Δευτέρα 31 Μαρτίου 2014

ΤΟ ΝΕΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ ΑΠΟ 151 - ΕΧΕΤΕ ΓΕΙΑ ΒΡΥΣΟΥΛΕΣ


Έχετε γεια βρυσούλες

 
Συνηθισμένοι είμαστε να αντιμετωπίζουμε διαφορετική Ελλάδα την επομένη της ψήφισης των νομοσχεδίων. Έχουμε πάθει ανοσία από τα όσα ψηφίζουν με χέρια και με πόδια κάνοντας τα ανάλογα ναζάκια οι “αντάρτες”. Με προπέτασμα καπνού αυτούς τους μπουλούκους της ιστορίας δεν θα προλάβουμε ούτε ως νέες Σουλιώτισσες να σκοντάψουμε σε ένα Ζάλογγο τραγουδώντας το “έχετε γεια βρυσούλες, λόγγοι, βουνά, ραχούλες”. Επειδή τα νερά από τις βρυσούλες τα έχουμε χαιρετίσει προ πολλού τα επόμενα δυο βράδια θα χαιρετίσουμε τις ραχούλες και τα βουνά με το πολυνομοσχέδιο-σκούπα του ΥΠΕΚΑ που ενώ αυτοί θα το ψηφίζουν εμείς θα γαργαλιόμαστε να γελάσουμε για την αντίσταση των βοϊδοβουλευτάδων.

Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ περιλαμβάνει νόμους που όταν περάσουν αυτό που ξέραμε ως ελληνική ύπαιθρο, πόλεις ή χωριά δεν θα τα ξαναδούμε. Προωθούν τις κατασκευές χώρων υγειονομικής ταφής να εγκρίνονται ως έργα μικρής κλίμακας χωρίς να προσδιορίζουν για το πού έχουν σκοπό να τα κατασκευάσουν. Το πού θα γίνει η άλωση όμως φαίνεται από την κατασκευή εγκαταστάσεων αποχέτευσης και ύδρευσης. Για να γίνουν αυτά τα δύο έργα μαζί σημαίνει ότι θα είναι κοντά σε οικισμούς, είτε είναι πόλεις είτε χωριά.

Πέρα από την άδεια οικοδόμησης ακόμα και τυφλών οικοπέδων που δεν θα μείνει τίποτε όρθιο από μπετόν, έρχεται η τραγική παραχώρηση των ελληνικών κορυφογραμμών. Η πράσινη ανάπτυξη του Γιώργου Παπανδρέου είναι εδώ, έτοιμη να πάρει σάρκα και οστά ακόμα κι αν ο πρώην πρωθυπουργός σου έχει μετοικήσει πέραν του Ατλαντικού. Στην κορυφογραμμή θα επιτρέπεται να γίνονται εγκαταστάσεις και υποδομές σταθμών ηλεκτροπαραγωγής ανανεώσιμων πηγών παραγωγής. Ποιες λοιπόν είναι οι ανανεώσιμες πηγές ηλεκτροπαραγωγής σε όλα τα βουνά της χώρας; Μα φυσικά οι ανεμογεννήτριες. Και ποιες είναι οι εγκαταστάσεις υποδομής; Ό,τι γουστάρει ο επενδυτής. Το βαφτίζει υποδομή και αγναντεύει τα πέλαγα από τις κορυφογραμμές.

Ο πανέξυπνος Ελληνάρας θα πει για άλλη μια φορά “ε, και τι έγινε;”. Να όμως που έγινε διότι μετά την πώληση της μικρής ΔΕΗ που περιλαμβάνει λιγνιτικές μονάδες και υδροηλεκτρικά φράγματα πακέτο θα πάρει ο αγοραστής και τις κορυφογραμμές της χώρας. Να μην μιλήσουμε για την οικολογική καταστροφή και ότι “νόμιμα” καταργούνται όλες οι διεθνείς συνθήκες προστασίας του περιβάλλοντος, αλλά ούτε να πάρεις τα βουνά δεν θα μπορείς αφού ο φράκτης της εταιρείας θα είναι στους πρόποδες διότι θα προστατεύεται η ιδιωτική της περιουσία.

Έχουμε απορία να δούμε ποιοι εργάτες γης θα σταβλίζονται σε κατασκευές προσωρινών καταλυμάτων σε αγροκτήματα άνω των 10 στρεμμάτων αφού τα καταλύματα θα μπορούν να καλύπτουν το 1% της συνολικής έκτασης. Αυτά λέει το νομοσχέδιο αλλά δεν μάς λέει ποιοι είναι αυτοί οι εργάτες, από πού θα έρχονται και πώς δίνουν το δικαίωμα σε γαιοκτήμονες κυριολεκτικά να σταβλίζουν το προσωπικό τους. Εδώ δεν μιλάμε για την καλύβα του Μπάρμπα - Θωμά αλλά για το Νταχάου στον θεσσαλικό κάμπο.

Πραγματικά δεν θα προλάβεις να χαιρετίσεις τα βουνά και τους λόγγους διότι τα δημόσια δασικά ακίνητα που έχουν απολέσει τον δασικό τους χαρακτήρα δεν θα χαρακτηρίζονται πλέον ως δάση και δεν θα κηρύσσονται αναδασωτέα. Απλά θα παραδίδονται σε όποιον έχει χρήμα για την δημιουργία χώρων αναψυχής, τουρισμό φύσης κλπ. Αυτό σημαίνει ότι όποιος Δήμαρχος κατά το παρελθόν έκανε με “νόμιμες” διαδικασίες το δάσος μπετόν γίνεται ήρωας γιατί ο σημερινός αγοραστής θα μπορεί να κάνει και οικιστικές ενότητες. Αυτά θα είναι ψηφισμένα νόμιμα και ηθικά πια.

Επειδή πίστευες μέχρι σήμερα ότι ο Αλιάκμονας, ο Λουδίας, η λίμνη Κερκίνη, το δέλτα Αξιού και άλλες περιοχές βρίσκονται σε ζώνη προστασίας αυτά να τα ξεχάσεις διότι βάση του νέου νομοσχεδίου με μία απλή απόφαση του ΓΓ Αποκέντρωσης επιτρέπεται η επέκταση και δημιουργία νέων εγκαταστάσεων καταργώντας ακόμη και το απαγορευτικό άντλησης υδάτων μέχρι 50 κυβικά νερού ανά μέρα που ίσχυε. Εδώ θα ανοίξει ο ασκός του Αιόλου διότι με την ιδιωτική διαχείριση των φραγμάτων (ο Αλιάκμονας είναι μέσα σε αυτά), οι εταιρείες που θα έχουν την διαχείριση των ποταμών μπορούν άνετα να δημιουργήσουν εκμεταλλευόμενες το νερό δικές τους θυγατρικές που θα τις στήνουν “νόμιμα” κοντά σε ποτάμια και λίμνες.

Το νομοσχέδιο αυτό περιέχει κι άλλα που αλλάζουν μια για πάντα την Ελλάδα που ξέραμε. Κι ενώ εσύ αγωνιάς για τους γαλατάδες αντάρτες τα καταστροφικά περνούνε και πάλι αθέατα και αθώα.
Επειδή Ελληνάρα μου, δε σε “κόβω” για επενδυτή που θα εκμεταλλευτεί επενδύοντας τις παραπάνω διευκολύνσεις του νομοσχεδίου για τα αρπακτικά, μήπως θα πρέπει να ρίξεις και μια ματιά και σε αυτά; Εκτός κι αν νιώθεις έτοιμος να σταβλιστείς στα καταλύματα εργατών γης γαιοκτημόνων για το μεροκάματο ή να πας σερβιτόρος στα θέρετρα αναψυχής των πρώην δασών μας.

Κοιτάς το ποτήρι φθηνό σκόνη γάλα που θα πιεις και το πάμφθηνο γενόσημο που θα σε “σώσει” αλλά ειλικρινά είναι η πρώτη φορά που δεν βλέπεις ότι ακόμα και για να τρως τα σάπια της ΕΕ θα πρέπει καταρχάς να έχεις χώρα να σταθείς.-

Στον τοίχο με τον Γιάννη Λαζάρου
 
http://www.triklopodia.gr/2014/03/blog-post_6582.html

Θάνος Μωραϊτης: ΝΑΙ σε όλα...

Το "ήπιε" όλο το γαλατάκι ο Θανούλης!

 
του Στρατή Μαζίδη

Πριν λίγες ημέρες ο βουλευτής του -ότι έχει απομείνει από το- ΠΑΣΟΚ Θάνος Μωραΐτης μας έστελνε το παρακάτω e-mail:

ΑΤΥΠΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
Ανάρτηση πριν λίγο του βουλευτή ΠΑΣΟΚ Θάνου Μωραΐτη στην ιστοσελίδα του και στα προφίλ του στα social media:

Αυτό είναι το πελατειακό κράτος!
«Τα προσχήματα περί προαπαιτούμενων της τρόικας έχουν πλέον καταρρεύσει και γελοιοποιηθεί! Αντί να κάνουν αυτό που συμφέρει την χώρα και την κοινωνία…. «ζυγίζουν» κοινωνικές ομάδες και μετράνε «κεφάλια» - ψηφαλάκια! Αν αυτό δεν είναι η επιτομή του πελατειακού κράτους τι είναι…»

Επίσης έγραφε το Newsit:

Αντάρτης και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Θ. Μωραϊτης
Ο Θάνος Μωραϊτης από το βήμα της Βουλής δήλωσε "Δεν έχουμε εμπιστοσύνη στους υπουργούς. Πολλά που διαπραγματευτήκαμε έρχονταν από την πίσω πόρτα της τρόικας. Ζυγίοζυν κονωνικές ομαδες, μετράνε κεφάλια και προχωράνε....".
Μεταξύ άλλων τόνισε: "Καλώ την κυβέρνηση αυτό που ήρθε σήμερα να το πάρει πίσω. Άλλο πράγμα συμφωνήσαμε με τον κ. Τσαυτάρη. Και πρέπει να το πάρουν πίσω για να μπορέσει να προχωρήσει…"

Τελικά άφησε παράμερα τα φυσεκλίκια του, κάθισε στα έδρανα και ήπιε όλο το γαλατάκι του μονορούφι ψηφίζοντας ΝΑΙ ΣΕ ΟΛΑ.

Θέλει τελικά πολλά ποτήρια γάλα και καρβέλια ψωμί για να μπορέσει να πει κανείς ΟΧΙ ΣΕ ΟΛΑ! Ή έστω σε ένα που μέχρι κι ο ΓΑΠ κατάφερε να πει απόψε.

* ο τίτλος είναι «κλεμμένος» από το φίλο Στάθη Διομήδη
 
http://www.freepen.gr/2014/03/blog-post_2445.html

ΚΑΛΑ ΤΑ ΠΑΕΙ Ο "ΕΘΝΟΣΩΤΗΡΑΣ" !!!! ΔΙΕΓΡΑΨΕ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗ !!!

Σύμφωνα με επιστολή του Πρωθυπουργού και Προέδρου της Ν.Δ., Αντώνη Σαμαρά, προς το Προεδρείο της Βουλής, την οποία και ανέγνωσε ο προεδρεύων, Γιάννης Τραγάκης, κατά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της ψηφοφορίας του Σχεδίου Νόμου «Μέτρα Στήριξης και Ανάπτυξης της Ελληνικής Οικονομίας στο Πλαίσιο Εφαρμογής του Ν.4046/2012 και Άλλες Διατάξεις», διεγράφη από την θέση του Βουλευτού Α' Αθήνας της Ν.Δ., ο κ. Νικήτας Κακλαμάνης.

Η απάντηση του Νικήτα Κακλαμάνη στη διαγραφή του

 Mε αφορμή τη διαγραφή του από τη Νέα Δημοκρατία, επειδή ψήφισε «παρών» για το άρθρο 1 του πολυνομοσχεδίου, και με άμεση αντίδρασή του, ο Βουλευτής Α’ Αθηνών, πλέον, Νικήτας Κακλαμάνης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Δεν υποκύπτω σε πολιτικούς εκβιασμούς και δεν συμβάλλω στην καταστροφή κοινωνικών ομάδων, για να ωφεληθούν μεγάλα οικονομικά συμφέροντα του εσωτερικού και του εξωτερικού.

Δεν νομοθετώ με εντολή της τρόικας. 

Το άρθρο 1 είναι δόλιο, γιατί συνδυάζει την αποκατάσταση κάποιων αδικιών (πλεόνασμα) με την καταστροφή της ραχοκοκαλιάς της οικονομίας, που είναι οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. 

Το άρθρο 1 πλήττει την καρδιά της ιδεολογίας της παράταξής μας, όπως την καθόρισε, το 1974, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. 

Αυτή την παράταξη και τις αρχές της δεν μπορεί να τις διαγράψει ο κ. Σαμαράς».


epoli.gr

Το μυστικό της ηχητικής των αρχαίων θεάτρων



 

Το μυστικό της ηχητικής των αρχαίων θεάτρων

 
Γράφτηκε από  Ν. ΚΟΝΤΡΑΡΟΥ-ΡΑΣΣΙΑ
στην  ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ στις  06/11/2006 

Η ηχητική των αρχαίων θεάτρων που θαυμάζουμε σήμερα εξασφαλιζόταν με τα αντηχούντα αγγεία που βρίσκονταν κάτω από τα σκαλιά του κοίλου και τα σκηνικά άλλαζαν σχεδόν αυτόματα, όπως αποδεικνύει η πρόσφατη ανασκαφική έρευνα στο Αρχαίο Θέατρο του Δίου. Η τεχνολογία του Αρχαίου Ελληνικού Θεάτρου, και μάλιστα το Θέατρο του Δίου, έχει απασχολήσει ιδιαιτέρως τον αρχιτέκτονα, καθηγητή του ΑΠΘ Γιώργο Καραδέδο.
 
Ο ίδιος μας είπε ότι «τα αντηχούντα αγγεία τοποθετούνταν σύμφωνα με έναν μαθηματικό υπολογισμό σε κόγχες κάτω από τα σκαλιά του κοίλου, διηρημένα σε αγγεία τέταρτης, πέμπτης, όγδοης και διπλής όγδοης, σύμφωνα με τις αντηχήσεις τους στις διάφορες νότες. Οταν η φωνή των ηθοποιών, περιβάλλοντας τα αγγεία, που είναι στον ίδιο τόνο με αυτήν, προκαλεί την αντήχησή τους, γίνεται πιο δυνατή, πιο καθαρή και πιο μεγαλεπήβολη».

Ολα ξεκίνησαν όπως φαίνεται από την εισαγωγή των μαθηματικών και της θεωρίας των αριθμών από τους Πυθαγόρειους στην αρχιτεκτονική. Τότε χρησιμοποίησαν γεωμετρικές χαράξεις στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό των κτιρίων και ειδικότερα των θεάτρων. «Ειδικά ο σχεδιασμός των θεάτρων επηρεάστηκε σημαντικά από την ακουστική, η οποία διαμορφώνεται σε επιστήμη από τον Αριστόξενο τον Ταραντίνο. Ο Βιτρούβιος στο πέμπτο βιβλίο του αναλύει την αρμονική θεωρία του Αριστόξενου και παραθέτει μουσικό διάγραμμα του Αριστόξενου. Το διάγραμμα αυτό δεν έχει σωθεί. Είναι όμως εύκολο να το αναπαραστήσουμε με βάση τις περιγραφές του Βιτρούβιου. Ο Αριστόξενος μας δίνει τις ακριβείς θέσεις και τις προδιαγραφές των "ηχείων", δηλαδή των αντηχούντων αγγείων».

Ancient-Greek-Theatre

Εκτός από τις αρχαίες πηγές, «σύγχρονες ακουστικές έρευνες αποδεικνύουν ότι στα αρχαία θέατρα έχουν εφαρμοστεί βασικές αρχές σχεδιασμού που εξασφαλίζουν ηχοπροστασία, ακουστική ζωντάνια, διαύγεια και καταληπτότητα του θεατρικού λόγου. Μια από τις βασικότερες αρχές είναι η ενίσχυση της φωνής με έγκαιρες, θετικές ηχοανακλάσεις επάνω σε στοιχεία του θεάτρου (δάπεδο ορχήστρας, πρόσοψη κτιρίου σκηνής, λογείο), για την εξασφάλιση ενός φυσικού, αυτοδύναμου (παθητικού) μεγαφώνου, που αναπληρώνει τις ενεργειακές απώλειες, κυρίως στα υψηλότερα καθίσματα του κοίλου».

Αναπαράσταση του μουσικού διαγράμματος του Αριστόξενου για τη θέση των αντηχούντων αγγείων με βάση την περιγραφή του Βιτρούβιου

dspphotoΤο θέατρο ως λόγος και τέχνη εξελίχθηκε μαζί με το κτίριο της σκηνής, τη σκηνογραφία και την τεχνολογική υποστήριξή της. Οι «σκηνικοί αγώνες» απαιτούσαν τέσσερις έως πέντε παραστάσεις την ημέρα. Επρεπε λοιπόν τα σκηνικά να αλλάζουν γρήγορα και εύκολα.

Τα θέατρα διέθεταν «θύρες», μεγάλα ανοίγματα στο κτίριο της σκηνής, τα οποία καλύπτονται με ζωγραφισμένους ξύλινους πίνακες ή υφασμάτινα πετάσματα. Για την αυτόματη αλλαγή των σκηνικών αναφέρεται πως είχαν την «περίακτο», μια πρισματική περιστρεφόμενη κατασκευή. Είχαν επίσης το «εκκύκλημα» το «ημικύκλιο» και το «στροφείο», κυλιόμενες εξέδρες, τη «μηχανή» ή «κράδη» και την «γέρανο» για τη μεταφορά στον αέρα ανθρώπων ή των «από μηχανής θεών» και το «θεολογείο», εξέδρα στην οποία κάθονταν οι θεοί για να μιλήσουν με τους θνητούς. Για την αναπαράσταση καιρικών φαινομένων είχαν το «κεραυνοσκοπείο» και το «βρονείο», καθώς και τη «χαρώνεια κλίμακα», υπόγειο διάδρομο για την άνοδο και κάθοδο στον κάτω κόσμο των χθόνιων θεών και των φαντασμάτων.

Η σύγχρονη έρευνα για τον αρχαίο μηχανολογικό εξοπλισμό των θεάτρων καταλήγει σε αντικρουόμενες απόψεις, υποστηρίζει ο κ. Καραδέδος, γιατί βασίζεται σε ελλιπή δεδομένα. «Στο πρόσφατα ανασκαμμένο Θέατρο του Δίου, όμως, παρά την κακή κατάσταση διατήρησής του, σώθηκαν αρκετά στοιχεία, τα οποία τεκμηριώνουν τη θέση και εν μέρει τη λειτουργία αρκετών από τους θεατρικούς μηχανισμούς, όπως των "περιάκτων", του "θεολογείου", της "γέρανου", της "χαρώνειας κλίμακας", του "κεραυνοσκοπείου", καθώς και ανασυρόμενης αυλαίας χωρισμένης σε τρία τμήματα».

http://www.artmag.gr/articles/media-keyhole/item/1656-ancient-theaters-acoustics

Βαλάντη Στειακάκη : Πριν από την ιστορία. Η τέχνη των σπηλαίων

Γενική άποψη της «μεγάλης αίθουσας» του Λασκώ.

 Πριν από την ιστορία. Η τέχνη των σπηλαίων 

 Γράφει ο Βαλάντης Στειακάκης

Στο αρχαιολογικό παρελθόν και δη στην Παλαιολιθική εποχή -οι γνώσεις γύρω από την οποία είναι αποσπασματικές προερχόμενες από τυχαίες ανακαλύψεις- σημειώνονται εξελίξεις οι οποίες καθορίζουν τόσο το εικαστικό τοπίο όσο και το πεδίο της ιστορίας της τέχνης.

