Translate -TRANSLATE -

Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011

Tζούλιαν Ασάνζ : Ο Mr.Wikileaks






Ενας έφηβος στη βιβλιοθήκη



Tης Mαριαννας Tζιαντζη

Η φοίτηση του Tζούλιαν Ασάνζ, του ιδρυτή των Wikileaks, στο σχολείο δεν ήταν τακτική. Μέχρι τα 14 χρόνια του, η μητέρα του άλλαζε διαρκώς σπίτι και τόπο διαμονής (συνολικά, 37 μετακομίσεις!) κι έτσι ο μικρός έμαθε γράμματα με μαθήματα κατ' οίκον ή μέσω αλληλογραφίας. Κυρίως όμως διάβαζε μόνος του και με πάθος. O ίδιος έχει πει ότι στη δεκαετία του '80, όταν ήταν έφηβος, περνούσε ατέλειωτες ώρες σε δημόσιες βιβλιοθήκες: «Πήγαινα από το ένα θέμα στο άλλο, μελετώντας με προσοχή τα βιβλία που έβρισκα στις παραπομπές, ανατρέχοντας στις πηγές και ακολουθώντας τo μονοπάτι που μου υποδείκνυαν». Ετσι, απέκτησε ένα πολύ πλούσιο λεξιλόγιο, αλλά χρειάστηκε να περάσουν μερικά χρόνια για να μάθει πώς προφέρονταν σωστά όλες αυτές οι λέξεις που είχε μάθει. Ενας χάκερ περιωπής, ένας άνθρωπος που μέσω του Ιντερνετ έφερε πολλές κυβερνήσεις άνω κάτω, ήταν παιδί της τυπωμένης σελίδας.

Στις μέρες μας ένας έφηβος με ισχυρή δίψα για μάθηση ίσως να μη χρειάζεται να διαβεί το κατώφλι μιας βιβλιοθήκης: αρκούν ένας υπολογιστής και μια σύνδεση με το Ιντερνετ. Το ερώτημα όμως είναι ποιο περιβάλλον (οικογενειακό, φιλικό, σχολικό) θα αφυπνίσει αυτή τη δίψα. Η δίψα του νεαρού Αυστραλού γεννήθηκε σε ένα αντισυμβατικό περιβάλλον αμφισβήτησης και αναζήτησης, ενώ κάποιοι καθηγητές πανεπιστημίου ανεπίσημα του είχαν παραδώσει μαθήματα και του είχαν υποδείξει πώς να διαβάζει Φυσική, που ήταν η μεγάλη αγάπη του.

Την προηγούμενη εβδομάδα συμπληρώθηκαν δέκα χρόνια από την ίδρυση της Wikipedia, μιας «άυλης» εγκυκλοπαίδειας, αλλά εξαιρετικά χρήσιμης στον υλικό μας κόσμο, παρά τις σημερινές (αλλά όχι κατ' ανάγκη και αυριανές) αδυναμίες της. Δεν ξέρω αν η δημιουργία της μπορεί να χαρακτηριστεί «επανάσταση», όμως η ύπαρξή της είναι ένα επίτευγμα με επαναστατικές δυνατότητες. Με έναν τρόπο, είναι η εκπλήρωση του ονείρου του Χ. Τζ. Ουέλς για τον «παγκόσμιο εγκέφαλο», ένα συλλογικό απόθεμα γνώσης, μια παγκόσμια εγκυκλοπαίδεια, προσιτή σε όλο τον κόσμο, η οποία θα εμπλουτίζεται και θα αναθεωρείται αδιάκοπα. «Σήμερα χρειαζόμαστε έναν Χένρι Φορντ», είχε πει το 1937, «που θα εκσυγχρονίσει την κατανομή της γνώσης». Και ο Φορντ βρέθηκε - ήταν νομοτελειακό να βρεθεί μετά την επανάσταση της πληροφορικής, μετά τους τόσους «Τέιλορ» που είχαν προηγηθεί.

Σήμερα υπάρχει η βάση γι' αυτήν τη δημοκρατική, την παγκόσμια κατανομή της γνώσης, των πληροφοριών και η πολύ νεαρή Wikipedia είναι «ένα» από τα πιο θαυμαστά εργαλεία της. Αν όμως ο Τζούλιαν Ασάνζ δεν είχε γεννηθεί στην Αυστραλία, αλλά στην υποσαχάρια Αφρική, τα εφηβικά του ενδιαφέροντα θα ήταν πολύ διαφορετικά. Ούτε σε πραγματικές βιβλιοθήκες θα ξημεροβραδιαζόταν, ούτε ψηφιοποιημένες βιβλιοθήκες και αρχεία θα επισκεπτόταν.

Παρά την άδικη και άνιση παγκόσμια κατανομή της γνώσης, των ευκαιριών, του δικαιώματος στην επιβίωση, είμαστε τυχεροί που ζούμε σε μια εποχή που εύκολα μπορεί κανείς να έρθει σε επαφή με την «καλή γνώση» (good knowledge), που έλεγε ο Ουέλς, παρ' όλο που για τη διαμόρφωση των κριτηρίων για την επιλογή και την αξιολόγησή τους δεν αρκούν μερικά «κλικ». Είναι αυτονόητο ότι εξω-ιντερνετικοί παράγοντες θα καθορίσουν το αν οι έφηβοι της ηλικίας που είχε ο Ασάνζ όταν ήταν ποντικός των βιβλιοθηκών θα αποκτήσουν ανάλογα με αυτόν ενδιαφέροντα, το αν θα χρησιμοποιούν τη Wikipedia ή τη Βικιπαίδεια, την ελληνική της εκδοχή, όχι στο πλαίσιο της σχολικής ρουτίνας, όπως συνήθως συμβαίνει, αλλά για να πετάξουν κάποτε με τα δικά τους φτερά, έχοντας μάθει σωστά τις λέξεις και τις έννοιες.

Πηγή:
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_1_23/01/2011_429606

Θέλω να ανοίξω ένα τυροπιτάδικο!!!






Θέλω να ανοίξω ένα τυροπιτάδικο!!!


Επειδή όμως δεν έχω λεφτά, θα ήθελα όσοι περνούν έξω από τον χώρο που σκοπεύω να ανοίξω το τυροπιτάδικο, να μου πληρώνουν τις τυρόπιτες που δεν μπορώ προς το παρόν να τους πουλήσω, έτσι ώστε σε κάποιο χρονικό διάστημα (π.χ. ύστερα από 2 χρόνια) να μπορώ να τους πουλώ τυρόπιτες (τις οποίες φυσικά και πάλι θα πληρώνουν)!!!


Όχι δεν είμαι βλαμμένος, απλά προσπαθώ να ακολουθήσω την ίδια πετυχημένη πρακτική των κοινοπραξιών που έχουν αναλάβει τα έργα οδοποιίας στο εθνικό μας δίκτυο και εισπράττουν διόδια για έργα που δεν έχουν ακόμα κατασκευάσει.


Ευχαριστώ προκαταβολικά για τη συνδρομή σας και επιφυλάσσομαι για την παρασκευή πολύ νόστιμων εδεσμάτων, όταν θα είμαι βέβαια έτοιμος!!!

ΕΜ. ΚΡΙΑΡΑΣ : «Δεν διδασκόµαστε πολιτισµό»

Επάνω, ο Εµµανουήλ Κριαράς στο γραφείο του. Αριστερά, ο οµότιµος καθηγητής µπαίνει µε µπαστούνι – καθώς είχε ένα ατύχηµα µε το πόδι του  – στην Αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ, καταχειροκροτούµενος



Ο ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΡΙΑΡΑΣ ΣΤΑ 106

«Δεν διδασκόµαστε πολιτισµό»

Της Βίκυς Χαρισοπούλου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011


«Η γλώσσα και η παιδεία είναι συγγενείς έννοιες», τονίζει µε έµφαση σχεδόν σαν να εκπέµπει σήµα SOS, ο οµότιµος καθηγητής στο Πανεπιστήµιο Θεσσαλονίκης. Λίγο πριν είχε «διαµαρτυρηθεί» (µε χιούµορ) πως η υπογράφουσα δεν τον πήρε τηλέφωνο για να του ευχηθεί «χρόνια πολλά» στα 105α γενέθλιά του...

«Παρά την οικονοµική κρίση µια σωστή παιδευτική πολιτική θα δώσει σύντοµα σηµεία ανόρθωσης του έθνους. Γνωρίζω ότι η κυβέρνηση έχει µπροστά της έναν άθλο, αλλά δεν είναι ότι λείπουν µόνο τα χρήµατα.Δεν είναι ότι µας λείπει µόνο η καλοπέραση. Είναι η ταυτότητά µας η εθνική που δοκιµάζεται», δηλώνει κατηγορηµατικά ο οµότιµος καθηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστηµίου Θεσσαλονίκης Εµµανουήλ Κριαράς.

«Η προσφορά της Φιλοσοφικής Σχολής και τα δικά µου απ’ αυτήν βιώµατα» ήταν ο τίτλος και το θέµα της οµιλίας που εκφώνησε χθες τη νύχτα στην αίθουσα τελετών του ΑΠΘ ο υπεραιωνόβιος (οδεύει προς τα 106 πλέον!) καθηγητής, προσκεκληµένο ςτης Πρυτανείας µε αφορµή τον εορτασµ ότης ηµέρας των Τριών Ιεραρχών. Οπου τον περίµενε και µια έκπληξη: ο καθηγητής του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας Γιάννης Καζάζης, που έχει αναλάβει τη συνέχιση τού µνηµειώδους έργου για το Λεξικό της Βυζαντινής Γραµµατείας, που είχε ξεκινήσει ο κ. Κριαράς, του έδωσε το πρώτο αντίτυπο του 17ου τόµου (στο Π). «Είµαι ευγνώµων», είπε δακρύζοντας.

«Καυχόµαστε ως απόγονοι των αρχαίων, καµαρώνουµε για τον αρχαίο πολιτισµό µας τον οποίο αγνοούµε και πιστεύουµε (ευτυχώς µόνο κάποιοι) πως θα τον γνωρίσουµε γνωρίζοντας και διδάσκοντας στα παιδιά µας την αρχαία ελληνική. Δυστυχώς δεν διδασκόµαστε πολιτισµό… Ο πολιτισµός διδάσκεται µόνο στη ζωντανή ελληνική γλώσσα. Η γλώσσα και η παιδεία είναι συγγενείς έννοιες», έλεγε λίγες µέρες πριν στα «ΝΕΑ» µε αφορµή την επικείµενη οµιλία του και τον εορτασµό της «Ηµέρας των Γραµµάτων».

«Ελπίζω να τα καταφέρω στη διάλεξη. Εγχειρίστηκα πρόσφατα έπειτα από ένα µικρό ατύχηµα στο πόδι και είµαι πλέον αναγκασµένος να κινούµαι µε τη βοήθεια τρίποδου», απολογείται στη συνάντησή µας. «Ηλπιζα πως ίσως θα πέθαινα στην επέµβαση, ανώδυνα δηλαδή, αλλά ούτε τώρα έγινε. Δεν ήταν να γίνει, φαίνεται. Επρεπε να διανύσω και τα 105 µου χρόνια. Να συνεχίσω να ταλαιπωρώ και το πανεπιστήµιο κι εσάς που ασχολείσθε µαζί µου», µου έλεγε πριν από τη χθεσινή θαλερή του παρουσία στο πανεπιστήµιο από το οποίο αποχώρησε συνταξιοδοτούµενος από τη χούντα πριν από 43 χρόνια. Στη χθεσινοβραδινή οµιλία του, ο οµότιµος καθηγητής µίλησε για το «φρούριο του δηµοτικισµού» που είχε δηµιουργηθεί στη Θεσσαλονίκη – µε άξονα τη Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ – από µεγάλα ονόµατα της γλώσσας, που «είχαν την ευκαιρία να κηρύξουν από πανεπιστηµιακό βήµα τις ιδέες τους για την αποκατάσταση της γλώσσας του ελληνικού λαού και το ξεκίνηµα για την ανόρθωση της ελληνικής παιδείας».

Καλλιεργώντας τη γλώσσα γινόµαστε πιο… πολιτισµένοι; Η γλώσσα είναι παιδεία; – τον ρωτήσαµε πριν από την οµιλία του. «Αδιαµφισβήτητα», ήρθε άµεση η απάντηση. «Το ζήτησα από την κ. Διαµαντοπούλου, µίλησα µε τον κ. Πανάρετο, είχα τη χαρά να τα πω και στον ίδιο τον κ. Πρωθυπουργό όταν µε επισκέφθηκε. Ελπίζω ότι κάτι θα κάνουν».  

Εν µέσω του ζοφερού κλίµατος που επικρατεί, µήπως είναι πολυτέλεια να µιλούµε για γλώσσα και πολιτισµό;
Αναµφισβήτητα θλίβοµαι κι εγώ βαθιά για τα όσα συµβαίνουν σήµερα. Δεν είναι όµως οικονοµική η κρίση. Είναι πλέον σαφές ότι πρόκειται για βαθιά κοινωνική κρίση. Εν τέλει – και αδιαµφισβήτητα – πρόκειται για κρίση παιδείας... Οµως, από τη στιγµή που ιδρύθηκε το νεοελληνικό κράτος, µια κρίση – το περίφηµο γλωσσικό ζήτηµα – διέπει την παιδεία µας. Και βεβαίως τη γλώσσα.

Η λύση πώς θα έρθει;

Ας κοιτάξουµε ναµορφωθούµε, αν όχι οι ώριµοι που δεν έχουν πλέον καµία ελπίδα, να µορφωθούν τα παιδιά. Να τους διδάξουµε µε πιο ρεαλιστικό τρόπο. Από το δηµοτικό τα παιδιά πάνε στο γυµνάσιο πλήρως ακατάρτιστα στη νεοελληνική γλώσσα. Κι εκεί να κληθούν να µάθουν και αρχαία; Αν δείτε σε ποια κατάσταση γλωσσική – και άρα πνευµατική – βρίσκονται τα παιδιά στο γυµνάσιο και το λύκειο – πολύ φοβάµαι και στα πρώτα πανεπιστηµιακά έτη ακόµα και φοιτητών Φιλολογίας – θα απογοητευτείτε πλήρως.

Είναι θέµα των διδασκόντων; Εχουµε κακούς καθηγητές;
Το βάρος πέφτει σ’ αυτούς που κυβερνούν την παιδεία, όχι στους δασκάλους και τους καθηγητές. Αυτοί περιµένουν – τους επιβάλλεται – καθοδήγηση. Είναι υποχρέωση όσων διοικούν την παιδεία.

Είπατε πως «οι ώριµοι δεν έχουν καµιά ελπίδα».
Ισως υπήρξα λίγο σκληρός. Η µόνη ελπίδα είναι η λογοτεχνία. Η µελέτη της λογοτεχνίας καλλιεργεί τον άνθρωπο.

Συµβάλλει στη διαµόρφωση γλώσσας, άρα και παιδείας.

«Είναι απογοητευτική η γλωσσική - και άρα η πνευµατική - κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα παιδιά στο γυµνάσιο και το λύκειο»

«Εδώ γεννήθηκε η δηµοτική»

«Μου φάνηκε πρόσφορο να απασχολήσω το ακροατήριο µε την παλαιότερη ιστορία της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστηµίου και µε δικά µου απ’ αυτήν βιώµατα, καθώς κι εγώ επί δύο δεκαετίες υπηρέτησα το έργο της σχολής διαπιστώνοντας τη σηµαντική προσφορά της στην καλλιέργεια της φιλολογικής επιστήµης» είπε χτες το βράδυ ο οµότιµος καθηγητής Εµµανουήλ Κριαράς στην έναρξη της οµιλίας του.

«Η Φιλοσοφική µας Σχολή ιδρύθηκε µε απόφαση του Αλεξάνδρου Παπαναστασίου, προέδρου της πρώτης δηµοκρατικής κυβέρνησης του τόπου το 1924. Η απόφαση αυτή συνδεόταν και µετην ανάγκη να έχει η παιδεία µας µια νέα φιλοσοφική σχολή διαφορετική στη νοοτροπία από εκείνηνπου τα χρόνια εκείνα χαρακτήριζε την αθηναϊκή Φιλοσοφική Σχολή» ενώ έκανε συνεχείς αναφορές στους πρωτοπόρους δασκάλους της σχολής, «προσωπικότητες µε λαµπρό παρελθόν στην ιστορία του µαχόµενου εκπαιδευτικού δηµοτικισµού». Από τον Μανόλη Τριανταφυλλίδη και τον Αλέξανδρο Δελµούζο, τον Ιωάννη Κακριδή, τον Γιάννη Ιµβριώτη, τον Νίκο Ανδριώτη, τον Λίνο Πολίτη έως τον Μανώλη Ανδρόνικο, τον Απόστολο Βακαλόπουλο, τον Δηµήτρη Μαρωνίτη, τον Δηµήτρη Λυπουρλή και τον Παναγιώτη Μουλλά. «Με την επίδραση των προσώπων αυτών η σχολή της µακεδονικής πρωτεύουσας διαµορφώθηκε ίσως στα µεταπολεµικά χρόνια σε ένα είδος φρουρίου του φιλολογικού δηµοτικισµού.

Επιτεύχθηκε, όχι µόνο στα φιλολογικά γράµµατα να χρησιµοποιείται η δηµοτική γλώσσα, αλλά και από τις περισσότερες έδρες της να κηρύσσονται δηµοτικιστικές απόψεις» πρόσθεσε ο κ. Κριαράς.

Πηγή:
http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=4&artid=4615805

Εξεγέρσεις – καρμπόν παντού

Κανείς δεν λέει ότι τα καθεστώτα που ανατρέπονται είναι δημοκρατικά καθεστώτα, αντιθέτως μάλιστα απέχουν πολύ από κάθε έννοια δημοκρατικής λειτουργίας. Όμως μήπως κάποιο "αόρατο" χέρι κινεί τα νήματα αυτών των ξεσπασμάτων και μήπως είναι αυτό το ίδιο χέρι είναι που προκάλεσε τον διαμελισμό της πάλαι ποτέ ισχυρής Γιουγκοσλαυϊας και τις βελούδινες επαναστάσεις στις πάλαι ποτέ χώρες του Ανατολικού μπλόκ;  Ένα άρθρο που διάβασα σήμερα στην "ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ" ειλικρινά με προβλημάτισε και ίσως προβληματίσει και εσάς!!!







Εξεγέρσεις – καρμπόν παντού

Ειδικού Συνεργάτη

Παρακολουθούμε τους πηχυαίους τίτλους  και τις τραγικές εικόνες που μεταδίδουν οι τηλεοράσεις για τα  γεγονότα της Τυνησίας , της Αιγύπτου , της Υεμένης και αλλού και αναρωτιόμαστε τι συμβαίνει;

Πολλοί αναλυτές θέλουν να μας πείσουν ότι οι φτωχοί, αδικημένοι πολίτες των χωρών επαναστάτησαν και θέλουν να ανατρέψουν τα αυταρχικά καθεστώτα που τους κυβερνούν εδώ και χρόνια. Υποστηρίζουν ότι οι λαοί επιτέλους αφυπνίζονται και διώχνουν τις διεφθαρμένες εξουσίες, η  Αμερική χάνει τους συμμάχους της στη Μέση Ανατολή κ. ά. Είναι όμως έτσι τα πράγματα;.

Πρώτα απ’ όλα ο Αμερικανός Πρόεδρος με νηφαλιότητα και ηρεμία δήλωσε: «Ο λαός της Τυνησίας έδειξε θάρρος και αποφασιστικότητα». Επίσης ,η υπουργός Εξωτερικών κ. Κλίντον έσπευσε να δηλώσει ότι «ο αγώνας των Τυνησίων αποτελεί προειδοποίηση για τους ηγέτες της Μέσης Ανατολής». Δηλαδή καμία ανησυχία για τα αμερικανικά πολιτικά, οικονομικά και στρατιωτικά συμφέροντα.  Τι συμβαίνει λοιπόν;

Μετά τη Γεωργία, τη Σερβία, το Λίβανο ,την Ουκρανία τώρα η Τυνησία, η Αίγυπτος, η Ιορδανία , η Υεμένη και άλλες. Όλες οι χώρες ακολουθούν συστηματικά τα ίδια βήματα λες και τις κατευθύνει ο ίδιος μαέστρος, αλλά και οι εξεγέρσεις των πολιτών έχουν  παρόμοια ονόματα – «Γιασεμί», «Κέδρος», «Τουλίπα» κτλ. ¨

Μήπως φέρουν την υπογραφή της National Endowment for Democracy που υπάγεται στις υπηρεσίες ασφάλειας της Αμερικής, και της «Ανοιχτής Κοινωνίας» (Open  Society Foundation)  του κ.  Σόρος;

Γιατί, από όσα βλέπουμε, ακολουθούν το πρότυπο της «Πορτοκαλί επανάστασης» με στόχο να προκαλέσουν χάος. Με τη δημιουργία χάους σε μια χώρα καταρρέει η οικονομία, εξαφανίζεται η συμμετοχή του κράτους στην οικονομική ζωή, ιδιωτικοποιούνται οι δημόσιες επιχειρήσεις  και τρέχει το ΔΝΤ για να τη σώσει…..

Στόχος όλων αυτών που εμπνεύστηκαν τη θεωρία του οικονομικού χάους είναι να πλουτίσουν ακόμα περισσότερο οι προσκείμενες στη Δύση ηγεσίες, η ελίτ που βρίσκεται δίπλα τους και οι λαοί να πεθάνουν από την πείνα.

Τα τελευταία δέκα χρόνια η Middle  East  Partnership  Initiative  εργάστηκε με όλες της τις δυνάμεις στη Μέση Ανατολή και τη Β.  Αφρική για να διαδώσει  το  μοντέλο της «αμερικανικής δημοκρατίας».  Ο αγώνας  για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας άλλαξε και απέκτησε ηπιότερη μορφή.

Η τότε υπουργός εξωτερικών κ. Ράις δήλωσε το 2005: «Θα αλλάξουν τα σύνορα 22 χωρών από το Μαρόκο μέχρι την Υεμένη». Αυτό σημαίνει ότι οι χώρες της περιοχής θα τεμαχιστούν σε μικρά κρατίδια που θα εξαρτώνται  και θα ελέγχονται πλήρως από το παγκόσμιο κεφάλαιο. Τα εθνικά κράτη θα αποτελούν μακριά ανάμνηση….

Μόνο η γονιδιακή μνήμη των λαών της ευρύτερης περιοχής, που έπεσαν θύματα των μεγάλων συμφερόντων από το 1900 μέχρι σήμερα , μπορεί να ανατρέψει αυτά τα σχέδια. Διαφορετικά….
 
 Πηγή:
 http://www.elzoni.gr/html/ent/193/ent.6193.asp
 

ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΝΗΓΟΡΟ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ (ΑΣΤΙΚΟΣ ΜΥΘΟΣ – HOAX ??)


Τρίτη, 8 Φεβρουαρίου 2011


ΕΠΕΙΓΟΝ ! ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΝΗΓΟΡΟ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ








Σήμερα έφτασε για το blog μου ένα σχόλιο σχετικά με  μια ανάρτηση που έκανα στις 31 Ιανουαρίου και αφορούσε ένα e-mail που πρωτοκυκλοφόρησε στο διαδίκτυο πριν δύο χρόνια με τίτλο : «ΕΠΕΙΓΟΝ ! ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΝΗΓΟΡΟ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ» . 
Στο κείμενο ΑΥΤΌ ΠΟΥ ΘΑ ΤΟ ΔΙΑΒΆΣΕΤΕ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΑΤΩ γινόταν αναφορά για ένα επικίνδυνο Trojan (Δούρειο ίππο) που  θα μπορούσε να περάσει στον υπολογιστή σας και να υποκλέψει διάφορα στοιχεία ΑΝ υποκύπτατε στον πειρασμό και επισκεπτόσασταν  ένα προτεινόμενο site το οποίο υποτίθεται ότι ήταν το CNN και μέσω του οποίου θα βλέπατε ένα βίντεο σχετικό με τα γεγονότα στην ΓΑΖΑ το 2009.
Το γεγονός ότι  το κείμενο της προειδοποίησης  έφερε την υπογραφή ενός μέλους του Γραφείου του Συνηγόρου του Πολίτη του προσέδιδε ιδιαίτερη βαρύτητα αλλά παράλληλα όμως το καθιστούσε και ύποπτο σαν spam letter και hoax (αστικός μύθος) μια και είναι σύνηθες φαινόμενο σε τέτοιες περιπτώσεις η χρήση πλαστών στοιχείων. 
Οι λόγοι για τις αμφιβολίες μας ήταν απλοί. 1. Ο Συνήγορος του Πολίτη δεν ασχολείται με θέματα ιών (virus) στο διαδίκτυο και 2. Ο κ. Δημ. Βράζος που φέρεται να  υπογράφει το κείμενο δεν απαντούσε στις επίμονες τηλεφωνικές κλήσεις που του γινόντουσαν.
Έτσι τρία αξιόλογα και σοβαρά (στον κόσμο της μπλογκόσφαιρας) ελληνικά sites, που φέρονται να έχουν ψάξει το θέμα, κατέληξαν χωρίς ενδοιασμό στο ότι πρόκειται για spam letter και hoax (αστικός μύθος) και παρατηρούσαν ότι και το τηλέφωνο, όπως χαρακτηριστικά έγραψε ένα από αυτά, ήταν … black humor.

Την άποψη αυτή για το e-mail υιοθετήσαμε και εμείς στο boraeinai.blogspot.com  με την ανάρτησή μας της 31ης Ιανουαρίου 2011  με τίτλο ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΝΗΓΟΡΟ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ (ΑΣΤΙΚΟΣ ΜΥΘΟΣ – HOAX ??)(http://boraeinai.blogspot.com/2011/01/hoax.html)

Σήμερα όμως μου τέθηκε με σχόλιο αναγνώστη το ερώτημα «Και γιατί να είναι ψεύτικο το τηλέφωνο και να μην έχει αλλάξει ο αριθμός;» και προκειμένου να απαντήσω στον αναγνώστη μου έκανα κάτι που έπρεπε να το είχα κάνει από την αρχή (αν τα ιστολόγια που αναφέρθηκα δεν ήταν αξιόπιστα), απευθύνθηκα στο κέντρο επικοινωνίας με τον πολίτη του γραφείου του Συνήγορου του Πολίτη.

Μια ευγενική δεσποινίς ή κυρία μου απάντησε ότι ο Συνήγορος του Πολίτη όπως αναγράφεται και στην σχετική ιστοσελίδα του ασχολείται με τα ακόλουθα:

«Ο Συνήγορος του Πολίτη ερευνά ατομικές διοικητικές πράξεις ή παραλείψεις ή υλικές ενέργειες οργάνων των δημόσιων υπηρεσιών που παραβιάζουν δικαιώματα ή προσβάλλουν νόμιμα συμφέροντα φυσικών ή νομικών προσώπων. Ερευνά επίσης ενέργειες ή παραλείψεις της δημόσιας διοίκησης και ιδιωτών που παραβιάζουν τα δικαιώματα του παιδιού.

