Σάββατο, 24 Δεκεμβρίου 2016

Θεοφάνης Γραικιώτης : Φερτέ το πνεύμα των Χριστουγέννων

Φερτέ το πνεύμα των Χριστουγέννων
Γράφει ο Θεοφάνης Γραικιώτης
Βράδιασε. Ο κεντρικός δρόμος της μικρής πόλης με τα γιορτινά του φώτα και στολίδια φάνταζε σαν νάχε βγει από παραμύθι. Διαβάτες βιαστικοί με δώρα στα χέρια. Και παιδιά, πολλά παιδιά τρυγούσαν με το βλέμμα τους τις βιτρίνες. Παραμονή Χριστουγέννων βλέπετε. Μανάδες ματαία προσπαθούσαν να τα ξεκολλήσουν.
Χριστουγεννιάτικο θέαμα σκάφθηκα καθώς προχωρούσε κι αυτός στο φωτισμένο κεντρικό δρόμο. Πολλές φορές είχε αναρωτηθεί για αυτή του την Χριστουγεννιάτικη περιπλάνηση από βιτρίνα σε βιτρίνα. Ίσως ήταν μια ευκαιρία να γυρίσει στα παλιά τότε που μικρό παιδάκι με την μητέρα του σεργιάνιζε τον ίδιο δρόμο. Τώρα μητέρα δεν υπήρχε και στο σπίτι δεν τον περίμενε κανείς.
Ήταν εκείνα τα ματάκια μικρές θαλασσιές χαντρούλες που διασταυρώθηκαν με το βλέμμα του. Σταμάτησε.
Ο μπόμπιρας σε αυτόν ανήκαν οι θαλασσιές χαντρούλες είχε κολλήσει τη μυτούλα του στη βιτρίνα. Μαμά κοίτα κοίτα το τραινάκι τσίριζε χαρούμενα. Και το αρκουδάκι· κοίτα μαμά συνέχιζε απτόητος.
Η μητέρα του είχε κολλήσει το βλέμμα της στις τιμές, μικρές τσουκνίδες, στον κήπο της Εδέμ. Πω πω ακρίβεια μονολόγησε. Ο μικρός απτόητος συνέχιζε. Το αρκουδάκι μαμά. Αυτό θέλω να μου φέρει ο Αϊ Βασίλης. Η μητέρα δεν είπε τίποτε. Υπάρχει μαμά δεν υπάρχει;;; Γιατί ο μπαμπάς λέει πως δεν υπάρχει; ρώτησε με ολοφάνερη απορία ο μικρός μπόμπιρας.
Αυτό ήταν που τον κέντρισε.  Άκου δεν υπάρχει έκανε με περισσή αγανάκτηση ο μοναχικός άνθρωπος και εκσφενδονίστηκες προς το εσωτερικό του καταστήματος. Σε λίγο επέστρεφε με ένα μεγάλο δέμα στα χέρια. Ευτυχώς μαμά και μπόμπιρας ήταν ακόμη εκεί. Στάθηκε πλάι τους και με σοβαρό ύφος απευθύνθηκε στην έκπληκτη μητέρα.
Πριν από λίγο της είπε ο Αϊ Βασίλης με παρεκάλεσε να δώσω αυτό το δώρο στον μικρό. Ο Αϊ Βασίλης· μονολόγησε απορημένη η μητέρα. Ναι ο Αϊ Βασίλης επανέλαβε αυτός με έντονη σοβαρότητα.
Ο μικρός ξεδίπλωσε το δέμα και ήρθε φάτσα με φάτσα με το κατάλευκο αρκουδάκι. Μαμά τόξεμα ότι υπάρχει ο Αϊ Βασίλης τσίριζε ο μικρός σφίγγοντας στην αγκαλιά του το μικρό αρκουδάκι. Ευχαριστώ ψιθύρισε η μητέρα. Όχι έμενα της χαμογέλασε αυτός τον Αϊ Βασίλη. Χαμογέλασαν κι οι δυο. Ναι ναι τον Αϊ Βασίλη του απάντησε με μια λάμψη στα μάτια.
Καθώς απομακρυνότανε το βλέμμα του έπεσε στη φωτεινή πινακίδα του κεντρικού εμπορικού δρόμου : ΦΕΡΤΕ ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΣΑΣ . Απλώς χαμογέλασε και χάθηκε στο βάθος του δρόμου........
Facebook/Theofanis Graikiotis


Από το
borraeinai.blogspot.com
ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ
ΣΕ ΟΛΟΥΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: