Translate -TRANSLATE -

Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2010

Του ύψους και του βάθους


Του ύψους και του βάθους

«Είμαι το βαθύτερο σημείο της Γης!» κοκορεύτηκε η άβυσσος στο βουνό. «Κι εγώ το ψηλότερο σημείο του κόσμου!» απάντησε το βουνό στην άβυσσο, «Ναι, αλλά εγώ σε περνάω -2.152 ολόκληρα μέτρα!» ξαναείπε φουρτουνιασμένη η άβυσσος. «Αποκλείεται», είπε με πείσμα το βουνό» «Έλα να μετρηθούμε!». Έτσι το βουνό και η άβυσσος βάλθηκαν να μετρήσουν το μπόι τους!'

Το υψηλότερο βουνό

Το βουνό της ιστορίας μας δεν είναι άλλο από το Έβερεστ, τοποθετημένο στην οροσειρά των Ιμαλαΐων, στα σύνορα μεταξύ Νεπάλ και Θιβέτ. Και είναι τόσο ψηλό που τραβάει την προσοχή όλων των ριψοκίνδυνων ορειβατών της Γης. Το ύψος του, μέχρι το τελευταίο βραχάκι της κορυφής του, είναι 8.844 μέτρα. Αν υπολογίσουμε, δε, το χιόνι και τον πάγο που το σκεπάζουν, φτάνει επίσημα τα 8.848 μέτρα!

Υπάρχουν και άλλα βουνά που λένε «Είμαι το ψηλότερο της Γης!». Το βουνό Μάουνα Κέα στη Χαβάη, αν μετρηθεί από τη βάση του στο βυθό του ωκεανού, είναι 10.200 μέτρα. Πάνω από το νερό, όμως, προβάλλουν μόνο 4.205 μέτρα. Επίσης, το όρος Μακ Κίνλεϊ στην Αλάσκα, αν μετρηθεί απ’ τα ριζά του, είναι πιο ψηλό από το Έβερεστ, αλλά πάνω από τη θάλασσα προβάλλουν μόνο τα 6.194 μέτρα του. Τι αγωνίζονται να αποδείξουν, λοιπόν; Αν κάποιος θέλει να σκαρφαλώσει στην ψηλότερη κορυφή του κόσμου θα πρέπει να σκαρφαλώσει στο Έβερεστ!

Η βαθύτερη άβυσσος

Το βαθύτερο γνωστό σημείο της Γης, αυτό που ακουμπάει πιο κοντά στο κέντρο της, είναι μέσα στη θάλασσα. Βρίσκεται στο δυτικό Ειρηνικό Ωκεανό, στα ανατολικά των νησιών Μαριάνες, για αυτό και ονομάστηκε Τάφρος των Μαριάνων.Το βαθύτερο σημείο της τάφρου βρίσκεται σε μια υποθαλάσσια πλαγιά που βυθίζεται στα 11.000 ανατριχιαστικά μέτρα! Σ’ αυτό το ιλιγγιώδες βάθος, η πίεση του νερού είναι τόσο μεγάλη όσο χίλιες φορές η πίεση του αέρα.


Η άβυσσος των Μαριάνων εντοπίστηκε πριν από δυόμισι αιώνες, κάπου ανάμεσα στα 1872 και τα 1876. Από τότε γίνονται συνεχώς ερευνητικές αποστολές, μια και όλα δείχνουν πως υπάρχουν ακόμη βαθύτερα σημεία από τα 11.000 μέτρα! Αν καθίζαμε το Έβερεστ σ' αυτό το βάθος θα περίσσευαν από πάνω του το λιγότερο 2.152 μέτρα νερού. Τελικά η άβυσσος είχε δίκιο. Το δικό της μπόι είναι μεγαλύτερο. Μόνο που τα μάτια των ανθρώπων αντικρίζουν το ύψος του Έβερεστ. Ποιο απ' τα δυο, επομένως, είναι ο νικητής;

ΕΛΕΝΗ ΦΑΤΣΕΑ
Περιοδικό "ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ"









Δεν υπάρχουν σχόλια: