Translate -TRANSLATE -

Τρίτη 31 Μαρτίου 2015

Το oρφανό από τη Συρία που «παραδίνεται»

ΤΙ ΛΕΕΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ ΤΗΝ ΤΡΑΒΗΞΕ

Η φωτογραφία που συγκλόνισε: Το oρφανό από τη Συρία που «παραδίνεται»

Τις τελευταίες ημέρες κάνει τον γύρο του κόσμου, κυρίως μέσω των κοινωνικών δικτύων, και συγκινεί καθώς απαθανατίζει με τον πιο απλό τρόπο την απόλυτη αντίθεση της παιδικής αθωότητας με την φρίκη του πολέμου: Ένα μικρό κορίτσι από τη Συρία, αντικρίζοντας τον φωτογραφικό φακό, σηκώνει τρομαγμένο τα χέρια καθώς νομίζει ότι πρόκειται για όπλο.

 Η εικόνα που κάνει το γύρο του διαδικτύου με το hashtag #Surrended, ενώ απασχολεί τα μεγαλύτερα δημοσιογραφικά δίκτυα έχει ήδη τρεις μήνες ζωής. Τραβήχτηκε τον περασμένο Δεκέμβριο από τον Τούρκο φωτορεπόρτερ Osman Sagirli και τον Ιανουάριο δημοσιεύτηκε στην τουρκική εφημερίδα Turkiye όπου ο συγκεκριμένος φωτογράφος εργάζεται επί 25 χρόνια. Εκείνο το διάστημα είχε γνωρίσει αρκετή επιτυχία στα τουρκικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όταν την ανέβασε στο λογαριασμό της στο Twitter η Παλαιστίνια φωτογράφος Nadia AbuShaban. Ωστόσο χρειάστηκε να περάσουν μερικοί ακόμη μήνες για να φτάσει στον αγγλόφωνο κόσμο και να γνωρίσει τη δημοσιότητα που γνωρίζει τα τελευταία 24ωρα. 

Το ενσταντανέ απαθανατίστηκε σε καταυλισμό προσφύγων στη Συρία όπου το παιδί έχει βρει καταφύγιο μαζί με τη μητέρα και τα τρία αδέλφια του. Ο πατέρας σκοτώθηκε σε έναν από τους βομβαρδισμούς που έχουν γίνει πλέον καθημερινότητα στην περιοχή και τα υπόλοιπα τρία μέλη χρειάστηκαν να περπατήσουν 150 χιλιόμετρα από το χωριό τους, στα σύνορα με την Τουρκία, προκειμένου να φτάσουν στον καταυλισμό. 

Όταν ο φωτογράφος πλησίασε τον μικρό και σήκωσε την κάμερά του, εκείνος τρομαγμένος σήκωσε με τη σειρά του τα χέρια ψηλά και κοίταζε φοβισμένος νομίζοντας πως η κάμερα είναι όπλο.

«Στ' αλήθεια κλαίω», «απίστευτα θλιβερό», «η ανθρωπότητα απέτυχε», είναι μερικά από τα σχόλια που διαβάζει κανείς κάτω από τη φωτογραφία. Η αρχική ανάρτηση αναδημοσιεύτηκε περισσότερες 11.000 φορές μέσα σε λίγες μόνο ώρες, ενώ όταν την Παρασκευή η φωτογραφία ανέβηκε στο Reddit, μια από τις πλέον δημοφιλείς ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, περισσότεροι από 5,000 έσπευσαν να την σχολιάσουν.

Αρχικά επικράτησε σύγχυση σχετικά με το φύλο του παιδιού, καθώς αν και οι πρώτες αναφορές έκαναν λόγο για κορίτσι, στη συνέχεια μέσα ενημέρωσης έγραψαν ότι πρόκειται για αγόρι.

Σύμφωνα πάντως με το BBC που επικοινώνησε με τον φωτογράφο, ο οποίος αυτόν τον καιρό εργάζεται στην Τανζανία, πρόκειται για ένα τετράχρονο κοριτσάκι με το όνομα Hudea

«Χρησιμοποίησα τηλεφακό και εκείνο νόμισε πως είναι όπλο. Συνειδητοποίησα ότι είχε τρομοκρατηθεί μόλις τράβηξα τη φωτογραφία και την κοίταξα, καθώς είχε δαγκώσει τα χείλη της και είχε σηκώσει τα χέρια. Συνήθως τα παιδιά, όταν βλέπουν κάμερα, τρέχουν μακριά, κρύβουν το πρόσωπό τους ή χαμογελούν», δήλωσε ο φωτογράφος στο βρετανικό δίκτυο προσθέτοντας πως βρίσκει τις φωτογραφίες των παιδιών στους καταυλισμούς ιδιαίτερα αποκαλυπτικές.

«Ξέρεις ότι πρόκειται για εκτοπισμένους ανθρώπους. Εχει μεγαλύτερο νόημα να δεις το μέγεθος της συμφοράς όχι μέσα από τους ενήλικες, αλλά μέσα από τα παιδιά. Στην αθωότητα των παιδιών τα συναισθήματα αντικατοπτρίζονται πολύ καλύτερα».

Ε.Σ. (Πηγή: BBC)

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22769&subid=2&pubid=64164413

Aναχώρησe το «Barbaros» από την Κύπρο

Η αναχώρηση του «Barbaros» από την Κύπρο γίνεται ύστερα από την απομάκρυνση της ελληνοκυπριακής πλατφόρμας SAIPEM 10000 της ENI/KOGAS από την κυπριακή ΑΟΖ



Το σεισμικό φεύγει, το γελοίο παραμένει
Ν. Λυγερός
Το σεισμικό φεύγει, το γελοίο παραμένει και ο λόγος είναι απλός. Όταν φεύγεις, ενώ δεν έχεις κάνει απολύτως τίποτα και προσπαθείς να το αξιοποιήσεις διπλωματικά, δείχνει πόσο χαμηλά είναι το επίπεδό σου.
Έχουμε τέσσερις μήνες που παρακολουθούμε τις κινήσεις ενός σεισμικού, που ουσιαστικά παρέμεινε στο λιμάνι της Αμμοχώστου, δίχως να κάνει καμιά έρευνα στα θαλάσσια οικόπεδα που προέβλεπε η NAVTEX, δηλαδή το 1, το 8 και το 12. Έτσι όλοι μίλησαν για την ενόχληση που δημιουργούσε ένα σεισμικό που είχε δέσει σε λιμάνι.
Τώρα που φεύγει, προσπαθούν να πουν ότι σχετίζεται με το γεωτρύπανο της ENI στο κοίτασμα Αμαθούσα. Η πραγματικότητα είναι ριζικά διαφορετική. Η ENI έκανε κανονικότατα την έρευνά της στο θαλάσσιο οικόπεδο 9 για το κοίτασμα Ονασαγόρα και στη συνέχεια για το κοίτασμα Αμαθούσα χωρίς να υποστεί καμιά απολύτως παρενόχληση. Έτσι η έρευνα ακολούθησε την κλασσική διαδικασία.
Κατά συνέπεια, αν το σεισμικό φεύγει μάς αφήνει εντελώς αδιάφορους όσον αφορά στην ΑΟΖ. Ήταν από την αρχή ένα τέχνασμα, ούτε καν στρατήγημα και ξέραμε όλοι την χαμηλή του αξία. Τώρα είναι πλέον απόδειξη. Ας το θέσουμε ξεκάθαρα τώρα κι ας συνεχίσουμε το έργο μας στο πλαίσιο της κυπριακής ΑΟΖ, δίχως ν’ ασχολούμαστε με ανούσια. Διότι η πρωτοβουλία είναι η ΑΟΖ κι όχι ένα σεισμικό της αδράνειας και της απραξίας.

