Τετάρτη, 10 Μαΐου 2017

Θεοφάνης Γραικιώτης : Στην Παναγιά του Χάρου

Στην Παναγιά του Χάρου

Γράφει ο Θεοφάνης Γραικιώτης

Όταν το άκουσα ξαφνιάστηκα
-Ποια είπες ότι θα δούμε εδώ στους Λειψούς;;; ρώτησα απορημένος
-Την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας του Χάρου, απήντησε ο Αρχηγός
-Του Χάρου;;;; ξαναρώτησα χωρίς να κρύψω την έκπληξη μου.
Ο Αρχηγός χαμογέλασε
-Δεν με ξαφνιάζει η έκπληξη σου, μου απήντησε
-Γιατί του Χάρου;; ξαναρώτησα
Ο Αρχηγός μου εξήγησε
-Όλοι οι αγιογράφοι παρουσιάζουν την Παναγία να κρατά στη αγκαλιά της το Θειο Βρέφος. Στην θαυματουργή εικόνα της Παναγίας του Χάρου ο αγιογράφος παρουσιάζει την Παναγία να κρατά στην αγκαλιά της όχι το Θειο Βρέφος αλλά τον Εσταυρωμένο Χριστό, Τον Χριστό στο σταυρό του μαρτυρίου. Τον Χριστό να αντιμετωπίζει τον Χάρο.
Από την πρωτότυπη παράσταση αυτή και η ονομασία της εικόνας.
Το θαύμα της εικόνας αυτής είναι ότι τα μαραμένα κρινάκια που στολίζουν την θαυματουργή εικόνα ξανανθίζουν στα εννιάμερα της Παναγίας τον Αύγουστο.
Έφτασα στην κορυφή του λόφου που ήταν η Εκκλησία. Η θέα μαγευτική. Κάτω το απέραντο γαλάζιο.
Έβγαλα το καπέλο μου, έκανα το σταυρό μου. Τα βήματα μου μ’ έφεραν μπροστά στην θαυματουργή εικόνα. Έσκυψα και προσκύνησα. Διέκρινα το θλιμμένο πρόσωπο της Αγίας Μητέρας, το πονεμένο πρόσωπο του εσταυρωμένου.
-Θεέ μου, ψιθύρησα. Ο καθένας μας και ένας εσταυρωμένος
Καθώς απομακρυνόμουνα κανείς δεν πρόσεξε τα βουρκωμένα μου μάτια............Μοναδική αγιογραφία
Η μοναδική εικόνα της Παναγίας του Χάρου και το θαύμα που επαναλαμβάνεται!
Μια απεικόνιση μοναδική, ένα θαύμα επαναλαμβανόμενο και ένα όνομα που δεν συναντά κανείς εύκολα, είναι τα τρία στοιχεία που καθιστούν απόλυτα μοναδική, τη σπάνια εικόνα της Παναγίας του Χάρου.
Η συγκεκριμένη εικόνα της Παναγίας του Χάρου, βρίσκεται στην Ελλάδα, σε ένα ταπεινό βυζαντινό εκκλησάκι που έχτισαν στους Λειψούς το 1600 μοναχοί από την Πάτμο.
Το ονόμασαν «Παναγία του Χάρου» εξαιτίας του κειμηλίου που φιλοξενούσε. Μια εικόνα της Παναγίας που δεν κρατά τον Χριστό στην αγκαλιά της όπως συνηθίζεται, αλλά τον Σταυρό με τον Ιησού επάνω του.
Είναι μια μοναδική απεικόνιση που δείχνει τον θρήνο της μητέρας και το μαρτύριο που πέρασε παραλαμβάνοντας το παιδί της νεκρό ύστερα από ένα απίστευτα σκληρό και ατιμωτικό μαρτύριο.
Το διάβα των αιώνων άφησε ανέπαφη την Εκκλησία - αν και ερήμωσε τα γύρω κελιά των Μοναχών - όπως σεβάστηκε και το Ιερό Κειμήλιό της, την πρωτότυπη και Θαυματουργική Εικόνα της Παναγίας του Χάρου.


ΤΟ ΘΑΥΜΑ ΜΕ ΤΑ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΠΟΥ ΑΝΘΙΖΟΥΝ

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες, τον Απρίλιο του 1943 μια νεαρή κοπέλα, τοποθέτησε με ευσέβεια στην εικόνα της Παναγίας λευκούς κρίνους ως προσφορά στην Παναγία. Κανείς δεν γνωρίζει τι ήθελε να ζητήσει εκείνη την ταραγμένη περίοδο από την Παναγία.
Με το πέρασμα των ημερών, όπως ήταν φυσικό οι κρίνοι μαράθηκαν. Τρεις μήνες μετά, τον Ιούλιο του 1943 κάποιοι επισκέπτες διαπίστωσαν πως οι μαραμένοι κρίνοι είχαν αρχίσει να πρασινίζουν να αποκτούν χυμούς και μάλιστα όσο πλησίαζε η Εορτή της 23ης Αυγούστου, έφτασαν να βγάζουν μπουμπούκια μοσκομύριστα, ολοκληρωμένα την ημέρα της Γιορτής της.
Άνθρωποι που επισκέπτονται το μικρό εκκλησάκι της Παναγίας για να προσκυνήσουν και να θαυμάσουν την ξεχωριστή αυτή εικόνα της Παναγίας, λένε πως το θαύμα αυτό επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο την ίδια περίοδο.
Το Θαύμα αυτό πραγματοποιείται από τότε το 1943 μέχρι σήμερα. Και προσφέρεται σαν Ευλογία της Παναγίας του Χάρου σε κάθε προσκυνήτρια ψυχή, αλλά συγχρόνως και ως «σημείον αντιλεγόμενον» για τους άπιστους που, ενώ «θέτουν τον δάκτυλον επί των τύπων των… κρίνων», πασχίζουν να το εξηγήσουν με λογικοφανείς ερμηνείες.
Κι όμως η Παναγία του Χάρου, είτε για χάρη των πιστών Της είτε για προβληματισμό των απίστων συνεχίζει το Θαύμα Της. Και μας καλεί όλους να πυκνώσουμε με την παρουσία μας τη στρατιά των πανηγυριωτών και να οδεύσουμε σ’ Αυτήν, για να αποθέσουμε τις ελπίδες μας και τους οραματισμούς μας.

Πηγές:

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: