πραγματικότητας.
    Το βωμολοχικό καρναβάλι καταλήγει σε ένα μεγάλο γλέντι, όπου οι ντόπιοι και επισκέπτες πίνουν και χορεύουν.


    Με το άνοιγμα του Τριωδίου όπως κάθε χρόνο από τα πολύ παλιά χρόνια στην Αγιάννα το καρναβάλι και οι Απόκριες γιορτάζονται με ένα ιδιαίτερο, πρωτότυπο, και ιδιόμορφο τρόπο, που στηρίζεται στις Διονυσιακές παραδόσεις, την εξύμνηση του φαλλού και της γονιμότητας και στις συνήθειες των Αγιανιωτών από καταβολής της ιστορίας του τόπου. Το "σκωπτικό" Βωμολοχικό καρναβάλι της Αγιάννας είναι πλέον ιδιαίτερα γνωστό τόσο στην Εύβοια αλλά και σε όλη την Ελλάδα.

   Κατά την διάρκεια του Τριωδίου ομάδες και παρέες βωμολόχων καρναβαλιστών, μαζεύονται στα καφενεία και στις ταβέρνες αλλά και σε σπίτια του χωριού και τραγουδούν τα παραδοσιακά βωμολοχικά τραγούδια της Αγιάννας (όπως τα έχει καταγεγραμμένα και ο γνωστός ακαδημαϊκός λαογράφος Δημήτρης Σέττας) χορεύοντας και τρωγοπίνοντας, μασκαρεμένοι ή όχι. 
    
   Η αποκορύφωση έρχεται στο τελευταίο τριήμερο της Αποκριάς όπου τεκταινόμενα άσεμνα διονυσιακά γλέντια κατακλύζουν όλο το χωριό και τους κατοίκους προσελκύοντας κόσμο από τις γύρω περιοχές. Την Καθαρή Δευτέρα μετά τις 12 το μεσημέρι το καρναβάλι απογειώνεται με το γλέντι στην πλατεία του χωριού υπό τη συνοδεία ντόπιας δημοτικής ορχήστρας όπου τραγουδούν τα αποκριάτικα παραδοσιακά βωμολοχικά τραγούδια της Αγιάννας και άλλα βεβαίως παραδοσιακά, ενώ συγχρόνως παρελαύνουν οι ομάδες καρναβαλιστών περιφέροντας τεράστια "φαλλικά" σύμβολα. Μέγα πλήθος συρρέει κάθε χρόνο για να παραστεί αλλά και να πάρει γεύση από το μυστηριώδες αυτό ξέφρενο καρναβάλι όπου τα όρια της σεμνότητας είναι ανύπαρκτα. 
   Στην πλατεία υπάρχει ο πάγκος με δωρεάν κρασί, λαγάνες, φασολάδα και κάθε είδους νηστίσιμα για τους επισκέπτες και τους ντόπιους. Το βωμολοχικό αποκριάτικο γλέντι τελειώνει αργά το βράδυ της Καθαροδευτέρας μετά το πέρας της παρέλασης και των παραστάσεων των καρναβαλιστών αλλά και του ξέφρενου χορού που δεν σταματά, βεβαίως με την συμμετοχή όλου του κόσμου και των επισκεπτών.  
http://www.karnavalos.gr/

"Περί κομματόσκυλων" το ανάγνωσμα

Είμαστε μια πανέμορφη χώρα στο σταυροδρόμι των κόσμων. Είμαστε σκορπισμένοι σε όλη τη γη. Είμαστε μορφωμένοι. Μιλάμε οι περισσότεροι ξένες γλώσσες. Ζούμε σε κάποια από τα πιο ιερά χώματα της ανθρωπότητας, που όλοι μα όλοι οι άνθρωποι θέλουν να έρθουν και να προσκυνήσουν. Έχουμε την πατέντα του πνεύματος και του λόγου. Μιλάμε την γλώσσα της φιλοσοφίας και της ποίησης. Όποια πέτρα και να σηκώσεις στις επιστήμες, στα γράμματα, στην σκέψη, στο εμπόριο, θα βρεις έναν μεγάλο Έλληνα. Και όμως την "πατήσαμε" από τα κομματόσκυλα.