http://www.lygeros.org/articles?n=19125&l=gr
 


Φεύγει από την Κύπρο το «Barbaros»


Συντάκτης: Ακης Φάντης
Εκτός Κύπρου βρίσκεται το ερευνητικό τουρκικό σκάφος «Barbaros» και κατευθύνεται προς την Τουρκία, σύμφωνα με την ιστοσελίδα marinetraffic. Την ανακοίνωση απόπλου του ερευνητικού πλοίου «Barbaros» από το κατεχόμενο λιμάνι της Αμμοχώστου εξέδωσε χθες (Δευτέρα) ο λεγόμενος υπουργός Εξωτερικών του ψευδοκράτους Οζντίλ Ναμί.
Η αναχώρηση του «Barbaros» από την Κύπρο γίνεται ύστερα από την απομάκρυνση της ελληνοκυπριακής πλατφόρμας SAIPEM 10000 της ENI/KOGAS από την κυπριακή ΑΟΖ. Ο κ. Ναμί κάλεσε επίσης τον πρόεδρο Αναστασιάδη να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος απέρριψε τη θέση του Οζντίλ Ναμί ότι το «Barbaros» επιστρέφει στην Τουρκία επειδή έφυγε από την κυπριακή ΑΟΖ το γεωτρύπανο της ΕΝΙ και διαβεβαίωσε ότι το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν σταματά με κανέναν τρόπο και για κανένα λόγο.
Ξεκαθάρισε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά θα επιστρέψει στις συνομιλίες μόνο όταν η Τουρκία αποδείξει εμπράκτως ότι σέβεται τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, δεν εκδώσει νέα ΝΑΦΤΕΞ και το «Barbaros» μείνει μακριά από την κυπριακή ΑΟΖ.
Μιλώντας στο ΡΙΚ ο ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε ότι αφού αρθούν όλα αυτά τα εμπόδια, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συζητήσει με τον κύριο Άιντα όλες τις παραμέτρους για έναρξη των διαπραγματεύσεων.

http://www.efsyn.gr/arthro/feygei-apo-tin-kypro-barbaros

Η ανδρική «εμμηνόπαυση»





ΥΓΕΙΑ
Η ανδρική «εμμηνόπαυση»
Ο ρόλος της τεστοστερόνης και οι παράγοντες που συντελούν στην καλή σεξουαλική υγεία
Από τον DR ΣΤΕΦΑΝΟ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟ
Μετά τα 25 κάθε φυσιολογικός και υγιής άνδρας παρουσιάζει σταθερή μείωση των επιπέδων τεστοστερόνης στο αίμα του, κατά μέσον όρο 1 % κάθε χρόνο. Οι άνδρες, ωστόσο, δεν βιώνουν την απότομη πτώση των αναπαραγωγικών ορμονών τους, όπως οι γυναίκες μετά τα 50. Έτσι το γεγονός υποτιμάται σταθερά μέχρι περίπου τα 60, οπότε τα επίπεδα τεστοστερόνης τους, της ορμόνης που κυρίαρχα βηματοδοτεί τη σεξουαλική επιθυμία, έχουν μειωθεί κατά 60-70%.                                   
Η γονιμότητα και η στύση στον άνδρα, αν και τόσο αλληλένδετες μεταξύ τους, είναι και αρκετά ανεξάρτητες. Η γονιμότητα του σπέρματος εξαρτάται άμεσα από την τεστοστερόνη, ενώ η στύση του είναι φαινόμενο «αγγειοδυναμικό», εξαρτάται πολύ και από την «υγεία» των αγγείων του οργάνου. Αυτός ο μηχανισμός αντιδρά φυσιολογικά στις εντολές της τεστοστερόνης, αλλά ενδέχεται να παραμένει ανενεργής (!) στις ίδιες ποσότητες τεστοστερόνης όταν η ποιότητα των αγγείων και των νεύρων του πέους έχει καταστραφεί από μια χρόνια πάθηση, π.χ. ζαχαρώδης διαβήτης ή περιφερειακή αγγειοπάθεια λόγω καπνίσματος.
Αν και η στυτική δυσλειτουργία γίνεται όλο και πιο συχνή με τα χρόνια, δεν είναι απαραίτητο να συμβαίνει με την ίδια ένταση σ' όλους τους άνδρες της ίδιας ηλικίας. Τα προβλήματα στύσης που παρατηρούνται συχνά στα άτομα τρίτης ηλικίας δεν οφείλονται πάντα στην αδυναμία των όρχεων να παράγουν αρκετή τεστοστερόνη ώστε να διατηρηθούν οι κανονικές λειτουργίες και τα «νεανικά» αντανακλαστικά των ανδρών. Έτσι, η χορήγηση συμπληρωματικής τεστοστερόνης, φαρμακολογικά, δεν είναι πάντα επωφελής.
Καθώς οι ορμόνες «εντέλλουν» κάποια λειτουργία σε κάποια όργανα, το τελικό αποτέλεσμα της εντολής, ωστόσο, υλοποιείται από τη λειτουργική ικανότητα του εντολοδόχου οργάνου, εδώ από το σφρίγος (ζωντάνια, ευρωστία) των αγγείων του πέους να εγκλωβίσουν το αίμα εντός του και να προκληθεί αντανακλαστικά η μεγέθυνση του οργάνου. Κάτι που επιτυγχάνει για ώρες το Viagra, ανεξαρτήτως της τεστοστερόνης.
Η υγεία και η καλή λειτουργία όλων των οργάνων του σώματος χτίζεται (ή καταστρέφεται) κάθε μέρα. Η υγιεινή διατροφή, η τακτική άσκηση, η διατήρηση κανονικού βάρους και ή αποχή από το κάπνισμα είναι καλές συνήθειες που «εκτιμώνται» τα μέγιστα από τη φύση. Έτσι διατηρούνται οι αρτηρίες νεανικές και λειτουργικές. Αντίθετα, η υπέρμετρη χορήγηση τεστοστερόνης πάντα εγκυμονεί κινδύνους, που μπορεί να οδηγήσουν σε καρκίνο του προστάτη, σε καρδιαγγειακές παθήσεις και προβλήματα ύπνου. Η χορήγηση ορμονών τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες πρέπει να αποφεύγεται, καθώς διεγείρουν την καρκινογένεση σε άτομα με κληρονομική προδιάθεση.
Το καλό σεξ συχνά είναι η φυσική συνέπεια μιας βαθιάς συναισθηματικής σχέσης στο ζευγάρι, κάτι που δεν είναι εγγυημένο μετά από κάθε σεξουαλική επαφή. Έτσι ενώ οι άνδρες χρησιμοποιούν το σεξ για να χαλαρώσουν, οι γυναίκες συνήθως πρέπει να χαλαρώσουν για να απολαύσουν το σεξ. Ένα φαρμακευτικό σκεύασμα δεν εγγυάται ποτέ τόσο πολύπλοκους ψυχολογικούς συνειρμούς, αν και στην πράξη η συνεισφορά του σε κάποια ζευγάρια εκτιμάται. ·
τ.66 · TV ΕΘΝΟΣ . 22-28 Μαρτίου 2015

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΕΟΝΤΑΡΙΤΗΣ : Η επαναστατική απόφαση


ΜΕ ΤΟΝ ΦΑΚΟ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ
 
Η επαναστατική απόφαση
 
Γράφει ο ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΕΟΝΤΑΡΙΤΗΣ
Mέσα στο πέρασμα της Ιστορίας, ο παγκόσμιος καπιταλισμός -υπό τις διάφορες μορφές του-, όταν έβλεπε τις δυνάμεις της Αριστεράς είτε να οδεύουν προς την εξουσία είτε όταν οι προοδευτικές δυνάμεις βρέθηκαν κοινοβουλευτικά στην εξουσία, έκανε τα πάντα για να τις ανατρέψει. Το «κεφάλαιο», οι τραπεζίτες, όλο το πλέγμα που συνθέτει αυτό που ονομάζουμε «καπιταλισμό», ανέκαθεν φοβόταν την άνοδο του λαϊκού κινήματος, της «εργατικής τάξης» (με την ευρεία έννοια) την οποία ήθελε να εκμεταλλεύεται.

Οι αριστεροί ή οι σοσιαλιστές (στα χρόνια που υπήρχε πραγματικός σοσιαλισμός και δεν είχε μεταλλαχθεί από ποικίλους πολιτικούς απατεώνες διεθνώς) αν και δεν ξεχνούσαν τα διδάγματα της Ιστορίας, δεν πίστευαν ότι στις ανθρώπινες υποθέσεις υπάρχει κάποια αιτιοκρατία σύμφωνα με την οποία οι μεταβολές μπορούν να γίνουν χωρίς τη συνειδητή προσπάθεια της ανθρώπινης θέλησης και σκέψης. Πίστευαν ότι οι άνθρωποι πρέπει να διευθύνουν τα γεγονότα. Οι επικρίσεις κατά του καπιταλιστικού συστήματος φούντωναν μέσα στην πορεία του χρόνου, όχι μόνο από κηρυγμένους σοσιαλιστές. Φούντωναν από τις ανωμαλίες και δυσαρμονίες που γίνονταν καταφανέστατες στο οικονομικό επίπεδο. 

Στους δύο Παγκοσμίους Πολέμους, ο ρόλος του καπιταλισμού ήταν κυρίαρχος. Τώρα, στον Γ' Οικονομικό Παγκόσμιο Πόλεμο που βιώνουμε, ο καπιταλισμός πέταξε τη μάσκα του και προχώρησε σε ολομέτωπη επίθεση κατά των λαών με τη μορφή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σήμερα είναι πολύ χειρότερα τα πράγματα διότι δεν τηρούνται ούτε καν τα προσχήματα και εφαρμόζεται μια παγκόσμια δικτατορία, η οποία ποδοπατά την ανθρώπινη θέληση, αφαιρεί την εθνική κυριαρχία και επαναφέρει τον εργασιακό Μεσαίωνα. Εγκέφαλος της διεθνούς αυτής συμμορίας είναι η Γερμανία -η ίδια που ήταν πάντοτε με το Ράιχ- που παίρνει τη «ρεβάνς» για τις δύο προηγούμενες ήττες της. Στο στόχαστρο βρίσκεται ο Αλέξης Τσίπρας (και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ) διότι αμφισβήτησε τη γερμανική «πειθαρχία» και παντοκρατορία και έδωσε σύνθημα «επανάστασης» στους λαούς του Νότου. Γι' αυτούς τους λόγους οι εκφραστές του καπιταλιστικού ολοκληρωτισμού σε Βερολίνο και Βρυξέλλες έριξαν το σύνθημα: «Ανατρέψτε τον Τσίπρα»! Σόιμπλε, Μέρκελ, Ντάισελμπλουμ, και όλη αυτή η σπείρα, στενεύει τον βρόγχο γύρω από τον λαιμό του πρωθυπουργού μας, εκβιάζει απροκάλυπτα και υβρίζει πρόστυχα την ελληνική κυβέρνηση. Στην ανίερη αυτή προσπάθεια ο Σόιμπλε επιστράτευσε τον διάδοχο του Φράνκο, τον Ραχόι, και τον συνεχιστή του Σαλαζάρ, τον Κοέλιο. Μάλιστα, ο Ραχόι είναι πανικόβλητος διότι βλέπει ότι οι «Ποντέμος» ανέρχονται και στις προσεχείς εκλογές στην Ισπανία θα αναδειχθούν σε πρώτη δύναμη. 

Βερολίνο και Βρυξέλλες έβαλαν τους ταπεινούς υπηρέτες τους, τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, να κάνουν ό,τι μπορούν για να υπονομεύσουν και να φθείρουν την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ με οποιονδήποτε τρόπο. Τα δύο μνημονιακά κόμματα, που αποδοκιμάσθηκαν στις κάλπες, νομίζουν ότι θα «νεκραναστηθούν» εάν κλονίσουν την κυβέρνηση. Κι έχουν το θράσος, μετά τις τόσες συμφορές που επέφεραν σε βάρος της ελληνικής κοινωνίας, μετά τα εγκλήματα που διέπραξαν κατά των πολιτών, να παριστάνουν τους κήνσορες και να ισχυρίζονται ανερυθρίαστα ότι… «δικαιώθηκαν»! Σαμαράς και Βενιζέλος κατάντησαν θλιβεροί ουραγοί των φασιστών Ραχόι και Κοέλιο. 

Από πολύ νωρίς, ο μεγάλος πορτογάλος κομμουνιστής ηγέτης Αλβάρο Κουνιάλ είχε τονίσει: «Για μας, είναι καθαρό ότι η φύση και η πολιτική της κοινής αγοράς δεν είναι δυνατόν να μεταβληθούν με την τυπική δημοκρατικοποίηση των θεσμών της, αλλά με την αντικατάσταση της εξουσίας των μονοπωλίων, από την εξουσία της εργατικής τάξης και των συμμάχων της στις χώρες που συμμετέχουν σ' αυτή…». Και εδήλωνε χαρακτηριστικά ότι: «Δεν υπάρχει ανεξαρτησία της Ευρώπης χωρίς την ανεξαρτησία των ευρωπαϊκών χωρών…». Τα σοφά λόγια του Κουνιάλ απηχούν και τη θέληση του πορτογαλικού λαού, ο οποίος στενάζει κάτω από την μπότα του Κοέλιο. Την επισήμανση του Κουνιάλ θα έπρεπε όμως να προσέξει και η ελληνική κυβέρνηση. Η κάπως… «ρομαντική» άποψη του ικανότατου οικονομολόγου Γιάνη Βαρουφάκη (όπως τη διατύπωσε στην τηλεοπτική του συνέντευξη προς τον Νίκο Χατζηνικολάου), δηλαδή ότι είναι δυνατόν ακόμα και η Μέρκελ να συνειδητοποιήσει κάποια στιγμή ότι πρέπει να κάνει ενδεχομένως «στροφή» στην πολιτική της ώστε να αφήσει… «καλό όνομα», βρίσκεται εκτός ρεαλιστικής πραγματικότητας. Δεν είναι στις συνήθειες των αμυντόρων του άκρατου καπιταλισμού και των τραπεζικών συμφερόντων να «ευαισθητοποιούνται» μπροστά στην ανθρώπινη δυστυχία. Ο κορυφαίος βρετανός ηγέτης των Εργατικών, ο Ανιούριν Μπέβαν, επεσήμαινε το 1952 ότι: «Πολλοί είναι οι λόγοι που η καπιταλιστική κοινωνία δεν έχει την επιδοκιμασία των μαζών. Είναι, πρώτα πρώτα, το αίσθημα της αδικίας που γεννιέται από τις μεγάλες ανισότητες. Αυτό είναι μια μόνιμη πηγή δυσαρέσκειας, που θα κάνει πάντα ασταθή την καπιταλιστική κοινωνία…». Γι' αυτό ακριβώς η Μέρκελ, ως εκπρόσωπος των καπιταλιστικών συμφερόντων και των συμφερόντων του Δ' Ράιχ, θέλει να ανατρέψει τον αριστερό πρωθυπουργό της Ελλάδας, διότι φοβάται ότι αυτός μπορεί να αποσταθεροποιήσει την καπιταλιστική παντοκρατορία. 

Για να κατανοηθεί η ισχύς της δικτατορίας του κεφαλαίου αρκεί να αναφέρουμε αυτό που συμβαίνει σε μια κατ' εξοχήν δημοκρατική χώρα, όπως είναι η Αγγλία. Μέσα στην καρδιά του Λονδίνου βρίσκεται, ως «ανεξάρτητο κρατίδιο», το περιβόητο «Σίτυ», το οποίο καθορίζει την πορεία όχι μόνο της βρετανικής οικονομίας, αλλά διατηρεί εμβέλεια που ξεφεύγει από τον ανθρώπινο νου. Δεν ελέγχεται από καμιά κυβέρνηση. Κι όταν κάποτε ο βρετανός Εργατικός πρωθυπουργός Χάρολντ Ουίλσον θέλησε να πάρει κάποια φιλολαϊκά μέτρα, το «Σίτυ» τού το απαγόρευσε. Θυμωμένος ο Ουίλσον είπε στους μαφιόζους του «Σίτυ» ότι εκείνος ήταν πρωθυπουργός της χώρας. Και ρώτησε: «Ποιος κυβερνά; Εγώ ή εσείς;». Και οι «άρχοντες του καπιταλισμού» τού απάντησαν ξερά: «Εμείς»! Την επομένη, ο Ουίλσον έπεσε από την πρωθυπουργία… 

Ο Λεόν Μπλουμ, ο σοσιαλιστής γάλλος πρωθυπουργός, που προπολεμικά για πρώτη φορά καθιέρωσε την άδεια μετ' αποδοχών κι έκανε τους σκλάβους εργαζόμενους να θυμηθούν ότι ήταν κι εκείνοι άνθρωποι, δέχθηκε τη σκληρή επίθεση όλων των αντιδραστικών δυνάμεων. Κατευθυνόμενες απεργίες έφεραν μεγάλη αναστάτωση. Στα 1937 ο Μπλουμ ανήγγειλε με πόνο ψυχής ότι η οικονομική κατάσταση τον ανάγκαζε να επιχειρήσει μια «παύση» στην εφαρμογή του προγράμματος του Λαϊκού Μετώπου. Η συνταξιοδότηση των γερόντων ανεβλήθη, όπως και πολλά άλλα μέτρα. Ο καπιταλισμός και ο φασισμός πανηγύριζαν. Η Δημοκρατία της Βαϊμάρης έφερε από τη γέννησή της το στίγμα της εξοντωτικής -με επιμονή κυρίως της Γαλλίας- Συνθήκης των Βερσαλλιών, με τις δυσβάσταχτες πολεμικές αποζημιώσεις, που με τη σειρά τους δημιούργησαν μια θηριώδη ανεργία. Τα δυσβάσταχτα χρέη που μας καλούν σήμερα να πληρώσουμε οι «εταίροι» προκάλεσαν θηριώδη ανεργία. Οι πρωθυπουργοί και υπουργοί ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας θα πρέπει κάποτε να λογοδοτήσουν για το κατάντημα που μας έφεραν. Μέσα σ' αυτό το άρρωστο περιβάλλον ξεπήδησε και απέκτησε δύναμη ο Χίτλερ. Μέσα στο δικό μας άρρωστο περιβάλλον η Χρυσή Αυγή θα παραμένει συνεχώς τρίτη δύναμη εξαιτίας του Σαμαρά και του Βενιζέλου. 

Ο Σόιμπλε, με την ευρωπαϊκή συμμορία του, εκβιάζει, σφίγγει τα περιθώρια και μέχρι τον Ιούνιο θα κάνει τα πάντα για να φέρει την ελληνική κυβέρνηση δέσμια στα μέτρα που εκείνος θέλει. Επιδιώκει με σατανικό τρόπο να παρουσιάσει τον Τσίπρα ότι «εγκατέλειψε το πρόγραμμά του», για το οποίο τον εψήφισε ο λαός, και δι' αυτού του τρόπου να τον ανατρέψει. Μέσα σ' αυτό το κλίμα του ζόφου ακούγονται και εσωκομματικές γκρίνιες για το «πού πάμε». Λοιπόν, ξεκάθαρα πράγματα: Οφείλουμε όλοι να σταθούμε δίπλα και να στηρίξουμε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Θα στηρίξουμε τον Τσίπρα κι ας μην καταφέρει όσα θα ήθελε, διότι μετά απ' αυτόν δεν υπάρχει άλλη λύση. Ο συντάκτης αυτού του άρθρου εκφράζει την εμπιστοσύνη του στον πρωθυπουργό, με το σκεπτικό που είχε διατυπώσει ο βετεράνος ιταλός σοσιαλιστής Πιέτρο Νέννι, όταν νεαρός, το 1921, μπήκε στο σοσιαλιστικό κόμμα. Παραφράζοντας τον Γκαίτε, είχε πει: «Ξέρω τις ελλείψεις σου, αλλά ξέρω επίσης ό,τι καλό υπάρχει σε εσένα…». Ο γράφων πιστεύει ότι δεν θα αργήσει η ώρα που θα απαιτηθεί μια επαναστατική απόφαση για να σπάσουμε τα δεσμά της Ευρωζώνης. Η «επανάσταση» αποτελεί ιστορική ανάγκη. Ο μεγάλος Ζωρές το είχε διατυπώσει με σαφήνεια: «Η επανάσταση είναι εδώ, είναι παντού. Είναι στον οργανισμό εκείνων που υποφέρουν, στην υψηλή διαμαρτυρία εκείνων που σκέφτονται…».

"ΤΟ ΠΑΡΟΝ"

Η ZDF σατιρίζει Τρόικα και Γερμανία για την Ελλάδα - Die Anstalt - Griechenland (31.03.2015)

Ο θεός Δίας ωρυόμενος απειλεί τους τροϊκανούς από το μπαλκόνι της εκπομπής

Ενα τηλεοπτικό «ίδρυμα» αφιερωμένο στην Ελλάδα

Σατιρική εκπομπή της ZDF για την Ελλάδα, την κρίση χρέους και τα γερμανικά χρέη

Γράφει ο Γιώργος Παππάς
Την αρχή κάνει ο Δίας. Και «ο Ζευς είναι δυστυχισμένος γιατί ο ελληνικός λαός μου υποφέρει» ανακοινώνει το μπαλκόνι του «ιδρύματος» μοιράζοντας κεραυνούς αριστερά και δεξιά. «Μπορείτε να βροντοκοπάτε λίγο πιο σιγά γιατί εργαζόμαστε εδώ κάτω» λέει ο ένας εκ της τρόικας στο ισόγειο. Αλλά ο Δίας απτόητος δεν σταματάει τις βροντές.
- «Ποιος είναι αυτός ο τεντιμπόης; Μόνο το δερμάτινο μπουφάν του λείπει» λέει ο τροϊκανός παραπέμποντας στα σχόλια γερμανών πολιτικών για τον Βαρουφάκη.
«Πώς μιλάς έτσι με μένα; Είμαι θεός!» απειλεί ο Δίας.
- «Καλά, καλά! Κι εμείς είμαστε η τρόικα. Είμαστε θεοί!» έρχεται η απάντηση.
- «Αλλά μπορείτε ευχαρίστως να μας λέτε θεσμούς» συμπληρώνει ο δεύτερος.
- «Δία, είσαι ακόμη σε υπηρεσία;» ρωτάει ο τρίτος.
«Εδώ και 2.000 χρόνια σε σύνταξη» λέει ο πρώτος.
- «Με πλήρη συντάξιμα; Τυπικός Ελληνας» διαπιστώνει ο δεύτερος.
- «Τα νούμερα λένε σαφώς ότι η Ελλάδα δεν μπορεί πλέον να πληρώνει τον Ολυμπο» ανακοινώνει ο τρίτος.
- «Με 100 θεούς παράγετε ένα προϊόν που κανένας πλέον δεν αγοράζει» λέει ο πρώτος.
- «Με έναν θεό για το κρασί, έναν για τη θάλασσα και μία θεά που δεν κλείνει ποτέ το μάτι της κουζίνας» απαριθμεί ο δεύτερος.
- «Ξέρετε πόσο κοστίζει το ρεύμα;» ρωτάει ο τρίτος.
- «Γιατί δεν δοκιμάζετε τον μονοθεϊσμό;» ρωτάει ο πρώτος.
«Μονο-τι; Θα σας δείξω εγώ» απειλεί ο Δίας, αλλά ο κεραυνός που κρατάει στο χέρι δεν λειτουργεί πλέον. Η τρόικα τού τράβηξε την πρίζα. Και στην προειδοποίηση ότι θα μετατραπεί σε ταύρο και θα «πηδήξει» την Ευρώπη, έρχεται η απάντηση της τρόικας: «Ασε, αυτό το κάνουμε εμείς».

ΗΔΗ ΣΤΟ YOUTUBE. Αυτό είναι το πρώτο επεισόδιο της 50λεπτης εκπομπής «Το ίδρυμα» που μεταδίδει απόψε το γερμανικό κανάλι ZDF. Η εκπομπή ολόκληρη είναι αφιερωμένη στην Ελλάδα, στην κρίση χρέους, ενώ κλείνει με τα χρέη της Γερμανίας από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Στο YouTube κυκλοφόρησε ένα απόσπασμα με ελληνικούς υπότιτλους, που περιλαμβάνει την επίσκεψη της τρόικας στην ταβέρνα και τις πολεμικές αποζημιώσεις της Γερμανίας, με προσκεκλημένο τον Αργύρη Σφουντούρη επιζών της θηριωδίας των Ναζί στο Δίστομο.

Κρίμα που υποτιτλίστηκαν μόνο 15 λεπτά και όχι ολόκληρη η εκπομπή. Διότι θα μπορούσε να δει και όποιος δεν γνωρίζει γερμανικά τον τουρκικής καταγωγής Σεντάρ Σομουντσού, που υποδύεται τον έλληνα ταβερνιάρη, να παρωδεί και τον νεοοθωμανικό μεγαλοϊδεατισμό της Τουρκίας.

ΕΙΔΗΣΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ. Η μιντιακή παράκρουση που επικρατεί στις ελληνογερμανικές σχέσεις έκανε την εκπομπή του ZDF είδηση της ημέρας στην Ελλάδα. Αν μη τι άλλο, απόδειξη ότι η κρίση μας φέρνει πιο κοντά. Μαθαίνει ο ένας για τον άλλο πράγματα που μέχρι χθες του ήταν άγνωστα ή αδιάφορα.

Η περίπτωση της εκπομπής του ZDF έχει πρόσθετη αξία, διότι ανατρέπει την εδραιωμένη στην Ελλάδα πεποίθηση ότι τα γερμανικά μέσα μαζικής ενημέρωσης δείχνουν μονομέρεια εις βάρος της Ελλάδας, είναι κεντρικά κατευθυνόμενα, αν δεν παίρνουν γραμμή από την ίδια τη Μέρκελ.

Εχοντας συνηθίσει στα non paper του Μαξίμου, εικάζεται συνήθως ότι και η καγκελαρία στέλνει ραβασάκια στη σύνταξη των εφημερίδων και των τηλεοπτικών σταθμών για να παπαγαλίζουν την κεντρική γραμμή. Τέτοιο θεσμικό καναλιζάρισμα της ενημέρωσης στη Γερμανία θα ήταν σκάνδαλο - χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η πολιτική ηγεσία δεν επιδιώκει με εσκεμμένες διαρροές να επηρεάσει τη μιντιακή ατζέντα ούτε σημαίνει ότι λείπουν οι απόπειρες πολιτικής παρέμβασης.

Το ίδιο το ZDF έπεσε το 2012 θύμα παρέμβασης από τη δεξιά Χριστιανοκοινωνική Ενωση (CSU) για να μη μεταδοθεί ρεπορτάζ για το αντίπαλο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα. Η αποκάλυψη του τηλεφωνήματος οδήγησε στην παραίτηση του εκπροσώπου Τύπου του CSU.

ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΑΜΠΑΡΕ. Οι χώρες δεν έχουν μόνο τις ηγεσίες που τους αξίζει αλλά και τη σάτιρα που τους αξίζει. Η συγκεκριμένη εκπομπή του ZDF είναι εξαιρετικό δείγμα της κουλτούρας πολιτικής σάτιρας που διαθέτει η Γερμανία. Το πολιτικό καμπαρέ είναι πάντοτε κριτικό, αριστερό, ανατρεπτικό.

Οι Μαξ Ούτχοφ, Κλάους φον Βάγκνερ και Ντίτριχ Κράους ξεκίνησαν «Το ίδρυμα» τον Φεβρουάριο του 2014. Τον περασμένο Νοέμβριο «Tο ίδρυμα» τιμήθηκε με το Βραβείο Γκρίμι για την καθαρή στάση που κράτησε στην αντιμετώπιση των φυγάδων που φτάνουν στη Γερμανία και την ευαισθητοποίηση των πολιτών για τα προβλήματά τους.

Οι συντελεστές της εκπομπής είναι ανατρεπτικοί και στη φόρμα της εκπομπής, ανεβάζοντας στη σκηνή τους πραγματικούς πρωταγωνιστές στους οποίους αναφέρονται. Η εκπομπή για την Ελλάδα έκλεισε με το Δίστομο και τον Αργύρη Σφουντούρη. Ηταν μία ακόμα μεγάλη στιγμή για την τηλεόραση, όχι μόνο τη γερμανική.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ "ΤΑ ΝΕΑ"
http://www.tanea.gr/news/greece/article/5224214/ena-thleoptiko-idryma-afierwmeno-sthn-ellada/

Αργύρης Σφουντούρης: Το σύμβολο της σφαγής του Διστόμου

 Γράφει η Εύη Σαλτού

Η φωτογραφία του μικρού Αργύρη υπήρξε για δεκαετίες σύμβολο της σφαγής του Διστόμου τον Ιούνιο του 1944. Σχεδόν 71 χρόνια μετά, η φωτογραφία αυτή κυριάρχησε στα πλάνα σατιρικής εκπομπής σε κανάλι της γερμανικής κρατικής τηλεόρασης.

Στην «ελληνική ταβέρνα» που είχε στηθεί στο στούντιο ο ίδιος ο Αργύρης Σφουντούρης κέρασε ένα ποτήρι ούζο τον «εκπρόσωπο της τρόικας» - ρόλο που είχε αναλάβει ένας εκ των συντελεστών της εκπομπής.
«Ονομάζομαι Αργύρης Σφουντούρης. Είμαι το αγόρι στη φωτογραφία. Στις 10 Ιουνίου 1944 οι Ες Ες δολοφόνησαν ολόκληρη την οικογένειά μου».


Με αυτά τα λόγια ο 75χρονος σήμερα Αργύρης απάντησε στον έκπληκτο… τροϊκανό.
Στη σφαγή από τα γερμανικά κατοχικά στρατεύματα των 218 Διστομιτών, ο κ. Σφουντούρης σε ηλικία μόλις 4 ετών έχασε τους γονείς του και άλλα 30 συγγενικά του πρόσωπα. Μαζί με τις τρεις αδερφές του που επέζησαν βρέθηκε στο Ζάννειο Ορφανοτροφείο. Το 1949 στο ορφανοτροφείο εμφανίστηκε μια αποστολή του Ερυθρού Σταυρού που διάλεγε ορφανά παιδιά, μεταξύ των οποίων και ο μικρός Αργύρης, για να σταλούν στην Ελβετία, στο παιδικό χωριό Πεσταλότσι του Τρόγκεν. Εκεί πήγε σχολείο, σπούδασε μαθηματικά, πυρηνική φυσική και αστροφυσική και στη συνέχεια δίδαξε σε μεγάλα ελβετικά κολέγια.

Ποτέ, όμως, δεν ξέχασε το Δίστομο. Οπως χαρακτηριστικά δηλώνει στα «ΝΕΑ», «το Δίστομο είναι η ιδιαίτερη πατρίδα μου, η οικογένειά μου».

ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΔΙΚΑΙΩΣΗ. Εδώ και 20 χρόνια ξεκίνησε έναν μεγάλο αγώνα, διεκδικώντας δικαίωση από τις γερμανικές Αρχές για το ολοκαύτωμα στο Δίστομο. Οι πόρτες, όμως, ήταν κλειστές. «Διαπίστωσα ότι η Γερμανία δεν ήθελε να παραδεχτεί ότι όσα έγιναν τότε ήταν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Το 2003 το Ανώτατο Γερμανικό Δικαστήριο ουσιαστικά μάς δικαίωσε ως προς την αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας για το Δίστομο», τονίζει.

Η συμμετοχή του, εξάλλου, στην εκπομπή του γερμανικού καναλιού είχε ακριβώς αυτόν τον στόχο: «Να ξυπνήσει ιστορικά ο γερμανικός λαός. Η εκπομπή ήταν μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να μάθουν όλοι τι πραγματικά έγινε, ιδίως τώρα που έχουν την περιέργεια. Το κοινό με το που άκουσε την ιστορία μου χειροκροτούσε σαν να χάρηκε που κάποιος βγήκε ζωντανός από αυτή τη σφαγή», δηλώνει.

