Translate -TRANSLATE -

Τετάρτη 31 Αυγούστου 2016

Οι περιπέτειες ενός συνταξιούχου του Ταμείου Νομικών



Νέες βάσεις υπολογισμού, με... χημική μέθοδο!
Του ΔΗΜΗΤΡΗ Κ. ΣΕΡΓΙΟΥ
Θα έχει ενημερωθεί, προφανώς, ο αναγνώστης ότι κόβονται από τον Αύγουστο του 2016 σύνολα συντάξεων που υπερβαίνουν τα 1.300 ευρώ. Θα διηγηθώ σήμερα μια συνταξιοδοτική ιστορία απολύτως αυθεντική. Και ακριβή από την πρώτη μέχρι την τελευταία λέξη της στήλης. Φίλος, δικηγόρος στον Άρειο Πάγο, κατέθεσε το 2012 αίτηση για συνταξιοδότηση, έχοντας συμπληρώσει τις προϋποθέσεις που προέβλεπε ο ν. 3863/2010 (ηλικία και αριθμό ενσήμων) για να πάρει πλήρη σύνταξη από το Ταμείο Νομικών, κύρια και επικουρική.
Λίγο καιρό μετά, το Ταμείο Νομικών τον κάλεσε να παρουσιασθεί στην αρμόδια υπηρεσία απονομής, όπου τον ενημέρωσαν ότι μετά την κατάθεση της αίτησής του άλλαξε με μνημονιακές ρυθμίσεις το ηλικιακό όριο απονομής των συνταξιοδοτικών παροχών από το 65ο έτος στο 67ο. Του είπαν, λοιπόν, ότι έπιανε και τον ίδιο η αλλαγή, ασχέτως ότι είχε καταθέσει την αίτησή του υπό την ισχύ προγενέστερων διατάξεων (65ο έτος). Έμεινε λοιπόν ο άνθρωπος στο «περίμενε», ωσότου σβήσει τα κεράκια των 67 χρόνων του...
Όταν έκανε το αντίστοιχο... γενέθλιο πάρτι, ξαναπήγε να τους θυμίσει ότι περιμένει τη σύνταξή του. «Εντάξει», του είπαν, «έχουμε μόνο μια διαφορά στον υπολογισμό της επικουρικής σου». «Δηλαδή;», ρώτησε. «Στην αίτησή σου για απονομή της επικουρικής», του απάντησαν, «μας έχεις βάλει και χρόνο που δούλεψες ως φοιτητής (αρχές δεκαετίας του 1970) σε μια ναυτιλιακή εταιρεία στον Πειραιά, όπου καλυπτόσουν και με επικουρικά ένσημα στο ΤΕΑΥΝΤΠ (πρώην ΤΑΝΠΥ, διαδοχική δηλαδή ασφάλιση). Γράψαμε στο εν λόγω ταμείο για να μας βεβαιώσει αυτόν τον χρόνο και να υπολογίσει το αντίστοιχο χρηματικό ποσό που ο χρόνος αντιπροσωπεύει σε σημερινές τιμές, ώστε να σου το προσθέσουμε. Η βεβαίωση ήρθε. Όμως το ποσό δεν το υπολογίσανε... Θα πάρεις, βέβαια, την επικουρική σου από εμάς (δηλαδή από το ΤΕΑΔ - Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Δικηγόρων), το συνολικό όμως ύψος επικουρικής που σου αναλογεί, το παίρνεις αφού μπει και το ποσό του ΤΑΝΠΥ». «Πώς, τελικά, θα υπολογιστεί αυτό το ύψος ποσού;» ρώτησε ο αφελής.
Η απάντηση ήρθε κατηγορηματική: «Αλλάξανε εν τω μεταξύ τα πράγματα, αγαπητέ. Δεν είμαστε πια ούτε εμείς ούτε το πρώην ΤΑΝΠΥ υποχρεωμένοι να υπολογίζουμε ύψος επικουρικής στο σύνολο. Θα το υπολογίσει πλέον σε νέα βάση ο διευθυντής του Ταμείου... Χημικών» (!) «Δηλαδή», ρώτησε ο αδαής, «τα δικά μου συνταξιοδοτικά δικαιώματα, Δικηγόρου στον Άρειο Πάγο, πέφτουνε στην αρμοδιότητα του Ταμείου... Χημικών;» «Τι να σας κάνουμε, κύριε, δεν πάτε, καλού-κακού, να ρωτήσετε και το νέο Ταμείο ΕΤΕΑ στην οδό Φιλελλήλων;». Μια και δυο, πήρε των ομματιών του και πήγε στην οδό Φιλελλήνων. Από εκεί, όμως, του είπαν να πάει να βρει το Ταμείο Χημικών στη λεωφόρο Συγγρού. «Εκεί θα σας πούνε...», του είπαν.
Άρχισε να ψάχνει στη λεωφόρο Συγγρού τους... Χημικούς! Παρουσιάστηκε στον διευθυντή. Ευγενέστατος εκείνος, του έδωσε κάθισμα να καθίσει, όπως τον είδε κάθιδρο, του πρόσφερε και νερό. «Σας ακούω», του είπε. «Το και το», αποκρίθηκε ο υποψήφιος για συνταξιοδότηση εξηνταεφτάχρονος δικηγόρος, έτοιμος να πάθει εγκεφαλικό... «Μου είπαν από το ΕΤΕΑ ότι θα υπολογίσετε εσείς σε νέα βάση το συνολικό ύψος επικουρικής που μου αναλογεί από δικηγορία και παλαιά φοιτητική εργασία και κάλυψή μου στο ΤΑΝΠΥ».
«Να σας πω, κύριε», αποκρίθηκε χαριέντως ο ευγενής άνθρωπος, «ακόμη και αν είμαι ο αρμόδιος να υπολογίσω πάλι τον χρόνο σας και το ύψος της επικουρικής που σας αναλογεί, οφείλουν τα δύο επικουρικά ταμεία (Δικηγόρων και ΤΑΝΠΥ) να μου στείλουν τους... φακέλους σας!» «Μήπως να κάνω κάτι γι' αυτό;», ρώτησε αλαφιασμένος. «Απολύτως τίποτα, θα μας στείλει εγκύκλιο ο κ. Κατρούγκαλος». «Πότε;», ξαναρώτησε. «Εν οίδα ότι ουδέν οίδα!». «Μα, ο κ. Κατρούγκαλος κόβει ήδη από τις αρχές Αυγούστου 2016 τις συντάξεις σε σύνολα, εσείς περιμένετε εγκύκλιο για να πάρετε με φορτηγά τους φακέλους μας, να υπολογίσετε νέα σύνολα, για να μπουν τότε νεότερες περικοπές;», φώναξε. Ακόμη, ο ταλαίπωρος (δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω είπαμε!) περιμένει να καταλάβει τι γίνεται, αν δεν έχει πάθει ως τότε πράγματι εγκεφαλικό...
ΤΟ ΠΑΡΟΝ

ΧΡΙΣΤΑΚΗΣ ΧΑΤΖΗΠΡΟΔΡΟΜΟΥ : Ο ακούραστος κυνηγός των αρχαιοκάπηλων του 'Αττίλα'



Ο ακούραστος κυνηγός των αρχαιοκάπηλων του 'Αττίλα'

ΧΡΙΣΤΑΚΗΣ ΧΑΤΖΗΠΡΟΔΡΟΜΟΥ : ΜΙΑ ΖΩΗ ΑΝΑΖΗΤΑΕΙ ΤΑ ΚΛΕΜΜΕΝΑ
Ο ακούραστος κυνηγός των αρχαιοκάπηλων του 'Αττίλα'
Έσωσε από αρχαιοκάπηλους και συγκέντρωσε πάνω από περίπου 2.000 σημαντικές αρχαιότητες, σπαράγματα της προϊστορίας και της ιστορίας της Κύπρου, αλλά μετά την εισβολή χάθηκαν τα πάντα, όταν οι Τούρκοι εισέβαλαν στο σπίτι του στην Αμμόχωστο όπου φυλασσόταν η πολύτιμη συλλογή και πήραν όλα τα αρχαία αντικείμενα.
Σήμερα, στα 87 του χρόνια, ο δικηγόρος Χριστάκης Χατζηπροδρόμου, που ζει στη Λευκωσία, δίνει, παρά την ηλικία του, έναν τιτάνιο αγώνα με τεράστιο οικονομικό κόστος προκειμένου να εντοπίσει -σε συνεργασία με το Τμήμα Αρχαιοτήτων του υπουργείου Μεταφορών της Κύπρου- κομμάτια της μοναδικής και πολύτιμης συλλογής του στο εξωτερικό. Διεκδικεί την επιστροφή και τον επαναπατρισμό τους για να τα δωρίσει στη συνέχεια στο κυπριακό κράτος.
Σημειώνεται πως η συλλογή του ήταν νόμιμη, καταγεγραμμένη σε συνεργασία με το αρμόδιο υπουργείο της Κύπρου και απέβλεπε να διασώσει αρχαιότητες ώστε να παραμείνουν στο κυπριακό έδαφος.
Στις αρχές του καλοκαιριού επαναπατρίστηκε ένα σπάνιο πήλινο ειδώλιο βρέφους σε λίκνο της Μέσης Εποχής του Χαλκού (2000-1650 π.Χ.), το οποίο και δώρισε στο Τμήμα Αρχαιοτήτων, για να εκτεθεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κύπρου στη Λευκωσία, ενώ πριν από μερικές μέρες πήρε πίσω ένα ειδώλιο αναβάτη της Κυπρο-Αρχαϊκής περιόδου (700 π.Χ.), για το οποίο καμαρώνει ιδιαίτερα.

Και βυζαντινές εικόνες

 Πήλινο ειδώλιο αλόγου με αναβάτη πολεμιστή. Χρονολογείται στο 700 π.Χ.