"Περί κομματόσκυλων" το ανάγνωσμα

του Θ. Γραικιώτη


Τώρα που είμαστε στο χείλος του γκρεμού, τώρα αντιλαμβανόμαστε πόσο κακό μας έκανε το ασφυκτικό δέσιμο με τα κόμματα. Από κει ο οπαδός του κόμματος περίμενε την κοινωνική του ανέλιξη. Μπορεί να μην είχε τα προσόντα αλλά για τους κομματικούς μηχανισμούς αυτά δεν μετρούσανε. Ήταν ψιλά γράμματα… Αρκεί ότι το αγράμματο κομματόσκυλο που κατέλαβε σπουδαία θέση, η οποία αξιοκρατικά σε άλλον θα έπρεπε να ανήκει, είχε διατελέσει, αφισοκολλητής του κόμματος, είχε καλύψει την κόμη του με πράσινο (ή μπλε) σκουφάκι, φέροντας τον τίτλο του πρασινοφρουρού η του οιουδήποτε κομματικού φρουρού, ότι είχε μεταφέρει σωρεία γερόντων και γεροντισσών παραπληγικών, ανιάτων και δεν συμμαζεύεται προς άσκηση του εκλογικού των δικαιώματος, ότι είχε διαπληκτιστεί με κομματικούς αντιπάλους, ότι είχε βάψει το σπίτι του με πράσινη, μπλε, κόκκινη μπογιά, ανάλογα με τις πολιτικές του πεποιθήσεις, ότι  είχε σημαιάκια της κομματικής του προτίμησης τα οποία έσειε περιχαρής μια που ήξερε ότι εξασφαλίζει έτσι το μέλλον του και βεβαίως τραγουδούσε με την αγριοφωνάρα του τα κομματικά θούρια και φυσικά είχε μάθει νεράκι σε κάθε νεύμα του επικεφαλής να ξεστομίζει το ποιηματάκι του «Ελλάς και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο», «Έξω οι βάσεις του θανάτου» και αλλά σχετικά  ποιηματάκια ανάλογα στο κόμμα που ανήκε.
Εκεί όμως που ήταν άσσος ήταν στα χειροκροτήματα και στην επ’ ώμου μεταφορά του εκλεκτού του πολιτικού. Όχι δεν του έπεφτε ο ωμός απ’ το βάρος του μεταφερομένου πολιτικού του μια που ο επί του ώμου ευρισκόμενος ήταν φελλός. Κανένα ιδιαίτερο βάρος δεν είχε. Γι αυτό και ως φελλός δεν δυσκολευόταν να επιπλεύσει.
Δυστυχώς αυτά τα ρεμάλια, οι ανώριμοι πολίτες με τους ανώριμους πολιτικούς τους μας οδήγησαν εδώ. Το χειρότερο ότι ενώ το φαινόμενο, λόγω συνθηκών βρίσκεται σε ύφεση, παρ’ όλα αυτά δεν έχει εκλείψει εντελώς. Ακόμη δυστυχώς ακούγονται γαυγίσματα κομματόσκυλων. Γιατί χούι είναι αυτό. Και όπως λένε πρώτα φεύγει η ψυχή του ανθρώπου και μετά το χούι...........

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2013

Π.Κρούγκμαν: "Η ελληνική πολιτική ελίτ εξαθλίωσε τους Έλληνες μένοντας στο ευρώ"


Ο νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν στο μπλογκ του στους NYT κατήγγειλε πριν λίγο ότι : "Η προσήλωση της πολιτικής ελίτ της Ελλάδας στο ευρώ παρά την οικονομικά δεινά της χώρας αποδείχθηκε υπερβολικά ισχυρή" και συμπληρώνει :"Εκεί έκανα λάθος εκτίμηση, αλλά δεν το περίμενα"!

Δηλαδή ο Π.Κρούγκμαν δεν μπορούσε να πιστέψει ότι θα προτιμούσαν να καταστραφεί μια ολόκληρη οικονομία για να μείνει στην ευρωζώνη η Ελλάδα με απόφαση φυσικά των πολιτικών της! 

Συγκεκριμένα, υποστηρίζει ότι αν και η οικονομική ανάλυση για την Ελλάδα ήταν ορθή, αλλά "η πολιτική ελίτ της Ελλάδας προτίμησε την οικονομική εξαθλίωση παρά να βγει εκτός ευρωζώνης"...

«Τα τελευταία τρία χρόνια προέβλεπα ένα πιθανό σενάριο για την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ: μια τραπεζική κρίση, την οποία ακολουθούν περιορισμοί στις τραπεζικές αναλήψεις παρόμοιοι με το corralito στην Αργεντινή το 2001 και μετά -με το επιχείρημα κατά της εξόδου να έχει εξαλειφθεί- την επανεισαγωγή του εθνικού νομίσματος. Προφανώς κάτι τέτοιο δεν συνέβη. Παρά τον μεγάλο πόνο, η προσήλωση της πολιτικής ελίτ της Ελλάδας στο ευρώ παρά την οικονομικά δεινά της χώρας αποδείχθηκε υπερβολικά ισχυρή. Η ανάλυσή μου για τα οικονομικά δεν ήταν λάθος, αλλά οι πολιτικές μου προβλέψεις για τους Έλληνες πολιτικούς ήταν άστοχες», γράφει.

Που να προβλέψει ο άνθρωπος την προδιάθεση μειοδοσίας στην Ελλάδα των εγχώριων πολιτικών ανδρών και γυναικών;

Όμως, σύμφωνα με τον ίδιο, η Κύπρος φαίνεται τώρα να δικαιώνει το πρώτο μέρος αυτού του σεναρίου. Και όπως αναφέρει η χώρα δεν έχει πλέον κανέναν λόγο να μείνει στο ευρώ.

«Ποιος είναι ο λόγος της παραμονής στο ευρώ; Η αξιοπιστία και η αποτελεσματικότητα του ενιαίου νομίσματος έχει φύγει. Εν τω μεταξύ, το μέλλον της Κύπρου στο ευρώ είναι ένα μέλλον αποπληθωρισμού και καταστροφικής λιτότητας. Μπορεί η ελπίδα ότι κάποια μέρα με κάποιον τρόπο θα αποκατασταθεί το status quo ante να τα δικαιολογήσει όλα αυτά;» διερωτάται ο Πολ Κρούγκμαν.