Ο Αργύρης Σφουντούρης, μάλιστα, σε ηλικία 40 ετών αισθάνθηκε την ανάγκη να συμπαρασταθεί σε ανθρώπους «που αντιμετώπιζαν τα ίδια προβλήματα με αυτά που είχα σε μικρή ηλικία. Νεπάλ, Ινδονησία, Σομαλία έγιναν σπίτι μου».
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ "ΤΑ ΝΕΑ"
http://www.tanea.gr/news/greece/article/5224213/to-symbolo-ths-sfaghs-toy-distomoy/


Δευτέρα 30 Μαρτίου 2015

H Google πατεντάρει βραχιόλι για την καταπολέμιση του καρκίνου



H Google πατεντάρει βραχιόλι για την καταπολέμιση του καρκίνου

Σε πέντε χρόνια αναμένεται η έγκριση από τον Αμερικανικό FDA

Πολλές είναι οι προσπάθειες που μέχρι στιγμής έχουν γίνει για την καταπολέμηση της επάρατης νόσου, παρόλα αυτά όμως οι διαστάσεις που παίρνει η ασθένεια όσο περνούν τα χρόνια παραμένουν τρομακτικές. Τα νέα που κυκλοφορούν κατά διαστήματα ίσως δεν προκαλούν πλέον το ενδιαφέρον, τι γίνεται όμως στην περίπτωση που ένας τεχνολογικός κολοσσός, όπως η Google, αποφασίζει να δώσει τη δική του μάχη ενάντια στον καρκίνο;

Ο γίγαντας της τεχνολογίας,πρόσφατα κατοχύρωσε μία νέα πατέντα, ένα βραχιόλι παρόμοιο με αυτά που καταγράφουν την κίνησή μας και τα ζωτικά στοιχεία μας, το οποίο έχει ως στόχο να κάνει πολλά περισσότερα. Για την ακρίβεια, να προλάβει την επέκταση ή ακόμα και να καταπολεμήσει τα καρκινικά κύτταρα.

Go1

Όσον αφορά τον τρόπο λειτουργίας της πατέντας, αναφέρεται πως το βραχιόλι μπορεί να εντοπίζει τα καρκινικά κύτταρα και σε συνδυασμό με ένα ειδικό χάπι που περιέχει νανοσωματίδια, και αυτό ομοίως δημιουργία της Google, δημιουργεί ένα μαγνητικό πεδίο το οποίο προσελκύει τα «κακά» κύτταρα.

Στη συνέχεια, σε θεωρητική μέχρι στιγμής βάση, τα νανοσωματίδια της Google θα επιλέγουν τα κύτταρα-«στόχο» και είτε θα τα μετατρέπουν σε ακίνδυνα, είτε θα τα καταστρέφουν.

Σε πρώτη φάση βέβαια διευκρινίζεται πως το βραχιόλι θα χρησιμοποιηθεί απλώς για τον εντοπισμό των κυττάρων. Η φάση αυτή αναμένεται να πάρει την σχετική έγκριση από τον Αμερικανικό FDA μέσα στην προσεχή πενταετία.

i-google-patentarei-braxioli-kata-tou-karkinou.w_l

Αν το σχέδιο της εταιρείας τεχνολογίας βέβαια προχωρήσει με γοργούς ρυθμούς, δεν είναι απίθανο να περάσουμε σύντομα και στη δεύτερη φάση, δηλαδή στην καταστροφή τους, σύμφωνα με τους ειδικούς. Μάλιστα δεν είναι εκείνοι που προχωρούν την πατέντα ακόμα παραπέρα κάνοντας λόγο και για εντοπισμό των κυττάρων που είναι υπεύθυνα για τη νόσο του Πάρκινσον και του Aids.

http://techit.gr/2015/03/i-google-patentarei-vraxioli-gia-tin-katapolemisi-tou-karkinou/

14ος Δαλάι Λάμα : Μετενσάρκωση με… κομμουνιστικούς όρους


Μετενσάρκωση με… κομμουνιστικούς όρους

Σε μια τελευταία πράξη αντίστασης, ο 14ος Δαλάι Λάμα αποφάσισε να μη μετενσαρκωθεί, δίνοντας στην ένταση μεταξύ Κίνας και Θιβέτ μεταφυσική διάσταση.

Άννα Ζαρίφη
 
Στην ιστοσελίδα της Αυτού Αγιότητας εξηγείται ότι οι Δαλάι Λάμα λειτούργησαν ως πολιτικοί και πνευματικοί ηγέτες του Θιβέτ για 369 χρόνια, από το 1642. Τώρα όμως αυτή η παράδοση έχει φτάσει στο τέλος της, «περήφανοι και ικανοποιημένοι που μπορούμε να ασκήσουμε το είδος του δημοκρατικού συστήματος διακυβέρνησης που ανθεί σε άλλα μέρη του κόσμου» γράφει ο πνευματικός ηγέτης. «Στην πραγματικότητα, ήδη από το 1969 έκανα σαφές ότι πρέπει να αποφασίσουμε αν οι μετενσαρκώσεις του Δαλάι Λάμα θα πρέπει να συνεχιστούν. Ωστόσο, ελλείψει σαφών κατευθυντήριων γραμμών και καθώς εκφράζεται έντονη επιθυμία για τον Δαλάι Λάμα να συνεχίσει, υπάρχει προφανής κίνδυνος κατεστημένα πολιτικά συμφέροντα να κάνουν κατάχρηση του συστήματος της μετενσάρκωσης για να εκπληρώσουν τη δική τους πολιτική ατζέντα». Πνευματικά ή πολιτικά διορατικός, ο εξόριστος ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης του Θιβέτ τα βάζει με τους Κινέζους από τη μετά θάνατον ζωή του!

Τυπικά, μετά το θάνατο του Δαλάι Λάμα ο διάδοχός του εκλέγεται στο πρόσωπο ενός παιδιού που γεννιέται την ώρα του θανάτου και στο οποίο αναγνωρίζονται μερικά σημάδια που δείχνουν ότι είναι η νέα ενσάρκωση του Βούδα του Αβαλοκιτέσβαρα. Τα επίσημα πρακτικά της ενσάρκωσης υποβάλλονταν στην Κίνα, όταν ακόμη το Θιβέτ ήταν αυτόνομη επαρχία της, και η κινεζική κυβέρνηση επικύρωνε την ενσάρκωση και φυσικά τη διαδοχή. Όμως ο σημερινός Δαλάι Λάμα κάνει νερά στο Πεκίνο, με τους ηγέτες του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας να φοβούνται μήπως τελικά ο 14ος Δαλάι Λάμα δεν θα έχει μετά θάνατον ζωή. Ανησυχούν δε τόσο για τη μετενσάρκωσή του, που επανειλημμένα προειδοποιούν ότι πρέπει οπωσδήποτε να μετενσαρκωθεί, αρκεί να το κάνει με τους δικούς τους όρους. Στα σχέδια της κινεζικής κυβέρνησης είναι να κατασκευάσει μια διαδοχή για τον 15ο Δαλάι Λάμα, ο οποίος θα αποδέχεται την παρουσία και τις πολιτικές της Κίνας στο Θιβέτ.

Θεματοφύλακες της διαδοχής

Τα πνεύματα φούντωσαν κατά τη διάρκεια της ετήσιας συνάντησης των νομοθετών της Κίνας στο Πεκίνο, όπου τέθηκε το θέμα της διαδοχής του 79χρονου σήμερα Δαλάι Λάμα. Οι αξιωματούχοι του Κόμματος επιμένουν ότι η κομμουνιστική κυβέρνηση είναι ο κατάλληλος θεματοφύλακας της υπόθεσης διαδοχής, που γίνεται μετά από μια περίπλοκη διαδικασία μετενσάρκωσης στην οποία εμπλέκονται λάμα, δηλαδή ανώτεροι μοναχοί, που επισκέπτονται μια ιερή λίμνη και κάνουν ερμηνείες ονείρων με τη χρήση της μαντικής. Και μπορεί αυτές οι διαδικασίες να βρίσκονται όσο πιο μακριά μπορεί ένας λογικός άνθρωπος να φανταστεί από τον μαρξιστικό-λενινιστικό διαλεκτικό υλισμό, ωστόσο αξιωματούχοι του Κόμματος που ασχολούνται με ζητήματα που αφορούν το Θιβέτ δήλωσαν πρόσφατα ότι στον Δαλάι Λάμα δεν πέφτει λόγος για το αν θα μετενσαρκωθεί και τον κατηγόρησαν ως αιρετικό. Η μετενσάρκωσή του είναι θέμα της κινεζικής κυβέρνησης, που πρέπει να αποφασίσει, σύμφωνα με δηλώσεις στην ιστοσελίδα της κύριας εφημερίδας του Κόμματος.

«Η εξουσία για τη λήψη αποφάσεων σχετικά με τη μετενσάρκωση του Δαλάι Λάμα και το τέλος ή την επιβίωση αυτής της γενεαλογίας ανήκει στην κεντρική κυβέρνηση της Κίνας» δήλωσε ο κ. Zhu, πρώην αναπληρωτής επικεφαλής του Τμήματος Ενωμένου Μετώπου του Κομμουνιστικού Κόμματος, το οποίο επιβλέπει τις συναλλαγές με θρησκευτικές και άλλες μη κομματικές ομάδες. Ο ίδιος ηγείται τώρα της Επιτροπής Εθνοτικών και Θρησκευτικών Υποθέσεων της Πολιτικής Συμβουλευτικής Διάσκεψης του Κινεζικού Λαού, ενός συμβουλευτικού οργάνου που συνεδριάζει ταυτόχρονα με το Εθνικό Λαϊκό Κογκρέσο.

Ο κ. Zhu προχώρησε ένα βήμα παραπέρα –τερμάτισε, θα έλεγαν κάποιοι–, κατηγορώντας τον Δαλάι Λάμα ότι καταπατά τις ιερές παραδόσεις. «Με θρησκευτικούς όρους, αυτό είναι προδοσία της διαδοχής του Δαλάι Λάμα στον θιβετιανό βουδισμό» είπε. «Ο 14ος Δαλάι Λάμα έχει μία εξαιρετικά επιπόλαιη και ασεβή συμπεριφορά απέναντι στο θέμα. Πού στον κόσμο υπάρχει άλλος που παίρνει τόσο επιπόλαια τη διαδοχή του;» Στον ίδιο κόσμο όπου άθεοι κομμουνιστές γραφειοκράτες κατηγορούν επικεφαλής θρησκειών για ασέβεια…

Πολιτική και θρησκεία

Η διαμάχη γύρω από τη μετενσάρκωση προφανώς θεωρείται σοβαρή υπόθεση από το Πεκίνο, αφού αφορά τον έλεγχο των θιβετιανών περιοχών, όπου διαδηλώσεις, διαμαρτυρίες, ακόμα και αυτοπυρπολήσεις φέρνουν στο επίκεντρο τη δυσαρέσκεια που σιγοβράζει. Η κινεζική κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να διαχειριστεί όλες τις πτυχές της θιβετιανής βουδιστικής παράδοσης, συμπεριλαμβανομένων των πιο ιερών τελετουργιών της μετενσάρκωσης, ώστε να εξασφαλίσει μια διάδοχη κατάσταση που θα κρατά την περιοχή κάτω από κινεζικό έλεγχο. Έτσι, αν ο σημερινός Δαλάι Λάμα, ο οποίος παραμένει σεβαστός στο Θιβέτ και σε ολόκληρο τον κόσμο, για περισσότερο από μισό αιώνα στην αυτοεξορία, αφού η Κίνα κατέλαβε το Θιβέτ το 1959, χρησιμοποιήσει την επιρροή του για να ακυρώσει την ιστορική διαδικασία επιλογής, η Κίνα θα βρεθεί αντιμέτωπη με την προοπτική αυξανόμενης δυσαρέσκειας μετά το θάνατό του. Θα ήταν, στην ουσία, η τελευταία πράξη πολιτικής ανυπακοής του Δαλάι Λάμα. Με την επιμονή του να διακόψει τη διαδικασία μετενσάρκωσης μπλοκάρει την επιθυμία της Κίνας να μετατραπεί σε αξιόπιστο παράγοντα της υπόθεσης.

Ο Δαλάι Λάμα γίνεται 80 ετών τον Ιούλιο και, καθώς μεγαλώνει, τόσο ο ίδιος όσο και η κινεζική κυβέρνηση δύσκολα ξεχνούν το παράδειγμα της διαδοχής του Πάντσεν Λάμα, μιας ακόμα σημαντικής φιγούρας για τον θιβετιανό βουδισμό. Όταν ο 10ος Πάντσεν Λάμα πέθανε, το 1989, ο Δαλάι Λάμα επιβεβαίωσε ένα αγόρι στο Θιβέτ ως την επόμενη μετενσάρκωση, το 1995. Όμως οι κινεζικές αρχές απομάκρυναν το αγόρι και τους γονείς του και εγκατέστησαν μια δική τους επιλογή ως Πάντσεν Λάμα. Ο Δαλάι Λάμα έχει δηλώσει ότι δεν θέλει να βιώσει τέτοια μοίρα, και μάλιστα μετά θάνατον.

«Το αν ο θεσμός του Δαλάι Λάμα θα συνεχιστεί ή όχι εξαρτάται από το λαό του Θιβέτ» δήλωσε ο ίδιος σε συνέντευξή του στο BBC τον Δεκέμβριο. «Δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι κάποιος επόμενος Δαλάι Λάμα δεν θα είναι ηλίθιος και δεν θα ντροπιάσει τον εαυτό του. Αυτό θα ήταν πολύ λυπηρό. Έτσι, πολύ καλύτερα μια παράδοση αιώνων να σταματήσει ενόσω υπάρχει ένας αρκετά δημοφιλής Δαλάι Λάμα».

[Free Sunday, τεύχος 315]