Αποστολή του Συνηγόρου του Πολίτη είναι η διαμεσολάβηση μεταξύ των πολιτών και των δημόσιων υπηρεσιών με σκοπό την προστασία των δικαιωμάτων του πολίτη, την καταπολέμηση της κακοδιοίκησης και την τήρηση της νομιμότητας. Αποστολή του Συνηγόρου του Πολίτη είναι επίσης η προάσπιση και προαγωγή των δικαιωμάτων του παιδιού.» 

Επίσης μου ανέφερε ότι ο Συνήγορος του Πολίτη δεν ασχολείται με θέματα ιών (virus) στο διαδίκτυο και με διαβεβαίωσε ότι ο κ. Δ. Βράζος είναι υπαρκτο πρόσωπο στο Γραφείο και έχει τα τηλέφωνα που αναφέρονται στο e-mail.

Αυτό το τελευταίο με έκανε να αναθεωρήσω την στάση μου γιατί θυμήθηκα παρόμοια ενέργεια προειδοποίησης από εμένα όταν κάποτε ήμουν προίστάμενος μηχανογραφικών συστημάτων. Έτσι αποφάσισα να ψάξω για το κείμενο του e-mail και σε ιστοσελίδες Data Security και Antivirus προγραμμάτων του εξωτερικού.

Από την έρευνα στα :
1.       http://www.darkreading.com/security/attacks-breaches/212701441/index.html (New Trojan Attack Masquerades As CNN News Report On Gaza)
2.       http://www.spyware-techie.com/fake-cnn-news-email-about-israel-gaza-contains-links-to-phishing-site-and-trojan-download/  (Fake CNN News Email about Israel-Gaza Contains Links to Phishing Site and Trojan Download)
3.       http://www.pc1news.com/news/0471/warning-trojan-being-spread-via-fake-gaza-conflict-email-messages.html (Warning! Trojan Being Spread Via Fake Gaza Conflict Email Messages)
4.       http://www.scmagazineuk.com/fake-cnn-gaza-news-report-contains-trojan/article/123756/   (Fake CNN Gaza news report contains Trojan)
5.       http://blog.trendmicro.com/israel-gaza-conflict-spam-leads-to-malware/  (Israel-Gaza Conflict Spam Leads to Malware)
προέκυψαν σοβαρότατα στοιχεία που επιβεβαίωναν το e-mail του κ. Δ. Βράζου.

Υπόψη ότι όλα τα παραπάνω κείμενα γράφτηκαν μεταξύ Οκτωβρίου 2009 και Ιανουαρίου 2010 δηλαδή τουλάχιστον ένα έτος πριν. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι το e-mail έχει κάποια μικρότερη αξία σήμερα. Είναι ΑΛΗΘΙΝΟ και κακώς το θεωρήσαμε σαν Αστικό μύθο (hoax).

Κατά συνέπεια η παρακάτω (έστω και παλιά για τα σημερινά δεδομένα) απειλή είναι υπαρκτή και θα πρέπει να συμμορφωθούμε στις υποδείξεις.

ΕΠΕΙΓΟΝ!
ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΝΗΓΟΡΟ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
Κυκλοφορεί email που οδηγεί τους χρήστες σε site παρόμοιο με το CNN και στη συνέχεια τους προτρέπει να κάνουν κλικ σε κάποιο link ώστε να δουν  video σχετικό με τις εξελίξεις στη Γάζα.  Όταν οι χρήστες κάνουν κλικ στο video εμφανίζεται νέο παράθυρο που προτρέπει για εγκατάσταση/ενημέρωση του Adobe Flash Player (το πρόγραμμα  που χρησιμοποιείται και για την αναπαραγωγή video στο Youtube). Αν οι χρήστες επιλέξουν εγκατάσταση τότε εγκαθίσταται trojan ικανό να αντλήσει ακόμα και κωδικούς από e-banking και φυσικά και από άλλες online υπηρεσίες και δραστηριότητες που χρησιμοποιείτε (!). 
Διαβάζετε με προσοχή τα email σας και σε καμία περίπτωση μην εξουσιοδοτείτε sites να εγκαθιστούν λογισμικό.Γενικότερα να είστε καχύποπτοι κατά την καθημερινή τόσο πλοήγηση στο Διαδίκτυο όσο και ανάγνωση των email σας.

       Ευχαριστώ.
       -----------------------------------
       Δ.. ΒΡΑΖΟΣ / D..VRAZOS
       ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
       Τμήμα Μηχανογραφικών Εφαρμογών
       Τηλ.:  210-7289666  210-7289666

Περισσότερα τεχνικά στοιχεία μπορείτε να διαβάσετε παρακάτω :





ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΥΠΟΚΡΥΠΤΟΜΕΝΟ ΚΙΝΔΥΝΟ

Θα σας έλθει μέσω  ψευδούς ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μήνυμα που υποστηρίζει ότι είναι από τις ειδήσεις CNN. Το ηλεκτρονικό μήνυμα ισχυρίζεται ότι περιέχει  ειδήσεις για το βομβαρδισμό από το Ισραήλ της Γάζας. Περιέχει επίσης μια σύνδεση με graphic video με το ρεπορτάζ στα αγγλικά των ειδήσεων του Al Jazeera. Το θέμα και το όνομα του αποστολέα ποικίλλουν με κάθε e-mail.


Σχήμα 1. Αποστολέας: «Παγκόσμιες ειδήσεις CNN »


Σχήμα 2. Αποστολέας: «Ειδήσεις μέσων»

Αν λοιπόν το θύμα κάνει klik στη σύνδεση, θα ανοίξει μια πλαστή ιστοσελίδα του CNN:

Σχήμα 3. Αυτή είναι η  αυθεντική - όπως φαντάζει - πλην όμως πλαστή τηλεοπτική σελίδα του CNN

Εάν το θύμα κλικάρει πάνω στο βίντεο το εικονίδιο “click to play” , ένα μήνυμα λάθους ανοίγει επάνω:

Σχήμα 4. Ένα γνωστό τέχνασμα των κυβερνο-εγκληματιών: για να παίξετε το βίντεο, κατεβάστε το σωστό Flash Movie Player

Μόλις κάποιος κάνει λάθος και κλικάρει θα κατέβει στον υπολογιστή του θύματος το κακόβουλο αρχείο Adobe_Player10.exe.


Σχήμα 5. Το αρχείο είναι ένα ορισμένο Adobe_Player10.exe.

Το Adobe_Player10.exe ανιχνεύεται από τη Trend Micro ως TROJ_DLOADR.QK. Μόλις εκτελεστεί το αρχείο το TROJ_DLOADR.QK συνδέει τον υπολογιστή σε ένα άλλο URL, το οποίο ανιχνεύεται ως TROJ_INJECT.ZZ.

TROJ_INJECT.ZZ είναι ένα trojan που υποκλέπτει από τον υπολογιστή πληροφορίες και καταγράφει τις πληκτρολογήσεις και προωθεί ένα sniffer για την ανακτήση κωδικών πρόσβασης από πακέτα δικτύων. Φορτώνει έπειτα τα συγκεντρωμένα στοιχεία σε διάφορο URLs. Ρίχνει επίσης ένα τμήμα rootkit που ανιχνεύεται ως TROJ_ROOTKIT.FX.

Αυτά λοιπόν για την αποκατάσταση της αλήθειας. 
=======
Η  ΑΝΑΡΤΗΣΗ  ΤΗΣ 31ης ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2011
ΠΟΥ ΠΡΟΕΡΧΟΤΑΝ ΑΠΟ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 
ΤΩΝ
ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ

http://truth.freeforums.org/topic-t3893.html


ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΘΑΡΙΣΜΑ ΤΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ
ΣΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ :






ΔΙΟΡΘΩΘΗΚΕ ΜΕ ΟΣΑ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ 
ΠΑΡΑΠΑΝΩ




Πολλές φορές λαμβάνω ηλεκτρονικά μηνύματα που με προτρέπουν να αναρτήσω εδώ κάποιο "επείγον μήνυμα" σχετικά με υποτιθέμενους ιούς που απειλούν την ασφάλεια των υπολογιστών μας. Όμως τις περισσότερες φορές στέκομαι με καχυποψία απέναντι στο "επείγον μήνυμα"  και αναρωτιέμαι αν πρέπει να συνεχίσω την αλυσίδα ή να αδιαφορήσω γιατί, όπως λέει κάποιος φίλος σε ένα άλλο blog, "κάτι βρομάει και, σίγουρα δεν είναι οι κάλτσες μας"!!!

Τις περισσότερες φορές ανατρέχω στο διαδίκτυο και στη μηχανή αναζήτησης του GOOGLE για περισσότερες πληροφορίες.

Το ίδιο έγινε και με το παρακάτω ηλεκτρονικό μήνυμα που έλαβα σήμερα.