Γύρω στο 25.000-20.000 π.Χ. περιγράμματα ζώων χαράσσονται στα τοιχώματα σπηλαίων της νότιας Γαλλίας, ενώ μερικές χιλιάδες χρόνια αργότερα εμφανίζεται μια πιο ολοκληρωμένη ζωγραφική εντός των σπηλαίων με τον καλλιτέχνη να κάνει πρώτα το περίγραμμα των μορφών που θέλει να αναπαραστήσει και μετά να το γεμίζει με χρωστικές ουσίες οι οποίες προέρχονται από φυσικά μεταλλεύματα και ορυκτά. Από τα πιο σημαντικά σπήλαια της εποχής αυτής είναι εκείνο της Αλταμίρας στην Ισπανία το οποίο ανακαλύπτεται το 1879. Παράλληλα, ξεχωριστή θέση έχουν και εκείνα της Γαλλίας, όπως το Νιώ το οποίο έρχεται στο φως το 1906, το Λασκώ που εντοπίζεται το 1940, το Κοσκέ που εξερευνάται το 1990 και το Σωβέ το 1994.

Οι ζωγραφικές παραστάσεις που συναντά κανείς σε αυτά τα σπήλαια βρίσκονται συνήθως στα βάθη τους, σε χώρους που είναι απρόσιτοι για κατοικία, ενώ η φυσική διαμόρφωση των τοιχωμάτων τους αξιοποιείται συχνά από τους δημιουργούς, οι οποίοι επηρεάζονται και από την υφή της επιφάνειας του βράχου. Όσον αφορά τα θέματα που επιλέγονται στην τέχνη των σπηλαίων, παρατηρεί κανείς ότι είναι σχεδόν αποκλειστικά μορφές ζώων αποδοσμένες με νατουραλιστικό τρόπο ο οποίος ξεχωρίζει για την ελεύθερη γραμμή και τη σταθερότητα της εκτέλεσης. Έτσι, οι ταύροι και τα άλογα του Λασκώ (Εικ. 1, Εικ. 2), οι βίσονες της Αλταμίρα (Εικ. 3) ή τα άλογα στο Νιώ δείχνουν με οικονομία εκφραστικών μέσων την φόρμα, την υφή και την φυσική παρουσία του ζώου. Οι άνθρωποι της εποχής αυτής ζωγράφιζαν από μνήμης και με τον καιρό επικράτησαν κάποιοι συμβατικοί εικαστικοί κανόνες. Σε αυτό τον πλαίσιο τα άλογα, τα μαμούθ και οι βίσονες αποδίδονται πάντα σε πλάγια όψη. Για τους καλλιτέχνες των σπηλαίων δεν υπάρχει συγκεκριμένος εικαστικός χώρος, ούτε φόντο, με αποτέλεσμα ο σημερινός μελετητής να μην είναι σε θέση να γνωρίζει αν τα προτεταμένα πόδια ενός αλόγου σημαίνουν ότι καλπάζει ή ότι είναι νεκρό. Η απουσία της έννοιας του φόντου για τους ζωγράφους των σπηλαίων επιβεβαιώνεται και από τη συνήθεια που είχαν να επικαλύπτουν μια παράσταση με μια άλλη σαν να ήταν αόρατη η προϋπάρχουσα. Αυτό ενδεχομένως οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ο σχεδιασμός του ζώου είχε τελετουργική ή μαγική σημασία και γι' αυτό επαναλαμβάνονταν κάθε χρόνο στο ίδιο σημείο. Παράλληλα με τις νατουραλιστικές αναπαραστάσεις ζώων, διακρίνει κανείς απεικονίσεις βελών, βούλες, αλλά και γεωμετρικούς σχηματισμούς οι οποίοι ερμηνεύονται ως σύμβολα γεννητικών οργάνων, ενώ η ανθρώπινη παρουσία είναι πολύ περιορισμένη με τις μορφές -μόνο ανδρικές- να φιλοτεχνούνται στοιχειωδώς θυμίζοντας ένα απλό ορθογώνιο με γραμμές για χέρια και πόδια. Επίσης, συχνά στους τοίχους των σπηλαίων απαντώνται και αρνητικά χεριών-αποτυπώματα, όπως στο Κοσκέ και το Σωβέ, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις όπου το αποτύπωμα είναι με τέσσερα μόνο δάχτυλα, επιτρέποντας ερμηνείες που συνδέονται με παθολογικά προβλήματα, κρυοπαγήματα, τελετουργίες, σκόπιμο χαιρετισμό ή ακόμη και ένα είδος ίασης.

Εξετάζοντας κανείς τις βραχογραφίες της Παλαιολιθικής εποχής, έρχεται σε επαφή με διαφορετικές ερμηνείες γύρω από τη σημασία της τέχνης αυτών των χρόνων. Έτσι, ο Carthahiac κάνει λόγο για μια «τέχνη για την τέχνη», που εξυπηρετεί διακοσμητικούς και αισθητικούς σκοπούς. Ο Frazer μιλά για τοτεμισμό, ο Reinach για υπενθύμιση κυνηγιού και ο Vierra για σαμανιστές μάγους. Ωστόσο, υπάρχουν και οι υποθέσεις εκείνες που θέλουν τις παραστάσεις των σπηλαίων να παραπέμπουν σε ένα είδος αριθμητικού συστήματος, ημερολογίου ή απλά σε ερωτικά σύμβολα τα οποία επιτρέπουν τη διαμόρφωση θεωριών περί γονιμότητας.

Σε σύγκριση με τις ζωγραφικές παραστάσεις, τα γλυπτά τα οποία έχουν βρεθεί στα σπήλαια της Γαλλίας και της Ισπανίας είναι λίγα. Το σημαντικότερο από αυτά είναι δύο ανάγλυφα ζευγάρια βίσονες (Εικ. 4) από πηλό στο σπήλαιο Τυκ ντ' Ωντουμπέρ της Γαλλίας που διακρίνονται και αυτά για τη νατουραλιστική τεχνοτροπική τους εκτέλεση. Παράλληλα, έχουν σωθεί και ορισμένες μορφές ζώων από κόκαλο οι οποίες λόγω του ρεαλισμού και της αεροδυναμικής τους κομψότητας επενδύονται με έναν μάλλον συμβολικό παρά χρηστικό χαρακτήρα (Εικ. 5, Εικ. 6). Τα τέχνεργα αυτά, αν και περιορισμένα αριθμητικά, σηματοδοτούν εύγλωττα την αλλαγή που συντελείται στο αισθητικό πεδίο των ανθρώπων της εποχής αυτής, προμηνύοντας τις καλλιτεχνικές εξελίξεις που θα ακολουθήσουν στην πορεία του χρόνου.
Στειακάκης Χρυσοβαλάντης
(Ιστορικός Τέχνης)

Ενδεικτική Βιβλιογραφία:
  • Gombrich, E.H. Το χρονικό της τέχνης, Μτφρ. Κάσδαγλη Λ., Αθήνα, Μ.Ι.Ε.Τ, 19992 (α΄ έκδοση: Λονδίνο, Phaidon Press, 1950), σ. 39-53.
  • Χόνορ, Χ. – Φλέμινγκ, Τζ. Ιστορία της τέχνης, τόμος 1, Μτφρ. Παππάς Α., Αθήνα, Εκδόσεις Υποδομή, 1991, σ.12-25.
http://www.artmag.gr/articles/art-articles/about-art/item/5522-prin-apo-thn-istoria-h-texnh-twn-sphlaiwn

Κυριακή 30 Μαρτίου 2014

Ο Γ. Μιχελογιαννάκης διάβασε λέξη προς λέξη το νέο μνημόνιο και διαβάστε τι βρήκε!



Δεν ξέρουμε εάν όλοι οι βουλευτές κατάφεραν να διαβάσουν το πολυνομοσχέδιο – νέο μνημόνιο, αλλά υπάρχει τουλάχιστον ένας που όχι μόνο ισχυρίζεται ότι το διάβασε λέξη προς λέξη, αλλά έστειλε και τις παρατηρήσεις του στον Τύπο.

Ο λόγος για τον Γιάννη Μιχελογιαννάκη του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος με μακροσκελή του ανακοίνωση, επισημαίνει τα ακόλουθα ανά θεματική ενότητα:

Α) Τράπεζες
Η τράπεζα της Ελλάδος προσδιορίζει το έλλειμμα της κάθε τράπεζας και της ζητάει να υποβάλει σχέδιο αναδιάρθρωσης, κατόπιν αποφασίζει αν θα υποβάλει η τράπεζα αίτημα για κεφαλαιακή ενίσχυση στο ΤΧΣ. Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με την σειρά του, κάνει μια συμφωνία πλαίσιο με την τράπεζα για την εφαρμογή υποχρεωτικών μέτρων και συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα.
Η ενίσχυση του ΤΧΣ είναι με έκδοση κοινών μετοχών ή με την έκδοση υπό αίρεση μετατρέψιμων ομολόγων, ενώ απαιτεί την συμμόρφωση με τους κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις.
Τα μέλη του ΤΧΣ απαλλάσσονται από κάθε ευθύνη, έτσι αποδεικνύεται εν τοις πράγμασι ότι χαρίζουν τις τράπεζες σε διαπλεκόμενα συμφέροντα. Η στήριξη, βέβαια, του ΤΧΣ στις αποφάσεις των τραπεζών για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, γεννά πληθώρα ερωτηματικών, καθώς οι υπόνοιες και οι υποψίες πολλών, ότι όλα έγιναν μόνο και μόνο για να χαρίσουν τις τράπεζες σε ξένα funds, μάλλον βγάνουν αληθινές.

Β) Ασφαλιστικές εισφορές
Οι μειώσεις των ασφαλιστικών εισφορών, που θα ισχύσουν από τον Ιούλιο, θα επιφέρουν μείωση των οικογενειακών επιδομάτων κατά 50%.

Γ) Μισθοί
Με μικρότερο μισθό οι προσλήψεις των μακροχρόνιων ανέργων
Για τους μακροχρόνιους άνεργους ο μισθός αυξάνεται 5% για κάθε τριετία
Θα υπάρχει επίσης αποτέλεσμα της ανώμαλης τριγωνικής σχέσεις εργοδότης –εργαζόμενος- εταιρίες απασχόλησης να μην υπάρχει κανένα δικαίωμα στον εργαζόμενο δηλαδή θα παίρνει 1 μισθό χωρίς προοπτική ποτέ προσαύξησης.
Μετά το 2017 θα καταργηθούν τελείως και οι τριετίες .
Όσο αφορά το ΕΚΑΣ φανταστείτε ότι αυτός που θα παίρνει σύνταξη 700 ευρώ θα παίρνει ΕΚΑΣ 30 ευρώ.

Δ) Επικουρικές Συντάξεις – Κύριες Συντάξεις – Αυτοαπασχολούμενοι – Αγρότες
Η κατάργηση των 24 κοινωνικών πόρων που χρηματοδοτούν επικουρικά ταμεία και ταμεία πρόνοιας μαζί με την θεσμοθέτηση του κεφαλαιοποιητικού συστήματος οδηγούν σε θάνατο τις επικουρικές συντάξεις.
Τα ταμεία θα στερηθούν περισσότερα από 1,5 δις ευρώ. Η μείωση στις επικουρικές συντάξεις θα είναι της τάξεις 25% ,χωρίς να υπολογίζονται σε αυτή και τα ελλείμματα από την διακοπή των κοινωνικών πόρων.
Σε κίνδυνο τίθενται και οι κύριες συντάξεις καθώς μειώνονται οι πόροι του ασφαλιστικού κεφαλαίου αλληλεγγύης των γενεών.
Αυτοαπασχολούμενοι :Ουσιαστικά το πολυνομοσχέδιο τους κυνηγάει μια και θεωρεί καθυστερούμενες τις οφειλές τους στον ΟΑΕΕ με την πάροδο μόλις ενός μήνα.
Το αυτό ισχύει και για τους αγρότες όσο αφορά την καθυστερούμενη δόση. Αυτό σημαίνει ότι όποιος αγρότης χρωστά στον ΟΓΑ για να λάβει επιδότηση πρέπει να πληρώσει τα χρέη του διαφορετικά αυτά θα παρακρατούνται από τις επιδοτήσεις .
Είδη οι τελωνειακοί και οι εφοριακοί έχουν μια μείωση από 15-40%.

Ε) Φορολογία
Να έχουμε υπόψη μας ότι στην φορολογική μας δήλωση τώρα θα μπουν ουσιαστικά 5 φόροι
1. Φόρος εισοδήματος
2. Φόρος αλληλεγγύης
3. Φόρος επιτηδεύματος
4. Φόρος πολυτελείας και από τον Ιούλιο ΕΜΦΙΑ
Επίσης θα μπαίνει φόρος υπεραξίας από το 1995 και μετά για τα ακίνητα.

ΣΤ) ΟΟΣΑ
Από τις προτάσεις του ΟΟΣΑ υιοθετούν το 82% σε ένα 8% γίνονται αλλαγές και ένα 5% το χειρίζεται το υπουργείο οικονομικών με την εξέταση των εισφορών υπέρ τρίτων .Να έχουμε υπόψη μας ότι ο ΟΟΣΑ έδωσε ως εργολαβία την μελέτη αυτή στο ΙΟΒΕ με αμοιβή 600.000 ευρώ και έδωσε επίσης 300.000 ευρώ σε 5 Έλληνες δικηγόρους και οικονομολόγους, επίσης η έκθεση αυτή δεν έχει εγκριθεί από την High level commitee .

• ΦΑΡΜΑΚΑ
1) Καταργούνται οι ελάχιστες αποστάσεις μεταξύ φαρμακείων
2) Αίρεται η απαγόρευση της συστέγασης φαρμακείων με άλλα καταστήματα
3) Επιτρέπεται σε φαρμακοποιούς να ιδρύουν περισσότερα του ενός φαρμακεία
4) Καταργείται το ελάχιστο ποσοστό 50% που πρέπει να κατέχει ο αδειούχος φαρμακοποιός στην εταιρία
5) Καταργείται το ελάχιστο εμβαδόν σε συστέγαση
6) Το φαρμακείο θα μπορεί να λειτουργεί επιπλέον ώρες πέραν της εφημερίας
7) Οι βιταμίνες και τα συμπληρώματα διατροφής θα μπορούν να πουλιούνται και μέσο ιντερνέτ

• ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ
Αλλάζει το καθεστώς διάθεσης των προϊόντων καπνού.
Το 85% των άμεσων φόρων παίρνονται από τα τσιγάρα.
Το κέρδος τους είναι 3% σε κάθε πακέτο
Καταστρατηγείται η γνωμοδότηση της κεντρικής διοίκησης του κράτους

• ΒΙΒΛΙΑ
Οι λιανέμποροι δεν μπορούν να κάνουν έκπτωση πάνω από 10% για τα λογοτεχνικά βιβλία πρώτης έκδοσης για 2 χρόνια

• ΚΥΡΙΑΚΕΣ
Προαιρετική λειτουργία για όλες τις Κυριακές πιλοτικά για τρεις τουριστικές περιοχές .
Φόβος να χαθούν όλες οι Κυριακές.

• ΨΩΜΙ
Επιτρέπεται η πώληση ψωμιού σε όλα τα καταστήματα τροφίμων και ποτών εκτός από τα κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία και περίπτερα.
Δηλαδή, καταστρέφουν το επάγγελμα του αρτοποιού.

• ΓΑΛΑ
Έχουμε το γάλα ημέρας, του οποίου η διάρκεια συντήρησης του δεν υπερβαίνει τις 2 μέρες, το παστεριωμένο γάλα και το γάλα υψηλής θερμικής επεξεργασίας.
Δηλαδή, καταστρέφουν την κτηνοτροφία.

• ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Δίνεται η δυνατότητα διαδικτυακών τουριστικών γραφείων με ίδιες υπηρεσίες όπως τα τουριστικά γραφεία.
Το απρόσωπο δυστυχώς θα κοστίσει.

Ζ) Προτάσεις για τα φωτοβολταϊκά που με το πολυνομοσχέδιο καταστρέφεται ο μικροεπενδυτής
1) Οφείλουμε μεγαλύτερη μείωση ιδίως για αυτά τα μεγαλύτερα των 5mw.
2) Αν υπάρξει νέο έλλειμμα να μην το επιβαρυνθούν τα υπάρχοντα έργα αλλά μόνο τα νέα.
3) Οι τράπεζες με γραπτή δέσμευση να παρατείνουν τα δάνεια , να μειώσουν τα επιτόκια και να μπει πλαφόν 50% στα τοκοχρεολύσια.
4) Με την κατάθεση του πιστωτικού σημειώματος άμεσα να εξοφλείτε ο παραγωγός.
5) Να υπάρξει θετική αναπροσαρμογή του ΔΤΚ.
6) Να παρέχεται το μισό της ταρίφας από το υπουργείο για κάθε τρίμηνο.
7) Να υπάρχει δημόσια ενίσχυση με αφορολόγητα αποθεματικά, απαλλαγή από φόρο εισοδήματος ,επιδότηση επιτοκίου σε ποσοστό μεγαλύτερο του 20% επι του κόστους της επένδυσης.
8) Να αυξηθούν οι ταρίφες έως 100kw.
9) Πρέπει να μειωθούν οι ταρίφες ΜΕ και να αυξηθούν οι ταρίφες ΧΕ.
10) Πρέπει να μειωθεί το ποσοστό έκπτωσης ενέργειας από το 20% στο 10% ιδίως σε αγρότες.

Η) Εργαζόμενοι στο Θέαμα, στην Ελληνική Ραδιοφωνία, στην Ελληνική Τηλεόραση και Κινηματογράφο, στην Ιδιωτική Τηλεόραση
Ενώ το επάγγελμά τους είναι ανοιχτό, η κυβέρνηση με το πολύ νομοσχέδιο καταργεί τις άδειες άσκησης επαγγέλματος. Αυτό θα προκαλέσει τεράστια καταστροφή στον πολιτισμό.

http://www.tribune.gr/politics/news/article/18818/o-g-michelogiannakis-diavase-lexi-pros-lexi-neo-mnimonio-ke-diavaste-ti-vrike.html

Jeremy Rifkin : Η άνοδος του αντικαπιταλισμού



 Η άνοδος του αντικαπιταλισμού

ΤΑ ΝΕΑ/THE NEW YORK TIMES
Αρχίζουμε να είμαστε μάρτυρες ενός παραδόξου στην καρδιά του καπιταλισμού, που τον οδήγησε σε επιτυχία αλλά τώρα απειλεί το μέλλον του: Η ισχύς των ανταγωνιστικών αγορών μειώνει τα κόστη τόσο πολύ, που πλέον πολλά αγαθά και υπηρεσίες προσφέρονται σχεδόν δωρεάν, χωρίς περιορισμό και χωρίς να υπόκεινται στις δυνάμεις της αγοράς. Μπορεί οι οικονομολόγοι να τάσσονταν πάντα υπέρ της μείωσης του οριακού κόστους, αλλά ποτέ δεν περίμεναν ότι μια τεχνολογική επανάσταση μπορεί να οδηγήσει τα κόστη αυτά κοντά στο μηδέν.
 
Η πρώτη ένδειξη του παραδόξου αυτού παρουσιάστηκε το 1999, όταν το Napster, η μουσική υπηρεσία, δημιούργησε δίκτυο που επέτρεπε σε εκατομμύρια ανθρώπους να μοιράζονται μεταξύ τους μουσική χωρίς να πληρώνουν τους καλλιτέχνες ή τους παραγωγούς. Αυτό προκάλεσε τεράστια προβλήματα στη μουσική βιομηχανία. Ανάλογα φαινόμενα έπληξαν τον κλάδο της έκδοσης βιβλίων και εφημερίδων. Οι καταναλωτές άρχισαν να μοιράζονται μεταξύ τους τις δικές τους πληροφορίες μέσω βίντεο, ήχου και γραπτών κειμένων παρακάμπτοντας τις παραδοσιακές αγορές.
 
Η τεράστια μείωση στο οριακό κόστος έπληξε τους κλάδους αυτούς και τώρα αρχίζει να επιφέρει αλλαγές στην ενέργεια, τη βιομηχανία και την εκπαίδευση. Αν και το σταθερό κόστος στην αιολική και ηλιακή ενέργεια είναι κάπως υψηλό, το κόστος παραγωγής κάθε μονάδας ενέργειας είναι χαμηλό. Το φαινόμενο αυτό αρχίζει να καταγράφεται ακόμη και στη βιομηχανία. Χιλιάδες χομπίστες κατασκευάζουν ήδη τα δικά τους προϊόντα χρησιμοποιώντας τρισδιάστατους εκτυπωτές, δωρεάν λογισμικό και ανακυκλωμένο πλαστικό ως υλικό με σχεδόν μηδενικό κόστος. 
 
Πολλοί αναλυτές αναγνωρίζουν πλέον το φαινόμενο και την πραγματικότητα του σχεδόν μηδενικού οριακού κόστους που καταγράφεται στην οικονομία, αλλά εκτιμούν ότι όταν αρκετοί καταναλωτές χρησιμοποιούν δωρεάν υπηρεσίες και προϊόντα, τότε αρκετοί από αυτούς θα αποφασίσουν να ζητήσουν πιο ειδικά προϊόντα και πιο εξειδικευμένες υπηρεσίες, ώστε οι εταιρείες που τα προσφέρουν θα εξακολουθούν να έχουν υψηλά κέρδη και ο καπιταλισμός θα συνεχίσει να ευημερεί. Ομως ο αριθμός των ατόμων που εμφανίζονται διατεθειμένοι να πληρώσουν παραπάνω για τέτοια αγαθά φαίνεται ότι είναι περιορισμένος.
 
Τώρα το φαινόμενο ετοιμάζεται να πλήξει ολόκληρη την οικονομία. Η ανάπτυξη πολύ μεγάλων υποδομών της νέας τεχνολογίας είναι στα σκαριά - το Διαδίκτυο των Πραγμάτων - που έχει το δυναμικό να οδηγήσει στο μηδέν το οριακό κόστος μέσα στις επόμενες δύο δεκαετίες. Η νέα αυτή τεχνολογία αρχίζει να συνδέει όλους και τα πάντα. Σήμερα έχουν τοποθετηθεί περισσότεροι από 11 δισ. αισθητήρες σε φυσικούς πόρους, γραμμές παραγωγής, την παραγωγή ηλεκτρισμού, τα αποθηκευτικά δίκτυα, σε σπίτια, γραφεία, αυτοκίνητα, παρέχοντας δεδομένα στο Διαδίκτυο των Πραγμάτων. Υπολογίζεται ότι μέχρι το 2020 θα έχουν συνδεθεί με το Διαδίκτυο αυτό 50 δισ. αισθητήρες.

Οι άνθρωποι μπορούν να συνδεθούν στο Δίκτυο και να χρησιμοποιήσουν μεγάλο αριθμό δεδομένων, αναλύσεις και αλγορίθμους ώστε να μπορέσουν να μειώσουν το οριακό κόστος για προϊόντα και υπηρεσίες σε σχεδόν μηδενικά επίπεδα, όπως σήμερα κάνουν με την πληροφορία. Για παράδειγμα, 37 εκατ. κτίρια στις ΗΠΑ έχουν εξοπλιστεί με αισθητήρες συνδεδεμένους με το Διαδίκτυο των Πραγμάτων λαμβάνοντας πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο για τη χρήση και τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος που παρέχεται από το δίκτυο. Αυτό στο τέλος θα επιτρέψει στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που παράγουν και αποθηκεύουν ηλεκτρισμό από ηλιακή και αιολική ενέργεια να προγραμματίσουν λογισμικό που θα τους επιτρέψει να αποσυνδέονται από το κανονικό δίκτυο παροχής ηλεκτρικού ρεύματος όταν οι τιμές είναι υψηλές. Θα έχουν ρεύμα από τη δική τους παραγωγή και θα μοιράζονται το πλεόνασμά τους με τους γείτονες με σχεδόν μηδενικό οριακό κόστος. Η Cisco προβλέπει ότι έως το 2022 το κέρδος στην παραγωγικότητα του ιδιωτικού τομέα από το Διαδίκτυο των Πραγμάτων θα ξεπεράσει τα 14 τρισ. δολ. Μελέτη της Τζένεραλ Ελέκτρικ προβλέπει ότι η πρόοδος στην παραγωγικότητα από το Διαδίκτυο των Πραγμάτων μπορεί να επηρεάσει τη μισή παγκόσμια οικονομία έως το 2025. 
 
Το ερώτημα που τίθεται τώρα είναι: πώς αυτή η οικονομία του μέλλοντος θα λειτουργεί όταν εκατομμύρια άνθρωποι θα μπορούν να κατασκευάζουν και να μοιράζονται αγαθά και υπηρεσίες που θα είναι σχεδόν δωρεάν; Η απάντηση βρίσκεται στην κοινωνία που αποτελείται από μη κερδοσκοπικές οργανώσεις, οι οποίες παρακολουθούν όσα κάνουμε και μοιραζόμαστε ως κοινότητα. Κατασκευάζουμε ένα Διαδίκτυο Πραγμάτων που προωθεί τη συνεργασία, την παγκόσμια πρόσβαση και την εισαγωγή μιας οικονομίας του διαμοιρασμού.

Η συνεργατική, αντί για την καπιταλιστική, προσέγγιση αφορά την κοινή πρόσβαση παρά την ιδιωτική ιδιοκτησία. Παρά τη μεγάλη αυτή ανάπτυξη, πολλοί οικονομολόγοι λένε ότι ο μη κερδοσκοπικός τομέας της οικονομίας δεν είναι αυτάρκης οικονομική δύναμη, αλλά ένα παράσιτο που βασίζεται σε κυβερνητικές παροχές και την ιδιωτική φιλανθρωπία. Μπορεί όμως να συμβαίνει το αντίθετο. Πρόσφατη μελέτη αποκάλυψε ότι περίπου το 50% του συνόλου των εσόδων των μη κερδοσκοπικών κλάδων της οικονομίας σε 34 χώρες προέρχεται από αμοιβές, ενώ η κρατική στήριξη αναλογεί στο 36% των εσόδων και η ιδιωτική φιλανθρωπία στο 14%. 
 
Οσο για το καπιταλιστικό σύστημα, είναι πιθανό να μείνει μαζί μας και στο μακρινό μέλλον, αν και μάλλον θα έχει έναν πιο εξορθολογισμένο ρόλο, εξυπηρετώντας κυρίως υπηρεσίες δικτύου και λύσεων. Μπαίνουμε ωστόσο σε έναν κόσμο που βρίσκεται σε σημαντικό βαθμό πέρα από τις αγορές, όπου μαθαίνουμε πώς να ζούμε μαζί σε μια παγκόσμια κοινωνία που γίνεται όλο και πιο αλληλοεξαρτώμενη και συνεργατική. 
 
Ο Τζέρεμι Ρίφκιν είναι συγγραφέας. Τελευταίο βιβλίο του στα ελληνικά «Η τρίτη βιομηχανική επανάσταση» (Λιβάνης, 2012)
 
"ΤΑ ΝΕΑ"
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΕΛΑΣΤΙΚ : «Λυσσάνε» οι Αγγλοι που το πετρέλαιο ανήκει στη Σκοτία





«Λυσσάνε» οι Αγγλοι που το πετρέλαιο ανήκει στη Σκοτία

Αποθεωτική για τον «πρωθυπουργό» της Σκοτίας Αλεξάντερ Σάλμοντ ήταν η δεξιά σοβαρή γερμανική εφημερίδα «Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε» την Κυριακή, προκαλώντας σίγουρα σοκ στους αναγνώστες της. «Ο μεγαλύτερος της Σκοτίας (!)» ήταν ο τίτλος του σχετικού άρθρου της. «Ο Αλεξάντερ Σάλμοντ στέκεται ακαταμάχητος στην κορυφή της χώρας του. Μόνο ένα πράγμα είναι μεγαλύτερο από αυτόν: η ανεξαρτησία της Σκοτίας» συμπλήρωνε ο υπότιτλος. Πλήρως απαξιωτική η γερμανική εφημερίδα για τους κορυφαίους Αγγλους πολιτικούς - αντιπάλους φυσικά του Σάλμοντ στο δημοψήφισμα που θα γίνει φέτος, στην αρχή του φθινοπώρου, με θέμα την αποχώρηση ή όχι της Σκοτίας από το βρετανικό κράτος. «Οι τρεις μεγάλοι στο κοινοβούλιο του Λονδίνου -ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, ο αναπληρωτής του Νικ Κλεγκ και ο αρχηγός της αντιπολίτευσης Εντ Μίλιμπαντ- φαντάζουν σχεδόν άχρωμοι απέναντί του» γράφει η «Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε» και συνεχίζει ακάθεκτη: «Αν κατορθώσει ο Αλεξάντερ Σάλμοντ να οδηγήσει στις 18 Σεπτεμβρίου τους Σκοτσέζους εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου ύστερα από περισσότερους από τρεις αιώνες, τότε θα ανέλθει στο βάθρο μιας ιστορικής μορφής!» υπογραμμίζει. «Αν ο Σάλμοντ κατορθώσει να κάνει το ''Ναι'' στο ανεξάρτητο κράτος της Σκοτίας να φαίνεται σαν ''Οχι'' στη συντηρητική κυβέρνηση του Λονδίνου, οι πιθανότητές του (να κερδίσει το δημοψήφισμα) τον Σεπτέμβριο δεν είναι κακές. Αυτό επειδή ο Κάμερον και τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου του που έχουν σπουδάσει σε αγγλικά ελιτίστικα πανεπιστήμια συνιστούν όλα όσα μισούν οι Σκοτσέζοι» τονίζει η γερμανική εφημερίδα.

Η αλήθεια είναι ότι οι Αγγλοι προσπάθησαν στην αρχή να παραστήσουν τους αδιάφορους για το σκοτσέζικο δημοψήφισμα του Σεπτεμβρίου. Από τις αρχές του περασμένου μήνα δείχνουν να μην αισθάνονται τόσο σίγουροι ότι το «Οχι» στην ανεξαρτησία της Σκοτίας θα επικρατήσει άνετα με... 20 ή 25 εκατοστιαίες μονάδες διαφορά, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις τους. Την Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου, ο ίδιος ο Αγγλος πρωθυπουργός απευθύνθηκε στο συναίσθημα των Σκοτσέζων. «Θέλουμε να μείνετε» είπε. «Θα μειωθούμε βαθιά χωρίς τη Σκοτία» πρόσθεσε. Μια εβδομάδα αργότερα όμως τα τρία αγγλικά κόμματα -Συντηρητικοί, Εργατικοί και Φιλελεύθεροι- συμφώνησαν ότι αν οι Σκοτσέζοι ψηφίσουν «Ναι» στην ανεξαρτησία της χώρας τους, τότε οι Αγγλοι θα τους απαγορεύσουν τη χρήση της λίρας Αγγλίας ως εθνικού τους νομίσματος, όπως έχει δηλώσει ότι επιθυμεί ο Σάλμοντ. Αυτό έγινε στις 13 Φεβρουαρίου.

Τρεις μέρες αργότερα, στις 16 Φεβρουαρίου, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο απείλησε τους Σκοτσέζους ότι αν η Σκοτία φύγει από το Ηνωμένο Βασίλειο, τότε όχι μόνο δεν θα θεωρείται χώρα ενταγμένη στην ΕΕ αφού ήδη τώρα ανήκει σε αυτήν, αλλά και η ένταξή της ως νέου κράτους στην ΕΕ θα είναι... «εξαιρετικά δύσκολη, σχεδόν αδύνατη»! Εκείνο που εκνευρίζει τους Αγγλους δεν είναι φυσικά η υποτιθέμενη... αγάπη τους για τους Σκοτσέζους. Τους τρελαίνει όμως η ιδέα ότι θα χάσουν τα πετρέλαια της Βόρειας Θάλασσας που βάσει του διεθνούς δικαίου θα πάνε σχεδόν όλα στη Σκοτία. Το Λονδίνο έχει αποκομίσει... τρισεκατομμύρια (!) στερλίνες μέχρι τώρα μόνο από τη φορολόγηση του πετρελαίου και του φυσικού αερίου της Βόρειας Θάλασσας. Τα μέχρι στιγμής γνωστά αποθέματα υπολογίζονται σε 24 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου, τα οποία με τις σημερινές τιμές έχουν αξία που υπερβαίνει αισθητά τα 2 τρισεκατομμύρια δολάρια! Υπολογίζεται ότι για τα επόμενα 30 χρόνια μόνο τα φορολογικά έσοδα από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο θα υπερβαίνουν κάθε χρόνο τα 4 δισεκατομμύρια λίρες - δηλαδή 5 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Πολλά λεφτά για ένα κράτος πέντε εκατομμυρίων κατοίκων, όπως θα είναι η Σκοτία. «Το πετρέλαιο είναι της Σκοτίας!» είναι το σύνθημα που τα τελευταία σαράντα χρόνια έδωσε φτερά στους υπερασπιστές της ανεξαρτησίας της Σκοτίας. Ο Σάλμοντ δεν καίγεται σίγουρα για τη λίρα Αγγλίας ως νόμισμα του νέου κράτους.

Εχει στα χέρια του ένα τεράστιο όπλο, το οποίο και διακηρύσσει δημοσίως χωρίς αναστολές: αν η Αγγλία αρνηθεί να έχει η Σκοτία νόμισμα τη στερλίνα, τότε και η Σκοτία δεν θα αναγνωρίσει ότι της αναλογεί κάποιο ποσοστό του βρετανικού δημόσιου χρέους! Φανταστείτε ένα πετρελαιοπαραγωγό κράτος, το οποίο έχει μηδέν δημόσιο χρέος και αρχικά έσοδα μόνο από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο πάνω από 100 δισ. δολάρια τον χρόνο! Χώρια τα έσοδα από τους φόρους κατανάλωσης, τη φορολόγηση προσώπων, τον φόρο ακίνητης περιουσίας κ.λπ. Θα... δυστυχήσει σίγουρα, όπως γελοιωδώς ισχυρίζονται οι Αγγλοι! Είναι όμως να μην τρελαίνεται κανένας όταν χάνει τόσα λεφτά; Τι να σου κάνει και το Λονδίνο, χάνει τα λογικά του και μόνο στη σκέψη ότι θα του φύγει η «χρυσοφόρος» Σκοτία!

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22792&subid=2&pubid=63984039

Γ. ΚΑΠΟΠΟΥΛΟΣ : Η Κριμαία και η νέα... Γιάλτα Δύσης - Ρωσίας

Μία άτυπη, παρασκηνιακή εκεχειρία Ρωσίας - Δύσης, το πλαίσιο της οποίας μάλλον καθορίστηκε στις πολύωρες απευθείας αλλά και τηλεφωνικές διαπραγματεύσεις Κέρι - Λαβρόφ, μοιάζει να έχει διαμορφωθεί.

Μία μικρή περιορισμένης εμβέλειας νέα Γιάλτα, την ώρα που η ιστορική τοποθεσία της πόλης αυτής στην Κριμαία επιστρέφει στον έλεγχο της Μόσχας.

Δύο είναι οι συνιστώσες του παραπάνω συμβιβασμού:

- Η Κριμαία ενσωματώνεται στη Ρωσία, με τη Δύση να απαντά με κυρώσεις συμβολικού χαρακτήρα, με κύριο στόχο να μην υπάρξουν παγκόσμιες αποσταθεροποιητικές παρενέργειες. Επί της ουσίας η Μόσχα στερεώνει τη βαρύνουσα στην περιοχή ισχυρή στρατιωτική της παρουσία με τον Ναύσταθμο της Σεβαστούπολης, που δεν επηρεάστηκε ούτε από την ασύντακτη διάλυση της ΕΣΣΔ τον Δεκέμβριο του 1991.

- Η Ρωσία δεν κλιμακώνει την ένταση στην Ανατολική Ουκρανία και κυρίως δεν δημιουργεί εκεί τετελεσμένα τύπου Κριμαίας υπό τον όρο ότι η Δύση αποτρέπει το Κίεβο από μέτρα που θα έπλητταν την ικανότητα αντίδρασης των φιλορωσικών δυνάμεων. Ζητούμενο παραμένει αν στην πορεία προς την προεδρική εκλογή του Μαΐου θα υπάρξει κάποια πραγματική εκτόνωση.

Παρά την απειλητική ρητορική, κανένας από τους εμπλεκομένους, Δύση (ΗΠΑ και ΕΕ) και Ρωσία, δεν μπορούσε να αναλάβει το κόστος ακραίων επιλογών που θα δημιουργούσαν μη αντιστρέψιμη παλινδρόμηση στον Ψυχρό Πόλεμο:

Η Ουάσιγκτον έκανε αισθητή την παρουσία της στην Ευρώπη, δημιούργησε μια ελεγχόμενη μεν, αλλά όχι ευκαταφρόνητη ψυχρότητα μεταξύ Βερολίνου και Μόσχας και, κυρίως, πρόβαλε στην πρώην ΕΣΣΔ και την Ανατολική Ευρώπη ως έχουσα την πρωτοβουλία των κινήσεων. Ταυτόχρονα φώτισε τις ανεπάρκειες της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, καθώς τώρα η ΕΕ καλείται κατά κύριο λόγο να στηρίξει οικονομικά και να εγγυηθεί την ασφάλεια της Ουκρανίας.

Η Μόσχα για πρώτη φορά μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ το 1991 και την έναρξη της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς το 1993 προέβη σε απευθείας ενσωμάτωση περιοχής που ανήκε σε άλλη πρώην Σοβιετική Δημοκρατία. Στις περιπτώσεις των επαρχιών της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας στη Γεωργία έχει τηρηθεί το πρόσχημα της ανακήρυξής τους ως ανεξάτητων κρατών. Ο μεγαλύτερος ζημιωμένος από την κρίση είναι η Γερμανία και η ΕΕ. Η Ευρώπη των «28» και ειδικότερα το Βερολίνο δεν μπόρεσαν να προβλέψουν και στη συνέχεια να αποτρέψουν τις αποσταθεροποιητικές συνέπειες που θα είχε για την Ουκρανία η Ανατολική Εταιρική Σχέση, την οποία κλήθηκε να υπογράψει ο Γιανουκόβιτς στη Σύνοδο Κορυφής του Βίλνιους στα τέλη Νοεμβρίου.

Η ανήσυχη εκεχειρία που ντε φάκτο διαμορφώθηκε είναι ιδιαίτερα εύθραυστη, όπως άλλωστε απέδειξαν οι δραματικές εξελίξεις στο Κίεβο όταν μετά τη συμφωνία Γιανουκόβιτς - ευρωπαϊκής τρόικας οι ολιγάρχες της Ουκρανίας υποχρέωσαν τον πρόεδρο να εγκαταλείψει την εξουσία και να οδηγηθεί έτσι η χώρα σε μια πλήρη κυβερνητική ανατροπή που καταγράφηκε από τη Μόσχα ως παραβίαση των συμφωνηθέντων.

Σήμερα οι ολιγάρχες που ανέτρεψαν τον Γιανουκόβιτς ελέγχουν ως περιφερειάρχες την Ανατολική Ουκρανία και είναι βέβαιο ότι δεν θα δεχθούν σε καμιά περίπτωση να παραδώσουν αμαχητί τον πολιτικό έλεγχο της πλούσιας και παραγωγικής περιοχής της χώρας. Ετσι η οποιαδήποτε συμβιβαστική μελλοντική κίνηση από τη σημερινή μεταβατική ή μετά τον Μάιο από τη μετεκλογική κυβέρνηση του Κιέβου προς τους Ρωσόφωνους και τη Μόσχα παρουσιάζεται να έχει με τα σημερινά δεδομένα απαγορευτικό κόστος.

Μια δεύτερη σοβαρή υποθήκη στην εύθραυστη ντε φάκτο εκεχειρία μετά τους ολιγάρχες είναι οι ακραίοι εθνικιστές που προέρχονται κυρίως από τη Δυτική Ουκρανία, το ειδικό βάρος των οποίων στην κυβέρνηση είναι συνάρτηση της παρουσίας ή όχι και εκπροσώπων των Ρωσοφώνων από τις Ανατολικές Επαρχίες. Στο επίπεδο αυτό η Ρωσία έχει υπεροχή, καθώς έχει αποδειχθεί ότι ελέγχει και χειραγωγεί τα ερείσματά της στην Ουκρανία, ενώ η παρεμβατική δυνατότητα-αποτελεσμα­τικότητα της Δύσης στο Κίεβο είναι αμφιβόλου αντικρίσματος. Ο παράγοντας, όμως, που συγκρατεί τη Δύση -κυρίως την ΕΕ- και τη Ρωσία από μια ανεξέλεγκτη συνολική ψυχροπολεμική παλινδρόμηση είναι η ενεργειακή αλληλεξάρτηση: Παρά την επερχόμενη ανατροπή στο παγκόσμιο ενεργειακό τοπίο από την αξιοποίηση των σχιστολιθικών κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου στις ΗΠΑ και στον Καναδά για την επόμενη τριετία - πενταετία η ενεργειακή επάρκεια της Ευρώπης είναι συνάρτησης της ομαλής ροής του φυσικού αερίου από τη Ρωσία. Με άλλα λόγια η σταθερότητα στην Ουκρανία είναι ζωτικό συμφέρον και της ΕΕ και της Ρωσίας, καθώς η κατασκευή και η ολοκλήρωση Αγωγών παράκαμψης της χώρας χρειάζονται χρόνο.

Η Γερμανία στην αρχή και οι ΗΠΑ στη συνέχεια αναμείχθηκαν στην Ουκρανία με στόχο την προώθηση των συμφερόντων τους μέσω ελεγχόμενης πίεσης και αντιπαράθεσης με τη Μόσχα. Στην κλιμάκωση της Κρίσης η Ουάσιγκτον παραμέρισε τη Γερμανία και την ΕΕ και στη συνέχεια διαμόρφωσε μια δυναμική αποκλιμάκωσης σε απευθείας διμερή διαπραγμάτευση με τη Μόσχα. Για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, η εξέλιξη είναι κόλαφος για την ευρωπαϊκή πλευρά: Η περίφημη Ανατολική Εταιρική Σχέση για τις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ -μία συμφωνία σύνδεσης με την ΕΕ που δεν εγγυάται ενταξιακή προοπτική- που την πρότεινε η Πολωνία και την προώθησε η Γερμανία μετά το 2008 κατέληξε στην περίπτωση της Ουκρανίας σε ένα διπλό κόστος για την ΕΕ: Το πλαίσιο συμβιβασμού με τη Ρωσία το διαμόρφωσαν αποκλειστικά οι ΗΠΑ και η ΕΕ καλείται να πληρώσει ακριβά.

kapopoulos@pegasus.gr

ΕΘΝΟΣ

Γευστικά μη για ψιψίνες!




Γευστικά μη για ψιψίνες!
Το απαγορευμένο μενού για τη γάτα σας και οι διατροφικές διαταραχές που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο ακόμη και τη ζωή της
Από την Αφροδίτη Ραυτοπούλου
araftopoulou@espressonews.gr
Αν έχετε γάτα, γνωρίζετε καλά ότι προτιμάει ασυζητητί το φαγητό που υπάρχει στο δικό σας πιάτο παρά στο δικό της. Παρ' όλα αυτά, θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν αποφασίζετε να μοιραστείτε το γεύμα σας μαζί της. Ορισμένες τροφές μπορεί να επιφέρουν δυσάρεστες παρενέργειες στην ψιψίνα σας ή ακόμα και να αποβούν μοιραίες για τη ζωή της.
Για παράδειγμα, μπορεί να ακούγεται περίεργο, όμως, αν και οι γάτες λατρεύουν τα ψαρικά, δεν θα πρέπει να τις ταΐζετε αποκλειστικά τόνο. Οι κονσέρβες που προορίζονται για κατανάλωση από ανθρώπους στερούνται σημαντικά θρεπτικά συστατικά για τις ανάγκες των ζώων και επομένως μπορεί να αφήσουν «εκτεθειμένο» τον οργανισμό τους. Ακόμα πιο επικίνδυνα αποδεικνύονται τα κρεμμύδια και το σκόρδο, τα οποία περιέχουν χημικές ουσίες που καταστρέφουν τα ερυθρά αιμοσφαίρια των ζώων.
Μεγάλη προσοχή θα πρέπει να δείχνετε και με τα αβγά. Ακριβώς όπως είναι επικίνδυνο και για εσάς να τα καταναλώνετε ωμά, το ίδιο ισχύει και για την ψιψίνα σας, καθώς ο κίνδυνος σαλμονέλας και e-colli ελλοχεύει, ενώ την ίδια στιγμή η περιεκτικότητα των αβγών σε αβιδίνη (είδος πρωτεΐνης) μπορεί να εμποδίσει τη σωστή απορρόφηση της βιταμίνης Β.
Στις απαγορευμένες τροφές συγκαταλέγονται και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, καθώς οι γάτες αναπτύσσουν δυσανεξία στη λακτόζη μετά την ενηλικίωση τους και επομένως η κατανάλωση τους μπορεί να προκαλέσει μέχρι και αφυδάτωση.
Με γαστρεντερικές διαταραχές απειλεί τη γατούλα σας το ορατό λίπος του κρέατος, ενώ τα κόκαλα την απειλούν όχι μόνο με πνιγμό, αλλά και με εσωτερικό τραυματισμό και διάτρηση εντέρου. Επίσης μη μοιράζεστε μαζί της οποιοδήποτε ρόφημα περιέχει καφεΐνη (καφές, τσάι, αεριούχα αναψυκτικά), γιατί έχει διουρητική δράση και μπορεί να της επιφέρει αφυδάτωση, ενώ την ίδια στιγμή διεγείρει το καρδιακό και νευρικό της σύστημα.
espressonews.gr

Σάββατο 29 Μαρτίου 2014

Άσυλο Ανιάτων και τα υλικά του «πλεονάσματος»

 

Στα υλικά οικοδόμησης του περιβόητου «περισσεύματος» περιλαμβάνεται και η περικοπή χρηματοδότησης του Ασύλου Ανιάτων Κυψέλης στο οποίο οι απλήρωτοι εργαζόμενοι, μαζί με τους συνοδούς και τους ασθενείς κινδυνεύουν να βρεθούν στον δρόμο. Το ίδρυμα, που φιλοξενεί περίπου 200 ατυχείς συμπολίτες μας πάσχοντες από βαριές αναπηρίες (80% αυτών είναι κατάκοιτοι), κινδυνεύει πλέον να κλείσει και η χάριν των τροφίμων περιουσία του κινδυνεύει «να βγει στο σφυρί» με διαδικασίες ρευστοποίησης όπως άλλωστε και όλος ο δημόσιος πλούτος! Τι μπορεί να πει κανείς μπροστά στην εικόνα των ανιάτως πασχόντων συνανθρώπων μας να διαδηλώνουν πάνω στα αναπηρικά καροτσάκια ζητώντας μια παράταση του χρόνου ζωής από τη σημερινή ελληνική πολιτεία;

Τα υλικά του «πλεονάσματος»

 Άρθρο του Αλέξη Μητρόπουλου
Ο Αλέξης Π. Μητρόπουλος είναι βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρόεδρος της Ένωσης για την Υπεράσπιση της Εργασίας και του Κοινωνικού Κράτους - ΕΝΥΠΕΚΚ

Την ώρα που διαβάζονται αυτές οι γραμμές πολλές ελληνικές οικογένειες θρηνούν. Δεν εννοούμε τους συνανθρώπους μας αυτόχειρες που καθημερινώς αυξάνονται, μην αντέχοντας τα οικονομικά και κοινωνικά αδιέξοδα. Εννοούμε τις οικογένειες των σχολικών φυλάκων, ενός καινούργιου σώματος δημοσίων λειτουργών, στους οποίους η πολιτεία ανέθεσε τη μέριμνα για την ασφαλή πρόσβαση, διακίνηση και διαμονή των μαθητών στα σχολεία της χώρας. Εννοούμε επίσης τους εκατοντάδες καθηγητές ΜΕ που, με συσσωρευμένη εμπειρία χιλιάδων ωρών διδασκαλίας εγκαταλείπουν οριστικά την παιδεία στην ακμή της διδακτικής τους απόδοσης!

Και έπονται οι ηρωικές καθαρίστριες του ΥΠΟΙΚ, που στις 18 Μαΐου, μαζί με εκατοντάδες υπαλλήλους των πολύπαθων ασφαλιστικών μας ταμείων, θα ακολουθήσουν τον δρόμο της ανεργίας! Η περίφημη «διαθεσιμότητα» που τους οδηγεί σε απόλυση, σύμφωνα με τις επιταγές του μνημονίου, ακρωτηριάζει τις κοινωνικές λειτουργίες του κράτους ξεθεμελιώνει τον προγραμματισμό της ζωής χιλιάδων οικογενειών και αποστερεί από τα παιδιά τους την προοπτική που είχαν χαράξει. Έτσι, το μνημονιακό κράτος «επωφελείται» των γλίσχρων μισθών που κατέβαλλε στους χιλιάδες αυτούς συνανθρώπους μας... Και καυχάται ότι εξοικονόμησε πρωτογενές «πλεόνασμα», στον σχηματισμό του οποίου συνέδραμαν και πολλές άλλες περικοπές και αποστερήσεις του ελληνικού λαού, όπως π.χ. η παύση επιχορήγησης προς το Πρότυπο Εθνικό Νηπιοτροφείο Καλλιθέας και σε πολλά άλλα παρόμοια καθιδρύματα και παιδικούς σταθμούς.

Η Ελλάδα, που από ετών αντιμετωπίζει δημογραφικό πρόβλημα, το οποίο διαρκώς οξύνεται με τον τρόπο αντιμετώπισης της κρίσης αποστερεί από τα φιλοξενούμενα νήπια ρούχα, τρόφιμα και παιχνίδια, που καλύπτονται πολλές φορές από τη φιλευσπλαχνία των κατοίκων της Καλλιθέας. Και οι εργαζόμενοι σ΄ αυτό, απλήρωτοι εδώ και πολλούς μήνες προσφέρουν αποστολικό έργο, για να... πανηγυρίζει ο κάθε μνημονιακός δημοσιολόγος την επίτευξη του πρωτογενούς... «πλεονάσματος»!

Στα υλικά οικοδόμησης του περιβόητου «περισσεύματος» περιλαμβάνεται και η περικοπή χρηματοδότησης του Ασύλου Ανιάτων Κυψέλης στο οποίο οι απλήρωτοι εργαζόμενοι, μαζί με τους συνοδούς και τους ασθενείς κινδυνεύουν να βρεθούν στον δρόμο. Το ίδρυμα, που φιλοξενεί περίπου 200 ατυχείς συμπολίτες μας πάσχοντες από βαριές αναπηρίες (80% αυτών είναι κατάκοιτοι), κινδυνεύει πλέον να κλείσει και η χάριν των τροφίμων περιουσία του κινδυνεύει «να βγει στο σφυρί» με διαδικασίες ρευστοποίησης όπως άλλωστε και όλος ο δημόσιος πλούτος! Τι μπορεί να πει κανείς μπροστά στην εικόνα των ανιάτως πασχόντων συνανθρώπων μας να διαδηλώνουν πάνω στα αναπηρικά καροτσάκια ζητώντας μια παράταση του χρόνου ζωής από τη σημερινή ελληνική πολιτεία;

Από αυτά και μόνον τα παραδείγματα καταφαίνεται από ποια υλικά είναι φτιαγμένο το πρωτογενές «πλεόνασμα»: από ανθρώπινο πόνο, χρόνο ζωής ανεργία, απόγνωση... Και ακολουθούν κι άλλα, όπως π.χ. η μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 3,9% φέτος... Και έπεται η συνέχεια, όπως προβλέπεται στο εφιαλτικό δεύτερο μνημόνιο... Εκτός του ότι θα σχηματιστεί μια μεγάλη ακόμη «τρύπα» στο βομβαρδισμένο πλέον ασφαλιστικό μας σύστημα, με αναπότρεπτη συνέπεια τη διαρκή μείωση των συντάξεων, το μέτρο αυτό θα οδηγήσει στην κατάργηση των τεσσάρων επιδομάτων που χορηγεί ο ΟΑΕΔ στους βασανισμένους ανέργους (γάμου, τέκνων, στράτευσης και κατάρτισης).

Η κυβέρνηση όμως και η τρόικα αποκρύπτουν το τίμημα του πόνου, της ανεργίας της υπογεννητικότητας της αδυναμίας συντήρησης των νηπίων και των χρονίως πασχόντων συνανθρώπων μας. Και ενόψει των ευρωπαϊκών και αυτοδιοικητικών εκλογών, «ποντάρουν» στο ότι διάφορα συντηρητικά κοινωνικά στρώματα δεν αντιλαμβάνονται (ή δεν θέλουν να αντιληφθούν) την ποιοτική σύνθεση του μακάβριου αυτού «πλεονάσματος», λίγα από τα ψίχουλα του οποίου τούς επιδαψιλεύουν.


Πηγή: Εφημερίδα «Real news»
http://www.eoty.gr/main/text.asp

Πέμπτη 27 Μαρτίου 2014

Εποχικές αλλεργίες της Άνοιξης



Εποχικές αλλεργίες
Το τίμημα της Άνοιξης
ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΚΟΥΤΣΟΠΟΥΛΟΥ ··
Ενώ η φύση είναι καταπράσινη και ανθισμένη, πολλοί από εσάς, αντί να χαρείτε την εποχή, θέλετε να κλειστείτε μέσα επειδή δεν μπορείτε ούτε να μυρίσετε ένα λουλούδι, μια και ανήκετε σ' εκείνους που πληρώνουν το "τίμημα" της εποχής με αλλεργία.
Πρόκειται για πολύ συχνή εποχική αντίδραση (1 στα 5 άτομα], ενώ σημειώνεται δραματική αύξηση που παρουσιάζεται σε οποιαδήποτε ηλικία. Ωστόσο βασικός παράγοντας νοσηρότητας είναι η κληρονομικότητα, αφού από δύο γονείς αλλεργικούς η πιθανότητα νόσησης είναι 50%, από έναν γονιό 30%. ενώ χωρίς κληρονομικότητα 13%.
Ποιες οι συνηθέστερες ανοιξιάτικες αλλεργίες;
Αλλεργική ρινίτιδα. Μπουκωμένη μύτη που "τρέχει" συνέχεια· από τα συχνότερα συμπτώματα που οδηγούν τους ασθενείς στο ιατρείο κατά τη διάρκεια της άνοιξης. Κάποιες φορές το μπούκωμα στη μύτη μπορεί να γίνει μόνιμο (πλήρης ρινική απόφραξη) και να προκαλέσει, αν δεν αντιμετωπιστεί σωστά και έγκαιρα, ακόμη και επιπλοκές (ιγμορίτιδα ή ωτίτιδα).
Ρινοεπιπεφυκίτιδα. Τα συμπτώματα συνήθως είναι τα ίδια με εκείνα της αλλεργικής ρινίτιδας και, επιπλέον, προβλήματα στα μάτια, όπως κατακόκκινα μάτια και κνησμός. Καλό είναι να αποφεύγετε το τρίψιμο των ματιών, την έκθεση στο αλλεργιογόνο και να πλένετε συχνά τα χέρια σας, έτσι ώστε να μη μεταφέρονται στα μάτια αλλεργιογόνοι ουσίες, όπως κάποια σκόνη ή το τρίχωμα οικιακών ζώων, γύρη κλπ.
Αλλεργικό άσθμα . Τα συμπτώματα ποικίλλουν ανάλογα με τη βαρύτητα. Μπορεί να εκδηλώνεται με έναν απλό συριγμό και "βράσιμο" στο στήθος και να προκαλεί περίπου 1 φορά την εβδομάδα επεισόδιο δύσπνοιας ή απλώς ανεξήγητο ξερόβηχα. Αν το αλλεργικό άσθμα είναι σοβαρότερο, μπορεί να δημιουργεί μόνιμο πρόβλημα στην αναπνοή  και παράλληλα έντονο βήχα.
• Ασταμάτητη φαγούρα.
Ποιοι παράγοντες ενοχοποιούνται;
• Η γύρη των ανθισμένων δέντρων και αγριόχορτων, που την άνοιξη κυκλοφορεί συνέχεια στον αέρα.
Οι συνηθέστεροι ενοχοποιητικοί παράγοντες (αλλεργιογόνα) είναι η γύρη από το φυτό περδικάκι, η γύρη του πεύκου, η χλόη, τα πράσινα στάχυα, το δέντρο της ελιάς, η επαφή με κάμπιες κ.λπ.
• Τα ακάρεα της σκόνης.
• Εποχιακά φρούτα (φράουλες κ.λπ.). Αν προκληθεί αλλεργία από φρούτα, το πρόσωπο κοκκινίζει και πρήζεται και επιβάλλεται άμεση επίσκεψη στον ειδικό γιατρό.
Πώς αντιμετωπίζεται;
Αν εντοπιστεί το αίτιο, τότε αρχίζει ειδική ανοσοθεραπεία (απευαισθητοποίηση). Ωστόσο η θεραπεία είναι καθαρά συμπτωματική και συνήθως χορηγούνται αντιισταμινικά ή κορτιζονούχα ρινικά σπρέι που ανακουφίζουν από τη ρινίτιδα. Για την επιπεφυκίτιδα χορηγούνται αντιισταμινικά κολλύρια, ενώ για το άσθμα εισπνεόμενα βρογχοδιασταλτικά ή σπρέι κορτιζόνης με εισπνοές.
Tips
  Για να χαρακτηρίσουμε "αλλεργικά" κάποια συμπτώματα, πρέπει να γίνονται ειδικά αλλεργικά  τεστ. Ωστόσο, επειδή τα τεστ δεν είναι πανάκεια, σημαντικό ρόλο στη διάγνωση παίζει το ιστορικό του ασθενούς.
• Οι οξείες αλλεργικές αναδράσεις όπως κοκκίνισμα, πρήξιμο στο σώμα, δύσπνοια, υπόταση ή βραχνάδα μετά από τσίμπημα μέλισσας μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή κάποιου, γι' αυτό επιβάλλεται, το ταχύτερο δυνατόν, να γίνει ένεση κορτιζόνης και μεταφορά του ατόμου στο νοσοκομείο.
ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΡΑΣΗ