Translate -TRANSLATE -

Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011

Σόρος: «Οδηγούμαστε στο Μεγάλο Κραχ λόγω… Ελλάδας»

Άρθρο στους Financial Times

Σόρος: «Οδηγούμαστε στο Μεγάλο Κραχ λόγω… Ελλάδας»



Με ένα εκτενές άρθρο του στους Financial Times, ο μεγαλοεπενδυτής Τζώρτζ Σόρος, εξηγεί πως μπορεί ο πλανήτης να αποφύγει το νέο Μεγάλο Κραχ στο οποίο, όπως ο ίδιος υποστηρίζει, οδηγούμαστε με μαθηματική ακρίβεια… λόγω Ελλάδας!

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Σόρος, οι χρηματοπιστωτικές αγορές ωθούν τον πλανήτη προς ένα νέο Μεγάλο Κραχ με ανυπολόγιστες πολιτικές επιπτώσεις, επειδή οι αρχές στην Ευρώπη έχουν χάσει τον έλεγχο της κατάστασης.

«Πρέπει να επανακτήσουν τον έλεγχο και πρέπει να το κάνουν τώρα. Είναι απαραίτητο να γίνουν τρία αποφασιστικά βήματα: Πρώτον, οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης πρέπει να καταλήξουν κατ’ αρχάς σε μια νέα συμφωνία δημιουργίας κοινού υπουργείου Οικονομικών στην ευρωζώνη», τονίζει ο μεγαλοεπενδυτής.

Την ίδια ώρα, ο Τζώρτζ Σόρος υποστηρίζει ότι οι μεγάλες τράπεζες πρέπει να τεθούν υπό την καθοδήγηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σε αντάλλαγμα για πρόσκαιρη εγγύηση και μόνιμη επανακεφαλαιοποίηση.

«Η ΕΚΤ θα καθοδηγήσει τις τράπεζες έτσι ώστε να διατηρήσουν τις πιστωτικές γραμμές τους και τα δάνεια σε κυκλοφορία, ενώ θα παρακολουθεί στενά κινδύνους που τυχόν θα αναλαμβάνουν. Τρίτον, η ΕΚΤ θα δώσει τη δυνατότητα σε χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία να επαναχρηματοδοτήσουν προσωρινά το χρέος τους, με πολύ χαμηλό κόστος», αναφέρει.

Όπως εξηγεί ο Σόρος, με αυτά τα βήματα θα ησυχάσουν οι αγορές και η Ευρώπη θα έχει τον απαραίτητο χρόνο για να σχεδιάσει μια στρατηγική ανάπτυξης, χωρίς την οποία δεν μπορούν να επιλυθούν τα προβλήματα χρεών.

Και πως θα γίνει αυτό;

Σύμφωνα με τον Σόρος «επειδή θα χρειαστεί πολύς καιρός για να ολοκληρωθεί η εγκαθίδρυση ενός κοινού υπουργείου, στο μεσοδιάστημα θα πρέπει τα κράτη-μέλη να προσφύγουν στην ΕΚΤ για να καλύψει το κενό».

«Το European Financial Stabilisation Fund δεν έχει σχηματοποιηθεί ακόμη, αλλά με την τωρινή μορφή του το νέο κοινό ταμείο είναι μόνο πηγή κεφαλαίων, ενώ το πώς θα δαπανηθούν τα κεφάλαια αυτά το αποφασίζουν τα κράτη-μέλη. Θα πρέπει να δημιουργηθεί μια νέα διακυβερνητική υπηρεσία που θα δώσει στο EFSF τη δυνατότητα να συνεργαστεί με την κεντρική τράπεζα της ευρωζώνης. Για να γίνει αυτό, θα πρέπει να δώσει την έγκρισή της η γερμανική Βουλή και πιθανόν τα κοινοβούλια των υπόλοιπων κρατών», αναφέρει

http://www.protothema.gr/economy/article/?aid=149400.


Πηγή:www.capital.gr

Ατιμωρησία για τους πολιτικούς, τιμωρίες για τους πολίτες

Κάτι που κρύβουν από την τρόικα

Τραγελαφικές και συνάμα πολύ επικίνδυνες καταστάσεις εκτυλίσσονται πλέον στη χώρα, καθώς η μία εξαγγελία αναιρεί την άλλη, η μία γκάφα διαδέχεται την άλλη και η κυβέρνηση δείχνει να έχει παραδοθεί σε ένα κύμα πανικού που εμποδίζει κάθε λογική σκέψη.

Χθες, πρώτη ημέρα της επανόδου της τρόικας στην Αθήνα – και ενώ επισήμως γινόταν γνωστό ότι οι συζητήσεις με τον κ. Βενιζέλο έγιναν σε θετικό κλίμα – το αλαλούμ συνεχίστηκε σε όλα τα επίπεδα.

Με πρώτο και καλύτερο το υπουργικό συμβούλιο, που υποτίθεται ότι κατά την χθεσινή του συνεδρίαση θα ελάμβανε αποφάσεις σχετικά με τα ζέοντα θέματα του ενιαίου μισθολογίου, του φορολογικού και της εργασιακής εφεδρείας, αλλά κατέληξε σε μια ακόμη γεμάτη αοριστολογίες και ευχολόγια πρωθυπουργική ομιλία και στην έγκριση του νομοσχεδίου για την… αδειοδότηση των κτηνοτροφικών επιχειρήσεων.

Την τελευταία στιγμή έγινε γνωστό στο πανελλήνιο ότι ουδείς ήταν έτοιμος να συζητήσει – και πολύ περισσότερο να αποφασίσει – το θέμα της περίφημης εργασιακής εφεδρείας, που από την αρχή ήταν σαφές πως εμπεριείχε και συνταγματικά προβλήματα.

Πρόκειται για το αποτέλεσμα της πλήρους και επί δύο χρόνια αδράνειας όσον αφορά στην συγχώνευση και κατάργηση οργανισμών, διαδικασία που θα είχε λύσει από την αρχή το πρόβλημα.

Αλλά κυρίως, πρόκειται για τις συνέπειες της απροθυμίας του ΠΑΣΟΚ να συγκρουστεί με τις ευρωβόρες και ζημιογόνες ΔΕΚΟ, όπου συνεχίζουν να υπάρχουν μισθοί άνω των τριών και των τεσσάρων χιλιάδων ευρώ, ενώ παράλληλα συνεχίζεται η παραγωγή ελλειμμάτων!

Το αλαλούμ είχε και την φαιδρή πλευρά του, καθώς την παραίτησή του υπέβαλε σύμβουλος του υπουργού των Οικονομικών, με αφορμή το περιεχόμενο ανακοίνωσης σχετικά με το… sms που καλούνται τώρα να στείλουν όσοι φορολογούμενοι θεωρούν ότι δεν πρέπει να πληρώσουν το νέο χαράτσι στα ακίνητα.

Για να μην μιλήσουμε για τις χθεσινές καταλήψεις των υπουργείων – οπότε και η τρόικα, που είχε φύγει και την εκλιπαρούσαμε να επιστρέψει, δυσκολεύτηκε να συναντηθεί με τον κ. Βενιζέλο.

Και όλα αυτά, την ώρα που ο Σόιμπλε δήλωνε χθες πως τελικά η απόφαση για την έκτη δόση δεν θα ληφθεί πριν από τις 13 Οκτωβρίου και η τρόικα επιμένει να εφαρμοστεί πλήρως το Μεσοπρόθεσμο, το οποίο προβλέπει μείωση του ογκώδους δημόσιου τομέα.

Κάτι που δεν μπορούσε να συμβεί με μια απλή εγκύκλιο, χωρίς νόμο και χωρίς κριτήρια για την απομάκρυνση του πλεονάζοντος προσωπικού, θέμα που τελικά θα συζητηθεί (αν συζητηθεί) στο υπουργικό συμβούλιο που έχει συγκληθεί για την προσεχή Κυριακή.

Θεωρείται βέβαιο ότι θα αποδειχθεί πολύ δύσκολο να περάσει από την Βουλή (αλλά και από το υπουργικό συμβούλιο) νόμος για απολύσεις.

Πολύ περισσότερο που διαφωνίες υπάρχουν – και εκδηλώθηκαν χθες στο κυβερνητικό στρατόπεδο μέσω επιστολής βουλευτών – για το θέμα της «απελευθέρωσης» του επαγγέλματος του οδηγού ταξί. Πόσο μάλλον όταν θα ξεκινήσει η συζήτηση για τον τρόπο απόλυσης εργαζομένων.

Άλλωστε, δεν βοηθά και το γενικότερο κλίμα. Ακριβώς χθες ασκήθηκαν διώξεις για το σκάνδαλο των υποβρυχίων σε βάρος… υπαλλήλων και ιδιωτών, την ώρα που οι πολιτικοί υπεύθυνοι παρέμειναν οριστικά στο απυρόβλητο.

Σε μια χώρα όπου κυριαρχεί η ατιμωρησία του πολιτικού της προσωπικού, πολύ δύσκολα θα επιβληθούν αποφάσεις τιμωρίας των πολιτών.

Αλλά και αυτό – όπως και οι προεκλογικές υποσχέσεις – αποκρύπτεται επιμελώς από την τρόικα…

http://www.elzoni.gr/html/ent/002/ent.14002.asp

Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

ΑΟΖ, ονομασίες και στρατηγική





Το πλαίσιο της ΑΟΖ δημιουργεί μια δυναμική σε πολλούς τομείς και ενώ φαίνεται να αφορά αποκλειστικά ένα οικονομικό θέμα έχει επιπτώσεις σε διάφορους τομείς λόγω στρατηγικής.
Ένα χειροπιαστό παράδειγμα αφορά τη σημειωτική. Οι ονομασίες των κοιτασμάτων στο πεδίο της έρευνας δεν είναι τυχαίες. Όσον αφορά στο Ισραήλ έχουμε ήδη τις ονομασίες Dalit, Leviathan και Tamar, οι οποίες έχουν σχέση με την εβραϊκή μυθολογία. Όσον αφορά στην Κύπρο έχουμε πλέον την Αφροδίτη, κι ας μην ξεχάσουμε ότι η πλατφόρμα της γεώτρησης ονομάζεται Όμηρος όπως το είχαμε ήδη επισημάνει σε παλαιότερη αναφορά.
Για λόγους λειτουργικότητας τα blocks, τα οικόπεδα δηλαδή, καθορίζονται γεωμετρικά έτσι ώστε να ελαχιστοποιούν τις κορυφές του τόπου και για λόγους απλοποίησης έχουμε συχνά ένα τετραγωνικό σχήμα. Στην περίπτωση της Κύπρου, τα 13 οικόπεδα έχουν αυτήν την ιδιότητα, δεν έχουν όμως σημασία. Και οι ονομασίες των εταιριών αφορούν τα κοιτάσματα που έχουν μια πολυπλοκότερη δομή λόγω γεωλογίας. Από την άλλη πλευρά, η τοποστρατηγική ανάλυση της ΑΟΖ μέσω των διαγραμμάτων Voronoi, επιτρέπει με τις κυψέλες αλλά και τις γενικευμένες κυψέλες να καθοριστούν εύκολα και αποτελεσματικά περιοχές. Δηλαδή, με άλλα λόγια προσφέρει τη δυνατότητα της ονομασίας.
Πιο συγκεκριμένα, για την περίπτωση της Ελληνικής ΑΟΖ, κάθε νησί μας μπορεί να έχει μια γενικευμένη κυψέλη, η οποία αποτελείται από τα σημεία της θάλασσας, τα οποία βρίσκονται σε κοντινότερη απόσταση από το νησί. Αφού τα διαγράμματα Voronoi υποστηρίζουν τη μέση γραμμή είναι εύκολο να γίνει ο επιμερισμός της ΑΟΖ μας με τις γενικευμένες κυψέλες και αυτές να έχουν την ονομασία των νησιών. Με αυτόν τον τρόπο, δείχνουμε με άμεσο τρόπο την περιοχή της ΑΟΖ, που υπάγεται σε αυτό το νησί. Αυτή η στρατηγική ονομασία επιτρέπει βέβαια την επικάλυψη όλης της ελληνικής ΑΟΖ και αναδεικνύει και την επιρροή κάθε νησιού. Έτσι, δίχως να υπάρχει αρίθμηση μπορούμε εύκολα να αναφερόμαστε σε μια ειδική περιοχή της ΑΟΖ μας. Και η ελληνική ονομασία αποτελεί το επιπλέον στίγμα όταν πρόκειται να βρεθούμε σε κρατικές διαπραγματεύσεις για τις διακρατικές συμφωνίες. Ακόμα και αν υπάρχει μια χώρα που να αμφισβητεί μερικά σημεία της ΑΟΖ μας, θα πρέπει να κάνει χρήση της ονομασίας αυτής και όχι μιας ουδέτερης αρίθμησης που δεν θα αντιπροσωπεύει κανένα από τα μέρη της διαπραγμάτευσης και της διεκδίκησης. 

του Ν. Λυγερού

Πηγή:

