Δευτέρα 30 Ιουνίου 2014

Θράκη και τουρκικός επεκτατισμός

Δύο ενδιαφέροντα άρθρα περί Θράκης που αξίζει να διαβάσετε προκειμένου να αντιληφθείτε τους κινδύνους που προκύπτουν από την χαλαρή στάση της κυβέρνησης των Αθηνών




«Ατζέντα Θράκης» βάζει η Τουρκία στην Ισλαμική Διάσκεψη

Ψήφισμα για την «τουρκική μειονότητα Θράκης» και τους «μουσουλμάνους της Δωδεκανήσου»!

Στη «διεθνοποίηση» και προβολή στο εξωτερικό -σε κάθε μεγάλο φόρουμ- του ζητήματος «τουρκικής μειονότητας» εστιάζονται τώρα διάφορες μειονοτικές οργανώσεις, το μειονοτικό κόμμα ΚΙΕΦ αλλά και η ίδια η Τουρκία.
Στην τελευταία συνάντηση του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης (OIC), που συγκεντρώνει περισσότερα από 50 κράτη, η Τουρκία κατόρθωσε ακόμη μια φορά να συμπεριλάβει στα κείμενα που ενέκρινε η υπουργική Διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Τζέντα, 18-19 Ιουνίου, θέμα «τουρκικής μειονότητας Θράκης» και για πρώτη φορά να συνδέσει το ζήτημα αυτό και με τους μουσουλμάνους της Δωδεκανήσου.

Είναι πάντως σημαντικό ότι ο OIC δεν έχει αποδεχθεί την τουρκική απαίτηση και δεν αναφέρεται σε «τουρκική μειονότητα» στα Δωδεκάνησα, αλλά μόνο σε «μουσουλμανικό πληθυσμό των Δωδεκανήσων», αν και ζητά την αντιμετώπιση αυτών των πολιτών ως μειονότητας και αναγνώριση μειονοτικών δικαιωμάτων...

Στο ψήφισμα υιοθετείται όλη η ατζέντα της Άγκυρας και των ακραίων της μειονότητας, που αποκτά έτσι την έξωθεν καλή μαρτυρία με την καταγραφή της και υιοθέτησή της από ένα σημαντικό διεθνές φόρουμ όπως η OIC.

Καλείται η Ελλάδα να πάρει όλα τα μέτρα για τον σεβασμό των βασικών δικαιωμάτων και ελευθεριών καθώς και της ταυτότητας της «Τουρκικής Μουσουλμανικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης», όπως προβλέπονται από διμερείς και διεθνείς συμφωνίες, διατυπώνεται επίσης η απαίτηση για αναγνώριση των εκλεγμένων μουφτήδων της Κομοτηνής και της Ξάνθης ως επίσημων μουφτήδων, ενώ τίθεται και το θέμα των 24 ιεροδιδασκάλων, με την απαίτηση προς την Ελλάδα να αποσύρει τον σχετικό νόμο.

Ο OIC ζητά από την Ελλάδα επίσης να δρομολογήσει την εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη νέων διοικήσεων των βακουφικών περιουσιών και να περιορίσει τη φορολόγησή τους, σε συνεννόηση και διαβούλευση με τους εκπροσώπους της μειονότητας.

Εκφράζεται η λύπη του OIC για την απαγόρευση που έχει επιβληθεί στη δραστηριότητα της παλαιότερης οργάνωσης της «τουρκικής μουσουλμανικής μειονότητας», της «Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης» και καλείται η Ελλάδα να εφαρμόσει τις τρεις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, βάσει των οποίων αίρονται οι απαγορεύσεις στη χρήση του όρου «τουρκική μειονότητα» στις ονομασίες οργανώσεων.

Στο ψήφισμα γίνεται αναφορά σε «υψηλά πρόστιμα» που επιβάλλονται στα μειονοτικά ΜΜΕ και λειτουργούν, όπως αναφέρεται, «εκφοβιστικά» και καλείται επίσης η Ελλάδα να αποκαταστήσει την ιθαγένεια των «δεκάδων χιλιάδων μελών της μειονότητας», που τη στερήθηκαν λόγω του άρθρου 19 του Κώδικα Ιθαγένειας…

Ο OIC ζητά επίσης από την Ελλάδα να πάρει μέτρα για την αντιμετώπιση των εκπαιδευτικών προβλημάτων της μειονότητας της Θράκης και να διασφαλίσει την ίδια μεταχείριση και στους μουσουλμάνους της Δωδεκανήσου.

Ιδιαίτερα ανησυχητικό ήταν το σημείο εκείνο του ψηφίσματος βάσει του οποίου οι υπουργοί Εξωτερικών ζήτησαν από τον γενικό γραμματέα του OIC να οργανώσει και να στείλει ερευνητική επιτροπή στη Θράκη και να υποβάλλει έκθεση σχετικά με τις καταγγελίες για βανδαλισμούς και επιθέσεις εναντίον τζαμιών και μουσουλμανικών νεκροταφείων...

Στην ίδια συνεδρίαση των ΥΠΕΞ του OIC υπάρχει ξεχωριστό κεφάλαιο για την Κύπρο και το ψευδοκράτος, όπου γίνεται μια καταγραφή της τουρκικής θέσης για το Κυπριακό. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι καλούνται οι χώρες-μέλη της Διάσκεψης να αναπτύξουν τις σχέσεις τους με τα Κατεχόμενα και να επιδείξουν αλληλεγγύη στο κατοχικό καθεστώς. Έχει ενδιαφέρον ακόμη ότι η Διακήρυξη για την Κύπρο κάνει λόγο για επίτευξη λύσης που θα στηρίζεται «στην πολιτική ισότητα των δύο συνιδιοκτητών του νησιού» και στην προστασία των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων. Καλούνται επίσης τα μέλη της Διάσκεψης να στείλουν επιχειρηματικές αποστολές στα Κατεχόμενα, να εντείνουν τις σχέσεις τους με το ψευδοκράτος στους τομείς του πολιτισμού και του αθλητισμού, να ανταλλάσουν υψηλού πολιτικού επιπέδου επισκέψεις με το κατοχικό καθεστώς και επίσης να ενισχύσουν τις σχέσεις και τις ανταλλαγές φοιτητών και καθηγητών με τα πανεπιστήμια που λειτουργούν στο ψευδοκράτος.

Ο OIC αναλαμβάνει επίσης την ευθύνη να εκπροσωπεί και να προβάλλει τα «δίκαια» των Τουρκοκυπρίων σε όλα τα διεθνή φόρα που το ψευδοκράτος δεν έχει πρόσβαση και δεν εκπροσωπείται.

Ο Οργανισμός Ισλαμικής Διάσκεψης, στον οποίο μέχρι πρόσφατα ο γενικός γραμματέας ήταν Τούρκος (ο νυν υποψήφιος της αντιπολίτευσης για την Προεδρία της Τουρκίας κ. Ιχσάνογλου), έχει αποτελέσει προνομιακό πεδίο για την τουρκική εξωτερική πολιτική, η οποία μέσω του πολύ σημαντικού αυτού οργανισμού δεν πετυχαίνει απλώς να προβάλλει τις θέσεις και τις διεκδικήσεις της σε θέματα όπως το Κυπριακό και η Θράκη, αλλά να υιοθετούνται οι θέσεις αυτές και να εμφανίζονται ως κοινή θέση των 57 χωρών μελών του OIC.


Κωνσταντίνος Τσάκαλος
http://www.paron.gr/v3/new.php?id=87817&colid=37&catid=42&dt=2014-06-29%200:0:0

Οι μουσουλμάνοι της Θράκης

Στο άρθρο μας της Παρασκευής αναφερθήκαμε στην εμπειρία και την «τεχνογνωσία» που απέκτησαν, υπό τη στενή καθοδήγηση και την υποστήριξη του Λονδίνου και της Ουάσινγκτον, οι κρατικοί και πολιτικοί μηχανισμοί στην Τουρκία, από την εργαλειοποίηση της τουρκοκυπριακής μειονότητας, η οποία χρησιμοποιήθηκε για γεωπολιτικούς σκοπούς των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της ίδιας της Τουρκίας.

Μάλιστα, ότι η Τουρκία, επωφελούμενη της εμπειρίας και της τεχνογνωσίας αυτής, προσπάθησε τις τελευταίες δεκαετίες να δημιουργήσει ένα ολόκληρο δόγμα χρησιμοποίησης των απανταχού μειονοτήτων της, με σκοπό τη δημιουργία του λεγόμενου τουρκομουσουλμανικού τόξου από την Αδριατική μέχρι το Σινικό τείχος. Τη φορά αυτή αναζήτησε και βρήκε και πάλι συμμάχους στην Ουάσιγκτον και το Λονδίνο, οι οποίοι προσδοκούν οφέλη από τη δημιουργία αυτού του τόξου που θα διεμβολίζει κατά μήκος το μαλακό υπογάστριο της Ρωσίας στα Βαλκάνια, τον Εύξεινο Πόντο, τον Καύκασο, την Κεντρική Ασία και την Κίνα.

Μέρος αυτού του μεγαλόπνοου και φιλόδοξου σχεδίου είναι και το ζήτημα του εκτουρκισμού και στη συνέχεια της εργαλειοποίησης της μουσουλμανικής μειονότητας της ελληνικής Θράκης, ένα ζήτημα που η Τουρκία υποστηρίζει με ιδιαίτερη επιμέλεια, μια που για δεκαετίες τώρα αποτελεί μία από τις προτεραιότητες της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής.

Η μειονότητα της Θράκης, που εξαιρέθηκε της ανταλλαγής των πληθυσμών, με τη Συνθήκη της Λοζάνης το 1923, αναφέρεται στην ως άνω συνθήκη ως «μουσουλμανική», γιατί αποτελείται από Πομάκους, Αθίγγανους και τουρκογενείς. Και έτσι την αντιμετώπισε και η τουρκική αλλά και η ελληνική πλευρά, παραμένοντας πιστή στη Συνθήκη της Λοζάνης, τη στιγμή μάλιστα που η Τουρκία επέβαλε πολιτική εθνοκάθαρσης στους Ελληνες της Κωνσταντινούπολης, που εξαιρέθηκαν κι αυτοί της ανταλλαγής, επ’ αμοιβαιότητι.

Ολα αυτά μέχρι την είσοδο της Ελλάδας και της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, οπότε η παρουσία των σλαβόφωνων Πομάκων στην ελληνική Θράκη θεωρήθηκε «κίνδυνος» για την άσκηση επιρροής από πλευράς της Βουλγαρίας και του σοβιετικού παράγοντα σε μια τόσο ευαίσθητη περιοχή.

Ετσι άρχισε να επιβάλλεται και με τη συναίνεση του ελληνικού κράτους η πολιτική του εκτουρκισμού των Πομάκων και των Αθίγγανων μέσα από κατάπτυστες εκπαιδευτικές συμφωνίες που επιβάλουν στα παιδιά των Πομάκων και των Αθίγγανων, που δεν έχουν καμιά απολύτως σχέση με την τουρκική γλώσσα, να μαθαίνουν υποχρεωτικά τουρκικά και να εκτουρκίζονται στην ίδια την πατρίδα μας.

Το απολύτως παράλογο είναι ότι, ενώ εξέλειπε ο από Βορράν κομμουνιστικός κίνδυνος, μια που η Βουλγαρία είναι ήδη μέλος του ΝΑΤΟ, η Ελλάδα συνεχίζει να εκτουρκίζει Πομάκους και Αθίγγανους, οι οποίοι υφίστανται επιπλέον και την πολιτική της κρατικής τρομοκρατίας που ασκείται από το τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής και τους μηχανισμούς του, που έχουν διεισδύσει ακόμα και σε κόμματα του ελληνικού Κοινοβουλίου.

Είναι επίσης παράλογο το γεγονός ότι η πολιτική της διδασκαλίας της τουρκικής και όχι της πομακικής ή της αθιγγανικής γλώσσας στα παιδιά της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης υποστηρίζεται διαπρυσίως και από το διπλωματικό κατεστημένο του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, για να μη δημιουργήσουμε, λέει, και πομακικό ή σλαβικό ζήτημα στην ελληνική επικράτεια.

Μ’ αυτά και μ’ αυτά, συνεχίζεται ο εκτουρκισμός των μουσουλμάνων της ελληνικής Θράκης, που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την εργαλειοποίηση της μειονότητας, προς εξυπηρέτηση εθνικών σκοπών της Αγκυρας και γεωπολιτικών της Ουάσιγκτον, η οποία, ενώ «άδειασε» την Τουρκία στο ζήτημα των Τουρκομάνων του Ιράκ, φαίνεται ότι συνεχίζει να τη στηρίζει στην Κύπρο και στη Θράκη.

Γιατί πώς αλλιώς μπορεί να εξηγήσει ακόμα και ο πιο καλόπιστος παρατηρητής τη συνάντηση του Αμερικανού προξένου της Θεσσαλονίκης Ρόμπερτ Σάντερς με ομάδα έμμισθων πρακτόρων της Αγκυρας -και αυτό το γνωρίζουν οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ καλύτερα από τις ελληνικές- που στελεχώνουν το κόμμα με τα αρχικά DEB, τους οποίους όχι μόνο δέχτηκε στο γραφείο του ως εκπροσώπους της «τουρκικής» μειονότητας αλλά τους παρέθεσε και δεξίωση, παρουσία εκπροσώπων, φορέων και οργανώσεων... ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Βόρειας Ελλάδας.

Εδώ οι λέξεις χάνουν το νόημά τους. Αμερικανός διπλωμάτης στην Ελλάδα, που γίνεται δεκτός από το ελληνικό κράτος για να εξυπηρετεί Αμερικανούς πολίτες σε ζητήματα διοικητικής φύσεως, δέχεται επισήμως έμμισθους πράκτορες ξένης χώρας, που δρουν παράνομα και αποσταθεροποιητικά και, όταν δεν μπορούν να εξαγοράσουν, τρομοκρατούν Πομάκους και Αθίγγανους, για να τους εκτουρκίσουν και στη συνέχεια να τους χρησιμοποιήσουν ως εργαλείο εναντίον της Ελλάδας. Και σαν να μην έφτανε αυτό, παραθέτει δεξίωση, παρουσία εκπροσώπων, φορέων και οργανώσεων... ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Δηλαδή σαν να τιμούμε βιαστές και παιδόφιλους, παρουσία παιδικής χορωδίας!

Το ξέρουμε ότι η αξιοπρέπεια και η διεθνής θέση της χώρας έχουν κατρακυλήσει πολλά σκαλοπάτια τα τελευταία χρόνια. Ομως ελπίζουμε ότι κάποια μέρα θα βρεθούν ένας αξιοπρεπής πρωθυπουργός και ένας υπουργός Εξωτερικών που θα τιμήσουν τον όρκο τους και θα βάλουν στη θέση του και τον Τούρκο πρόξενο της Κομοτηνής αλλά και τον πρόξενο των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη, καθώς και τον οποιονδήποτε παραβιάζει τη νομιμότητα στην πατρίδα μας.

Ελπίζουμε το δικαίωμα στην ελπίδα να μην μπορέσει να μας το αφαιρέσει κανείς.

Σάββας Καλεντερίδης

http://www.dimokratianews.gr/content/26189/οι-μουσουλμάνοι-της-θράκης

Μενέλαου Γκίβαλου : Το «σοβιετικό» καθεστώς των Μνημονίων


Η «εποχή του Μνημονίου» παρουσιάσθηκε, τόσο από τους εγχώριους υποτελείς-εντελοδόχους όσο και από την «τρόικα» και το ευρω-ιερατείο, ως ιστορική ευκαιρία για να αποκατασταθεί η ορθολογική λειτουργία του κράτους και να «εκσυγχρονισθούν» οι θεσμοί και η παραγωγική δομή της χώρας.

Η ελληνική οικονομική δομή, το θεσμικό πλαίσιο των εργασιακών σχέσεων και η γενικότερη κουλτούρα που επικράτησε τις τελευταίες δεκαετίες θεωρήθηκαν από κορυφαίους υπουργούς της κυβέρνησης του Γ. Παπανδρέου, αμέσως μετά τις εκλογές του 2009, ως ύστερη μορφή «σοβιετικού μοντέλου», το οποίο επιβίωνε ενώ σύμφωνα με τους ίδιους όλος ο υπόλοιπος κόσμος «ενσωματώθηκε ομαλά» στο νεοφιλελεύθερο πρότυπο της αγοράς.

Ο κρατικός μηχανισμός δεν εξορθολογίστηκε ποτέ, αλλά διαλύθηκε και συρρικνώθηκε. Ακόμα και οι εφορίες, που αποτελούν καίριας σημασίας μηχανισμό για την πάταξη της φοροδιαφυγής, συγχωνεύθηκαν και αποδυναμώθηκαν… Κρατικές δομές στους τομείς της υγείας, της εκπαίδευσης, των κοινωνικών υπηρεσιών, οι θεσμοί της απονομής δικαιοσύνης, του πολιτισμού συγχωνεύθηκαν και καταργήθηκαν σε πανελλαδικό επίπεδο. Σε πολλές περιοχές της χώρας η κατάσταση των δημοσίων υπηρεσιών παραπέμπει στη δεκαετία του 1950.

Ο παραγωγικός «εξορθολογισμός» είχε δύο κεντρικούς στόχους: Πρώτον τη διάλυση της μικρομεσαίας επιχείρησης, αφού ο αριθμός των 900.000 επιχειρήσεων και δραστηριοτήτων του είδους θεωρήθηκε ξεπερασμένος και αντιπαραγωγικός. Σήμερα εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις έκλεισαν και εκατοντάδες χιλιάδες ήρωες ιδιοκτήτες και οι οικογένειές τους βρίσκονται έωλοι χωρίς σύνταξη, χωρίς καν ασφάλιση…

Ο δεύτερος κεντρικός στόχος αφορούσε τη «σοβιετικού τύπου» παρέμβαση του κράτους στην οικονομία (κατ' αναλογίαν με την περίφημη κατηγορία περί «σοσιαλμανίας» που εκτοξεύθηκε κατά των Κ. Καραμανλή και Π. Παπαληγούρα τη δεκαετία του 1970). Ο στόχος δεν ήταν θεωρητικός, δεν προέκυπτε απλώς από τη βασική νεοφιλελεύθερη αρχή. Αφορούσε αποκλειστικά σχεδόν το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, των βασικών δικτύων και υποδομών της χώρας. Γι' αυτό και οι ρήτρες αποπληρωμής του χρέους υπάχθηκαν στο αγγλικό δίκαιο και η χώρα παραιτήθηκε από το θεμελιώδες δικαίωμα της αρνησικυρίας κατάσχεσης της δημόσιας περιουσίας και του εθνικού της πλούτου.

Η πολιτικοοικονομική δομή της διαπλοκής κυβερνά στην πράξη τη χώρα. Το Κοινοβούλιο δεν νομοθετεί, αλλά «νομιμοποιεί» τυπικά προειλημμένες αποφάσεις της «τρόικας» και των δανειστών μας. Η ίδια η Δικαιοσύνη βρίσκεται σε δεινή θέση.

Δικαστικές αποφάσεις, σε πρωτοβάθμιο επίπεδο κυρίως, ακυρώνουν τα παράνομα νομοθετήματα και τις έκνομες υπουργικές πράξεις που παραβιάζουν ευθέως τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα πολιτών και κοινωνικών ομάδων, αλλά σε «υψηλότερα επίπεδα» της δικαστικής εξουσίας υπάρχουν πολλές φορές ανατροπές… Ακόμα και την απευθείας συναλλαγή με τη δικαστική εξουσία επιχειρεί να προωθήσει η κυβέρνηση, υιοθετώντας μονομερώς την εφαρμογή αποφάσεων για τους δικαστικούς, ενώ αγνοεί προκλητικά τους άλλους κλάδους που περιλαμβάνονται στις ίδιες αποφάσεις… Άλλωστε, το παράδειγμα των καθαριστριών αποτελεί την κορωνίδα της πλήρους περιφρόνησης προς τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης, που εκφράζει η στάση της μνημονιακής συγκυβέρνησης.

Οι κλασικές, οι βασικές αρχές, οι δημοκρατικοί θεσμοί, τα θεμελιώδη ατομικά, πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα που χαρακτήριζαν την αστική-φιλελεύθερη δημοκρατική αρχή σ' ολόκληρο σχεδόν τον 20ο αιώνα, αποτελούν σήμερα ανάμνηση…

Η μεσαία τάξη καταρρέει μαζί με την παραγωγική δομή που τη στήριζε. Το δικαίωμα της ατομικής ιδιοκτησίας, η προστασία των τραπεζικών καταθέσεων, τα εργασιακά δικαιώματα, οι συλλογικές διαπραγματεύσεις και συμβάσεις καταργήθηκαν μέσα σε τέσσερα χρόνια…

Η χρηματοπιστωτική ολιγαρχική δομή και οι πολιτικοί εντολοδόχοι της διαμόρφωσαν ΕΝΑ ΜΕΤΑΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΟ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΚΟ ΠΡΟΤΥΠΟ. Αντικατέστησαν το συγκεντρωτικό-ολιγαρχικό κράτος του σοβιετικού προτύπου με τη χρηματοπιστωτική δομή και τους διαπλεκόμενους σύγχρονους οικονομικούς ολιγάρχες. Δέσμευσαν, απαξίωσαν, και διήρπασαν ένα μεγάλο τμήμα του εισοδήματος και του παραχθέντος πλούτου, όχι μόνο από την τάξη της εργασίας και την μικρομεσαία οικονομική δραστηριότητα αλλά και από το μεγάλο τμήμα της μεσαίας τάξης.

Η κοινοβουλευτικού τύπου δικτατορία που επέβαλαν αποτελεί τον ιστορικά «αναγκαίο» τύπο «δημοκρατίας» προκειμένου να προωθήσει το πρότυπο αυτό. Η ολιγαρχική δομή της χρηματοπιστωτικής εξουσίας χρειάζεται όμως και μια «ιδεολογία», μια καθολικώς αποδεκτή «ερμηνεία» του σύγχρονου κόσμου.

Αυτή η «ερμηνεία» εξαντλείται στον «μονόδρομο», στην «ενιαία σκέψη»: Δεν υπάρχει εναλλακτική λύση: Η καταστροφή είναι μια νομοτέλεια, αποτέλεσμα και απόρροια των αλόγιστων «καταχρήσεων» και της «διαφθοράς» των πολιτών. Η αυτο-ενοχοποίηση, ο διάχυτος φόβος, η ανασφάλεια, η ακύρωση του μέλλοντος αποτελούν συστατικά στοιχεία της μονόδρομης ερμηνείας. Υπάρχουν, άλλωστε, οι ιδεολογικοί-προπαγανδιστικοί μηχανισμοί των ΜΜΕ για να το υπενθυμίζουν καθημερινά στους «άφρονες» και στους «αμνήμονες»… 

Ως «πειραματόζωα» βιώνουμε σήμερα την πιο ακραία, την πιο αυταρχική μορφή μιας σύγχρονης ολιγαρχικής εξουσίας. Όχι μόνο δεν αντιμετωπίσθηκαν οι στρεβλώσεις της παραγωγικής και οικονομικής δομής, όχι μόνο δεν εξορθολογίσθηκαν οι θεσμοί και οι διοικητικοί μηχανισμοί, αλλά οι καταστροφές που έχουν συσσωρευθεί είναι πιθανώς μη αντιστρέψιμες.

Από την άποψη αυτή ο νεοφιλελεύθερος ολοκληρωτισμός όχι μόνο δεν έχει τίποτα να «ζηλέψει» από το «σοβιετικό πρότυπο», αλλά, τουναντίον, το έχει κατά πολύ «ξεπεράσει» στην πράξη…

"ΤΟ ΠΑΡΟΝ"

Από αύριο ήλθε η ώρα για νέο μακελειό στις συντάξεις!



Ηρθε η ώρα για νέο μακελειό στις συντάξεις!

Από αύριο ξεκινά η εφαρμογή των νέων ρυθμίσεων στο Ασφαλιστικό, που περιλαμβάνουν τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,9% και την περικοπή των επικουρικών συντάξεων κατά 5,2%.

Αυτές οι αλλαγές οδηγούν:

α) σε ανεπαίσθητη αύξηση του μισθού 1.700.000 εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα,
β) στη λίγο μεγαλύτερη μείωση του κόστους της μισθοδοσίας κατά 2,9% για επιχειρήσεις - εργοδότες.
γ) στη μείωση των επικουρικών συντάξεων για 1.061.362 συνταξιούχους του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ). Ηδη οι συνταξιούχοι του ΕΤΕΑ έλαβαν από την προηγούμενη εβδομάδα τη μειωμένη επικουρική σύνταξη του Ιουλίου.

Στο σκέλος της αύξησης του μισθού στους εργαζομένους, αυτή αναμένεται να είναι της τάξης του 1%. Για αποδοχές 1.200 ευρώ ο εργαζόμενος θα καρπωθεί όφελος 12 ευρώ τον μήνα. Στον αντίποδα, υπολογίζεται ότι οι περικοπές κατά 5,2% στις επικουρικές συντάξεις μεταφράζονται σε μειώσεις κατά περίπου 10 ευρώ κατά μέσο όρο, καθώς έχει υπολογιστεί ότι οι επικουρικές συντάξεις κυμαίνονται στα επίπεδα των 200 ευρώ.

Η παράπλευρη ωφέλεια από τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών είναι ότι μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των θέσεων απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα. Οι υπολογισμοί του υπουργείου Εργασίας θέλουν να προστίθενται έως 30.000 εργαζόμενοι ως το τέλος του έτους λόγω αυτής της μείωσης εισφορών. Αιτία είναι το γεγονός ότι οι επιχειρήσεις θα έχουν μείωση του λειτουργικού κόστους τους, συνεπώς θεωρητικά θα μπορούν να προχωρήσουν με μεγαλύτερη ευκολία σε νέες προσλήψεις προσωπικού.

Από την άλλη πλευρά όμως η μείωση αυτή των ασφαλιστικών εισφορών έχει ως συνέπεια να καταργείται σε πρώτη φάση, από την 1η Ιουλίου, ο Διανεμητικός Λογαριασμός Οικογενειακών Επιδομάτων Μισθωτών (ΔΛΟΕΜ), που αποτελούσε μια κοινωνική παροχή για τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ. Επίσης, μειώνεται η εισφορά για τη χορήγηση επιδομάτων μητρότητας, με το υπουργείο Εργασίας να καταβάλλει προσπάθειες ώστε να εξευρεθεί από άλλες πηγές το συγκεκριμένο κονδύλι και να μην αναγκαστεί να προχωρήσει είτε σε περικοπή είτε, ακόμα χειρότερα, σε κατάργηση του συγκεκριμένου επιδόματος. Επίσης, μειώνεται η εργοδοτική εισφορά για το επίδομα στράτευσης, για τον Ειδικό Λογαριασμό Προγραμμάτων Επαγγελματικής Κατάρτισης και Εκπαίδευσης και για τον Ειδικό Κοινό Λογαριασμό Ανεργίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για αντίστοιχη μείωση στα προγράμματα που θα απευθύνονται σε ανέργους.