Όνειρο του να βρει στην Αμερική έναν σπάνιο λυχνοστάτη, ύψους 70 εκ., με απεικόνιση της θεάς της γονιμότητας Αστάρτης, που την περιστοιχίζουν δύο κεφαλές ζώων, μοναδικό κομμάτι γεωμετρικής εποχής, το οποίο αγόρασε το 1963 αντί του, ιλιγγιώδους για την εποχή του, ποσού των 50.000 κυπριακών λιρών. Οι πληροφορίες του αναφέρουν ότι οι Τούρκοι τον έσπασαν σε δύο κομμάτια και τον μετέφεραν στην Αμερική -πιθανόν στις ΗΠΑ-, ενώ ένας παρόμοιος, ίδιας εποχής, αλλά πολύ μικρότερος, εκτίθεται στο Μουσείο του Λούβρου. «Δεν θα κλείσω τα μάτια μου αν δεν τον βρω», λέει.
Τα τελευταία χρόνια έχει πάρει πίσω συνολικά περίπου 50 από τα αρχαία αντικείμενα της πολύτιμης συλλογής του, καμία όμως από τις 22 εικόνες βυζαντινής εποχής που χρονολογούνταν από τον 14ο έως τον 19ο αιώνα.
«Πάνω από 50 χρόνια δίνω αγώνα για να σώσω την ιστορία και την ταυτότητα της Κύπρου. Πιστεύω ότι όλοι πρέπει να κάνουμε το ίδιο, γιατί το πολύπαθο νησί μας δεν αντέχει να χάσει άλλα κομμάτια της Ιστορίας του. Δεν θα δώσουμε την ευκαιρία στους εισβολείς να οικειοποιηθούν τα πάντα. Οι Κύπριοι δίνουμε ιερό αγώνα για τον τόπο μας», δηλώνει στο «Εθνος της Κυριακής» ο 87χρονος δικηγόρος, που, παρά την ηλικία του και τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει, συνεχίζει να ψάχνει σε οίκους δημοπρασιών και σε αρχαιοπωλεία για κομμάτια της πολύτιμης συλλογής του.
«Πραγματικά η συλλογή του κ. Χριστάκη Χατζηπροδρόμου είναι μια από τις σημαντικότερες ιδιωτικές συλλογές της Κύπρου και αριθμούσε περίπου 2.000 πολιτιστικά αγαθά. Ως αποτέλεσμα της τουρκικής εισβολής του 1974, τα αντικείμενα κλάπηκαν και διασκορπίστηκαν», μας λέει η διευθύντρια του Τμήματος Αρχαιοτήτων του υπουργείου Μεταφορών Επικοινωνιών και Εργων της Κύπρου, Μαρίνα Σολομίδου-Ιερωνυμίδου.

 Μονή Αποστόλου Βαρνάβα στην Αμμόχωστο

Ο 87χρονος συλλέκτης μιλάει αργά, θυμάται απίστευτες λεπτομέρειες από τα αρχαία αντικείμενα που κατείχε και σχεδόν βουρκώνει όταν σκέφτεται πως αυτά έπεσαν στα χέρια των Τούρκων. Και οργίζεται όταν ξέρει πως πρέπει να πληρώσει 6€ εισιτήριο (!!!) για να δει 850 από τα αντικείμενα αυτά στο μοναστήρι του Απόστολου Βαρνάβα στην Αμμόχωστο, τέσσερις αίθουσες του οποίου έχουν μετατραπεί σε μουσείο από τους Τούρκους.
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αμμόχωστο, ο πατέρας του καταγόταν από την Αρχαία Σαλαμίνα και αγαπούσε ιδιαίτερα την αρχαία ιστορία. Μικρός ο κ. Χριστάκης Χατζηπροδρόμου άκουγε ενδιαφέρουσες ιστορίες για την αρχαία κυπριακή ιστορία και, παρότι σπούδασε νομικά στο Λονδίνο και στη Νότια Καρολίνα των ΗΠΑ, δεν σταμάτησε ούτε στιγμή να μελετά την αρχαία ιστορία της πατρίδας του.
«Το 1963 ήταν μια ανώμαλη και περίεργη κατάσταση στην Κύπρο. Οι Τούρκοι αποσύρονταν στους παράνομους θύλακές τους και επιδίδονταν ανεξέλεγκτα σε λαθρανασκαφές και εμπόριο αρχαιοτήτων. Γι' αυτούς η τυμβωρυχία ήταν τρόπος ζωής και επικερδές επάγγελμα. Σε μια προσπάθεια να σταματήσει την παράνομη εξαγωγή αρχαιοτήτων, η κυπριακή κυβέρνηση έφερε νόμο που επέτρεπε την αγορά αρχαιοτήτων από τους Κύπριους. Ετσι μεγάλος αριθμός τους έμειναν στο νησί. Το Τμήμα Αρχαιοτήτων τις κατέγραψε, τις μελέτησε, τις δημοσίευσε και τις επέστρεψε στους νόμιμους κατόχους τους», μας λέει ο συλλέκτης αρχαιοτήτων.
Κάπως έτσι ξεκίνησε να αγοράζει αρχαία όλων των ειδών και των τύπων και μέσα σε δέκα χρόνια, μέχρι το 1973, η συλλογή του αριθμούσε περίπου 2.000 αρχαία αντικείμενα (1.620 είναι καταγεγραμμένα), που κάλυπταν όλο το φάσμα της κυπριακής αρχαιολογίας, από τη νεολιθική περίοδο μέχρι τους μεσαιωνικούς και τους βυζαντινούς χρόνους. Επιπλέον, απέκτησε 250 εκλεκτά αντικείμενα λαϊκής κυπριακής τέχνης του 18ου και του 19ου αιώνα και 22 σπάνιες εικόνες.

 Το αγαλματίδιο και ο αμφορέας ανήκαν στη συλλογή του Χριστάκη Χατζηπροδρόμου και σήμερα εκτίθενται στη Μονή Αποστόλου Βαρνάβα στην Αμμόχωστο που έχει μετατραπεί από τους Τούρκους σε μουσείο.

 «Είχα μια από τις καλύτερες -και ίσως τη μεγαλύτερη- ιδιωτικές συλλογές κυπριακών αρχαιοτήτων στον κόσμο. Είχα αντικείμενα που χρονολογούνταν στο 9000 π.Χ., σπάνια κομμάτια», αναφέρει με καμάρι, αλλά και πίκρα γιατί όλα αυτά έχουν πέσει στα χέρια των εισβολέων και των αρχαιοκάπηλων.
Η συλλογή του βρισκόταν σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους στο σπίτι του στην οδό Ελευθερίας 22, στην Αμμόχωστο. Η τουρκική εισβολή τον βρήκε στο Λονδίνο, το σπίτι του επιτάχθηκε και η συλλογή λεηλατήθηκε.
Επέστρεψε έναν χρόνο μετά και φυσικά δεν μπορούσε καν να πάει στη γενέτειρά του. Αργότερα έμαθε ότι τον Φεβρουάριο του 1975 η κατοχική αρχή μάζεψε 890 μεγάλα αντικείμενα, τα έβαλε σε μία αποθήκη -δήθεν για να τα προστατεύσει-, αλλά έκτοτε αγνοούνται.
Λεηλασία
Το 1976 εντόπισε κάποια από τα αντικείμενα αυτά σε κατάλογο δημοπρασίας του οίκου Christie's στο Λονδίνο. Ήταν έξι ειδώλια από πικρόλιθο της Χαλκολιθικής Περιόδου και ένα περιδέραιο της ίδιας εποχής (3500-3000 π.Χ.). «Αυτή ήταν και η πρώτη επίσημη ένδειξη της λεηλασίας από τους Τούρκους. Χρειάστηκε μεγάλος αγώνας, με τη βοήθεια της κυπριακής κυβέρνησης και της Ιντερπόλ, για να μου επιστραφούν», μας λέει ο Κύπριος συλλέκτης.

 Λυχνοστάτης Γεωμετρικής Εποχής.

Το 1993 έμαθε ότι κάποια από τα κομμάτια της συλλογής του εκτίθενται στο μοναστήρι του Απόστολου Βαρνάβα, που βρίσκεται ανάμεσα στα χωριά Εγκωμη, Αγιος Σέργιος, Λιμνιά και Στύλλοι, κοντά στην Αμμόχωστο και περίπου ένα χιλιόμετρο από την Αρχαία Σαλαμίνα. Εστειλε έναν φίλο του Βρετανό, ο οποίος του αποκάλυψε ότι τέσσερις αίθουσες του μοναστηριού έχουν μετατραπεί σε Αρχαιολογικό Μουσείο, στο οποίο εκτίθεται μεγάλος αριθμός αρχαιοτήτων. Μέσα από εκατοντάδες φωτογραφίες που τράβηξε ο φίλος του και έχει στην κατοχή του ο κ. Χατζηπροδρόμου, εντόπισε περίπου 850 αντικείμενα της συλλογής του και με αυτές ξεκίνησε τον αγώνα του για να τα πάρει πίσω.
«Σήμερα οι Τούρκοι έχουν βάλει εισιτήριο 6€ για την είσοδο στο μουσείο. Πονάει η ψυχή μου και κλαίω όταν σκέφτομαι ότι τουρίστες και άλλοι θαυμάζουν αυτούς τους αρχαιολογικούς θησαυρούς και εγώ, ο νόμιμος ιδιοκτήτης, στερούμαι αυτού του δικαιώματος», μας λέει.
Κάθε κομμάτι έχει πίσω του και μια ιστορία, ωστόσο εκείνο που θέλει οπωσδήποτε να φέρει πίσω είναι τον αγαπημένο του λυχνοστάτη, τον οποίο είχε για χρόνια δίπλα στο κρεβάτι του. «Τόσο πολύ με είχε εντυπωσιάσει που δεν χόρταινα να τον βλέπω», δηλώνει.
Δικαστικός αγώνας ετών
Για κάποια άλλα ωστόσο στάθηκε περισσότερο τυχερός. Το 1998 εντοπίστηκε στο Μόναχο, στην κατοχή τού τουρκικής καταγωγής αρχαιοπώλη, Αϊντίν Ντικμέν, ένα πήλινο ειδώλιο βρέφους σε λίκνο της Μέσης Εποχής του Χαλκού (2000-1650 π.Χ.). Οι αρχές βρήκαν 5 αρχαία αντικείμενα την κατοχή των οποίων δεν μπόρεσε να δικαιολογήσει και τα 4 ήταν από τη συλλογή του κ. Χατζηπροδρόμου. Υστερα από έναν δικαστικό αγώνα που κράτησε σχεδόν 20 χρόνια και με τη συνδρομή του Τμήματος Αρχαιοτήτων Κύπρου, τα αντικείμενα επιστράφηκαν στον νόμιμο κάτοχό τους και το πήλινο ειδώλιο βρέφους με λίκνο δωρήθηκε από τον συλλέκτη στο Τμήμα Αρχαιοτήτων. Πρόκειται για σπουδαίο αρχαιολογικό εύρημα με γραπτή διακόσμηση που εμπίπτει σε μια ιδιαίτερη και σπάνια ομάδα πήλινων ειδωλίων που παρουσιάζουν βρέφος σε λίκνο. Το ειδώλιο θα αποτελεί κεντρικό έκθεμα της έκθεσης που διοργανώνει το Τμήμα Αρχαιοτήτων στο πλαίσιο του προγράμματος Saving the Prehistoric Antiquities under Treat, στις 23 Σεπτεμβρίου, και στη συνέχεια θα εκτίθεται στο Κυπριακό Μουσείο.

 Πήλινο ειδώλιο που παρουσιάζει βρέφος σε λίκνο της Μέσης Εποχής του Χαλμού.

Στα μέσα Ιουλίου επαναπατρίστηκε από τη Βρετανία ένα ακόμη αρχαίο πήλινο ειδώλιο, το οποίο εντοπίστηκε ύστερα από διαδικτυακή έρευνα του Τμήματος Αρχαιοτήτων σε ιστοσελίδα οίκου πώλησης αρχαιοτήτων του Λονδίνου. Ο οίκος παρέδωσε το ειδώλιο στη Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου και αυτή, με τη σειρά της, στις κυπριακές Αρχές. Πρόκειται για ένα πήλινο ειδώλιο αλόγου με αναβάτη πολεμιστή, που χρονολογείται στην Κυπρο-Αρχαϊκή περίοδο (περίπου 700 π.Χ.), το οποίο επιστράφηκε στον κ. Χατζηπροδρόμου και ο ίδιος συγκινήθηκε ιδιαίτερα.
«Αυτό που θέλω είναι να γίνει ένα μουσείο με όλα τα αντικείμενα της συλλογής μου. Επιθυμώ διακαώς να τα βρω όλα και να τα φέρω πίσω. Το κόστος είναι δυσβάσταχτο, αλλά η αγάπη για την πατρίδα είναι πάνω από όλα. Ετσι είμαστε όλοι οι Κύπριοι», μας λέει.
Επιστράφηκαν από το Μόναχο
Ο Χριστάκης Χατζηπροδρόμου με αντικείμενα από την πολύτιμη συλλογή του. Εικονίζονται αρχαία αντικείμενα που επαναπατρίστηκαν τον Ιούλιο από το Μόναχο. Είχαν βρεθεί στην κατοχή τού τουρκικής καταγωγής αρχαιοπώλη Αϊντίν Ντικμέν και επιστράφηκαν ύστερα από πολύχρονο δικαστικό αγώνα. Ανάμεσά τους και το ειδώλιο αλόγου με αναβάτη.
ΜΑΡΙΑ ΡΙΤΖΑΛΕΟΥ
http://www.ethnos.gr/koinonia/arthro/o_akourastos_kynigos_ton_arxaiokapilon_tou_attila-64470636/

Τρίτη 30 Αυγούστου 2016

Ανασκαφή με θέα την υπέροχη διπλή παραλία Κολώνα στην Κύθνο.



Ανασκαφή με θέα την υπέροχη διπλή παραλία Κολώνα στην Κύθνο.
Βρέθηκαν ασύλητα ιερά και υπέροχα σκουλαρίκια που κοσμούσαν ωραίες Ελληνίδες. Αυτοψία στο Βρυόκαστρο, τη «χαμένη» αρχαία πόλη των Κυκλάδων 

 Ανάμεσα στα ξακουστά Κυκλαδονήσια, υπάρχει μία σεμνή «δαντελωτή» νήσος, με δεκάδες αμμουδιές κρυμμένες στην ακτογραμμή της, που αποτελεί ίσως την μακρύτερη ακτογραμμή των Κυκλάδων. Βραχώδεις εκτάσεις εναλλάσσονται µε µικρούς όρµους με πεντακάθαρα νερά, κάνοντας την Κύθνο να ξεχωρίζει για την άγρια και ανέγγιχτη ομορφιά της. Η Κύθνος έβαλε τον δικό της «θεμέλιο λίθο» στον Κυκλαδικό πολιτισμό, καθώς αποτελούσε τον κύριο προμηθευτή χαλκού, το βασικό μέταλλο για την κατασκευή πάσης φύσεως εργαλείων, αγγείων και κοσμημάτων....

 Η ανθρώπινη παρουσία στο νησί χρονολογείται ήδη από τους Μεσολιθικούς Χρόνους και οι ανασκαφές έχουν δείξει, ότι πιθανόν στην Κύθνο να υπήρχε η αρχαιότερη εγκατάσταση στο χώρο των Κυκλάδων (7500-6500 π.Χ.). Οι Δρύοπες, οι οποίοι ζούσαν στον Παρνασσό, πέρασαν στην Εύβοια και καταδιωκόμενοι από τους Δωριείς κατέληξαν στην Κύθνο. Έτσι, το πρώτο όνομα του νησιού ήταν Δρυοπίδα, ενώ το σημερινό είναι μεταγενέστερο και προήλθε από το όνομα του βασιλιά τους, Κύθνου....

 Η ανασκαφή στη θέση «Βρυόκαστρο» της Κύθνου άρχισε το 2002 και αποκάλυψε το αρχαϊκό ιερό του Απόλλωνα στην Κύθνο. Οι ανασκαφές από τον καθηγητή Αλέξανδρο Μαζαράκη Αινιάν έφεραν στο φως πολυάριθμα αφιερώματα από χρυσό και πολύτιμα μέταλλα. Η θέση ταυτίζεται με την αρχαία πόλη της «Κύθνου», η οποία κατοικήθηκε από τον 10o αι. π.Χ. έως και τον 6o-7o αι. μ.Χ....
 Από τις αρχαιολογικές ανασκαφές έχουν εντοπιστεί ακόμα λείψανα του τείχους, ένα ιερό αφιερωμένο στη θεά Δήμητρα, θεμέλια ναών και βωμών, σπήλαια που χρησίμευαν στη συγκέντρωση νερού, καθώς και ίχνη από την αγορά της πόλης....
 Ο καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας Αλέξανδρος Μαζαράκης Αινιάν έφερε στο φως το ασύλητο άδυτο ενός ναού των αρχαϊκών χρόνων που ήταν αφιερωμένος στον Απόλλωνα και την Άρτεμη. Η σκαπάνη ανακάλυψε πολυάριθμα αφιερώματα από χρυσό και πολύτιμα μέταλλα. Όπως εξηγεί ο ίδιος «ένα σύνολο ναών σε μήκος 800 μ. κατά μήκος της κορυφογραμμής ήταν όλα τα ιερά της πόλης». Η ποικιλία των αφιερωμάτων δείχνει ότι το ιερό που έφερε στο φως είχε μεγάλη ακτινοβολία στον μεσογειακό χώρο....


Τα τελευταία επτά χρόνια οι έρευνες επεκτάθηκαν σε μνημειακό ανάλημμα και ένα δημόσιο κτίριο της κλασικής – ελληνιστικής περιόδου από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας με την εποπτεία της αρμόδιας εφορείας. Η Εφορεία Εναλίων ερεύνησε τμήμα καταβυθισμένου οχυρωματικού τείχους κι έφερε στο φως γλυπτά της ρωμαϊκής περιόδου με σημαντικότερο τον κορμό θωρακοφόρου του 1ου αι. π.Χ. και τρεις ερμαϊκές στήλες του 2ου αι. μ.Χ. (δρ Δημήτρης Κουρκουμέλης)....

«Πρωταγωνίστρια» των παραλιών της Κύθνου είναι η διάσημη Κολώνα, η οποία βρίσκεται απέναντι από τον αρχαιολογικό χώρο. Πρόκειται για μια αμμουδερή λωρίδα, που συνδέει την Κύθνο με το νησάκι του Αγίου Λουκά και βρέχεται και από τις δύο πλευρές με κρυστάλλινα νερά. Δικαίως οι ντόπιοι την αποκαλούν και “Βασίλισσα”....
 Βορειότερα βρίσκονται οι ερημικές παραλίες Ποτάμια, Σαραντού και Αγιο Σώστη με φυσική σκιά από αρμυρίκια, ιδανικές για τους λάτρεις της φύσης και της απομόνωσης.
Ανοίγει ο δρόμος για την κατασκευή αρχαιολογικού μουσείου στην Κύθνο...

 Το πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας της Κύθνου να αποκτήσει ένα μουσειακό χώρο που θα προστατέψει και θα αναδείξει την ιστορία του ανακοίνωσε ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, Το Αρχαιολογικό Μουσείο Κύθνου θα χρηματοδοτηθεί από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Νότιο Αιγαίο 2014 – 2020», δημόσιας δαπάνης με 750.000 ευρώ. Για τον σκοπό αυτό παραχωρήθηκε από τον δήμο Κύθνου στο υπουργείο Πολιτισμού το νεοκλασικό κτήριο του Παλαιού Δημοτικού Σχολείου, σε κεντρικό σημείο στη Χώρα. Στο υπόγειο -αποθήκη του κτηρίου στεγάζεται επί του παρόντος η Αρχαιολογική Συλλογή Κύθνου, η οποία δεν είναι επισκέψιμη.
Φωτογραφίες: Αλέξανδρος Μαζαράκης Αινιάν & Xenikakis Kostas

ΚΩΣΤΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ : Η λεοντή





Η λεοντή

Του ΚΩΣΤΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
πρώην βουλευτή, πρ. ευρωβουλευτή
και πρ. αντιπροέδρου της Ευρωβουλής

Οι φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις, οι ευρωλάγνοι και οι «ευρωλιγούρηδες» –πρώτος διδάξας την αυθεντική ορολογία ο Κώστας Ζουράρις– βρίσκονται σε πλήρες αδιέξοδο που δεν το ομολογούν. Η γερμανοκρατούμενη Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι πλέον ένα παντοδύναμο λιοντάρι που βρυχάται και τρέμουν οι πάντες, αλλά το τομάρι του, η λεοντή του, λέξη που την προτιμώ από τη συνώνυμή της «δορά», λόγω και του φίλου μου… Λεονταρίτη!
Η Συνθήκη της Ρώμης, το 1957, δημιούργησε την Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (ΕΟΚ), προκάτοχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία αντί να εμβαθύνει, ως όφειλε, τις σχέσεις των υφιστάμενων χωρών-μελών της, έσπευσε να διευρύνει αστόχαστα τον αριθμό τους. Έτσι φτάσαμε στην ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ Συνθήκη του Μάαστριχτ, το 1992, και δέκα χρόνια αργότερα στην προγραμματισμένη με πρωτοβουλία του γάλλου προδότη Ζαν Μονέ από πολλών δεκαετιών Νομισματική Ένωση, με εξολοθρεπτικό όπλο το καταραμένο ευρώ. Ένα ευρώ που αντιστοιχούσε στην Ελλάδα σε 340,75 δραχμές με υπαιτιότητα του άκρως γερμανόφιλου Σημίτη, ενώ το γιούρο κόστιζε λίγο πριν μόνο 90 δραχμές! Θυμίζω ότι τον Σημίτη, πολλούς μήνες προτού αναδειχθεί αρχηγός του ΠΑΣΟΚ και πρωθυπουργός, τον έβγαλε στο προσκήνιο από την αφάνεια με υπερβολικούς επαίνους ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Το γιατί περιττεύει. Διότι ΚΑΙ ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης υπήρξε και εξακολουθεί να είναι γερμανόφιλος.
Το τι συμβαίνει με τον υιό Μητσοτάκη, Κυριάκο, …… δεν θα αργήσει να διαλύσει τη Νέα Δημοκρατία εις τα εξ ων συνετέθη.
Εάν τα προαναφερθέντα περί διαλύσεως της Νέας Δημοκρατίας ισχύσουν, τον αποκλειστικό ρόλο θα διαδραματίσει και θα έχει η Ιστορία ως προς τα πρόσωπα, αρνητικά και θετικά, καθώς και τις διαμορφωθεισόμενες συγκυρίες.
Προσωπικά και με υποκειμενικό ασφαλώς τρόπο, θα καταφύγω σε μια αναδρομή στο παρελθόν, εκθειάζοντας και ψέγοντας τις δραστηριότητες ορισμένων κομματικών στελεχών με υψηλά αξιώματα. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής –δραστήριος, δυναμικός και ευρηματικός στις κινήσεις του– υπήρξε μοιραίος για την Κύπρο και τον Μακάριο με τις συμφωνίες του Λονδίνου και της Ζυρίχης. Δεν μπορεί, όμως, να κατηγορηθεί, επειδή δεν προέβλεψε την αρνητικότατη μετεξέλιξη της ΕΟΚ. (Ουδείς, άλλωστε, την προέβλεψε.) Ο Κώστας Καραμανλής είναι μακράν ο άριστος των αρίστων της ΝΔ. Υπήρξε ο μοναδικός έλληνας πρωθυπουργός μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ΠΟΥ ΥΠΕΡΕΒΗ ΤΗΝ ΥΠΟΤΕΛΕΙΑ. Έριξε κατάμουτρα, παρουσία του, στον υιό Μπους το ΒΕΤΟ για το Σκοπιανό. Ύστερα από τέσσερα πιεστικά τηλεφωνήματα του εν λόγω Μπους να αναγνωρίσει το επαίσχυντο Σχέδιο Ανάν, το αρνήθηκε, τονίζοντας ότι τα θετικά για τους Ελληνοκυπρίους σημεία είναι ελάχιστα. Συναντήθηκε άφοβα πέντε φορές με τον Πούτιν προκειμένου να εξασφαλίσει φθηνό πετρέλαιο και αέριο για τη χώρα του, και αμερικανοί πράκτορες, μαζί με πασίγνωστο Έλληνα που εγκατέλειψε κρυπτόμενος τη χώρα για να προφυλαχθεί, συγκρότησαν το σχέδιο Πυθία 1 για να τον δολοφονήσουν! Ο ακόρεστος για εξουσία Σαμαράς, όπως και ο Κυριακούλης, έσπρωξαν το κόμμα στην Ακροδεξιά, συντρίβοντάς το. Λίαν θετική είναι η προσωπική μου γνώμη για τους αείμνηστους Παναγή Παπαληγούρα και Παναγιώτη Κανελλόπουλο, καθώς και για τον ανθρωπιστή Ευάγγελο Μεϊμαράκη, ο οποίος εξακολουθεί να αποτελεί ικανότατο στέλεχος του (ακόμα) υφιστάμενου κόμματός του.
Η Γερμανία, παρά τα αντιθέτως ισχυριζόμενα από τη Μέρκελ, έχει χρεοκοπήσει λόγω της αφρόνως πειραματισθείσας DEUTSCHE BANK. Η εμετική καγκελάριος δεν διστάζει να βάλει χέρι στα χρήματα των πολιτών της χώρας της! Ερώτημα: Οι σύμμαχοί της στη ΒΟΡΕΙΑ ΕΥΡΩΠΗ δεν το έχουν αντιληφθεί; Βλακόμετρα είναι ή μήπως φαντασιόπληκτοι; Η σκληρή πολιτική του Σόιμπλε έχει χαλαρώσει απέναντι στις χώρες του ΝΟΤΟΥ, εξαιρουμένης –βεβαίως βεβαίως– της πατρίδας μας που τους ξεφτίλισε στην Κατοχή, εμποδίζοντας τις ναζιστικές ορδές να συνενωθούν με τις μεραρχίες που εξεστράτευαν για να καταλάβουν το Στάλινγκραντ. Αν το είχαν καταλάβει, μπορεί –ποιος ξέρει;– να επιβίωνε μέχρι σήμερα ο χιτλερισμός ή κάποιες παραλλαγές του. Έχει μαλλιάσει η γλώσσα μου να το επαναλαμβάνω… γραπτώς. (Δεν είναι αντιφατική αυτή η διατύπωση. Διότι πριν γράψουμε μια λέξη ή μια φράση, την εκφωνούμε μέσα μας.)
Η έξοδος της Μεγάλης Βρετανίας από το ασφυκτικά οργανωμένο κολαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν είναι τυχαίο γεγονός, παρά τις ανεξήγητες για μένα διαφωνίες προσωπικοτήτων της Γηραιάς Αλβιόνος. Θεωρώ, πάντως, ότι η βασίλισσα Ελισάβετ, υπερβαίνουσα τις αρμοδιότητές της, έπαιξε δεσπόζοντα ρόλο σ’ αυτήν την εξέλιξη. Η άλλοτε κοσμοκράτειρα και αργότερα, στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, θανάσιμη εχθρός των ναζιστών της Γερμανίας, με εκατομμύρια θύματα τόσο από τα γερμανικά στούκας που βομβάρδιζαν βρετανικές πόλεις όσο και από τις ταξιαρχίες τους που πολεμούσαν σε ευρωπαϊκά εδάφη με αυταπάρνηση, δεν θα ήταν δυνατόν να λησμονήσει το ένδοξο παρελθόν της.
Η Μεγάλη Βρετανία έπραξε το δύσκολο καθήκον της. Με εμάς τι θα γίνει, αναρωτιέμαι. Διότι λύση για τα δικά μας προβλήματα δεν είναι εκ πρώτης όψεως ορατή. Υπάρχει, όμως, λύση και φέρει το όνομα «λεοντή». Βρεθήκαμε άθελά μας –άθελα των απρόβλεπτων και μη προβλέψιμων από κανέναν εξελίξεων– σε μια λεόντειο εταιρεία, η οποία ουδόλως φαινόταν πως ήταν και λεόντειος συμφωνία.
Τι είναι, όμως, μια λεόντειος εταιρεία ή μια λεόντειος συμφωνία; Στο βάθος το ίδιο σημαίνουν και το ίδιο συνεπάγονται: Μια λεόντειος εταιρεία ή μια λεόντειος συμφωνία έχουν ως αποτέλεσμα οι μεν να επιφυλάσσουν στον εαυτό τους όλα τα πλεονεκτήματα εις βάρος των δε. Τι απαιτείται, επομένως, αφού εμείς ανήκουμε στους δε; Ξεσηκωμός με όλα τα μέσα – και η χώρα μας δεν είναι αμάθητη από ξεσηκωμούς. Δεν διαθέτουμε, άλλωστε, βασίλισσα Ελισάβετ και ο Αλέξης Τσίπρας είναι προσκολλημένος δυστυχώς στο ευρώ, όπως και οι φίλοι του στον Νότο. (Όσο για τους έλληνες πολίτες, μειώνεται ραγδαία το ποσοστό των θαυμαστών του ευρώ και αυτό είναι λίαν ελπιδοφόρο.)
ΤΟ ΠΑΡΟΝ