Οικονομική δραστηριότητα στο σύμπλεγμα Καστελλόριζου







Η ΑΟΖ είναι πιο ανθρώπινη από την υφαλοκρηπίδα. Με την απαίτηση της οικονομικής δραστηριότητας, ενεργοποιεί και την ανθρώπινη. Γι' αυτό το λόγο, το κατοικημένο νησί έχει εξ ορισμού οικονομική δραστηριότητα. Η ύπαρξη και μόνο των ανθρώπων εξασφαλίζει την ύπαρξη της ΑΟΖ. Ενώ αυτό δεν ισχύει με την υφαλοκρηπίδα. Αυτή η διαφορά κάνει και τη διαφορά για τους δικούς μας στο σύμπλεγμα Καστελλόριζου.
Όλα τα νησιά είναι σημαντικά σε αυτό το σύμπλεγμα διότι το καθένα παρέχει κάτι στα άλλα, και όλα μαζί βοηθούν την πατρίδα μας για να έχει αυτό το απέραντο γαλάζιο, που την ενώνει με την Κύπρο και επιτρέπει στην Ευρωπαϊκή Ένωση να έχει μια συνεκτική ΑΟΖ στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Αυτό σημαίνει όμως ότι πρέπει πραγματικά να προσέχουμε τους δικούς μας σε αυτές τις περιοχές, τις οποίες αμφισβητεί η Τουρκία για λόγους ευνόητους. Με άλλα λόγια δεν επαρκεί η απασχόλησή μας με το έδαφος, πρέπει να δώσουμε σημασία και στους ανθρώπους μας. Και αυτό δεν μπορεί να γίνει μ' έναν παθητικό τρόπο αλλιώς θα έχουμε ένα μουσειακό αποτέλεσμα.
Στο Καστελλόριζο δεν αρκεί να θυμόμαστε το παρελθόν. Η ουσία είναι να ενισχύσουμε το μέλλον με αυτό. Σε αυτό το πλαίσιο είναι εύκολο να κατανοήσουμε ότι το σχολείο χρειάζεται μια ενεργή όχι μόνο υποστήριξη αλλά και παρουσία για να βλέπουν οι δικοί μας ότι είμαστε όντως εδώ μαζί τους και ειδικά στις κρίσιμες μέρες. Οι άνθρωποι έχουν ανάγκη τους ανθρώπους και πρέπει να νιώθουν ότι τους θέλουμε πραγματικά λόγω σχέσεων και όχι από συμφέρον αλλιώς το μέλλον θα έχει ημερομηνία λήξης. Ούτως ή άλλως, οι ανθρώπινες δραστηριότητες παράγουν και αυτές οικονομικές δραστηριότητες. Κατά συνέπεια πρέπει να επικεντρωθούμε στις δράσεις για να είμαστε μαζί με τους ανθρώπους μας, για να έχουν ονόματα που μας αγγίζουν. Κι ύστερα η οικονομική δραστηριότητα θα είναι δεδομένη. Έτσι, θα φάμε μαζί το ψαράκι που ψάρεψε δικός μας στην ΑΟΖ μας, είτε θα πάμε μαζί βόλτα στο απέραντο γαλάζιο.
Οι ανθρώπινες σχέσεις μπορεί να είναι οι πιο αδύναμοι θεσμοί αλλά είναι οι πιο ισχυροί δεσμοί και αυτούς έχουμε ανάγκη. Τα πλατάνια υπάρχουν και χωρίς δέντρα διότι υπάρχουν οι άνθρωποι αλλά γιατί να μην φυτέψουμε καινούρια δέντρα για τους ανθρώπους; Αυτές οι λεπτομέρειες όταν συνδυάζονται παράγουν ένα διαχρονικό έργο το οποίο υποστηρίζει το μέλλον, χάρη στις αξίες που προωθεί. Η οικονομική αξία, δίχως ανθρώπινη αξία είναι απλώς μια τιμή που δεν έχει τιμή. Ας αρχίσουμε λοιπόν με τον φόρο τιμής στο σύμπλεγμα Καστελλόριζου κι όλα τα άλλα θα ακολουθήσουν.

του Ν. Λυγερού

Πηγή:
http://www.lygeros.org/lygeros/7882-gr.html

Γιατί η Ελλάδα πρέπει να πτωχεύσει


Άρθρο του Martin Feldstein, καθηγητή Οικονομικών του Harvard, στο CNN

 Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να ξεφύγει από μια έτσι και αλλιώς αδύνατη κατάσταση. Έχει ένα μη διαχειρίσιμο δημόσιο χρέος, μια καταρρέουσα οικονομία, ένα χρόνιο έλλειμμα στο ισοζύγιο πληρωμών και αφερέγγυες τράπεζες που χάνουν γρήγορα καταθέσεις.

Η μόνη διέξοδος για την Ελλάδα είναι να χρεοκοπήσει. Όταν γίνει αυτό, θα πρέπει να διαγράψει την κύρια αξία αυτού του χρέους κατά τουλάχιστον 50%. Το τρέχον σχέδιο για τη μείωση της παρούσας αξίας των ομόλογων κατά 20%, είναι μόνο ένα πρώτο μικρό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.

 Εάν η Ελλάδα φύγει από το ευρώ, μπορεί να υποτιμήσει το νέο νόμισμά της, τονώνοντας έτσι τη ζήτηση και θα καταλήξει εντέλει σε εμπορικό πλεόνασμα. 

 Οι αγορές γνωρίζουν πολύ καλά ότι η Ελλάδα, είναι αφερέγγυα και ότι τελικά θα πτωχεύσει. Γι 'αυτό το επιτόκιο για την ελληνικό τριετές δημόσιο χρέος πρόσφατα ξεπέρασε το 100% και η απόδοση των δεκαετών ομολόγων είναι 22%.

 Γιατί, λοιπόν, οι πολιτικοί ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας προσπαθούν τόσο σκληρά για την πρόληψη - ή, ακριβέστερα για την αναβολή - του αναπόφευκτου; Υπάρχουν δύο λόγοι:

Πρώτον, οι τράπεζες και άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στη Γερμανία και η Γαλλία έχουν σημαντική έκθεση στο ελληνικό δημόσιο χρέος, τόσο άμεσα όσο και μέσω των πιστώσεων που έχουν επεκταθεί σε ελληνικές και άλλες τράπεζες της ευρωζώνης. Η αναβολή της χρεοκοπίας δίνει στα γαλλικά και τα γερμανικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα χρόνο για να αποκτήσουν τα κεφάλαιά τους, να μειώσουν την έκθεσή τους σε ελληνικές τράπεζες, με τη μη ανανέωση των πιστώσεων, όταν τα δάνεια λήγουν, και να πωλούν τα ελληνικά ομόλογα στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

 Ο δεύτερος, και πιο σημαντικός λόγος για το γαλλο-γερμανική αγώνα για την αναβολή μιας ελληνικής χρεοκοπίας είναι ο κίνδυνος ότι μία τέτοια θα προκαλέσει πτωχεύσεις σε άλλες χώρες, κυρίως στην Ισπανία και την Ιταλία. Ο κίνδυνος αυτός επισημάνθηκε από την πρόσφατη υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ιταλίας από την Standard & Poors.

 Μια χρεοκοπία σε μία από τις δύο αυτές μεγάλες χώρες θα έχει καταστροφικές επιπτώσεις για τις τράπεζες και άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στη Γαλλία και τη Γερμανία. Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας είναι αρκετά μεγάλο για να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες στην Ελλάδα, αλλά όχι αρκετά μεγάλο για να χρηματοδοτήσει την Ιταλία και την Ισπανία, αν χάσουν την πρόσβασή τους στις ιδιωτικές αγορές. Έτσι, οι ευρωπαίοι πολιτικοί ελπίζουν ότι, επιδεικνύοντας ότι ακόμη και η Ελλάδα μπορεί να αποφύγει την πτώχευση, οι ιδιωτικές αγορές θα έχουν εμπιστοσύνη στη βιωσιμότητα της Ιταλίας και της Ισπανίας, για να συνεχίσουν τη χορήγηση δανείων σε λογικές τιμές και τη χρηματοδότηση των τραπεζών τους.

Εάν ωστόσο επιτραπεί στην Ελλάδα να πτωχεύσει τις επόμενες εβδομάδες, οι χρηματοπιστωτικές αγορές θα θεωρήσουν τις χρεοκοπίες στην Ισπανία και την Ιταλία ως πολύ πιο πιθανές. Αυτό θα προκαλέσει άνοδο στα επιτόκιά τους και τα εθνικά χρέη τους θα αυξηθούν ραγδαία, με αποτέλεσμα να οδηγηθούν σε πτώχευση. Με την αναβολή μιας ελληνικής χρεοκοπίας για δύο χρόνια, οι πολιτικοί της Ευρώπης ελπίζουν ότι θα δώσουν στην Ισπανία και την Ιταλία χρόνο για να αποδείξουν ότι είναι οικονομικά βιώσιμες.