Σε ό,τι αφορά το σκέλος της περικοπής στις επικουρικές συντάξεις, επιβλήθηκε λόγω της υποχρεωτικής εφαρμογής, ελέω Μνημονίου, από την 1η Ιουλίου, της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος για το ΕΤΕΑ. Από την 1η Ιανουαρίου 2015 όλοι οι φορείς επικουρικής ασφάλισης και πρόνοιας που είναι Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) υπόκεινται στον ίδιο κανόνα, άρα είναι πιθανό να προκύψουν και εκεί ανάλογες περικοπές.

Δικαστές στην Ελλάδα: Όλοι το σκεφτόμαστε και κανείς δεν το λέει….

 Δικαστές στην Ελλάδα: Όλοι το σκεφτόμαστε και κανείς δεν το λέει….
Χρήστος Γιαννούλης

Δεν είναι κακό, ούτε στα όρια του λαϊκισμού να λέμε δημόσια και αυτό που σκεφτόμαστε ή συζητάμε ιδιωτικά. Και μη μου πείτε ότι είναι όλοι αφελείς, κακοπροαίρετοι ή ανίδεοι.

Όλοι αυτοί που αντιμετωπίζουν με ιδιαίτερο σκεπτικισμό της πρόσφατες αποφάσεις των δικαστών για τα μισθολογικά και εισοδηματικά τους ζητήματα.

Και να ήθελα, μία αδιόρατη δύναμη που πηγάζει από την ιστορική διαδρομή αυτών των υποθέσεων, δεν βγάζει από το στίβο της σκέψης μου, τους μουλωχτούς της ιστορίας που δεν είναι άλλοι από το πολιτικό προσωπικό αυτής της χώρας.

Στα μισθολογικά ζητήματα οι έλληνες βουλευτές που κατ' επάγγελμα ασκούν το βιοποριστικό δρόμο του εκπροσώπου, αποδέχονταν ή και υποκινούσαν την πρακτική του Βασιλικού που ποτίζεται παραλλήλως με τις γλάστρες.

Λοιπόν, ΝΑΙ, σε μία χώρα που έχει καταλυθεί έργω και λόγωτο κράτος δικαίου, οι αποφάσεις των δικαστών για την μισθολογική τους αποκατάσταση, ΠΡΟΚΑΛΕΙ. Για δύο σημαντικούς λόγους:

Ο Πρώτος και ίσως ο πιο σημαντικός, είναι ότι και με ανοχή των ιδίων των δικαστών, η απονομή της δικαιοσύνης αποτελεί τον πιο εφιαλτικό πυλώνα της δημοκρατίας και του πολιτεύματος. Από τις τρείς εξουσίες, όσα και αν καταλογίζουμε στην νομοθετική και την εκτελεστική, η δικαστική είναι ο πιο αδύναμος κρίκος.

Θα έπρεπε να έχουν συναίσθηση και οι ίδιοι οι δικαστές όταν απευθύνονται στην κοινωνία μέσω τέτοιων αποφάσεων, για το τι είδους δικαιοσύνη απολαμβάνουν οι πολίτες αυτής της χώρας. Ζητούν την οικονομική τους αποκατάσταση για να θωρακιστούν και ηθικά, την ίδια ώρα που τα ελληνικά δικαστήρια λειτουργούν στα όρια της αρνησιδικίας.

Σύμφωνα με τον πίνακα επιδόσεων του 2013 για τα εθνικά συστήματα δικαιοσύνης στην ΕΕ, στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή η Ελλάδα έρχεται 98η ανάμεσα σε 144 χώρες παγκοσμίως όσον αφορά την αντίληψη των πολιτών για την ανεξαρτησία των συστημάτων δικαιοσύνης στη χώρα τους.

Βάσει των ίδιων στοιχείων, η Ελλάδα κατατάσσεται 24η στην ΕΕ όσον αφορά την αντίληψη περί «ανεξαρτησίας» των δικαστικών συστημάτων και ακολουθούν η Βουλγαρία, η Ρουμανία και η Σλοβακία.

Σύμφωνα με τον πίνακα επιδόσεων που δημοσιεύει η Επιτροπή, το 2013 ο χρόνος εκδίκασης δικαστικών υποθέσεων στην Ελλάδα, εξαιρουμένων των ποινικών υποθέσεων, ήταν κατά μέσο όρο 510 ημέρες.

Σε ότι αφορά το σύνολο των δικαστικών υποθέσεων, ο χρόνος εκδίκασής τους στην Ελλάδα ανέρχεται, κατά μέσο όρο, σε περίπου 190 ημέρες.

Πιστεύει κανείς ότι αυτοί οι δείκτες βελτιώθηκαν το 2014;

Έχουν ευθύνες οι ίδιοι οι δικαστές για αυτή την κατάσταση; Η αποτελεί μόνο ευθύνης της κεντρικής εξουσίας και του νομοθετικού σώματος της Βουλής που δεν έχει την πολιτική βούληση; Μα φυσικά και έχουν. Είναι κοινό μυστικό, από αυτά που όλοι τα ξέρουν, τα καταλαβαίνουν, τα υποστηρίζουν αλλά δημοσίως κάνουν σα να μην συμβαίνει τίποτε. Υπήρχαν και υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας, όσο οι επιλογές των ανωτάτων δικαστών αποτελεί απόφαση της Κυβέρνησης. Τελεία – παράγραφος.

Και ο δεύτερος λόγος, είναι ότι η ελληνική δικαιοσύνη τα τελευταία τέσσερα χρόνια, δυστυχώς δεν εξέπληξε ευχάριστα τα εκατομμύρια των πολιτών που έζησαν και ζούνε την βαρβαρότητα και τον παραλογισμό. Δεν στήριξαν τους εκατομμύρια κακοπληρωμένους εργαζόμενους που στοιβάζονται στις άθλιες αίθουσες των δικαστηρίων για να βλέπουν πλούσιους επιχειρηματίες σε πτωχευμένες επιχειρήσεις που μέσω της αρνησιδικίας γλεντούν στην υγεία των κορόιδων. Δεν αποτέλεσαν ανάχωμα ούτε κατ ελάχιστο όπως έπραξαν ευρωπαίοι συνάδελφοι τους, στην αυθαιρεσία των νομοθετών της βουλής. Υπηρετώντας ένα σύστημα που κατ ουσία δεν αποδίδει δικαιοσύνη αλλά παρέχει χρόνο στην ανομία, δεν μπορείς να υποκρίνεσαι τον αδέκαστο.

Και όταν ξαφνικά από εκατοντάδες περιπτώσεις ληστρικής επιδρομής σε ζωές, στην κοινωνική συνοχή, σε δικαιώματα και κοινωνικά προαπαιτούμενα, η μόνη αδικία που με ταχύτατους ρυθμούς επιχειρείται να αποκατασταθεί είναι μόνο η μισθολογική κατάσταση των δικαστών, με απόφαση που λαμβάνουν οι ίδιοι, ΝΑΙ πρόκειται για πρόκληση.

Και ας σταματήσουμε τον ακραίο καθωσπρεπισμό περί ιερών αγελάδων της θεσμικής υπόστασης της δημοκρατίας και της θέσης των ελλήνων δικαστών. Αν ήθελαν ή αν θέλουν μπορούν να κατακτήσουν το κύρος που θα τους επέτρεπε να έχουν σύμμαχο τους και την κοινωνία, εκτός της κυβέρνησης και των κυβερνητικών βουλευτών τους οποίους έχουν βγάλει πολλές φορές από πολύ δύσκολη θέση.

tvxs.gr

Tips για την ταξιδιωτική φωτογραφία


Tips για την ταξιδιωτική φωτογραφία

 

  Πλησιάζει καλοκαίρι. Διακοπές. Ταξίδια. Η εποχή που δραπετεύουμε από την καθημερινότητα και οι φωτογραφικές μηχανές παίρνουν εμπρός. Οι φωτογραφικές ευκαιρίες των ταξιδιών, μας δελεάζουν να απαθανατίσουμε εικόνες που θέλουμε να κρατήσουμε για πάντα. Από μέρη μακρινά, ασυνήθιστα, πέρα από τη ρουτίνα. Από τόπους κοντινούς και μακρινούς, που καθένας μας κερδίζει με τη δική του ομορφιά. Θα ήταν ασυγχώρητη παράλειψη να μην εκμεταλλευτούμε τις ανεπανάληπτες εμπειρίες των ταξιδιών για να κάνουμε δημιουργικές φωτογραφίες, με πολύ περισσότερες αξιώσεις από τις απλές snapshot.


Για καλύτερες ταξιδιωτικές φωτογραφίες

1. Προετοιμασία:

Story board. Πριν ξεκινήσει το ταξίδι μαζεύουμε πληροφοριακό υλικό, αγοράζουμε ταξιδιωτικό υλικό, χάρτες κλπ. Όσο περισσότερα γνωρίζουμε για τις ιδιαιτερότητες και τις συνήθειες της περιοχής, τους κατοίκους, τα αρχαιολογικά μνημεία, τις φυσικές ομορφιές, τον καιρό κλπ. τόσο καλύτερες πιθανότητες έχουμε. Κάνουμε ένα σχέδιο δράσης τι ακριβώς ενδιαφέρει να φωτογραφίσουμε και αν θα ασχοληθούμε με ένα θεματικό άξονα π.χ. ανθρώπινοι χαρακτήρες, θάλασσα, άγρια ζωή κλπ. Για παράδειγμα σε ένα φωτοσαφάρι στην Νότια Αφρική είναι αναμενόμενο να επικεντρωθεί κανείς στα άγρια ζώα ενώ σε μια πόλη της Κεντρικής Ευρώπης έχουν πολύ ενδιαφέρον τα μεσαιωνικά κτήρια.

Οργανώνουμε τον εξοπλισμό μας με τα απολύτως απαραίτητα. Δεν έχει νόημα να κουβαλάει κανείς μαζί του μια βαρειά και ασήκωτη τσάντα, γεμάτη φακούς και μηχανές και τελικά να χρησιμοποιήσει τα μισά ή λιγότερα. Οι καλύτερες φωτογραφίες γίνονται με ένα δύο αγαπημένους φακούς, με προσεκτική επιλογή που να ταιριάζει ακριβώς στα ενδιαφέροντά μας, πάντα με μια καλή αλλά όχι βαρειά μηχανή.


Τα αξεσουάρ. Εκτός από τον καθαυτό φωτ. εξοπλισμό, πολύ σημαντικά είναι πράγματα όπως μια καλή τσάντα τύπου daypack με χώρο για κάποια ρούχα και ένα σάντουιτς. Επίσης φακός, πολυεργαλείο τύπου ελβετικού σουγιά, πυξίδα, αδιάβροχο κινητό τηλέφωνο, εξτρά μπαταρίες.

Ασφάλεια. Σε τόπους μακρινούς που δεν γνωρίζουμε καλά, ιδιαίτερα εκτός Ευρώπης, παίρνουμε μερικές βασικές προφυλάξεις. Δηλ. προσπαθούμε να είμαστε πάντα με παρέα, προσέχουμε τη φωτογραφική τσάντα, δεν περπατάμε σε περίεργα μέρη νύκτα, δεν αφήνουμε τον εξοπλισμό σε αυτοκίνητο, ασφαλίζουμε την τσάντα όταν καθόμαστε σε εστιατόριο ή καφέ κλπ.


2. Λήψη:

Προσέγγιση. Για να ξεφύγουμε από τη λογική της απλής αναμνηστικής φωτογραφίας υπάρχουν διάφοροι τρόποι. Π.χ. να διηγηθούμε μια φωτογραφική ιστορία που να ξετυλίγεται μέσα από τη σειρά των φωτογραφιών. Ή να υιοθετήσουμε μια διαφορετική οπτική γωνία αποφασίζοντας να κάνουμε τα πάντα με ευρυγώνιο.

Πρωτοτυπία. Στην ταξιδιωτική φωτογραφία σχεδόν τα πάντα έχουν ειπωθεί με κάποιο τρόπο. Οπότε για δημιουργική φωτογραφία το καλύτερο είναι να αναζητήσουμε το προσωπικό μας ύφος και τη δική μας ματιά, μακριά από τα τετριμμένα και αυτονόητα. Αν πλησιάσουμε από κοντά και τοποθετήσουμε στο πρώτο πλάνο ένα αντικείμενο ενδιαφέροντος, αν βρούμε ένα ζωντανό στοιχείο π.χ. ένα παιδάκι που ζωντανεύει ένα κατά τα’ άλλα άψυχο κάδρο, αν βάλουμε ένα έντονο χρώμα σε μονοχρωματικό πλαίσιο κλπ. τότε έχουμε κερδίσει τις εντυπώσεις.

Αναζήτηση θέματος: Οι τοπικές αγορές, τα παζάρια, οι παραδοσιακές συνοικίες των πόλεων κλπ. είναι τα πρώτα σημεία που θα στραφούμε ψάχνοντας το θέμα. Άνθρωποι στους χώρους δουλειάς ιδιαίτερα αν ασχαλούνται σε παραδοσιακά επαγγέλματα αποτελούν καλές επιλογές. Επίσης έξω από τα μεγάλα αστικά κέντρα, οι απλοί άνθρωποι των αγροτικών περιοχών συνήθως είναι ανοιχτοί και φιλικοί για φωτογράφηση.

Άδεια και συνεννόηση. Είναι καλό να εξασφαλίζουμε τη συναίνεση όσων φωτογραφίζουμε έστω και σε μακρινό πορτραίτο και να σεβόμαστε τις τοπικές συνήθειες και παραδόσεις, ειδικά σε χώρες με διαφορετικό πολιτιστικό υπόβαθρο και αντιλήψεις. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να προσβάλλουμε ανθρώπους με τη συμπεριφορά μας.

http://www.photo.gr/

ΙΔΟΥ Η ΡΟΔΟΣ ...... για την αξιοπιστία δικαστών και δικαιοσύνης

 ΔΕΚΑ ΒΟΜΒΕΣ ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΙΚΑ ΣΥΡΤΑΡΙΑ
ΣΤΟ "ΕΔΩΛΙΟ" ΟΙ ΝΟΜΟΙ ΤΕΣΣΑΡΩΝ ΧΡΟΝΩΝ

Μετά την δικαίωση δικαστών και ένστολων για να δούμε πια στάση θα κρατήσουν οι δικαστές στα παρακάτω θέματα που εκκρεμούν και περιμένουν τις αποφάσεις τους.
Το ερώτημα είναι αν οι δικαστές που καλούνται να εκδικάσουν τις αποφάσεις αυτές, στις οποίες δεν εμπλέκονται άμεσα τα προσωπικά τους συμφέροντα, ΑΝ ΘΑ ΕΠΙΔΕΙΞΟΥΝ την αυτή διάθεση (που επέδειξαν για τα στενά προσωπικά τους συμφέροντα) και θα προβούν στην δικαίωση των προσφυγών των πολιτών ή αν θα επικαλεσθούν για πολλοστή φορά το συνηθισμένο μότο τους - για θέματα που δεν θίγουν τα συμφέροντά τους - "απορρίπτεται για λόγους εθνικού δημοσιονομικού συμφέροντος" . Είδομεν....



Οι πίνακες προέρχονται από σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας "ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ" της 29ης Ιουνίου 2014

Μιχάλης Ιγνατίου : Ο «μεγάλος ασθενής»

Οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, με επίκεντρο το Ιράκ, είναι ραγδαίες και οι μεγάλοι παίχτες διεθνώς αλλά και στην περιοχή μας λαμβάνουν θέσεις «μάχης» για την επόμενη ημέρα. Ηδη ο Σιμόν Πέρεζ, μιλώντας με τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, και ο υπουργός Εξωτερικών Αβιγκντορ Λίμπερμαν στη συνάντησή του με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζον Κέρι, προετοίμασαν τους Αμερικανούς ότι το Ισραήλ θα αναγνωρίσει αμέσως το ανεξάρτητο Κουρδιστάν, δημοσιοποιώντας έτσι μια στενή σχέση του εβραϊκού κράτους με τους Κούρδους, που στα διπλωματικά σαλόνια ήταν ένα «κοινό μυστικό».

Η Τουρκία βρίσκεται σε δεινή θέση, διότι όλοι οι σχεδιασμοί της για την ευρύτερη περιοχή απέτυχαν στην ολότητά τους. Το γεγονός και μόνο ότι οι τρομοκράτες που σαρώνουν τους σιίτες σε πολλές περιοχές του Ιράκ είναι προστατευόμενοι του Τούρκου πρωθυπουργού και του κόμματός του αποδεικνύει πόσο λανθασμένη ήταν η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας για τη γειτονιά της. Η απόλυτη αποτυχία μπορεί και να αποβεί μοιραία για τη χώρα, η οποία διοικείται από έναν παρανοϊκό πρωθυπουργό που ανακαλύπτει συνεχώς κατά φαντασία εχθρούς.

Εγκριτοι αναλυτές στην Ουάσιγκτον αλλά και αξιωματούχοι του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (NSC) αρθρώνουν κριτικό λόγο για τον Ερντογάν, ο οποίος βρίσκει κλειστές τις πόρτες, που ήταν ορθάνοιχτες γι' αυτόν και τις «τρελές ιδέες» του μέχρι τις 16 Μαΐου 2013. Η ευθύνη για την κατάσταση στη Συρία και το Ιράκ είναι ταυτισμένη με τον Ερντογάν, ο οποίος απαιτούσε από τον Ομπάμα την αποστολή δυνάμεων στη Συρία, στο πρότυπο της εισβολής του 2003, στο Ιράκ. Ευτυχώς, βρήκε το σθένος και απέρριψε το παράλογο αίτημα του.

Η Λευκωσία περισσότερο και η Αθήνα λιγότερο επηρεάζονται από τα γεγονότα στη Μέση Ανατολή για δύο σημαντικούς λόγους: Πρώτον: Η Τουρκία στα δύσκολα στρέφει τις απογοητευμένες τουρκικές μάζες προς την Κύπρο και την Ελλάδα, ως υπεύθυνες για τα προβλήματά τους. Αυτήν τη φορά θα αποτύχει. Δεύτερον: Το Ισραήλ είναι και πάλι ο μεγάλος παίχτης στον οποίο θα στηριχθεί η Αμερική για να εξέλθει από το χάος που της δημιούργησε ο Ερντογάν.

Η Ελλάδα και η Κύπρος πρέπει να σταματήσουν την πολιτική της «στρογγυλοποίησης» και να αποφασίσουν να πολιτευθούν με βάση τα συμφέροντά τους. Τώρα είναι η μεγάλη ευκαιρία...

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=24762&subid=2&pubid=64029166

ΣΕΝΙΟΡ ΣΑΝΤΟΣ ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ




Φερνάντο Σάντος σε ευχαριστούμε γιατί πέρα από μεγάλος προπονητής που είσαι και προσέφερες πολλά στο Ελληνικό ποδόσφαιρο απέδειξες ότι ΕΙΣΑΙ προπάντων  ένας μεγάλος ΕΛΛΗΝΑΣ.
Να είσαι βέβαιος ότι δεν θα ξεχάσουμε ποτέ το συγκινημένο βλέμμα σου κατά την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου της Ελλάδος στον τελευταίο αγώνα σου με τα ελληνικά χρώματα κόντρα στην Κόστα Ρίκα και το δάκρυ που μου φάνηκε ότι είδα στα μάτια σου..
Θα σε αγαπάμε και θα σε σκεφτόμαστε γιατί πέρα από την ποδοσφαιρική προσφορά σου  δεν μπορούμε ποτέ να  ξεχάσουμε τις κατά καιρούς δηλώσεις σου υπέρ της πατρίδας μας με τις οποίες αποστόμωνες του δημοσιογράφους όταν έκαναν οποιαδήποτε "προβοκατόρικη" δήλωση για την Ελλάδα.
Θα θυμόμαστε πάντα την πρόσφατη απάντηση - δήλωσή σου στην βραζιλιάνα δημοσιογράφο  η οποία κάνοντάς σου την εξής εισαγωγή: “Την Ελλάδα την έμαθε όλος ο κόσμος το 2004 όταν πήρε το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα…”. πήρε την δική σου αποστομωτική απάντηση που κανένας έλληνας πολιτικός δεν έχει δώσει σε ξένους : “Καταρχήν να ξεκαθαρίσω ότι ο κόσμος δεν έμαθε το 2004 την Ελλάδα. Η Ελλάδα έδωσε τον πολιτισμό, τη φιλοσοφία, έδωσε το πνεύμα και τη δημοκρατία που έχει σήμερα όλος ο κόσμος. Στο ποδόσφαιρο το 2004 έκανε απλά μια μεγάλη αθλητική επιτυχία”


Και φυσικά δεν πρόκειται να ξεχάσουμε την συγκινητική δήλωσή σου στις 16 Ιουνίου 2012 μετά τον αγώνα της Εθνικής Ελλάδος με την Ρωσία όπου απέδειξες περίτρανα ότι είσαι … πιο Έλληνας κι απ’ τους Έλληνες!  
Αφορμή τότε στάθηκε η «προβοκατόρικη» ερώτηση Άγγλου δημοσιογράφου, για το κατά πόσο οι διεθνείς μας εμπνεύστηκαν από τις δηλώσεις της Γερμανίδας καγκελάριου Angela Merkel σχετικά με το ότι οι Έλληνες θα πρέπει να μάθουν να ζουν ταπεινά. Οι άνθρωποι της UEFA πήγαν να σταματήσουν τον δημοσιογράφο αφού η ερώτησή του δεν είχε να κάνει σε τίποτα με το παιχνίδι, ωστόσο ζήτησες  να τον αφήσουν να ολοκληρώσει.
Και κάπου εκεί τα έδωσε όλα! Με το πιο βλοσυρό ύφος που μπορούσε να πάρει και τον εκνευρισμό να διαγράφεται έντονος στο πρόσωπό του, ο Πορτογάλος προπονητής απάντησε: «Αυτό που εμάς μας εμπνέει είναι η ιστορία της Ελλάδας. Αυτό εμένα με εμπνέει πάρα πολύ διότι ο ελληνικός λαός έχει τεράστια περηφάνια και αξίζει το σεβασμό όλων. Θα πρέπει όλοι να σεβόμαστε τους Έλληνες, γιατί από εκεί ξεκίνησαν η δημοκρατία, οι επιστήμες και τόσες άλλες αρχές. Είναι πολύ δύσκολο ο οποιοσδήποτε να μας κάνει μαθήματα». Ο Βρετανός δημοσιογράφος κάθισε άλαλος στη θέση του και ΕΣΥ φυσικά ανέβηκες  στην εκτίμηση κάθε Έλληνα…



Συμπατριώτη μας Φερνάντο Σάντος αν και γεννήθηκες στην Πορτογαλία σε θεωρούμε συμπατριώτη μας και σε ευχαριστούμε, από τα βάθη της καρδιάς μας, για όλα όσα μας προσέφερες και γιατί σαν ΕΛΛΗΝΕΣ μας έκανες υπερήφανους.


Ο Πορτογάλος που έβγαλε τους Ελληνες στους δρόμους

Ηρθε στη χώρα μας πριν από 13 χρόνια. Σήμερα, λίγο πριν πει αντίο στην Εθνική, θεωρείται «ένας από εμάς» καθώς διαβάζει Σωκράτη, λατρεύει την ελληνική κουζίνα, πηγαίνει στα μπουζούκια και υπερασπίζεται με πάθος την Ελλάδα. Τη δεύτερη πατρίδα του...

Ο Πορτογάλος που έβγαλε τους Ελληνες στους δρόμους

Γεννήθηκε Πορτογάλος, νιώθει Ελληνας. Αν η μισή του καρδιά βρίσκεται στο Εστορίλ, άλλη μισή στην Ελλάδα βρίσκεται. Και κάθε φορά που του παρέχεται η ευκαιρία, φανερώνει τα άδολα και αληθινά αισθήματά του για τη χώρα μας, στην οποία έχει ριζώσει από το 2001, όταν για πρώτη φορά γνώρισε τη δεύτερη πατρίδα του, αναλαμβάνοντας την τεχνική ηγεσία της ΑΕΚ.

Ο συνήθως εγκρατής Φερνάντο Σάντος, ο οποίος σπανίως εκδηλώνεται, την πρόκριση της Εθνικής Ελλάδας στους «16» του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Βραζιλίας την πανηγύρισε δεόντως. Συγκινησιακά φορτισμένος αγκάλιασε τους άμεσους συνεργάτες του, Τάκη Φύσσα και Λεωνίδα Βόκολο, ωστόσο τη μεγαλύτερη αγκαλιά την άφησε για όλους τους Ελληνες. Τους... συμπατριώτες του.

«Οι Ελληνες φίλαθλοι πρέπει να βγουν απόψε στους δρόμους να πανηγυρίσουν διότι το αξίζουν», ήταν το τελευταίο  μήνυμα του Σάντος, που εξανίσταται όταν ακούει κάποιον να μιλάει με άσχημα λόγια για την Ελλάδα. Την Ελλάδα του.

Γλεντζές και θρήσκος
Ο ΦΕΡΝΑΝΤΟ ΣΑΝΤΟΣ λατρεύει την Ελλάδα και τις θάλασσές της και οι Κυκλάδες αποτελούν έναν από τους αγαπημένους του προορισμούς (πάνω με τον Κώστα Χαλκιά στην Πάρο). Παράλληλα, ως λάτρης του καλού φαγητού, έχει ανακαλύψει γευτικές γωνιές σε όλη τη χώρα (στη μέση με φίλο του σε ταβέρνα στην Καλαμπάκα). Τέλος, είναι βαθιά θρησκευόμενος και δεν το κρύβει. Ακόμα και όταν το 2004 βρέθηκε στην Αγία Πετρούπολη με την ΑΕΚ πήγε στην εκκλησία να προσκυνήσει (κάτω).
Και δεν ήταν η πρώτη φορά που στόχευσε στο κέντρο της καρδιάς των Ελλήνων. Πριν ακόμα επιτευχθεί η συμμετοχή στο Μουντιάλ, καθώς εκκρεμούσαν οι δύο αγώνες-μπαράζ με αντίπαλο τη Ρουμανία, ο 59χρονος Πορτογάλος τεχνικός είχε εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους το εθνικό μας συγκρότημα όφειλε να καταβάλει το άπαν των δυνάμεών του προκειμένου να βρεθεί στα γήπεδα της Βραζιλίας: «Ολοι ξέρουμε πως υπάρχουν μεγάλα προβλήματα στην Ελλάδα, με την ανεργία στο 30%. Η κρίση έχει επηρεάσει πολύ κόσμο και ανθρώπους που έχουν σχέση με τους παίκτες μας. Ολοι μας έχουμε φίλους ή μέλη της οικογένειάς μας που περνούν δύσκολες στιγμές. Αυτό είναι φυσικό να σε επηρεάζει. Μόνο κάποιος που δεν θα ήταν άνθρωπος δεν θα επηρεαζόταν. Δεν μας επηρεάζει, ωστόσο, από ποδοσφαιρικής άποψης. Ξέρουμε πως η πρόκριση στο Παγκόσμιο Κύπελλο είναι ένας από τους τρόπους για να βγούμε από αυτή την άσχημη συγκυρία, όπως συνέβη όταν κατακτήσαμε το 2004 το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Είναι πολύ σημαντικό να τα καταφέρουμε για τους Ελληνες. Εχουμε αυτή την υποχρέωση. Πρέπει να δώσουμε περισσότερα απ' όσα παίρνουμε, για να μικρύνουμε τη στενοχώρια των Ελλήνων».

Κατά την παρουσία της Εθνικής στις ΗΠΑ για τα φιλικά προετοιμασίας, ο Φερνάντο Σάντος έγινε αντικείμενο λατρείας από τους ομογενείς και δεν σταμάτησε να υπογράφει αυτόγραφα.
 Κατά την παρουσία της Εθνικής στις ΗΠΑ για τα φιλικά προετοιμασίας, ο Φερνάντο Σάντος έγινε αντικείμενο λατρείας από τους ομογενείς και δεν σταμάτησε να υπογράφει αυτόγραφα.
Εγινε Ελληνας

Η Ελλάδα νίκησε, προκρίθηκε και ο Φερνάντο Σάντος... λύθηκε. Μίλησε για πρώτη φορά στα ελληνικά (!), κατόπιν σκληρού... μεν του μαν από τους δημοσιογράφους που είχαν μεταβεί στο Βουκουρέστι και είπε: «Θα μιλήσω για τρία πράγματα. Πρώτον, ευχαριστώ γι' αυτήν τη νίκη τον Θεό, Δεύτερον, συγχαρητήρια στους παίχτες μου. Και τρίτον, αυτή η νίκη είναι για τον ελληνικό λαό».

Στη Βραζιλία, προτιμά να μιλάει στη γλώσσα του, αλλά κι εκεί συνεχώς στους Ελληνες αναφέρεται. Το βέβαιο είναι, όπως έχει αποδείξει όλα αυτά τα χρόνια που εργάζεται στη χώρα μας, ότι δεν πρόκειται για κάποιο επικοινωνιακό τέχνασμα. Αλλωστε, το σημερινό παιχνίδι για τη φάση των «16» του Παγκοσμίου Κυπέλλου ίσως είναι το τελευταίο (ή ένα από τα τελευταία) ματς με το κοστούμι της Εθνικής ομάδας, καθώς ο ίδιος αποφάσισε πως είναι προτιμότερο για εκείνον να αλλάξει περιβάλλον.
Στα τέσσερα χρόνια παρουσίας του στον πάγκο της Εθνικής, ο Σάντος οδήγησε την Ελλάδα στους «8» του EURO 2012 και στους «16» του Παγκοσμίου Κυπέλλου. 
Σήμερα τερματίζει την πετυχημένη συνεργασία του με το εθνικό μας συγκρότημα, το οποίο, στα τέσσερα χρόνια παρουσίας του Φερνάντο Σάντος στον πάγκο του συμμετείχε στα τελικά του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος του 2012 στα γήπεδα της Πολωνίας και της Ουκρανίας, φτάνοντας μέχρι τους «8» της διοργάνωσης, καθώς και στην τελική φάση του Μουντιάλ της Βραζιλίας έφτασε μέχρι τους «16» του Παγκοσμίου Κυπέλλου. 

Εχει ο Σάντος την πετυχημένη συνταγή της εγκράτειας, την οποία έχει εμφυσήσει και στους Ελληνες διεθνείς. Κι αν κάποια στιγμή πανηγύρισε έξαλλα (για τα... δεδομένα του) την πρόκριση σε βάρος της Ακτής Ελεφαντοστού, την επόμενη κιόλας μέρα του θριάμβου υπέστειλε τη σημαία του άκρατου ενθουσιασμού.

Ομως, ο Πορτογάλος τεχνικός είχε αποφασίσει να μετέλθει άλλων μεθόδων, με την επιλογή της αποφόρτισης των παιχτών, μετά την ήττα στην πρεμιέρα του εθνικού μας συγκροτήματος. Υστερα από τον αγώνα με την Κολομβία, ο 59χρονος προπονητής παρακολουθούσε μακρόθεν την εκγύμναση των Ελλήνων διεθνών, δίδοντας πρωταγωνιστικό ρόλο στον συνεργάτη του, Λεωνίδα Βόκολο.

Οπως από μακριά βλέπει τους αγώνες (και) της Εθνικής μας ομάδας η σύζυγός του, ενώ ο γιος του, που εργάζεται ως οικονομολόγος στο Ρίο ντε Τζανέιρο, πήγε στο Νατάλ και είδε διά ζώσης τον αγώνα της Ελλάδας κόντρα στην Ιαπωνία. 

Τον πρώτο καιρό που ήρθε στην Ελλάδα μπορεί να νοσταλγούσε την πατρίδα του και τα φαγητά της γυναίκας του, όμως μόλις γνώρισε τις ελληνικές λιχουδιές, όπως τον μουσακά, και τις ελληνικές συνήθειες, όπως τα μπουζούκια, έγινε ένα μ' εμάς. Ενας γνήσιος Ελληνας.

 Μαθημένος στα δύσκολα
Από το στόχαστρο της κριτικής στην... υπόκλιση του Μουρίνιο

Στην Ελλάδα, τη δεύτερή του πατρίδα, τη χώρα των εκατομμυρίων «προπονητών», ο Φερνάντο Σάντος, στα περίπου δεκατρία χρόνια κατά τα οποία διακονεί στο ελληνικό ποδόσφαιρο, έχει ακούσει τα μύρια όσα. Εχει μάθει πολύ καλά ότι η διαδρομή αποθέωση - απαξίωση είναι ένα τσιγάρο δρόμος.

Δυο-τρεις τζούρες δρόμος για τον μανιώδη καπνιστή Σάντος. Το διαπίστωσε και κατά τη διάρκεια των αγώνων του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Βραζιλίας, όταν μετά το πρώτο παιχνίδι και τη βαριά ήττα (3-0) από την Κολομβία πολλοί ήταν εκείνοι που τον έστησαν στον τοίχο και του επιτέθηκαν με άκρως απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς.

Μετά τη νίκη επί της Ακτής Ελεφαντοστού, που σήμανε την ιστορική πρόκριση του εθνικού μας συγκροτήματος στους «16» του Μουντιάλ, ο Πορτογάλος τεχνικός έζησε εντονότερα από ποτέ τη μεγάλη αυτή στιγμή.

Αν, λοιπόν, στην Ελλάδα ο Φερνάντο Σάντος έχει μάθει ότι τα καρποφόρα δέντρα πετροβολούν, ήτοι τους επιτυχημένους, εκείνοι που φέρουν επιτυχίες μπαίνουν στο στόχαστρο. Στην πατρίδα του γνωρίζει ότι το προπονητικό του έργο ανυπερθέτως τυγχάνει μεγαλύτερης εκτίμησης και ο ίδιος υψηλότερης αναγνώρισης.

Λίγα λεπτά μετά τη λήξη της συγκλονιστικής αναμέτρησης κόντρα στην Ακτή Ελεφαντοστού, το κινητό τηλέφωνο δεν σταμάτησε να χτυπά. Φίλοι, γνωστοί, συνάδελφοι, επικοινώνησαν ή προσπάθησαν να επικοινωνήσουν μαζί του, προκειμένου να του εκφράσουν τη χαρά τους για το τεράστιο επίτευγμα της μικρής Ελλάδας, να τον συγχαρούν για το έργο του, το οποίο συνοδεύτηκε με την πρόκριση του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος στους «16» του Παγκοσμίου Κυπέλλου, κάτι που συνέβη για πρώτη φορά.

Μεταξύ εκείνων που τηλεφώνησαν στον Φερνάντο Σάντος ήταν και ο «πολύς» Ζοσέ Μουρίνιο. Ο συμπατριώτης του προπονητής, ο οποίος φημίζεται για τον ιδιόρρυθμο χαρακτήρα του και τα απαξιωτικά σχόλια σε βάρος αντιπάλων του, κυρίως συναδέλφων του, εκτιμά απεριόριστα τον κατά οκτώ χρόνια μεγαλύτερό του Φερνάντο Σάντος, εξ ου και του τηλεφώνησε για να τον συγχαρεί.

Την ώρα που ο Σάντος συνομιλούσε ίσως με τον κορυφαίο προπονητή στον κόσμο, ο οποίος, μεταξύ άλλων, έχει κατακτήσει, δύο Τσάμπιονς Λιγκ (2004 και 2010, με την Πόρτο και την Τσέλσι, αντίστοιχα) κι ένα Γιουρόπα Λιγκ (2003, με την Πόρτο) και αντίπαλό του μόλις για μία χρονιά (2000-2001) στο πορτογαλικό πρωτάθλημα -ο Σάντος ως προπονητής της Πόρτο και ο Μουρίνιο της Μπενφίκα-, εισήλθε στο δωμάτιο ο Γιώργος Καραγκούνης.

Διακοπές στη Μύκονο

Οταν ο Ζοσέ Μουρίνιο πληροφορήθηκε την είσοδο του μεγάλου αρχηγού της Εθνικής μας ομάδας, ο Πορτογάλος τεχνικός της Τσέλσι ζήτησε από τον Σάντος να του μεταφέρει τα κάτωθι: «Πες του συγχαρητήρια και πως θα πάω στη Μύκονο».

Κι αν για τον Φερνάντο Σάντος ο 51χρονος Ζοζέ Μουρίνιο τρέφει τα καλύτερα των αισθημάτων του, δεν συμβαίνει το ίδιο και για τον διαφαινόμενο αντικαταστάτη του στην τεχνική ηγεσία του εθνικού μας συγκροτήματος, τον Κλαούντιο Ρανιέρι, τον οποίον ο «special one» είχε διαδεχθεί στον πάγκο της Τσέλσι το καλοκαίρι του 2004, στην πρώτη του συνεργασία με τους «μπλε» και τον Ρομάν Αμπράμοβιτς: «Εγώ μελετούσα πέντε ώρες κάθε μέρα για πολλούς μήνες, ώστε να μπορώ να επικοινωνώ με τους παίκτες, τα ΜΜΕ και τους οπαδούς. Ο Ρανιέρι ήταν στην Αγγλία πέντε χρόνια κι ακόμη παλεύει για να πει καλημέρα και καληνύχτα στη γλώσσα τους», ήταν το πικρόχολο σχόλιο του Πορτογάλου τεχνικού για τον Ιταλό συνάδελφό του.

Συνεπώς, ο Ρανιέρι ξέρει: αν σημειώσει ανάλογη επιτυχία με τον Φερνάντο Σάντος, συγχαρητήριο τηλεφώνημα από τον Μουρίνιο δεν πρόκειται να δεχτεί.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΗ ΒΡΑΖΙΛΙΑ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΠΟΥΛΟΣ

Δεν χωράνε δάκρυα για αυτή την Εθνική, μόνο υπερηφάνεια



Δεν χωράνε δάκρυα για αυτή την Εθνική, 
μόνο υπερηφάνεια
Σε αυτή την ομάδα οφείλουμε μία βαθιά υπόκλιση και ένα μεγάλο "ευχαριστώ". Ποιος θα το περίμενε; Μία στιγμή ατυχίας στοίχισε στην Εθνική τον αποκλεισμό από τις 8 καλύτερες ομάδες του κόσμου. Μία στιγμή που μας πόνεσε, από μία ομάδα που μας γέμισε υπερηφάνεια.

Στις 00.45 σε όλη τη χώρα αντήχησε ένα μακρόσυρτο γκολ. Η Εθνική κατάφερε να ισοφαρίσει στο 93ο λεπτό και να στείλει το παιχνίδι στην παράταση.

Η Ελλάδα μπορούσε, οι παίκτες πάλευαν ως το τέλος, ποτέ δεν τα παράτησαν. Αυτή η ομάδα έχει μέταλλο, είναι πρότυπο συνολικά και αξίζει να την αγαπάς. Έντονα.

Λίγο πριν τις 02.00 ακολούθησε σιωπή. Βαριά, από αυτές που πονάνε.

Στην ψυχοφθόρο διαδικασία των πέναλτι, ο Γκέκας αστοχούσε στην 4η εκτέλεση και η αξιόμαχη Κόστα Ρίκα έπαιρνε την πρόκριση.

Η Εθνική αποκλειόταν, αλλά έπεφτε ηρωικά. Όρθια. Συγκινούσε πάλι και δεν έδινε το δικαίωμα σε κανέναν να την κρίνει αρνητικά. Οι παίκτες τα έδωσαν όλα.

Τα δάκρυα των παικτών δεν ήταν δάκρυα αποτυχίας. ΄Ήταν το ξέσπασμα από την υπεπροσπάθεια. Ήταν το κρίμα και το άδικο μαζί.

Η Εθνική μας άξιζε να περάσει. Άξιζε και με το παραπάνω. Δεν πειράζει. Συνεχίζουμε με παρακαταθήκη αυτή την ωραία διαδρομή που μας χάρισαν παίκτες της Εθνικής στο Μουντιάλ της Βραζιλίας.

Το παιχνίδι

Η πρώτη διαδικασία πέναλτι στην οποία συμμετείχε η Εθνική Ελλάδας ήταν μοιραία. Ο Φάνης Γκέκας δεν ευστόχησε στην προσπάθειά του και η Κόστα Ρίκα των 10 παικτών προκρίθηκε στα προημιτελικά του Μουντιάλ 2014 με 5-3.

Ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος ισοφάρισε στο 93' το γκολ του Μπράιαν Ρουίς, με την ελληνική ομάδα να χάνει πολλές καλές ευκαιρίες.

Το παιχνίδι δεν ήταν θεαματικό, αφού και οι δύο ομάδες ενδιαφέρονται περισσότερο για το μηδέν στην άμυνα. Οι Κοσταρικανοί με το κλασικό 5-4-1, οι Έλληνες με το 4-3-3 που οδήγησε στη νίκη επί της Ακτής Ελεφαντοστού.

Η μπάλα δεν πλησίαζε τις δύο εστίες, παρά μόνο από κάποιες στημένες φάσεις ή μακρινά σουτ του Λάζαρου Χριστοδουλόπουλου.

Μαζί με τον Χοσέ Χολέμπας ήταν άκρως δραστήριοι από τα αριστερά, αλλά χωρίς ανταπόκριση από τους συμπαίκτες τους.

Οι Κοσταρικανοί είχαν την κατοχή στο πρώτο ημίωρο του αγώνα, ωστόσο στη συνέχεια η Εθνική ομάδα πήρε τον έλεγχο και προσπάθησε να κάνει παιχνίδι.

Στο 37ο λεπτό, μάλιστα, έχασε τεράστια ευκαιρία με τον Δημήτρη Σαλπιγγίδη, ο οποίος με το πλασέ του δεν κατάφερε να νικήσει τον Κέιλορ Νάβας.

Αρχή με γκολ

Το 2ο ημίχρονο άρχισε στο ίδιο μοτίβο με το πρώτο. Χαμηλό τέμπο, η Κόστα Ρίκα τον πρώτο λόγο, μόνο που αυτήν τη φορά, βρήκε και γκολ με τον Μπράιαν Ρουίς στο 53'.

Ο αρχηγός των Λατινοαμερικανών νίκησε τον Ορέστη Καρνέζη μετά από αμυντική αδράνεια της Ελλάδας, η οποία λίγο έλειψε να δεχθεί κι άλλο γκολ στη συνέχεια, αφού αποδιοργανώθηκε πλήρως.

Η είσοδος του Κώστα Μήτρογλου και του Φάνη Γκέκα έδωσε επιθετική πνοή στην ομάδα του Φερνάντο Σάντος, που έμεινε και με παίκτη παραπάνω μετά από τη 2η κίτρινη κάρτα στον Όσκαρ Ντουάρτε στο 67'.

Η Εθνική απείλησε κυρίως με στημένες φάσεις, ωστόσο ο Νάβας ήταν ανίκητος σε όλες τις περιπτώσεις.

Μοναδική εξαίρεση εκείνη του 93ου λεπτού, όταν έκανε την επέμβαση στο σουτ του Γκέκα, αλλά ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος πήρε το ριμπάουντ και ισοφάρισε σε 1-1.

Λύγισε η Ελλάδα

Στην παράταση, οι εξουθενωμένοι Κοσταρικανοί δεν είχαν διάθεση να επιτεθούν.

Επιχείρησαν να κρατήσουν το σκορ στο 1-1 με κάθε τρόπο και αντιστοίχως οι Έλληνες επιτέθηκαν είτε με σέντρες είτε με χαμηλές μπαλιές είτε με στημένα.

Ο Γκέκας και ο Μήτρογλου έχασαν δύο καλές ευκαιρίες και το παιχνίδι οδηγήθηκε στα πέναλτι.

Στην πρώτη σχετική διαδικασία της Εθνικής ομάδας, ο Γκέκας έγινε ο μοιραίος παίκτης, αφού είδε τον Νάβας να αποκρούει το πέναλτί του κι ενώ είχαν ευστοχήσει όλοι οι υπόλοιποι παίκτες.

Η Κόστα Ρίκα νίκησε με 5-3 και προκρίθηκε στην προημιτελική φάση για πρώτη φορά στην ιστορία της, όπου θα αντιμετωπίσει την Ολλανδία.

nooz.gr