ΔΙΑΣΩΣΗ "ΜΑΪΜΟΥ"
IIF: "Η Κύπρος θα φύγει από το ευρώ - Μόνη διέξοδος σωτηρίας η επιστροφή στη λίρα"

Δεδομένη θεωρεί το IIF την έξοδο της Κύπρου από το ευρώ, καθότι μετά την καταστροφή του τραπεζικού της συστήματος οφειλόμενη στην "διάσωσή" της, η Κύπρος ουσιαστικά δεν θα έχει άλλη πηγή εσόδων πέραν του τουρισμού. Ο τουρισμός όμως όπως γνωρίζουμε ανθεί σε οικονομίες που διαχειρίζονται εθνικά νομίσματα.

Το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF), το οποίο εκπροσωπεί τις μεγαλύτερες τράπεζες του πλανήτη, ανακοίνωσε σήμερα ότι υπάρχει μια "πραγματική πιθανότητα" να βγει η Κύπρος από την ευρωζώνη μετά την αμφιλεγόμενη χρηματοπιστωτική διάσωσή της.

"Είναι η πρώτη περίπτωση στην οποία μπορούμε να δούμε μια μορφή εξόδου (από τη ζώνη του ευρώ) ως μια πραγματική πιθανότητα", δήλωσε ο Φίλιπ Σατλ, επικεφαλής των οικονομολόγων του IIF, προσθέτοντας ότι αυτό θα ήταν "πολύ πιο εύκολο" για μια μικρή χώρα όπως η Κύπρος.

"Η Κύπρος υποφέρει απ' όλα τα κόστη που συνδέονται (...) με το ευρώ, χωρίς να έχει κανένα από τα οφέλη", επισήμανε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, επικαλούμενος την υποτίμηση των τραπεζικών καταθέσεων και την οικονομική "ύφεση" που αναγγέλλεται για τη χώρα, ο χρηματοπιστωτικός τομέας της οποίας, κρίσιμος για την οικονομία της, ακρωτηριάσθηκε.

"Η μόνη διέξοδος (για τη χώρα) θα ήταν μια υποτίμηση", η οποία είναι αδύνατη με το ενιαίο νόμισμα, δήλωσε ο Σατλ, εκτιμώντας πως μια έξοδος της Κύπρου από την ευρωζώνη δεν θα είχε, σύμφωνα με τον ίδιο, "απαραιτήτως" επιπτώσεις αλλού στην Ευρώπη.

Το IIF εξέφρασε αντίθετα την ανησυχία του για τις συνέπειες του σχεδίου για τη διάσωση της Κύπρου σε άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες.

"Είναι σχεδόν βέβαιο ότι αυτό θα αυξήσει τα κόστη της χρηματοδότησης (...) των τραπεζών που είναι αδύναμες ή θεωρούνται αδύναμες", ιδιαίτερα στην Ισπανία, την Πορτογαλία ή την Ιταλία, διευκρίνισε ο Σατλ.

"Αυτό επιδεινώνει κατά κάποιο τρόπο τις προκλήσεις που περιμένουν αυτές τις χώρες", πρόσθεσε.
Το IIF έχει έδρα την Ουάσινγκτον και αντιπροσωπεύει τα συμφέροντα άνω των 470 χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων σε όλο τον κόσμο.

Αυτό που μας λέει το IΙF είναι ότι το ευρώ ήταν χρήσιμο για την Κύπρο όσο αυτή αποτελούσε έναν τραπεζικό παράδεισο. Από την στιγμή που οι Γερμανοί της στέρησαν την βάση της οικονομίας της δεν έχει πλέον κανένα λόγο να παραμείνει στο ευρώ. Το "σκληρό" νόμισμα έχει χρησιμότητα σε διαχειριστές μεγάλων κεφαλαίων όπως οι τράπεζες, όχι σε φιλόδοξους εξαγωγείς αγροτικών προιόντων, ούτε σε χώρες που επιθυμούν να αποτελέσουν τουριστικούς προορισμούς.

Η Κύπρος θα πρέπει εκ των πραγμάτων να δημιουργήσει νέους τομείς στην οικονομία της που θα της αποφέρουν έσοδα, όμως καθότι αυτοί σίγουρα δεν θα είναι "υψηλής" τεχνολογίας, το ευρώ καθίσταται πολυτέλεια δυσβάσταχτη.  Στα προιόντα χαμηλής τεχνολογίας πουλάει ο πιο "φθηνός", και σίγουρα αυτός δεν θα είναι κάποιος που συναλάσεται με το ευρώ.


Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr

El Pais : «Προς υπεράσπιση της Κύπρου»




Σφοδρή κριτική που αγγίζει τα όρια της περιφρόνησης άσκησε κατά των υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και ειδικά της Γερμανίας σε άρθρο του στην El Pais με τον τίτλο «Προς υπεράσπιση της Κύπρου» ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας Μιγκέλ Ανχελ Μορατίνος (στην φωτό εικονίζεται σε ένα χαλαρό στιγμιότυπο με την πρώην Ελληνίδα ΥΠΕΞ Ν.Μπακογιάννη και τον Ρώσο ΥΠΕΞ Σ.Λαβρόφ), κατηγορώντας τους ευθέως ότι «αγνόησαν τη διεθνή και εθνική πραγματικότητα» και το γεωπολιτικό ρόλο της χώρας και αυτό θα το πληρώσει η ΕΕ".

«Οι υπουργοί του Ecofin αγνόησαν τη διεθνή και εθνική πραγματικότητα, καθώς και τη γεωπολιτική και στρατηγική θέση της Κύπρου και αυτό θα στοιχίσει πολλά στην Ευρώπη», υποστηρίζει ο πρώην υπουργός Εξωτερικών. «Δεν μέτρησαν την επίδραση της Ρωσικής Ομοσπονδίας, μιας χώρας-κλειδί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και αυτός θα τους κοστίσει».
  
«Η Κύπρος διαθέτει τεράστιες δυνατότητες, όχι μόνο τουριστικές, καθώς τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων προκάλεσαν ενδεχομένως μέγιστη ανισορροπία στους συσχετισμούς ισχύος και επιρροής εντός και εκτός ΕΕ. Το ερώτημα που θα μπορούσε να τεθεί σήμερα είναι αν τα κυπριακά κοιτάσματα θα είναι ευρωπαϊκά, ρωσικά, τουρκικά, λιβανέζικα, ή ισραηλινά. Αυτό όμως είναι ένα άλλο θέμα που πρέπει να αντιμετωπίσει η ευρωπαϊκή πολιτική...».

«Εν όψει των γεγονότων, υποτιμάται η γεωπολιτική προσέγγιση, και υιοθετείται η ψευδο-τεχνοκρατική (sic), την ώρα που η κυπριακή κοινωνία έχει εισέλθει σε μία οδό μαρτυρίου δυσανάλογη και άδικη».

Ο υπουργός της κυβέρνησης Θαπατέρο, καταγγέλλει τους ευρωπαίους αξιωματούχους ως υπεύθυνους για τη μεταστροφή του φιλοευρωπαϊκού κλίματος στη Μεγαλόνησο, και την διολίσθηση από τους διθυράμβους της ένταξης στο «ευρωπαϊκό κλαμπ» το 2003 στις σημερινές διαδηλώσεις και το αίτημα περί εξόδου από το ευρώ.

Ο κ. Μορατίνος «θυμίζει» ότι «το σημερινό αποκηρυγμένο τραπεζικό κυπριακό σύστημα, παρουσιαζόταν, μόλις πέντε χρόνια πριν, ως σημείο αναφοράς τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε διεθνές επίπεδο». Οπως επισημαίνει εξάλλου, «όχι μόνο οι ελληνικές τράπεζες, αλλά πολλές άλλες εταιρίες και ιδρύματα, ανάμεσά τους βρετανικά και γερμανικά, γνώριζαν και επωφελήθηκαν από το κυπριακό σύστημα». 

«Σκανδαλίζομαι σήμερα όταν ακούω τον τρόπο με τον οποίον οι κυπριακές τράπεζες αποτελούν ταπείνωση για τους Κυπρίους εξαιτίας των καταθέσεων που διατηρούσαν ρώσοι ιδιώτες και εταιρίες, γιατί μπορούμε να αναρωτηθούμε αντιστοίχως αν (παρόμοια) άφιξη ρωσικών κεφαλαίων (η οποία αποκηρύσσεται στην Κύπρο) δεν έχει σημειωθεί επίσης σε Γερμανία ή Ηνωμένο Βασίλειο». «Η κατάσταση στην Κύπρο ήταν γνωστή, και γι’ αυτό η Τρόικα είχε πληροφορίες», επισημαίνει ο Μορατίνος εννοώντας ότι και οι Γερμανοί και οι Βρετανοί κάνουν ακριβώς τα ίδια.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας αναφέρεται και στη δραματική έκκληση που είχε απευθύνει τον Σεπτέμβριο του 2012 στη Λευκωσία ενώπιον των «παντοδύναμων υπουργών του Ecofin», ο κύπριος υπουργός Οικονομικών κ. Βάσσος Σιαρλής, υπενθυμίζοντας ότι «η παρακμή της Αθήνας ξεκίνησε με τη διάρρηξη των συμφωνιών στις οποίες είχαν καταλήξει οι 150 πόλεις-κράτη της Συμμαχίας της Δήλου». Η σύγκριση με την ΕΕ και τη Γερμανία δεν έγινε δεκτή με θετικό μάτι και οι υπουργοί του ευρώ έκαναν τα στραβά μάτια στην παρέμβαση», όπως χαρακτηριστικά γράφει ο Μορατίνος.

«Οταν ακούγονται φωνές τόσο επικριτικές κατά της Κύπρου, πρέπει να υπενθυμίσουμε στην ευρωπαϊκή κοινή γνώμη ότι αυτή η χώρα, στην οποία ζουν μόλις κάτι παραπάνω από 1.200.000 κάτοικοι, διαθέτει ΑΕΠ της τάξεως των 21,5 δισ. ευρώ, κατέχει την 31η θέση στο Δείκτη Ανθρώπινης Ανάπτυξης, νεοπαγή πανεπιστημιακή κοινότητα με 7.000 φοιτητές και υδρογονάνθρακες οι οποίοι αποτελούν τα τρίτα σε μέγεθος αποθέματα σε παγκόσμιο επίπεδο». 
«Για όλα τα ανωτέρω, (εκφράζω την) αλληλεγγύη μου και στήριξη μου στους Κυπρίους», καταλήγει ο Μορατίνος.

http://www.defencenet.gr

ΑΛΗΘΕΥΟΥΝ ΑΥΤΑ κ. ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ;;;;;;;

ΑΥΤΟΣ είναι Υπουργός Οικονομικών της Κύπρου. Φωτογραφίες ΣΟΚ


 
 
Ο κ. Μιχάλης Σαρρής, είναι αυτός που χειρίστηκε τις πρόσφατες διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία οι οποίες, απέτυχαν.

ΠΟΙΟΣ όμως είναι ο κ. Σαρρής:

Πως γίνεται ένας βουλευτής (και τέως Υπουργός τότε), να συλλαμβάνεται στα κατεχόμενα και να κατηγορείται για συμμετοχή σε gay όργια με ανηλίκους και μάλιστα να κατηγορείται για αντίστοιχες πράξεις για 2η φορά και πάλι στα κατεχόμενα; Αφού κατηγορήθηκε  -ας δεχθούμε ότι κατηγορήθηκε "άδικα"-, για ποιο λόγο πήγε και πάλι στα Κατεχόμενα;

δημοσίευμα Τουρκικής εφημερίδας

Και να αποφυλακίζεται καταβάλλοντας εγγύηση 46.000 ευρώ ;

Είναι δυνατόν ένα τόσο ευάλωτο στα πάθη του άτομο να χειρίζεται το μέλλον της Κύπρου;

Και γιατί έγινε προσπάθεια να "θαφτεί" μια τέτοια είδηση;

Να θυμίσουμε ότι στην περίπτωση του Στρος Καν το θέμα έπαιζε στα κανάλια για μήνες . Γιατί εξαφάνισαν τελείως την είδηση οι δημοσιογράφοι και τα ΜΜΕ;
Γιατί η είδηση δεν έπαιξε σε ΚΑΝΕΝΑ Κυπριακό κανάλι ή εφημερίδα παρά μόνον στην Ελλαδίτικη εφημερίδα ΠΡΩΤΟΘΕΜΑ;

Ακολουθούν αποσπάσματα από αναρτήσεις για το θέμα στο διαδίκτυο και βίντεο με καταγγελία Βγενόπουλου για το "θάψιμο" της είδησης (προσέξτε στο βίντεο την άμεση αντίδραση του Ν.Ευαγγελάτου) :

"ο Μιχάλης Σαρρής συνελήφθη σε δωμάτιο ξενοδοχείου, στα κατεχόμενα να προβαίνει, σύμφωνα με ισχυρισμούς της λεγόμενης αστυνομίας, σε άσεμνη πράξη με 16χρονο, ενώ στο ίδιο δωμάτιο βρίσκόταν ένα ακόμη πρόσωπο ηλικίας 18 ετών. Το γεγονός της παράνομης σύλληψης επιβεβαίωσε ο Εκπρόσωπος τύπου του αρχηγείου αστυνομίας. Η αστυνομία του κατοχικού καθεστώτος διέρρευσε στα Τουρκοκυπριακά μέσα ενημέρωσης ότι η παράνομη σύλληψη του κυρίου Σαρρή έγινε την ώρα που διέπραττε το αδίκημα με τον ένα εκ των προσώπων, ανήλικο που βρισκόταν στο συγκεκριμένο δωμάτιο ξενοδοχείου."

Πηγή
 
"Λεγόμενο δικαστήριο στα κατεχόμενα διέταξε την τριήμερη κράτηση του Μιχάλη Σαρρή, του νεαρού και του ιδιοκτήτη του σπιτιού Μαχμούτ Μπασαρίρ ενώ άλλο παιδί ηλικίας 14 ετών που φέρεται να σχετίζεται με το όλο θέμα θα προσαχθεί σήμερα ενώπιον «δικαστηρίου». " Η «Κίπρις» δημοσιεύει φωτογραφία του κ. Σαρρή και του νεαρού, οι οποίοι φορούν χειροπέδες μετά τη «σύλληψή» τους.

Η «Χαμπερντάρ» στεγάζει το θέμα πρωτοσέλιδα με τον τίτλο «Οικονομική επαναπροσέγγιση». Δημοσιεύει επίσης φωτογραφία του σπιτιού που ανήκει στον Μαχμούτ Μπασαρίρ με τη λεζάντα: «Η ερωτική φωλιά του Σαρρή».

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών, είναι μέλος της παγκόσμιας τράπεζας και μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας για την επίλυση του κυπριακού.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες από τα κατεχόμενα, όπως τις μεταδίδουν κυπριακά ΜΜΕ έπειτα από διαρροές από την κατοχική αστυνομία, είναι η δεύτερη φορά που ο Μιχάλης Σαρρής, συλλαμβάνεται για το ίδιο αδίκημα. Την πρώτη φορά, η σύλληψή του έγινε πριν από 5 ή 6 χρόνια με την κατηγορία ότι προέβη σε άσεμνες πράξεις, του έγιναν ιδιαίτερα αυστηρές συστάσεις και αφέθηκε ελεύθερος διότι δεν επρόκειτο για ανήλικο. "

Πηγή
 
"Το να έχεις όμως συμμετάσχει σε όργια με τουρκοκύπριους στα Κατεχόμενα, να σε έχει διαπομπεύσει η τουρκική αστυνομία και να σε «κρατάνε» οι μυστικές υπηρεσίες των συνομιλητών σου, εξαιτίας ενός τέτοιου σκανδάλου, ξεπερνάει κάθε λογική και αγγίζει τα όρια των θεωριών συνωμοσίας που έχουν ήδη αρχίσει να ακούγονται και θέλουν ισχυρούς Ευρωπαίους τραπεζίτες με τα ίδια πάθη να έχουν επιβάλλει την τοποθέτηση του Σαρρή στο υπ. Οικονομικών."
 
http://hellas-now.blogspot.gr/2013/03/blog-post_5816.html#more

Ξεχάστε τη διχοτόμηση, απαντάει ο Αβραμόπουλος σε Νταβούτογλου


Κανείς δεν πρέπει ούτε να διανοηθεί, πόσο μάλλον υπονοήσει διχοτόμηση της Κύπρου υπογραμμίζει ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών.

Σε έντονο ύφος απάντησε ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος στα όσα υποστήριξε ο Τούρκος ομόλογός του Αχμέτ Νταβούτογλου για την Κύπρο.

«Κανείς δεν πρέπει ούτε να διανοηθεί, πόσο μάλλον υπονοήσει διχοτόμηση» υπογραμμίζει ο κ. Αβραμόπουλος, τονίζοντας ότι «πρέπει να διαφυλαχθεί η συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως προβλέπεται από τις Συμφωνίες του 1960».

Όπως αναφέρει ο Έλληνας υπουργός, «η επίκληση της οικονομικής κρίσης είναι λάθος. Η Κύπρος θα ανακάμψει. Ελλάδα και Κύπρος έχουν κυριαρχικά δικαιώματα στην περιοχή, βάσει του Δικαίου της Θάλασσας και του Διεθνούς Εθιμικού Δικαίου. Μετά τη λύση, όλοι οι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας θα απολαμβάνουν τα οφέλη των φυσικών πόρων του νησιού».

Ο κ. Αβραμόπουλος εκφράζει τη διαφωνία του για την πρόταση για τετραμερή γιατί παραβιάζει την αρχή του σεβασμού της ανεξαρτησίας, κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως πρόφαση το καθεστώς των εγγυητριών δυνάμεων.  Οι ίδιοι οι Κύπριοι πρέπει να αποφασίσουν για το μέλλον τους, στο πλαίσιο της υφιστάμενης διαδικασίας υπό τον ΟΗΕ» σημειώνει ο υπουργός Εξωτερικών. 
Πηγή: voria.grhttp://www.tsantiri.gr/politiki/574635-ksehaste-ti-dihotomisi-apantaei-o-avramopoylos-se-ntavoytogloy.html
«ΔΙΧΟΤΟΜΗΣΗ ΑΝ ΔΕΝ ΥΠΑΡΞΕΙ ΣΥΝΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ»

Θύελλα αντιδράσεων για τις δηλώσεις Νταβούτογλου

Λύση διχοτόμησης αναφορικά με τα κοιτάσματα φυσικού αερίου πρότεινε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, εάν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών αποτύχουν και δεν επιτευχθεί συμφωνία για τη δημιουργία κοινής επιτροπής για την εκμετάλλευση των ενεργειακών πηγών του νησιού και μοίρασμα των εσόδων.

 
Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Haberturk, ο Νταβούτογλου άσκησε κριτική στο σχέδιο των Ελληνοκυπρίων να χρησιμοποιήσουν τα δικαιώματα ερευνών πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Κύπρο, ως εχέγγυο για το πακέτο διάσωσης που χρειάζεται η Κύπρος για να αποφύγει τη χρεοκοπία
«Ως Τουρκία, θέλουμε να αρχίσουν διαπραγματεύσεις και από τις δύο πλευρές στο νησί και μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Και θέλουμε ένα αποτέλεσμα. Αλλά η Ελληνοκύπριοι δρώντας μονομερώς θέσπισαν νόμο που αγνοεί τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων σχετιά με τις πηγές γύρω από την Κύπρο», τόνισε ο τούρκος ΥΠΕΞ.

«Εχουμε τρεις διαδρομές μπροστά μας. Η αποστολή του ΟΗΕ θα πρέπει να επιταχυνθεί και οι δύο πλευρές θα πρέπει να συνομιλήσουν για να βρεθεί μία συμβιβαστική λύση και οι (ενεργειακές) πηγές να ανήκουν σε μία ενωμένη Κύπρο. Θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν από ένα νέο έθνος, μέρος του οποίου θα είναι οι Τουρκοκύπριοι», πρόσθεσε ο Νταβούτογλου.

«Εάν αυτό δεν γίνεται, οι δύο πλευρές θα πρέπει να συστήσουν μία κοινή επιτροπή και να διαχειριστούν από κοινού την εξόρυξη. Τα έσοδα από την πηγή αυτή θα πρέπει να τοποθετηθούν σε έναν λογαριασμό που θα χρησιμοποιηθεί μετά τη συμφωνία και την οριστική ειρήνη» συνεχίζει.

«Εάν τίποτα από αυτά δε γίνεται, είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε και για τη λύση των δύο κρατών. Η Τουρκία, για πρώτη φορά μετά από τριάντα χρόνια, παίρνει θέση για τη λύση δύο κρατών», σημειώνει ο Τούρκος υπουργός .

Επισημαίνει δε, ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά υποστηρίζει ότι επειδή οι ενεργειακές πηγές τής ανήκουν, καθώς βρίσκονται προς τη δική της πλευρά (σσ. στον νότο), έτσι είναι σαν να λένε ότι τυχόν ενεργειακές πηγές του βορρά ανήκουν στο βόρειο τμήμα του νησιού, την ΤΔΒΚ, «αν θεωρεί (σσ. η Κυπριακή Δημοκρατία) ότι της ανήκουν όλα τα δικαιώματα στις φυσικές πηγές στον νότο, τότε και η Τουρκία θα μπορεί στο πλαίσιο των συμφωνιών που έχει κάνει με την ΤΔΒΚ να έχει κάθε δικαίωμα για έρευνες στη βόρεια πλευρά. Αν εκείνο που εννοείται είναι ότι ο νότος είναι δικός μας και ο βορράς δικός σας, τότε ελάτε να συζητήσουμε για δύο κράτη τα οποία αργότερα θα συνυπάρξουν στην ΕΕ [...]. Δεν είναι λογικό να αποδεχτούμε μία αντίληψη που λέει "όλες οι πηγές μας ανήκουν". Τις προσεχείς μέρες σχεδιάζω να μεταβώ στην Κύπρο».

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου σημειώνει πως την περασμένη Παρασκευή το θέμα συζητήθηκε με τον Τούρκο πρωθυπουργό και το Σάββατο έγινε μία έκτακτη σύσκεψη και εκδόθηκε ανακοίνωση. Λέει ακόμη, πως από την Τουρκία εστάλη σχετική επιστολή στα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, στην Ελλάδα, τη Βρετανία και τον υπουργό Εξωτερικών της Σουηδίας. Αναφορικά με την επιστολή, πηγές του ελληνικού Υπουργειου Εξωτερικών ανέφεραν, οτι πρόκειται να υπάρξει άμεσα απάντηση από τον Ελληνα ΥΠΕΞ Δημήτρη Αβραμόπουλο, στην επιστολή του κ. Νταβούτογλου .

Σε άλλη συνέντευξή του στην εφημερίδα «Star», ο Νταβούτογλου πρότεινε τρεις εναλλακτικές λύσεις για το Κυπριακό, οι οποίες στρέφονται γύρω από τους φυσικούς πόρους του νησιού, παρουσίασε η Τουρκία, όπως αποκαλύπτει ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος μάλιστα σημειώνει ότι «η Τουρκία για πρώτη φορά μετά από τριάντα χρόνια παίρνει ξεκάθαρη θέση σχετικά με τη λύση δύο κρατών».

«Λύση ή διχοτόμηση» είναι ο πρωτοσέλιδος κύριος τίτλος στο σημερινό φύλλο της τουρκικής εφημερίδας, η οποία φιλοξενεί τη συνέντευξη του Τούρκου υπουργού.

«Η εκλογή Αναστασιάδη αναπτέρωσε τις ελπίδες» λέει ο Τούρκος υπουργός και υποστηρίζει ότι «ο Αναστασιάδης απαντώντας στην επιστολή Έρογλου ήταν καταρχήν θετικός, αλλά σημείωσε πως χρειάζεται χρόνο, επειδή ασχολείται με την οικονομική κρίση». Ωστόσο, στη συνέντευξη Νταβούτογλου δεν είναι και τόσο ξεκάθαρο εάν η συγκεκριμένη «απάντηση» αφορά επιστολή του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου, σχετικά με την τουρκική πρόταση.
Σύμφωνα με τον Αχ. Νταβούτογλου η τουρκική πρόταση έχει ως εξής:
  • Ο ΟΗΕ πρέπει να επιταχύνει τη διαδικασία. Οι πλευρές πρέπει το συντομότερο δυνατό να συναντηθούν για την επίλυση. Οι συνομιλίες πρέπει να καταλήξουν σε αποτέλεσμα στο πλαίσιο χρονοδιαγράμματος. Οι φυσικοί πόροι πρέπει να ανήκουν στη νέα ενιαία Κύπρο.
  • Εάν όμως δεν καταστεί αυτό δυνατόν και είναι δεδομένη η ανάγκη για τους φυσικούς πόρους, τότε κατά τη διάρκεια των συνομιλιών οι δύο πλευρές πρέπει να συστήσουν κοινή επιτροπή η οποία θα επιβλέψει την εξόρυξη και εκμετάλλευση των πόρων. Οι οικονομικοί πόροι που θα διαμορφωθούν, να παγώσουν σε έναν τραπεζικό λογαριασμό και να χρησιμοποιηθούν μετά την ειρήνευση και γι΄αυτήν. Τα περί κοινής επιτροπής είχαν αναφερθεί και σε αντίστοιχη πρόταση της τουρκικής πλευράς το 2011.
  • Εάν δεν καταστεί δυνατόν να γίνει αυτό και η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση Νότιας Κύπρου πει ότι οι φυσικοί πόροι της ανήκουν επειδή βρίσκονται στη δική της πλευρά, πράγμα που θα σημαίνει ότι έμμεσα λέει ότι ο βορράς ανήκει στους βόρειους, τότε εμείς ήμαστε έτοιμοι να συνομιλήσουμε στη βάση της λύσης των δύο κρατών. Τα δύο αυτά κράτη στη συνέχεια μπορούν να συναντηθούν στην ΕΕ».
Αναφερόμενος στα πληροφορίες που είχαν δημοσιευτεί πρόσφατα στην Τουρκία ότι η Ρωσία ως αντάλλαγμα της οικονομικής βοήθειας θέλει στρατιωτικές βάσεις στην Κύπρο, ο Νταβούτογλου λέει ότι «η Τουρκία είναι εγγυήτρια χώρα και όμως δεν έχουμε βάση στην Κύπρο. Αυτό δεν είναι δυνατόν να γίνει με βάση το διεθνές δίκαιο. Δεν παίρνουμε στα σοβαρά τις συζητήσεις αυτές. Κάτι τέτοιο θα ερχόταν σε αντίθεση με την ιδρυτική συμφωνία της Κύπρου, δεν είναι δυνατόν».

Θύελλα αντιδράσεων για τις προκλητικές δηλώσεις

Έντονα αντέδρασαν τα κόμματα του ελληνικού κοινοβουλίου στις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών που έθεσε θέμα διχοτόμησης της Κύπρου σε ό,τι αφορά τα κοιτάσματα του φυσικού αερίου.

Σε σχόλιό της, για τη συνέντευξη Νταβούτογλου, η Ρένα Δούρου εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει:
«Πρόκειται για μια νέα εκδοχή της γνωστής τουρκικής πολιτικής έναντι του κυπριακού προβλήματος, τούτη τη φορά με την προσθήκη του ζητήματος των ενεργειακών κοιτασμάτων. Ωστόσο οι όποιες διπλωματικές κινήσεις και σχοινοτενείς τοποθετήσεις της τουρκικής πλευράς δεν αλλάζουν την ουσία: ότι δηλαδή ένα τμήμα της Κύπρου βρίσκεται υπό την παράνομη τουρκική κατοχή και ότι η Τουρκία έχει υπογράψει συμφωνία, που στερείται νομιμότητας, με το παράνομο καθεστώς των κατεχομένων εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας για έρευνες εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η ουσία είναι επίσης ότι η μόνη σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο και τις αποφάσεις του ΟΗΕ λύση του κυπριακού συνίσταται στη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα. Ένα κράτος, με μία και μόνη κυριαρχία, μία ιθαγένεια και μία διεθνή προσωπικότητα, που αποκλείει οποιαδήποτε έννοια διχοτόμησης ή απόσχισης, οποιαδήποτε μορφή ένωσης της Κύπρου, ή μέρους της, με οποιαδήποτε άλλη χώρα.

Στο πλαίσιο αυτό, οι ενεργειακοί πόροι μπορεί να λειτουργήσουν στην κατεύθυνση εξεύρεσης δίκαιης, λειτουργικής και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού, έτσι ώστε και οι δύο κοινότητες του νησιού να απολαύσουν τα οφέλη από αυτούς. Μακριά από τους εκβιασμούς και τα δήθεν τετελεσμένα, που επιχειρεί να προωθήσει η τουρκική και τουρκοκυπριακή πλευρά».

Το ΠΑΣΟΚ υπογραμμίζει ότι η οικονομική κρίση "δεν αλλοιώνει τα δεδομένα του διεθνούς δικαίου" και η Τουρκία χρησιμοποιεί την οικονομική κρίση στην Κύπρο "ως πρόσχημα για την επαναφορά της στρατηγικής της διχοτόμησης".

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με αφορμή τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού εξαπολύουν επίθεση στην κυβέρνηση λέγοντας ότι οι "οι χαλαρές και μυστικές εξωτερικές πολιτικές της συγκυβέρνησης, σε συνδυασμό με τη στυγνή μερκελική επίθεση στην Κύπρο, επιτρέπουν στην Άγκυρα να σκυλεύει τώρα το σακατεμένο οικονομικό κορμί της Κύπρου".

"Η μόνη απάντηση που αρμόζει στον προκλητικό ανθέλληνα Νταβούτογλου πηγάζει από το τρίπτυχο: εθνική ομοψυχία, πανίσχυρες ένοπλες δυνάμεις, επιθετική εξωτερική πολιτική: Έξω ο Αττίλας από την Κύπρο, άμεση εκμετάλλευση των ενεργειακών κοιτασμάτων της ελλαδικής και κυπριακής ΑΟΖ προς όφελος του ελληνικού λαού" τονίζεται σε ανακοίνωση της Χρυσής Αυγής.

"Απαράδεκτες" χαρακτηρίζει η Δημοκρατική Αριστερά τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών τονίζοντας ότι "η μόνη αποδεκτή λύση για την Κύπρο είναι στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και του διεθνούς δικαίου".

Από την πλευρά του το ΚΚΕ εκτιμά ότι "η συμμετοχή της Κύπρου στην ΕΕ και η εκχώρηση του φυσικού της πλούτου σε πολυεθνικές, εκτός από τη βάρβαρη επίθεση στα λαϊκά δικαιώματα θα έχουν ως αποτέλεσμα και την επαναφορά του 'Σχεδίου Ανάν' σε ακόμα χειρότερη έκδοση".

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22769&subid=2&pubid=63803820