Εάν λοιπόν η Ισπανία και η Ιταλία τα καταφέρουν τα επόμενα δύο έτη,  η ευρωπαϊκή πολιτική ηγεσία μπορεί να επιτρέψει στην Ελλάδα να πτωχεύσει χωρίς το φόβο της επικίνδυνης μετάδοσης.  

Η Πορτογαλία μπορεί να ακολουθήσει την Ελλάδα σε χρεοκοπία και στην έξοδο από την ευρωζώνη. Αλλά οι μεγαλύτερες χώρες θα είναι σε θέση να χρηματοδοτηθούν σε λογικά επιτόκια, και το ισχύον σύστημα της ευρωζώνης θα μπορούσε να συνεχιστεί. 

Εάν, ωστόσο, η Ισπανία ή η Ιταλία δεν πείσουν τις αγορές τα επόμενα δύο χρόνια ότι είναι οικονομικά υγιείς, τα επιτόκια θα αυξηθούν σημαντικά, και θα είναι σαφές ότι είναι αφερέγγυες. Σε εκείνο το σημείο, θα χρεοκοπήσουν. Επίσης αναμένεται ότι δε θα είναι, τουλάχιστον προσωρινά, σε θέση να δανειστούν και θα αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο να εγκαταλείψουν το ενιαίο νόμισμα. 

Αλλά υπάρχει ένας μεγαλύτερος και πιο άμεσος κίνδυνος: Το επίπεδο των ελληνικών επιτοκίων δείχνει ότι οι αγορές πιστεύουν ότι η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει πολύ σύντομα. Ακόμη και πριν συμβεί αυτό, τα επιτόκια του ισπανικού και του ιταλικού χρέους προβλέπεται να αυξηθούν απότομα, βάζοντας τις χώρες αυτές σε οικονομικά δεινό μονοπάτι. 

Ίσως έτσι οι πολιτικοί της ευρωζώνης μάθουν με άσχημο τρόπο, ότι η προσπάθεια να ξεγελάσουν τις αγορές είναι μια επικίνδυνη στρατηγική…

(Αναδημοσίευση από τα ΕΠΙΚΑΙΡΑ)
MERABELLO LIBRO D' ORO

Βενιζέλος με τρόικα:«Θετικό και δημιουργικό» το κλίμα








Αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών τους οποίους επικαλείται το Reuters, αναφερόμενοι στη συνάντηση του Ευ.Βενιζέλου με τους εκπρόσωπους των πιστωτών δηλώνουν ικανοποιημένοι από το κλίμα -θετικό και δημιουργικό το χαρακτηρίζουν- στο οποίο αυτή διεξήχθη.

Κατά την πρώτη αυτή συνάντηση έγινε επισκόπηση των θεμάτων που θα εξεταστούν μέχρι να ολοκληρωθεί η πέμπτη αναθεώρηση του προγράμματος στήριξης. Τις προσεχείς ημέρες θα ακολουθήσει σειρά συναντήσεων του κ. Βενιζέλου και άλλων υπουργών με την τρόικα.

Η συνάντηση Βενιζέλου - τρόικας έγινε τελικά στο κτίριο της αντιπροεδρίας της κυβέρνησης. Κι αυτό επειδή το υπουργείο Οικονομικών τελεί υπό κατάληψη από την ΑΔΕΔΥ. Στη συνάντηση συμμετείχαν οι κ.κ. Ζανιάς και Πλασκοβίτης. 
 
"Το κλίμα της συζήτησης ήταν θετικό και δημιουργικό μετά τα σκληρά μέτρα που αποφασίστηκαν και τις θυσίες στις οποίες υποβάλλεται ο ελληνικός λαός για την προστασία της οικονομικής υπόστασης και την αποκατάσταση της αξιοπρέπειας και της δημοσιονομικής κυριαρχίας της χώρας", ανέφεραν.

Στο πρώτο αυτό ραντεβού μετά την διακοπή των συνομιλιών με τους εκπροσώπους τω πιστωτών στις αρχές του μήνα, έγινε επισκόπηση των θεμάτων που θα εξεταστούν μέχρι να ολοκληρωθεί η πέμπτη αναθεώρηση του προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας.

Τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει σειρά συναντήσεων του κ. Βενιζέλου και άλλων μελών της κυβέρνησης με τους επικεφαλής της τρόικας.

Ικανοπoίηση για την κύρωση του EFSF
 
Στο μεταξύ, την ικανοποίησή του για την κύρωση του νέου θεσμικού πλαισίου του EFSF από την Κάτω Βουλή της Γερμανίας και την ολοκλήρωση των σχετικών διαδικασιών σε όλα τα κράτη - μέλη εξέφρασε, σχετικά ερωτηθείς, ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Πηγή:
http://theinsider.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=15856:venizelos-troika-positive-and-constructive-the-climate&catid=1:politics&Itemid=27

ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ ΤΟΥ ΔΝΤ ΣΤΗΝ ΑΦΡΙΚΗ

 

Κέρδη στα ερείπια 

 

Ο Πάτρικ είναι ένας νεαρός άνδρας γύρω στα 20, μπορεί και 25, ούτε ο ίδιος γνωρίζει ακριβώς, που προσπαθεί να επιβιώσει σε μια αφρικάνικη πρωτεύουσα. Ψηλός και πολύ αδύνατος, ντυμένος με μια σκισμένη αθλητική μπλούζα και ένα βρόμικο παντελόνι πουλάει πλαστικά ρολόγια στα διερχόμενα αυτοκίνητα. Η ζωή του είναι ένα συνεχές κυνηγητό με την αστυνομία που σε κάθε ευκαιρία θα τον ξυλοκοπήσει και θα του πάρει την πραμάτεια, εάν δεν καταφέρει να δώσει ένα γενναίο ποσοστό από τις πενιχρές του εισπράξεις.  Τα κέρδη του ποικίλουν από το τίποτα μέχρι και 5 ευρώ, αν σταθεί τυχερός και  πουλήσει τουλάχιστον δέκα από τα πλαστικά του ρολόγια. Από τα κέρδη αυτά πρέπει να πληρώσει ένα ποσοστό στον άτυπο αρχηγό του δρόμου που επιτρέπει στον Πάτρικ να "δουλεύει", ένα ακόμα ποσοστό στον προμηθευτή των ρολογιών και τα υπόλοιπα-εάν δεν τον πιάσει η αστυνομία- θα είναι τα κέρδη του. Στη βρώμικη παραγκούπολη που μένει, το σπίτι του είναι ένα σύνολο από λαμαρίνες και ξύλα, το οποίο μοιράζεται μαζί με την θεία του και τα 5 ανήλικα παιδιά της. Όταν βρέχει η στέγη στάζει και τα λύματα των υπερχειλισμένων δρόμων γεμίζουν τον ένα και μοναδικό χώρο του σπιτιού. Εξαιτίας της υγρασίας αλλά και της ρύπανσης από τα καυσόξυλα που καίνε συνεχώς στην γειτονιά του τα παιδιά είναι συνεχώς άρρωστα ενώ τα πενιχρά εισοδήματα της οικογένειας δεν φτάνουν ούτε για φάρμακα αλλά ούτε και για σχολικά δίδακτρα. 

Ο Πάτρικ είναι  απλά ένας από τους εκατοντάδες χιλιάδες "αστικούς φτωχούς", του οποίου η οικογένεια αναγκάστηκε να πουλήσει τη γη της όταν ξεκίνησαν να εφαρμόζονται οι πολιτικές της "αγροτικής απελευθέρωσης" των αναπτυσσόμενων χωρών,  όπως τις διαμόρφωνε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου.  Οι πολιτικές αυτές σε συνδυασμό με την κλιματική αλλαγή που συρρίκνωσε την καλλιεργήσιμη γη και συνεπώς την αγροτική παραγωγή, ανάγκασαν τον Πάτρικ όπως και εκατοντάδες χιλιάδες αγρότες, να μεταναστεύσει στην πρωτεύουσα, της οποίας ο πληθυσμός διπλασιάστηκε τις τελευταίες δεκαετίες. 


Οι πόλεις του τρίτου κόσμου αναπτύσσονται οριζόντια και οι παρίες δεν κατοικούν πλέον στα σύνορα τους αλλά αναπτύσσονται μέσα τους. Χωρίς ρυμοτομικό σχέδιο, με αφώτιστους δρόμους, σκουπίδια και ανοιχτούς αποχετευτικούς αγωγούς με ακατέργαστα λύματα, οι παραγκουπολεις εξαπλώνονται και αποκτούν τη μορφή της πόλης μέσα στην πόλη. Αγρότες, απολυμένοι δημόσιοι λειτουργοί, περιθωριοποιημένοι εργάτες, παιδιά των δρόμων, ανήλικες πόρνες, μονογονικές οικογένειες, στοιβάζονται στις τσίγκινες παράγκες και στα πλίθινα κτίσματα. Ολοι αυτοί οι "ενεργοί" άνεργοι, όπως τους αποκαλούν στις επιχειρηματικές σχολές του Βορρά και οι οικονομολόγοι τους χαρακτηρίζουν ως το νέο ανεπίσημο κεφάλαιο, είναι παγιδευμένοι σε ένα ανελέητο ιστό παραοικονομίας και μικροεγκλήματος που στην ουσία αναπαράγει την απόλυτη φτώχεια. Οι άνθρωποι είναι αναλώσιμο υλικό, όταν ο ένας χαθεί αμέσως ένας καινούριος "φτωχοδιάβολος" θα πάρει τη θέση του. 




Αυτό το πλεόνασμα εργατών θα προσπαθήσει να μεταναστεύσει στην πλούσια Δύση και θα βρει ένα ανυπέρβλητο τείχος ή θα στοιβαχτεί σε μια άλλη εξαθλιωμένη"παραγκούπολη"  δυτικού τύπου, θύματα του οργανωμένου εγκλήματος και της πορνείας. Στο μεταξύ η εξουσία θα απομονώνεται όλο και περισσότερο πίσω από σιδερόφραχτες πόρτες  και ακριβά ξενοδοχεία  καθώς θα επιβάλλει τις νέες πολιτικές της εξαθλίωσης. 



Οι σαρωτικές ιδιωτικοποιήσεις, η απαίτηση για ΄"αγροτικές μεταρρυθμίσεις", η αναδιανομή της γης όπως την εννοούσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Παγκόσμια Τράπεζα έφεραν μια μαζική εξαθλίωση και μια άνευ προηγουμένου καταστροφή στην αφρικανική ύπαιθρο. Οι παραδοσιακές δομές που όριζαν την ιδιοκτησία της γης παρακάμφθηκαν, μεγάλες εκτάσεις έγιναν ιδιωτικές και πουλήθηκαν εν μια νυκτί σε πολυεθνικές εταιρείες, ξένα πανεπιστήμια και ντόπιους προύχοντες και χιλιάδες άνθρωποι έγιναν ξαφνικά από αυτόνομοι παραγωγοί, εξαθλιωμένοι αναλώσιμοι "νέο σκλάβοι". Η μεσαία τάξη, πριν ακόμα προλάβει να αναπτυχθεί, συρρικνώθηκε, εξοντώθηκε οικονομικά και χάθηκε στον δαίδαλο της παραοικονομίας. Οι διεφθαρμένες κυβερνήσεις διευκόλυναν αυτό το έργο με κακοδιαχείριση πόρων, σύναψη εξοντωτικών δανείων, ανέντιμες συμφωνίες, πολέμους και μαζικά ψέμματα. Κάθε φωνή διαμαρτυρίας πνιγόταν με βίαιη καταστολή για το εθνικό συμφέρον.

 Οι δράστες των εγκλημάτων αυτών παραμένουν ατιμώρητοι και συνεχίζουν να κερδοσκοπούν πάνω στα ερείπια. Απαιτούν όλο και περισσότερες ανθρωποθυσίες για να υπάρξουν και να εξασφαλίσουν την βιωσιμότητα τους.  Η Αφρική είναι μακριά μας. Οι παραγκουπόλεις της όμως έχουν ήδη έρθει στην καρδιά της Ευρώπης. Τις βλέπουμε; 


Πηγή:
http://franmeg.blogspot.com/2011/09/blog-post_28.html?spref=fb

Βουλιμία : σύμπτωμα ή νόσος ;

Από την κ. Τζένη Σουμάκη
Παιδοψυχίατρο-Ψυχαναλύτρια
Επ Υπεύθυνη Κ.Η. «ΑΝΑΣΑ»


Η επιδίωξη της λεπτής σιλουέτας μοιάζει να είναι για τη γυναίκα ένα μέσο επιβεβαίωσης της οντότητάς της, μια απόλυτη αξία που πλησιάζει σε μια «ηθική τελειότητα» και αποτελεί ένδειξη παντοδυναμίας.

Ποιο είναι όμως το κόστος μιας τέτοιας αντίληψης;

Αν η βουλιμία είναι σύνδρομο –νόσος ή σύμπτωμα που παραπέμπει σε ειδικές νοσολογικές οντότητες, αποτελεί δίλημα τόσο για την ψυχοπαθολογία όσο και για την ψυχιατρική νοσολογία. Η κλινική πρακτική αναδεικνύει τη μεγάλη ποικιλία των περιπτώσεων όπου η οικονομική αξία του συμπτώματος διαφοροποιείται ανάλογα με την υπάρχουσα δομή προσωπικότητας και τις συνθήκες έκλυσης της διαταραχής.

Ο Ph Jeammet επισημαίνει ότι πέρα από τον επαναληπτικό και ταυτόσημο χαρακτήρα του συμπτώματος, οι διαταραχές διατροφής αναδεικνύουν μια ειδική δυναμική των σχέσεων και των επενδύσεων.

Ψυχογενής Βουλιμία(bulimia nervosa)

Πρόκειται για σοβαρή ασθένεια, που χαρακτηρίζεται από ένα κύκλο συμπεριφορών, που συνήθως ξεκινούν με επεισόδια ανεξέλεγκτης και υπερβολικής πρόσληψης τροφής. Παρατηρείται συχνότερα σε νεαρές γυναίκες φυσιολογικού βάρους ή ελαφρά υπέρβαρες και σε συχνότητα 2-4% στους εφήβους.
Τα χαρακτηριστικά στοιχεία στη συμπεριφορά του ασθενούς με ψυχογενή βουλιμία είναι τα επανειλημμένα επεισόδια υπερφαγίας και η απώλεια αυτοελέγχου κατά την κατανάλωση της τροφής , καθώς μεγάλη ποσότητα τροφής καταναλώνεται γρήγορα και το άτομο αισθάνεται ότι δεν μπορεί να σταματήσει να τρώει ούτε και να ελέγξει τι, και πόσο, τρώει. Προκειμένου να αποτραπεί η αύξηση του βάρους ο ασθενής καταλήγει σε πρόκληση εμέτου, λήψη καθαρτικών, διουρητικών ή άλλων φαρμακευτικών σκευασμάτων, νηστεία ή υπερβολική άσκηση.

Η παγκόσμια βιβλιογραφία αναφέρει ότι στα άτομα με ψυχογενή βουλιμία υπάρχει αυξημένη συχνότητα καταθλιπτικών συμπτωμάτων όπως και Μείζονος Καταθλιπτικής Διαταραχής και Δυσθυμικής Διαταραχής που μπορεί να εμφανίζονται ταυτόχρονα ή να προηγούνται της διαταραχής.

Τα άτομα που εμφανίζουν τη διαταραχή έχουν ιστορικό δυσκολιών αποχωρισμού και χαρακτηρίζονται από έντονη αμφιθυμία σε σχέση με την ανάγκη τους για συγχώνευσή και παράλληλα την ανάγκη τους για αποχωρισμό.

Στην οικογένεια οι σχέσεις είναι συγκρουσιακές και τα άτομα παρουσιάζουν συναισθηματικές διαταραχές.

Επιπλοκές

Με το πέρασμα του χρόνου, η πρόκληση εμέτου , η κατάχρηση καθαρτικών και διουρητικών προξενούν διαταραχές στον μεταβολισμό, γενική κόπωση, εξασθένιση των πνευματικών επιδόσεων, μυϊκές κράμπες, νευρικές κρίσεις, δυσμηνόρροια. Οι βουλιμικές ασθενείς υποφέρουν επίσης από φλεγμονές του στομάχου και του οισοφάγου, από εντερικές διαταραχές, τα ούλα τους υποχωρούν, τα μαλλιά τους πέφτουν . Οι απότομες μεταβολές βάρους προκαλούν συχνά δερματικά προβλήματα. Η καταθλιπτική κατάσταση, συχνή στις βουλιμικές, ευνοείται από τη σωματική εξασθένιση. Σε ένα άλλο επίπεδο το άτομο περιθωριοποιείται κοινωνικά και παρουσιάζει στο σύνολο κακή ποιότητα ζωής.

Η πρόγνωση είναι καλή στο 50% των περιπτώσεων, με ανθεκτικά συμπτώματα στο 20% και υφέσεις και εξάρσεις στο 30% ( Hsu 1995) . Η θνησιμότητα ανέρχεται στο 1,1% (Fichter 1997).

Η θεραπεία αφορά τόσο το σωματικό όσο και το ψυχικό τομέα.

Στο Κ.Η 'ΑΝΑΣΑ' προτείνεται άτομα με διαγνωσμένη ψυχογενή βουλιμία να παρακολουθούνται από ιατρό, διατροφολόγο και ψυχολόγο. Οι ενδεδειγμένες ψυχοθεραπείες είναι η ψυχοδυναμική, οι γνωστικο - συμπεριφορικές και η οικογενειακή θεραπεία. Παράλληλα λειτουργούν ομάδες θεραπευτικές, εργοθεραπείας και δραματοθεραπείας.

Τζένη Σουμάκη
Παιδοψυχίατρος-Ψυχαναλύτρια
Επ Υπεύθυνη Κ.Η. «ΑΝΑΣΑ»

Πηγή:
http://www.4women.gr/index.php/health/245-bulimia-symptoma-i-nosos

Oι Anonymous ξεκίνησαν τις "επιθέσεις" στην Ελλάδα

Οι Αnonymous "χτύπησαν" το site της Ελληνικής Δημοκρατίας  

Όποιος επισκεφθεί σήμερα το site της Ελληνικής Δημοκρατίας http://www.presidency.gr θα διαπιστώσει ότι η σελίδα δεν είναι πλέον διαθέσιμη. Οι Anonymous με αφορμή το παρακάτω video και έπειτα από παγκόσμια επικοινωνία,υποστήριξη και ενημέρωση μέσω του internet "χτύπησαν" το site της Ελληνικής Δημοκρατίας . 


Πριν  λίγους μήνες, οι Anonymous από όλο τον κόσμο κήρυξαν "πόλεμο" ενάντια στους Πολιτικούς,τα κυρίαρχα ΜΜΕ, την Αστυνομία και τους Τραπεζίτες της Ελλάδας ( το σάπιο σύστημα όπως αποκαλούν), για το λόγο ότι γκρεμίζουν και το τελευταίο ίχνος της Δημοκρατίας της χώρας και ότι ξεπουλάνε τις ψυχές του ελληνικού λαού.

Επόμενοι πιθανοί στόχοι των Anonymous στην Ελλάδα είναι τα Τραπεζικά Συστήματα και η Εφορία, που σε περίπτωση που τρυπώσουν μέσα θα μπορέσουν να διαγράψουν πρόσθετους φόρους και οφειλές χωρίς να ακουμπήσουν λογαριασμούς πολιτών.Το αποτέλεσμα μιας τέτοιας πράξης θα δημιουργήσει όχι μόνο ελληνικό αλλά και διεθνές χάος με τους πολίτες να βγαίνουν κερδισμένοι και το υπεροπτικό χρηματοπιστωτικό σύστημα να κρέμεται στον αέρα.

Επίσης δεν είναι καθόλου απίθανο να δούμε και ανάλογη επίθεση στην Ελληνική Αστυνομία καθώς όπως έχουν αποδείξει οι Anonymous ήταν  ικανοί να κάνουν άνω κάτω την Ισπανική και Αυστριακή Αστυνομία. Nα σημειώσουμε εδώ ότι στο παρελθόν οι Anonymous έχουν κάνει παγκόσμιους κυβερνητικούς κολοσσούς να τρέμουν και μόνο στην ιδέα το να μπουν στο στόχαστρο. 

Δείτε το νέο video των Αnonymous για την Ελλάδα
 
 
 
 
 
 
Για Eλληνικούς Υπότιτλους πατήστε του κουμπί "cc"



Λίγα λόγια για τους Anonymous- (Ποιοί είναι και τι πιστεύουν;)

Οι Ανώνυμοι είναι παρεξηγημένοι από πολλές απόψεις. Ανώνυμος δε σημαίνει ο "κανένας". Ανώνυμος σημαίνει ο "καθένας". Οι Ανώνυμοι δεν εξυπηρετούν προσωπικές φιλοδοξίες. Δεν μπορούν να το κάνουν και να θέλουν, γιατί απλά είναι ανώνυμοι.

Πολλοί χαρακτηρίζουν τους Ανώνυμους ως ομάδα. Κάποιοι ως καλή ομάδα, κάποιοι ως τρομοκρατική ομάδα. Οι Ανώνυμοι δεν είναι ομάδα. Είναι ιδέα. Η ιδέα της ελευθερίας και της δικαιοσύνης. Αν εξυπηρετείς με κάθε μέσω τι παραπάνω έννοιες, είσαι κι εσύ Ανώνυμος! Η μόνη διαφορά είναι πως εσύ λέγεσαι X  κι αν όντως πολεμάς για τις παραπάνω έννοιες, είσαι κι εύκολος στόχος των εχθρών σου.

 Η πάγια τακτική είναι πως όταν δεν μπορεί κάποιος να "χτυπήσει" την ιδέα κάποιου, χτυπάει και υποβαθμίζει αυτόν τον κάποιον, θεωρώντας πως έτσι χτυπάει και την ιδέα. πχ ο Χ είναι ομοφυλόφιλος ή χοντρός ή πρώην στέλεχος κάποιας οργάνωσης ή οτιδήποτε... Άσχετα αν ο Χ υποστηρίζει κάτι απόλυτα σωστό, αν υποβαθμίσεις την προσωπικότητα του Χ, είναι σα να υποβαθμίζεις και την ιδέα.

 Στην περίπτωση των ανωνύμων, αυτό είναι αδύνατο.Ένας Αnonymous μπορεί να είναι δικηγόρος, υδραυλικός, πρεζάκι, γκέι, καπιταλιστής ή κομμουνιστής... Μπορεί να είναι οτιδήποτε! Όμως δεν μπορείς να αποδείξεις κάτι εναντίον της προσωπικότητάς του. Αναγκαστικά μένεις στην ιδέα που υποστηρίζει και μόνο.

O κόσμος έχει ανάγκη από αλληλεγγύη και ζωντανές πράξεις. Είναι πολύ χρονοβόρο να ασχολείσαι με το αν κάποιος είναι κάτι άλλο πέραν της ιδέας που εκφράζει. Αυτό είναι που γλιτώνουν οι Αnonymoi. Π.x δείτε τους real-democracy. Κάποιοι λένε ότι είναι του Σύριζα. Άλλοι ότι είναι και άλλα κόμματα μέσα. Άλλοι υποστηρίζουν ότι είναι "αγνοί". Έτσι δημιουργούνται θέματα που σε βγάζουν από τον ουσιαστικό στόχο.

Οι Ανώνυμοι υποστηρίζουν και την ανωνυμία στο internet γιατί απλά δεν υπάρχει ΚΑΝΕΝΑΣ λόγος να είναι φακελωμένοι σε ένα σύστημα που έχει αποδείξει πως θέλει το κακό μας.Το internet και τα βίντεο είναι ένα μέσω που χρησιμοποιούν για να υπάρχει παγκόσμια επικοινωνία,υποστήριξη και ενημέρωση.
  
Πηγή:
http://alexiptwto.blogspot.com/2011/09/o-anonymous.html#more
 
ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ kgrek :
Την στιγμή που γίνεται η ανάρτηση η ιστοσελίδα της Προεδρίας λειτουργεί κανονικά.
 

Το Σπίτι σου


Όπως το βλέπεις: εσύ...


 
ο υποψήφιος αγοραστής...

 
Η τράπεζα που σε δάνεισε...
 
 
   
ο εκτιμητής της τράπεζας...
 

 
και το νέο φορολογικό νομοσχέδιο...
 

ΡΑΓΙΑΔΕΣ... ΡΑΓΙΑΔΕΣ

Ακόμα τούτη η άνοιξη, τούτο το καλοκαίρι, ραγιάδες, ραγιάδες ... 

Όπως θα έλεγε και σήμερα ο Ρήγας Φεραίος και οι σύντροφοί του....




'Αρθρο 120: (Ακροτελεύτια διάταξη)

1. Tο Σύνταγμα αυτό, που ψηφίστηκε από την E΄ Aναθεωρητική Bουλή των Eλλήνων, υπογράφεται από τον Πρόεδρό της, δημοσιεύεται από τον προσωρινό Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην Eφημερίδα της Kυβερνήσεως, με διάταγμα που προσυπογράφεται από το Yπουργικό Συμβούλιο και αρχίζει να ισχύει από τις ένδεκα Iουνίου 1975.

2. O σεβασμός στο Σύνταγμα και τους νόμους που συμφωνούν με αυτό και η αφοσίωση στην Πατρίδα και τη Δημοκρατία αποτελούν θεμελιώδη υποχρέωση όλων των Eλλήνων.

3. O σφετερισμός, με οποιονδήποτε τρόπο, της λαϊκής κυριαρχίας και των εξουσιών που απορρέουν από αυτή διώκεται μόλις αποκατασταθεί η νόμιμη εξουσία, οπότε αρχίζει και η παραγραφή του εγκλήματος.

4. H τήρηση του Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Eλλήνων, που δικαιούνται και υποχρεούνται να αντιστέκονται με κάθε μέσο εναντίον οποιουδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει με τη βία.


Ρε... δεν το πήρατε  χαμπάρι... 
ΣΗΜΕΡΑ δεν είμαστε  ΡΑΓΙΑΔΕΣ...


Διαβάστε ολόκληρο το Σύνταγμα της Ελλάδος...

http://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/8c3e9046-78fb-48f4-bd82-bbba28ca1ef5/SYNTAGMA.pdf

Πηγή:
http://repoupame.blogspot.com/2011/05/blog-post_7858.html

ΧΑΡΕΙΤΕ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

ΑΠΟΔΥΝΑΜΩΝΟΥΝ ΤΗΝ ΧΩΡΑ

ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ

ΑΔΥΝΑΤΙΖΟΥΝ ΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ


ΕΚΕΙ ΜΑΣ ΚΑΤΑΝΤΗΣΑΝ ΟΙ "ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΑΔΕΣ" ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ


Ενδιαφέρον για μετανάστευση στην Αυστραλία εκδήλωσαν 12.000 Έλληνες


Περίπου 12.000 Έλληνες εκδήλωσαν ενδιαφέρον (έως τώρα) για να λάβουν μέρος στις ενημερωτικές ημερίδες που οργανώνει το αυστραλιανό υπουργείο Μετανάστευσης στην Αθήνα, στις 8 και 9 Οκτωβρίου, προκειμένου να προσελκύσει εξειδικευμένους εργαζόμενους στην Αυστραλία. Πολλοί απ' αυτούς πάντως, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Μετανάστευσης, θα "κοπούν" και δεν θα πάρουν πρόσκληση για τις ημερίδες, επειδή δεν πληρούν τις προδιαγραφές. Η εκδήλωση ενδιαφέροντος εκ μέρους των Ελλήνων είναι εντυπωσιακή αν ληφθεί υπόψη ότι πέρσι μόνο 42 αιτήσεις είχαν υποβληθεί από την Ελλάδα και μόνο 14 απ' αυτές έγιναν δεκτές στη συγκεκριμένη κατηγορία (εξειδικευμένων) μετανάστευσης. Η Αυστραλία είχε δεχθεί συνολικά, την περασμένη χρονιά, 130.843 αιτήσεις από προσοντούχους όλου του κόσμου για να μεταναστεύσουν στη χώρα. 

Τώρα το υπουργείο Μετανάστευσης βρίσκεται στη διαδικασία αξιολόγησης των υποβληθεισών αιτήσεων για τις ημερίδες της Αθήνας και θα αποστείλει σχετικές προσκλήσεις στους ενδιαφερόμενους των οποίων οι ειδικότητες και τα προσόντα ανταποκρίνονται στα κριτήρια της επαγγελματικής μετανάστευσης. Η υποβολή αιτήσεων θα κλείσει, όταν ο αριθμός των αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους με τις κατάλληλες ειδικότητες και προσόντα φτάσει τον αριθμό των διαθέσιμων θέσεων.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η συμμετοχή στη διημερίδα δεν εγγυάται την επακόλουθη έγκριση βίζας. Παρομοίως, αν κάποιος ενδιαφερόμενος δεν λάβει πρόσκληση συμμετοχής, δεν συνεπάγεται ότι δεν διαθέτει την κατάλληλη ειδικότητα και τα προσόντα για να υποβάλει αίτηση μετανάστευσης. Οι δυνατότητες μετανάστευσης είναι οι ίδιες τόσο για όσους θα συμμετάσχουν στη διημερίδα, όσο και για τους μελλοντικούς υποψήφιους μετανάστες από την Ελλάδα, καθώς και από άλλες χώρες.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ - Σ. Χατζημανώλης

http://www.sofiatimes.com/index.php?option=com_content&task=view&id=20980&Itemid=85


Μαζική «έξοδος» Ελλήνων για εργασία στο εξωτερικό

 

Χιλιάδες βιογραφικά στέλνονται στην ηλεκτρονική διεύθυνση «europass» από Έλληνες που σκέφτονται να μεταναστεύσουν με τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. να έρχονται πρώτα στη ζήτηση. Δημοφιλής μεταναστευτικός προορισμός γίνεται ξανά και η Αυστραλία που προτιμάται κυρίως λόγω της απουσίας οικονομικής κρίσης. Την ίδια ώρα, μια νέα συγκλονιστική έρευνα από εταιρεία επιλογής στελεχών αποκαλύπτει τα στελέχη των ελληνικών επιχειρήσεων, σε ποσοστό 95% δηλώνουν αποφασισμένα να φύγουν στο εξωτερικό, ή την επαρχία, εάν χάσουν τη δουλειά τους.

 

Η εταιρεία επιλογής στελεχών «People for Business» από 1 Φεβρουαρίου έως 31 Μαρτίου 2011 πραγματοποίησε έρευνα, με αντιπροσωπευτικό δείγμα 385 στελέχη ηλικίας 18-60 χρόνων, που εργάζονται στον οικονομικό, εμπορικό και διοικητικό τομέα, στο χώρο των logistics και της φαρμακοβιομηχανίας. Από τα αποτελέσματα φαίνεται πως εκατοντάδες στελέχη επιχειρήσεων έχουν ήδη μεταναστεύσει σε Ευρώπη, Βαλκάνια, Μέση Ανατολή, Ρωσία, Αυστραλία, κι ακόμα και στα νησιά Κέιμαν, ενώ χιλιάδες άλλοι ετοιμάζονται να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους. Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι από τους ερωτώμενους, το 95% (!), δηλώνει αποφασισμένο να φύγει στο εξωτερικό ή στην επαρχία αν μείνει άνεργο.

Οι δύο στους τρεις, μετά τις περικοπές στους μισθούς τους, δηλώνουν ότι θα αποφάσιζαν να αλλάξουν τόπο διαμονής, προκειμένου να βελτιώσουν τις αποδοχές τους. Το δε 83% των στελεχών ομολογούν πως αν η εταιρεία καταργούσε τη θέση εργασίας τους, θα αποδέχονταν δυσμενή μετάθεση στην επαρχία ή στο εξωτερικό.

Τα αποτελέσματα της φετινής έρευνας παρουσιάζουν σημαντικές διαφορές με αυτή του 2010, οπότε το 39,5% των στελεχών δήλωναν πως θα προτιμούσαν να μείνουν χωρίς δουλειά ακόμη και ένα χρόνο, αρκεί να μη μετακινηθούν εκτός Αττικής και να μην αλλάξουν τρόπο ζωής. Το 51,2%, δήλωνε τότε πως αν η θέση του στην εταιρεία καταργούνταν, θα αναζητούσαν δουλειά σε άλλη επιχείρηση εντός Αττικής. Ούτε ο ένας στους δύο δεν θα παρέμενε στην εταιρεία του αν τον υποχρέωνε να πάει να εργαστεί στην περιφέρεια ή στο εξωτερικό.

Χιλιάδες πρόθυμοι για μετανάστευση μέσω europass

Όσον αφορά τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ήδη από το 2010 το ενδιαφέρον των Ελλήνων έχει εκτιναχθεί. Οι καταθέσεις βιογραφικών στην ιστοσελίδα «europass» έφθασαν τις 46.399 από κατοίκους της Ελλάδας και συνολικά τις 53.043 από άτομα ελληνικής υπηκοότητας που ζουν σε όλη την Ευρώπη.

Οι χώρες της Ε.Ε που προσελκύουν περισσότερο το ενδιαφέρον είναι η Σουηδία, η Γερμανία, η Ολλανδία και το Βέλγιο, λόγω των θέσεων εργασίας στα όργανα της Ε.Ε και το Ηνωμένο Βασίλειο λόγω της γλώσσας.

Πρώτο επάγγελμα σε ζήτηση στην Ευρώπη είναι οι μηχανικοί και δεύτεροι έρχονται οι μάγειρες (689 επιχειρήσεις ζητούν σεφ). Ζήτηση έχουν επίσης χειροντακτικά επαγγέλματα. Στην Αυστραλία περιζήτητοι είναι οι μηχανικοί, οι μεταλλειολόγοι, οι φροντιστές ηλικιωμένων και οι μεταφραστές ελληνικών-αγγλικών.

Στην Αυστραλία επιθυμούν να μεταναστεύσουν και πολλοί Ελληνοαυστραλοί παλιννοστούντες, όπως αναφέρει στην «Καθημερινή» ο γενικός γραμματέας της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας Μελβούρνης και Βικτόριας, Κώστας Μάρκος. Μάλιστα, η ελληνική κοινότητα έχει κινήσει διαδικασίες διαπραγμάτευσης με το υπουργείο Μετανάστευσης της Κοινοπολιτείας για ευνοϊκότερους όρους στη μετανάστευση Ελλήνων υπηκόων. Τις επόμενες ημέρες θα καταθέσει στον Αυστραλό υπουργό συγκεκριμένες προτάσεις.

Τις συνθήκες ζωής στην Αυστραλία περιγράφει στην «Κ», ένας Έλληνας πολίτης που μετανάστευσε εκεί από το Δεκέμβριο μαζί με την οικογένειά του. «Το δεκαπενθήμερο επίδομα της συζύγου μου και το δικό μου ξεπερνά το ελληνικό μου μηνιάτικο», αναφέρει χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως «εδώ το κράτος είναι σύμμαχος του πολιτη». Ικανοποιημένος είναι και από το σύστημα υγείας: «στα δημόσια νοσοκομεία το επίπεδο περίθαλψης μας εντυπωσίασε».

Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, TVXS.

http://www.otyposnews.gr/archives/12598