ΕΠΕΙΓΟΝ!
ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΝΗΓΟΡΟ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
Κυκλοφορεί email που οδηγεί τους χρήστες σε site παρόμοιο με το CNN και στη συνέχεια τους προτρέπει να κάνουν κλικ σε κάποιο link ώστε να δουν  video σχετικό με τις εξελίξεις στη Γάζα.  Όταν οι χρήστες κάνουν κλικ στο video εμφανίζεται νέο παράθυρο που προτρέπει για εγκατάσταση/ενημέρωση του Adobe Flash Player (το πρόγραμμα  που χρησιμοποιείται και για την αναπαραγωγή video στο Youtube). Αν οι χρήστες επιλέξουν εγκατάσταση τότε εγκαθίσταται trojan ικανό να αντλήσει ακόμα και κωδικούς από e-banking και φυσικά και από άλλες online υπηρεσίες και δραστηριότητες που χρησιμοποιείτε (!). 

Διαβάζετε με προσοχή τα email σας και σε καμία περίπτωση μην εξουσιοδοτείτε sites να εγκαθιστούν λογισμικό.Γενικότερα να είστε καχύποπτοι κατά την καθημερινή τόσο πλοήγηση στο Διαδίκτυο όσο και ανάγνωση των email σας.

       Ευχαριστώ.
       -----------------------------------
       Δ.. ΒΡΑΖΟΣ / D..VRAZOS
       ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
       Τμήμα Μηχανογραφικών Εφαρμογών
       Τηλ.:  210-7289666  210-7289666


Η ΑΛΗΘΕΙΑ




Οι οδηγίες που περιέχει το μήνυμα βέβαια, είναι κλασικές και πάντα χρήσιμες. Και φυσικά ο ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ του ΠΟΛΙΤΗ, δεν έχει καμιά σχέση!!!







Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2011

Η σημασία ανακήρυξης ελληνικής ΑΟΖ



Του Σταυρου Λυγερου

Το καλοκαίρι, υπό την πίεση δημοσιευμάτων, η ελληνική διπλωματία άρθρωσε δημοσίως τον όρο Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ). Η απάντηση της Αγκυρας ήταν άμεση. Στις 12 Ιουλίου 2010 εξέδωσε αναγγελία για υποθαλάσσιες έρευνες του Πίρι Ρέις στην ανατολική Μεσόγειο. Το έργο έχει ξαναπαιχτεί. Στις 13 και 14 Νοεμβρίου 2008, η Αγκυρα είχε εκδώσει δύο αναγγελίες για διεξαγωγή γεωλογικών ερευνών στην ίδια περιοχή. Επειτα από λίγο, ειδικό ναυλωμένο νορβηγικό σκάφος είχε μεταβεί στην περιοχή συνοδευόμενο από τουρκική φρεγάτα. Και οι δύο τουρκικές κινήσεις είχαν σκοπό να αποτρέψουν την Ελλάδα από την ανακήρυξη ΑΟΖ.

Η ΑΟΖ είναι το δικαίωμα παράκτιου κράτους να εκμεταλλεύεται κατ’ αποκλειστικότητα μία θαλάσσια ζώνη πλάτους μέχρι και 200 μιλίων. Πιο συγκεκριμένα, να εκμεταλλεύεται το υπέδαφος του βυθού, τον βυθό, τα ύδατα (αλιεία) και την επιφάνεια της θάλασσας (ακόμα και με τη δημιουργία τεχνητών νησιών). Από οικονομικής απόψεως, η υφαλοκρηπίδα είναι σε γενικές γραμμές υποσύνολο της ΑΟΖ. 

Στην πραγματικότητα, η τάση διεθνώς είναι οι δύο αυτές θαλάσσιες ζώνες να οριοθετούνται ταυτοχρόνως και τα όριά τους να ταυτίζονται. Το Δίκαιο της Θάλασσας προβλέπει ρητά ότι νησιά με οικονομική δραστηριότητα έχουν δικαίωμα ΑΟΖ, όπως οι ηπειρωτικές περιοχές. ΑΟΖ έχουν ανακηρύξει σχεδόν 140 παράκτιες χώρες. Μεταξύ αυτών και οι ΗΠΑ, συμπεριλαμβάνοντας βεβαίως και την ΑΟΖ όλων ανεξαιρέτως των νησιών τους (1983).

Η σημασία ανακήρυξης ελληνικής ΑΟΖ αποτυπώνεται στη δήλωση-προειδοποίηση του Τούρκου αρχηγού Ναυτικού Μετίν Ατάτς: «Εκτιμώ ότι η Ανατολική Μεσόγειος θα καταστεί εστία προστριβών και συγκρούσεων, επειδή προσεχώς θα αποκτήσει σπουδαιότητα. Λόγω των πετρελαίων που διαθέτει, θα μετατραπεί σ’ ένα δεύτερο Κόλπο. Η Τουρκία πρέπει να επαγρυπνεί και να αντιδράσει» (Οκτώβριος 2008).

Οι σχετικές ενδείξεις επιβεβαιώθηκαν στην ΑΟΖ της Αιγύπτου και του Ισραήλ και έχει ήδη δρομολογηθεί η εξόρυξη. Το ίδιο αναμένεται να συμβεί και με την ΑΟΖ της Κύπρου. Υπενθυμίζουμε ότι η κυβέρνηση του Τάσσου Παπαδόπουλου έσπευσε να ανακηρύξει ΑΟΖ και να συνάψει συμφωνίες οριοθέτησης με την Αίγυπτο, το Ισραήλ και τον Λίβανο (εκκρεμεί η κύρωσή της από το λιβανικό Κοινοβούλιο). Η κυβέρνηση Καραμανλή δεν είχε ανταποκριθεί στο κυπριακό αίτημα να συνάψει αντίστοιχη συμφωνία οριοθέτησης, για να μην προκαλέσει την αντίδραση της Αγκυρας.

Με βάση την αρχή της μέσης γραμμής, το σύμπλεγμα του Καστελλόριζου εξασφαλίζει την επαφή της ελληνικής με την κυπριακή ΑΟΖ. Οι δύο αυτές παρεμβάλλονται μεταξύ τουρκικής και αιγυπτιακής, γεγονός που περιορίζει σημαντικά την τουρκική ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο. Προς το παρόν, όμως, ελληνική ΑΟΖ δεν υπάρχει, επειδή η Αθήνα δεν την έχει ανακηρύξει. Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, ένα παράκτιο κράτος αποκτάει ΑΟΖ με μονομερή δήλωση ανακήρυξης. Στη συνέχεια, συνάπτει συμφωνίες οριοθέτησης με τα γειτονικά κράτη. Εάν δεν καταστεί δυνατή η συμφωνία οριοθέτησης, ο τρόπος με τον οποίο οι γειτονικές χώρες λύνουν τη διαφορά τους είναι με παραπομπή στο Διεθνές Δικαστήριο.

Υπενθυμίζουμε ότι η Αγκυρα αμφισβητεί ότι τα ελληνικά νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα με τον γεωλογικού τύπου ισχυρισμό ότι επικάθονται σε τουρκική υφαλοκρηπίδα. Ο ισχυρισμός αυτός δεν μπορεί να προβληθεί εάν η Ελλάδα ανακηρύξει ΑΟΖ και η διαπραγμάτευση διεξαχθεί σ’ αυτό το πεδίο. Η ΑΟΖ είναι οικονομική και όχι γεωλογική έννοια, όπως η υφαλοκρηπίδα. Αυτός είναι ο λόγος που η τουρκική διπλωματία επιμένει να μιλάει για υφαλοκρηπίδα.

Το περίεργο είναι ότι και η ελληνική διπλωματία συνεχίζει να μιλάει για υφαλοκρηπίδα και να μην ανακηρύσσει ΑΟΖ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η τουρκική πλευρά έχει απειλήσει με διακοπή των διερευνητικών επαφών. Αυτό, όμως, που πραγματικά φοβάται η Αθήνα είναι ότι οι Τούρκοι θα σπεύσουν να πραγματοποιήσουν γεωλογικές έρευνες νοτίως του Καστελλόριζου (κι όχι μόνο), με σκοπό να αμφισβητήσουν εμπράκτως την ελληνική ΑΟΖ. Υπενθυμίζουμε ότι από τη δεκαετία 1970, η Αγκυρα χρησιμοποιεί τη διεξαγωγή ερευνών ως μηχανισμό πρόκλησης κρίσης, για να αποτρέψει την Ελλάδα από την άσκηση νομίμων δικαιωμάτων της.

Πηγή:
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_100010_23/01/2011_429870

Η ΑΟΖ και πως αλλάζουν οι γεωπολιτικές ισορροπίες




Τι είναι η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη 
και γιατί είναι κρίσιμη στρατηγικά


Της Δώρας Aντωνίου

Η συζήτηση για τον καθορισμό Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης επανέρχεται το τελευταίο διάστημα όλο και πιο επιτακτικά, υπό το βάρος και των μεταβολών που επιφέρουν στις γεωπολιτικές ισορροπίες της ευρύτερης περιοχής τα αποτελέσματα των ερευνών για τον εντοπισμό κοιτασμάτων υδρογονανθράκων. Η «Κ» κωδικοποιεί σήμερα τα βασικά σημεία που διέπουν το καθεστώς της ΑΟΖ και τα δικαιώματα αλλά και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τον καθορισμό της.

1. Τι είναι η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ);

Η ΑΟΖ ως έννοια υιοθετήθηκε από τη Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας και οι κανονισμοί που την διέπουν περιλαμβάνονται στη νέα Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, του 1982. Πρόκειται, ουσιαστικά, για εξέλιξη των ρυθμίσεων που μέχρι τότε περιλαμβάνονταν στο Διεθνές Δίκαιο Αλιείας, προκειμένου να συμπεριληφθούν και νέες οικονομικές και άλλες δραστηριότητες, τις οποίες μπορούν να ενεργήσουν παράκτια κράτη.

2. Ποια είναι η έκταση της ΑΟΖ;

Σύμφωνα με τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, η ΑΟΖ του παράκτιου κράτους μπορεί να φθάσει τα 200 ναυτικά μίλια από τις γραμμές βάσης, από τις οποίες μετριέται το πλάτος της αιγιαλίτιδας ζώνης. Το δικαίωμα σε ΑΟΖ διαθέτουν τα ηπειρωτικά εδάφη ενός κράτους, αλλά και τα νησιά που είναι στην επικράτειά του και συντηρούν από μόνα τους ζωή.

3. Τι δικαιώματα έχει κάθε κράτος εντός της δικής του ΑΟΖ;

Η Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας αναφέρεται σε κυριαρχικά δικαιώματα του παράκτιου κράτους, όσον αφορά την εξερεύνηση και τη διαχείριση των φυσικών πηγών ζώντων ή μη, των υδάτων, του βυθού και του υπεδάφους της θάλασσας, αλλά και στην εξερεύνηση και την οικονομική εκμετάλλευση των ρευμάτων και των υπερκείμενων της θάλασσας ανέμων. Το παράκτιο κράτος έχει, επίσης, δικαιοδοσία για τοποθέτηση και χρήση τεχνητών νησιών, έχει όμως και την υποχρέωση για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος από τη ρύπανση. Τα κυριαρχικά δικαιώματα, που αφορούν κατά κύριο λόγο οικονομικούς σκοπούς, δεν σημαίνουν πλήρη κυριαρχία και, ως εκ τούτου, πέρα από τα όσα προβλέπονται από τη Σύμβαση, συνεχίζουν να ισχύουν και να εφαρμόζονται και εντός της ΑΟΖ οι κανόνες που ισχύουν για τις ανοιχτές θάλασσες.

4. Ποιες είναι οι διαφορές και οι ομοιότητες της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας;

Τα δικαιώματα του κράτους υπάρχουν στην υφαλοκρηπίδα εξ υπαρχής (ab initio) και αυτοδικαίως (ipso facto), ενώ στην ΑΟΖ μόνον κατόπιν σχετικής διακήρυξης. Το παράκτιο κράτος μπορεί να έχει υφαλοκρηπίδα χωρίς να έχει ΑΟΖ, ενώ το αντίστροφο δεν είναι δυνατόν. Στο θέμα τις εκμετάλλευσης φυσικών πόρων στον βυθό και το υπέδαφος και στο ζήτημα της οριοθέτησης, οι προβλέψεις του Δικαίου της Θάλασσας συμπίπτουν για τις δύο ζώνες. Στον τομέα των υδρογονανθράκων, όλα τα δικαιώματα κατοχυρώνονται από την υφαλοκρηπίδα.

5. Η Ελλάδα διαθέτει ΑΟΖ;

Οχι. Διαθέτει, όπως κάθε παράκτιο κράτος, το δικαίωμα να κηρύξει ΑΟΖ και κανένα άλλο κράτος ή οργανισμός δεν μπορεί να αμφισβητήσει αυτό το δικαίωμα. Σε αντίθεση με την υφαλοκρηπίδα, που υφίσταται αυτομάτως για κάθε παράκτιο κράτος, η ΑΟΖ δεν υφίσταται εάν δεν κηρυχθεί από το εν λόγω κράτος. Μέχρι να γίνει αυτό, η περιοχή στην οποία θα μπορούσε να οριοθετηθεί η ΑΟΖ θεωρείται ανοιχτή θάλασσα.

6. Η Ελλάδα μπορεί να κηρύξει ΑΟΖ σε εύρος 200 ναυτικών μιλίων;

Πρακτικά όχι, διότι τα 200 ναυτικά μίλια είναι το μέγιστο εύρος που μπορεί να φθάνει η ΑΟΖ ενός παράκτιου κράτους. Το εύρος αυτό υπόκειται σε περιορισμούς όταν οι ΑΟΖ παράκτιων κρατών επικαλύπτονται. Στις περιπτώσεις αυτές γίνεται οριοθέτηση, είτε κατόπιν συμφωνίας μεταξύ των γειτονικών κρατών είτε με παραπομπή της διαφοράς σε δικαστήριο ή διαιτησία. Για τον λόγο αυτό η Ελλάδα βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις αυτή τη στιγμή με την Αίγυπτο και τη Λιβύη. Δεν έχει καθορίσει ΑΟΖ ούτε έχει διαπραγματευθεί για την οριοθέτησή της με Τουρκία και Ιταλία. Εφθασε σε συμφωνία πριν από μερικά χρόνια με την Αλβανία, η οποία όμως έχει «παγώσει», έπειτα από ακυρωτική απόφαση του εκεί Ανωτάτου Δικαστηρίου.

7. Ορίζεται από τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας πώς οριοθετείται η ΑΟΖ σε περίπτωση επικάλυψης;

Οχι. Ωστόσο, με βάση τις αποφάσεις δικαστηρίων, φαίνεται ότι αποκτά εθιμική ισχύ η κατ' αρχήν χρήση της μέσης γραμμής. Σε υποθέσεις που έχουν επιλυθεί διά της δικαστικής οδού φαίνεται να λαμβάνονται υπ' όψιν και άλλοι παράγοντες, προκειμένου να εξυπηρετηθεί η ιδέα της δίκαιης λύσης.


Πηγή:


http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_1_23/01/2011_429872

ΗΡΑΚΛΕΙΩΤΕΣ ΔΙΔΑΣΚΟΥΝ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

“Δυστυχώς στην Ελλάδα θεωρείται απαράδεκτη η χρηματοδότηση από εταιρείες”
Νίκος Μαστοράκης, καθηγητής του Πολυτεχνείου Σόφιας

Άγνωστες παραμένουν στη Βουλγαρία οι λέξεις «απεργία» και «κατάληψη». Τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα χρηματοδοτούνται από ιδιωτικές εταιρείες και οι φοιτητές έρχονται σε επαφή με τη βιομηχανία.

Τις παραπάνω διάφορες με την ελληνική πραγματικότητα διαπιστώνει ο καθηγητής Πολυτεχνείου Σόφιας κ. Νίκος Μαστοράκης, ο οποίος μιλά στην «Π» για την απόφασή του να διδάξει στη Βουλγαρία αλλά και την ελληνική κοινότητα στη γείτονα χώρα.

Περιγράψτε μας εν συντομία, τη δομή και το εκπαιδευτικό σύστημα στη Βουλγαρία.

«Το εκπαιδευτικό σύστημα στη Βουλγαρία είναι σήμερα πιστεύω προσανατολισμένο στις απαιτήσεις των καιρών με έμφαση στις νέες τεχνολογίες, στην Πληροφορική, στην Ηλεκτρονική, κλπ. Μην ξεχνάτε ότι η Βουλγαρία είχε μεγάλη παράδοση στα Ηλεκτρονικά στα χρόνια που ήταν «Λαϊκή Δημοκρατία».

Ωστόσο, πολλά εργαστήρια σήμερα χρηματοδοτούνται από εταιρείες και από τη βιομηχανία, κάτι που μου κάνει ιδιαίτερη εντύπωση. Για παράδειγμα στο Πολυτεχνείο της Σόφιας, που έχω την εξαιρετική τιμή να είμαι καθηγητής, υπάρχουν τεράστιες πινακίδες έξω από τα εργαστήρια που λένε ποιοι χρηματοδοτούν την έρευνα αυτών των εργαστηρίων. Δυστυχώς, στην Ελλάδα με την νοοτροπία που καλλιεργούν κάποιοι συνάδελφοι ενταγμένοι στο χώρο της Αριστεράς κάτι τέτοιο θεωρείται απαράδεκτο και επομένως όλη τη λειτουργία των εργαστηρίων των ελληνικών πανεπιστημίων την φορτώνουμε στο δύσμοιρο ελληνικό δημόσιο, το οποίο χρηματοδοτεί τα ελληνικά πανεπιστήμια, χωρίς ωστόσο το δημόσιο να ελέγχει τις αλόγιστες δαπάνες, αλλά και τις στημένες εκλογές των καθηγητών».

Υπάρχει σύνδεση με την αγορά εργασίας, κάτι που αποτελεί πρόβλημα για την ελληνική εκπαίδευση;

«Βεβαίως και υπάρχει, σε αντίθεση με την Ελλάδα, γι’ αυτό και οι φοιτητές επιλύουν συχνά στις εργασίες τους συγκεκριμένα προβλήματα της βιομηχανίας. Άλλωστε, πολλές βιομηχανίες ήρθαν στην Βουλγαρία από την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια με αποτέλεσμα να υπάρχει αυξημένη ζήτηση στους μηχανικούς και τα λοιπά στελέχη των επιχειρήσεων».

Έχετε φοιτητές από Ελλάδα (και ιδιαίτερα Κρήτη);

«Βεβαίως και έχουμε και από την Ελλάδα και από την Κρήτη διότι όλα τα τμήματα του Πολυτεχνείου μας αναγνωρίζονται από το ΔΟΑΤΑΠ (πρώην ΔΙΚΑΤΣΑ). Να σημειωθεί ότι στο Πολυτεχνείο Σόφιας δεν θα δείτε ούτε μια κομματική αφίσα, ούτε ένα σύνθημα γραμμένους στους τοίχους με σπρέι. Δεν χάνεται ούτε μια ώρα το χρόνο από απεργίες καθηγητών ή καταλήψεις φοιτητών. Το μόνο πρόβλημα είναι ότι κάνει πολύ κρύο το χειμώνα και εμείς οι «Νότιοι» δυσκολευόμαστε να το συνηθίσουμε. Ακόμα υπάρχει πολυτελέστατο ξενοδοχείο 4 αστέρων μέσα στην Πολυτεχνειούπολη όπου συχνά μένουν οι επισκέπτες, καθηγητές, ερευνητές κλπ που έχουν σχέση με το Πολυτεχνείο με έκπτωση 50% (και πάλι κάτι τέτοιο στην Ελλάδα αν γινόταν θα έπεφτε αμέσως, «εν τω γεννάσθαι» θα έλεγα, θύμα της ξύλινης αριστερίζουσας γλώσσας κάποιων συναδέλφων και φοιτητών).»

Υπάρχουν στη Βουλγαρία Έλληνες πανεπιστημιακοί; Γενικότερα, κοινότητα Ελλήνων;

«Δεν έχω γνωρίσει κάποιον συνάδελφο από Ελλάδα. Τώρα, κοινότητα Ελλήνων υπάρχει στη Σόφια. Πολλά μαγαζιά και επιχειρήσεις τα έχουν Έλληνες. Εντελώς συμπτωματικά το σπίτι που διαμένω (και το οποίο το βρήκα από μεσιτικό γραφείο) έχει Έλληνα ιδιοκτήτη. Στους δρόμους της Σόφιας ακούς συχνά Ελληνικά. Οι Βούλγαροι σέβονται την Ιστορία μας. Τιμούν και την αρχαία Ελλάδα και το Βυζάντιο. Στις ορθόδοξες εκκλησίες ακούς την Βυζαντινή μας μουσική με λόγια στην Σλαβονική και οι εικόνες έχουν γράμματα στα Ελληνικά. Ξέρουν ότι η Ελλάδα έχει μια μοναδική ιστορία και μια τεράστια πολιτιστική κληρονομιά την οποία σου το λένε διαρκώς».

Το τελευταίο διάστημα βλέπετε όλο και περισσότερους Έλληνες να έρχονται στη Βουλγαρία για αγορές;

«Αυτό να λέγεται. Έρχονται όχι μόνο για αγορές, αλλά και για επενδύσεις. Μαθαίνω ότι πολλά αιολικά και ηλιακά πάρκα ανήκουν σε Έλληνες επιχειρηματίες. Αλλά και οι τιμές είναι πολύ χαμηλές. Περίπου το 30%-50% των αντιστοίχων ελληνικών χωρίς να υστερούν σε ποιότητα. Έχω συναντήσει και γνωρίσει τουλάχιστον πέντε επιχειρηματίες από τη Βόρεια Ελλάδα που έφεραν τις βιοτεχνίες τους στη Βουλγαρία διότι η φορολόγηση είναι μόνο 10%. Στη συνέχεια οι ίδιοι άνοιξαν μαγαζιά στο κέντρο της Σόφιας. Κι όταν μπαίνεις στο μαγαζί από τον τρόπο που μιλούμε τα Αγγλικά εμείς οι Έλληνες σε καταλαβαίνουν και σου λένε αμέσως «Από Ελλάδα;» Έχω ακόμα γνωρίσει την καφετέρια που είναι το στέκι των Ελλήνων της Σόφιας στην περίφημη οδό Βίτοσα. Εκεί μέσα θα δεις Έλληνες από όλες τις γωνιές της Ελλάδος».

Τα Μαθηματικά είναι μια επιστήμη που, τελικά, λίγοι καταλαβαίνουν. Οι πρωτοετείς φοιτητές έχουν σημαντικά κενά;

«Κάνω μάθημα στο 3ο και 4ο έτος και δεν ξέρω κατά πόσον έχουν κενά οι πρωτοετείς. Ωστόσο όπως σε όλα τα Πανεπιστήμια και εδώ υπάρχουν φοιτητές άριστοι που ενδιαφέρονται να αποκτήσουν και ένα ξενόγλωσσο σύγγραμμα να διαβάσουν πέραν των σημειώσεων που τους δίνει ο καθηγητής τους, που ενδιαφέρονται για μεταπτυχιακό, διδακτορικό κλπ. Το «πρόβλημα» βέβαια με τους άριστους είναι ότι προσανατολίζονται να κάνουν το διδακτορικό τους στις Ηνωμένες Πολιτείες και έτσι έχουμε μια αφαίμαξη εγκεφάλων, όπως εξάλλου συμβαίνει και στην Ελλάδα».

Πώς μπορούν τα Μαθηματικά να “εκλαϊκευτούν”;

«Τα Μαθηματικά μπορούν πράγματι να εκλαϊκευτούν και να δοθούν στον φοιτητή με το φυσικό τους νόημα και όχι αποστεωμένα μέσα από τύπους και θεωρήματα. Κάτι τέτοιο, το να δηλώνεις δηλαδή τη φυσική εφαρμογή των Μαθηματικών είναι μέλημα του κάθε διδάσκοντα».

“Υπήρξα θύμα φαύλης αναξιοκρατίας στο Μετσόβιο και στο Πανεπιστήμιο Κρήτης”

Πώς αποφασίσατε να διδάξετε στη Βουλγαρία;

«Σε αντίθεση με ότι συμβαίνει στην Ελλάδα, όπου στα Πανεπιστήμια εκλέγεται ο συγγενής, ο κουμπάρος, το τσιράκι του παλιού καθηγητή ( υπήρξα θύμα, κ. Μυλωνά, τέτοιας φαύλης αναξιοκρατίας και στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και στο Πανεπιστήμιο Κρήτης όπου σε αντίστοιχες θέσεις ενώ ήμουν με μεγάλη διαφορά ο καλύτερος επιστήμονας από τους συνυποψηφίους μου ωστόσο δεν προτιμήθηκα) στη Βουλγαρία υπάρχει αξιοκρατία και δικαιοσύνη.

Επιλέχτηκα για το γνωστικό αντικείμενο «Πολυδιάστατα Συστήματα» και το οποίο διδάσκω φέτος για τρίτη συνεχή χρονιά. Οι φοιτητές δείχνουν τεράστια προθυμία και ενδιαφέρον στο μάθημα μου, κάτι που ομολογώ ότι και ο ίδιος δεν περίμενα.» 
ΠΗΓΗ:
http://www.patris.gr/articles/189988/123575



Από την εφημερίδα ΤΟ ΠΑΡΟΝ σελ.14 της 23ης  Ιανουαρίου 2011

Προς ελληνικά Πάρτι Tσαγιού





Tου Κωστα Iορδανιδη

Εκαναν μία προσπάθεια τα δύο κόμματα εξουσίας να αποκαταστήσουν τη χαμένη αξιοπιστία τους ζητώντας περαιτέρω διερεύνηση ευθυνών ορισμένων πολιτικών, που διαχειρίσθηκαν τις προμήθειες του ελληνικού Δημοσίου από τη γερμανική εταιρεία Siemens. Είναι αμφίβολο εάν πετύχουν στον στόχο τους αυτόν.

Η έκπτωση του συστήματος της μεταπολιτεύσεως αποτελεί πλέον μία πραγματικότητα και το ενδιαφέρον είναι ότι συνετελέσθη δίχως καμία πρόκληση από εξωθεσμικούς ή εξωκοινοβουλευτικούς παράγοντες, που είχαν δαιμονοποιηθεί στο παρελθόν και κάποιοι επιμένουν να επαναλαμβάνουν σήμερα, κινούμενοι στα όρια της γραφικότητος.

Ο μόνιμος στόχος των πολιτικών ηγετών -της Αριστεράς αλλά και της Δεξιάς ενίοτε-, τα Ανάκτορα, δεν υπάρχουν πλέον. Οι Ενοπλες Δυνάμεις, που η Αριστερά και ενίοτε το Κέντρο θεωρούσαν περίπου άντρο συνωμοσιών, απέχουν πλέον κάθε πολιτικής αναμίξεως. Για την κατάσταση που δημιουργήθηκε οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας δεν μπορεί να αιτιώνται παρά μόνον τον εαυτό τους.

Ο αμερικανικός παράγοντας, εξάλλου, που σύμφωνα με την διαχρονικώς κρατούσα αντίληψη κινούσε όλα τα νήματα στη χώρα, περιορίζεται σε παρεμβάσεις επί θεμάτων του αμέσου ενδιαφέροντός του, όπως συμβαίνει με όλες τις μεγάλες δυνάμεις. Δεν διαδραματίζει ρόλο στην κεντρική πολιτική σκηνή, όπως συνέβαινε στα χρόνια της δεκαετίας του ’50 και μέχρις ενός σημείου του ’60, συχνότατα με προτροπή των Ελλήνων πολιτικών.

Επί σειράν ετών η χειραφέτηση του Ελληνα αστού πολιτικού ηγέτη ολοκληρωνόταν διά της αντιπαραθέσεως με τα Ανάκτορα ή τους Αμερικανούς και σε αυτήν τη φάρσα μετείχε η πλειοψηφία του ελληνικού λαού, με πνεύμα αγωνιστικό και πανηγυρική διάθεση. Ολα αυτά έως τη μεταπολίτευση και έκτοτε το χάος.

Ο Ανδρέας Παπανδρέου καλλιέργησε για ένα μεγάλο διάστημα το μόνιμο δίλημμα του ελληνισμού περί του εάν ανήκει στη Δύση ή στην Ανατολή, που επανέρχεται από τα τέλη της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Αλλά μετά την πρωθυπουργία του κ. Κώστα Σημίτη υπήρξε εναρμόνιση στα δύο κόμματα εξουσίας ως προς τον δυτικό προσανατολισμό της χώρας.

Η σύγκλιση της Ν. Δ. και του ΠΑΣΟΚ ως προς τον βασικό προσανατολισμό της χώρας κατέστησε την αντιπαράθεση των δύο κομμάτων εξουσίας πολιτικά άνευ ουσίας. Αρχισε συνεπώς να τίθεται θέμα αποτελεσματικής διαχειρίσεως, άνευ ιδεολογικού βάθους, με το ΠΑΣΟΚ ενίοτε να στρέφεται εναντίον της Δεξιάς, παραβλέποντας ότι στην Ελλάδα της μεταπολιτεύσεως υπάρχουν δεξιοί, σε ποσοστό σημαντικότατο, αλλά όχι Δεξιά με την έννοια που υπάρχει στη Γαλλία ή σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

Επειδή πρωτίστως το ΠΑΣΟΚ αλλά και η Ν. Δ. απέτυχαν στο θέμα της διαχειρίσεως των κοινών, η πολιτική περιεβλήθη μία «ρητορική περί ηθικής», τη στιγμή κατά την οποία άρχισαν να κυριαρχούν η διαφθορά και η ανηθικότητα. Η απαξίωση ήταν η φυσική απόληξη των εξελίξεων. Τα κόμματα αγωνίζονται να αποκαταστήσουν λειτουργική σχέση με τους πολίτες. Είναι αμφίβολο ότι θα επιτύχουν. Οι πολίτες αδιαφορούν, σε λίγο θα αρχίσουν να αυτενεργούν. Στην καλύτερη περίπτωση βρισκόμαστε εμπρός σε μία ελληνική εκδοχή των αμερικανικών Πάρτι Τσαγιού.

Πηγή:
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_1_23/01/2011_429836

ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ KOINΟΤΗΤΕΣ ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ



cairo egypt news
Jan 28, 2011 . 
News: 
Angry protestors gather near residential palace in Cairo, 
chant 'Down, Down, Hosni Mubarak' 
and stomp on poster of president.



Αυτή την στιγμή των δραματικών εξελίξεων στην Αίγυπτο υπάρχει σημαντική ανησυχία για τους συμπατριώτες μας της εκεί Ελληνικής Παροικίας.

Εκατοντάδες ποινικοί έχουν «δραπετεύσει» από τις αιγυπτιακές φυλακές και  με τις ενέργειές τους αμαυρώνουν την βελούδινη επανάσταση των δημοκρατικών πολιτών της Αιγύπτου για δημοκρατία και αποτίναξη του εκεί δικτατορικού καθεστώτος.

Για τις δραπετεύσεις αυτές κατηγορείται εμμέσως το καθεστώς Μουμπάραγκ αν και από ότι φαίνεται το ίδιο δεν μπορεί να ελέγξει την κατάσταση. Οι όποιες ενέργειες του καθεστώτος για έλεγχο της κατάστασης φαίνεται να πέφτουν στο κενό.

Από χθές το καθεστώς διέκοψε την ιντερνετική επικοινωνία της Αιγύπτου με τον υπόλοιπο κόσμο και σήμερα δόθηκε εντολή για το κλείσιμο του γραφείου του Αλ Τζαζίρα.

Πριν από λίγο 3 μμ μεταδόθηκε μέσω του ραδιοφωνικού σταθμού ΣΚΑΪ έκκληση του εκπροσώπου της Ελληνικής Κοινότητας  Αλεξάνδρειας για αποστολή αεροπλάνων από την Ελλάδα και απομάκρυνση όσων Ελλήνων επιθυμούν να επαναπατριστούν.

Από πηγές του προξενείου μας ανακοινώνεται ότι υπάρχει σχέδιο απομάκρυνσης πλην όμως πρέπει προηγουμένως να εξασφαλισθεί η ΑΣΦΑΛΗΣ μετάβαση των Ελλήνων στο αεροδρόμιο, κάτι που είναι πολύ δύσκολο αυτή την στιγμή δεδομένου ότι επικρατεί εκτεταμένη αναρχία και ανασφάλεια.

Ήδη Τουρκία,  ΗΠΑ και Ιταλία στέλνουν  αεροπλάνα για απομάκρυνση των πολιτών τους από Κάϊρο και Αλεξάνδρεια.

Παρακολουθούμε και εμείς με εύλογη ανησυχία τις εξελίξεις.

boraeinai.blogspot.com

STAND WITH THE PEOPLE OF EGYPT






Dear friends,



 Millions of brave Egyptians are right now facing a fateful choice. Thousands have been jailed, injured or killed in the last few days. But if they press on in peaceful protest, they could end decades of tyranny.

The protesters have appealed for international solidarity, but the dictatorship knows the power of unity at a time like this – they’ve desperately tried to cut Egyptians off from the world and each other by completely shutting down the internet and mobile networks.

Satellite and radio networks can still break through the regime blackout -- let’s flood those airwaves with a massive cry of solidarity showing Egyptians that we stand with them, and that we’ll hold our governments accountable to stand with them too. The situation is at a tipping point -- every hour counts -- click below to sign the solidarity message, and forward this email:

https://secure.avaaz.org/en/democracy_for_egypt/?vl

People power is sweeping the Middle East. In days, peaceful protesters brought down Tunisia’s 30-year dictatorship. Now the protests are spreading to Egypt, Yemen, Jordan and beyond. This could be the Arab world's Berlin Wall moment. If tyranny falls in Egypt, a tidal wave of democracy could sweep the entire region.

Egyptian dictator Hosni Mubarak has tried to crush the rallies. But with incredible bravery and determination, the protesters keep coming.

There are moments when history is written not by the powerful, but by people. This is one of them. The actions of ordinary Egyptians in the coming hours will have a massive effect on their country, the region, and our world. Let’s cheer them on with our own pledge to stand with them in their struggle:  

https://secure.avaaz.org/en/democracy_for_egypt/?vl

Mubarak’s family has left the country, but last night he ordered the military into the streets. He’s ominously promised 0 tolerance for what he calls ‘chaos’. Either way, history will be made in the next few days. Let’s make this the moment that shows every dictator on our planet that they cannot stand long against the courage of people united.

With hope and admiration for the Egyptian people,
Ricken, Rewan, Ben, Graziela, Alice, Kien and the rest of the Avaaz team

More Information:

Egypt unrest: Alert as mass protests loom
http://www.bbc.co.uk/news/world-middle-east-12303564

Egyptian government shuts down the Internet
http://www.renesys.com/blog/2011/01/egypt-leaves-the-internet.shtml

North Africa: Will dominoes fall in the region?
http://allafrica.com/stories/201101280659.html

'Beginning of the end' for Egypt's Mubarak as son and wife flee
http://www.ibtimes.com/articles/105117/20110126/beginning-of-the-end-for-egypt-s-mubarak-as-son-and-wife-flee.htm

Amnesty International condemns the crackdown on demonstrations
http://amnesty.org/en/news-and-updates/egypt-must-stop-crackdown-protesters-2011-01-26 

Regular updates are being posted by Egyptian activists here:
http://www.elshaheeed.co.uk

ACCESS campaign for digital freedom in Egypt:
https://www.accessnow.org/page/s/help-egypt  

The demonstrations in Egypt could end three decades of repressive rule and bring, at long last, freedom and democracy to Egypt.

The regime is attempting to starve the protest movement of two crucial sources of power: information and solidarity. But despite the internet blackout, Egyptian radios and satellite TVs can still receive broadcasts from across the border -- so Avaaz will work with broadcasters whose signals reach inside Egypt to circulate the number signatures on this statement of solidarity, along with messages of support from around the world for Egypt's people.

Every hour matters. What happens next depends of all of us. Let's stand with those on the streets and build a deafening outcry against rampant corruption and political repression, and for democratic reform. Sign the statement of solidarity--and spread the word about this campaign!

at

https://secure.avaaz.org/en/democracy_for_egypt/?cl=927096237&v=8311