Κυριακή, 8 Ιανουαρίου 2017

Θεοφάνης Γραικιώτης : Χαρούμενη Κυριακή, Κυριακή χωρίς σύννεφαΧαρούμενη Κυριακή, Κυριακή χωρίς σύννεφα
Πικρό χαμόγελο. Βραδάκι Κυριακής Ώρα αποχωρισμού.
Η μητέρα κρατούσε τα γάντια και το πηλίκιο. O πατέρας πιο πίσω με παρατηρούσε με το βλέμμα του. Στάθηκα στον καθρέπτη. Έριξα μια ματιά στα μαλλιά μου. Κοντό κούρεμα, στρατιωτικό Έφτιαξα τη γραβάτα και κούμπωσα τα χρυσά κουμπιά της στολής μου. Ήμουν αμίλητος και σκεπτικός. Ήθελα να τους πω ότι τους αγαπώ πολύ. Μα δεν το έκανα. Ένας Δόκιμος είναι δυνατός σε τέτοιες στιγμές αποχωρισμού.
Σκληρό να αφήνεις τη θαλπωρή του σπιτιού σου για να βρεθείς στο αυστηρό περιβάλλον της Σχολής Πυροβολικού. Όσο καλά και να είχα περάσει στην ολιγόωρη έξοδο απ τη Σχολή, αυτή η στιγμή με πλήγωνε. Ήταν φορές που έλεγα μέσα μου. Θεέ μου δεν μπορώ αυτό το μαρτύριο.
Οι στιγμές στο σπίτι, οι γονείς, οι φίλοι και οι φίλες, να σου θυμίζουν ξενοιαστείς στιγμές του παρελθόντος και συ με το βλέμμα στραμμένο στο ρολόι να διαπιστώνεις πόσο γρήγορα φεύγει ο χρόνος.
Ήθελες, στις λίγες ώρες της άδειας, να χορτάσεις την παρέα τους, ήθελες να τους δεις όλους. Να ζήσεις πάλι ανέμελα μα αυτό ήταν αδύνατο. Το πιο σκληρό μαρτύριο. Το πιο σκληρό καψόνι. Μόνο αυτός που έζησε παρόμοιες στιγμές μπορεί να με καταλάβει. Να ζεις λίγες ώρες ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ χωρίς τις αγριοφωνάρες της διοικούσας τάξης, χωρίς περίπολα, χωρίς σκοπιές. ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ με τη συντροφιά αγαπημένων προσώπων. Και ενώ η σκέψη σου φτερουγίζει ελεύθερη, το άγχος του χρόνου να σε πνίγει, να σε κυνηγάει και το ρολόι να σου δείχνει ότι τα λεπτά της άδειας σου λιγοστεύουν.
Το μικρό ευχάριστο διάλειμμα απ’ τη στρατιωτική σου ζωή έφτασε στο τέλος του. Πρέπει να φύγεις απ’ τη μικρή αυτή όαση της προσωρινής ευτυχίας. Για να αποφύγω αυτές τις σκληρές στιγμές του αποχωρισμού παρακαλούσα μέσα μου να μην έπαιρνα έξοδο, να μην κάνω συγκρίσεις το πως ζούσα και το πως ζω. Αλλά κάθε φορά σαν παλαβός επιζητούσα την έξοδο και με τρόμαζε η σκέψη μιας αναπάντεχης στέρησης εξόδου. Μαρτύριο.
-Τι σκέπτεσαι παιδί μου; με επανέφερε στην πραγματικότητα η μητέρα. -Τίποτα μητέρα της απάντησα και πήρα τα γάντια και το πηλίκιο από τα χέρια της .
Τους φίλησα. Βγήκα από την πόρτα. Έβαλα τα γάντια. Φόρεσα το πηλίκιο
-Να προσεχείς μου είπε αποχαιρετώντας με η μητέρα. Της χαμογέλασα.
Στην τηλεόραση άρχιζε να ακούγεται το τραγούδι των τίτλων του μουσικοχορευτικού προγράμματος  «ΧΑΡΟΥΜΕΝΗ ΚΥΡΙΑΚΗ, ΚΥΡΙΑΚΗ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΝΕΦΑ»* με την Έρρικα και την Μαργαρίτα Μπρόγιερ να τραγουδούν :

Όνειρο μες στον ουρανό
Όνειρο δίχως τέρμα
Της Κυριακής το δειλινό
Της Κυριακής το γέρμα

.......ΠΟΣΟ ΜΙΣΟΥΣΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ................. !!!!!!!

 
Χαρούμενη Κυριακή
*Ομώνυμο μουσικοχορευτικό πρόγραμμα της ΕΙΡΤ του 1972 με αστέρια και επιτυχίες. Η εκπομπή ξεκινούσε με το τραγούδι "Κυριακάτικο φεγγάρι" με τις αδελφές Μπρόγερ. Εταιρία παραγωγής του προγράμματος ήταν η  Αστήρ TV και παραγωγός ο Νίκος Νικολαρέας. Την σκηνοθεσία είχαν οι : Γιώργος Λαζαρίδης , Ίων Νταϊφάς , Μιχάλης Παπανικολάου (60 επεισόδια από τα 150 που προβλήθηκαν) και η διάρκεια κάθε επεισοδίου 60 λεπτών). Το σενάριο ήταν των Κώστα Νικολαϊδη, Ηλία Λυμπερόπουλου. Και την Μουσική σύνθεση είχε ο Γιώργος Θεοδοσιάδης . Συμμετείχαν οι ηθοποιοί: Τάκης Μηλιάδης , Γιώργος Βασιλείου (I) , Μιχάλης Δεσύλλας , Τάκης Σαγιώρ , Άινα Μάουερ, Ζωζώ Σαπουντζάκη , Άννα Φόνσου , Μάρω Κοντού , Μαίρη Χρονοπούλου , Γιώργος Πάντζας , Σωτήρης Μουστάκας , Θύμιος Καρακατσάνης , Μιράντα Κουνελάκη , Νάσος Κεδράκας , Μανώλης Μητσιάς,, Όλγα Πολίτου , Άγγελος Γραμμένος , Έρρικα Μπρόγερ (τραγούδι), Μαργαρίτα Μπρόγερ (τραγούδι) , Μανώλης Μητσιάς (τραγούδι), Δήμητρα Γαλάνη (τραγούδι)
https://www.retrodb.gr/wiki/index.php/ Χαρούμενη_Κυριακή

Δεν υπάρχουν σχόλια: