Translate -TRANSLATE -

Τετάρτη 7 Μαρτίου 2018

Θεοφάνης Γραικιώτης : Θυμάμαι τον καθηγητή μου Ξεν. Ζολώτα




Θυμάμαι τον καθηγητή μου Ξεν. Ζολώτα

Γράφει ο Θεοφάνης Γραικιώτης

Θυμάμαι τον καθηγητή μου στο Πανεπιστήμιο τον Ξενοφώντα Ζολώτα και την παράδοσή του εκείνη την μέρα στο αμφιθέατρο Σαριπολου. Μας μιλούσε για επενδύσεις.
Έλεγε :
«Κύριοι κύριοι έχουμε επενδύσεις παραγωγικές και επενδύσεις μη παραγωγικές.
Η αγορά ενός πίνακα ζωγραφικής, η αγορά ενός κοσμήματος, η αγορά ενός αυτοκινήτου είναι απλώς μια επένδυση. Μπορεί να γίνεται για εξασφάλιση των χρημάτων μας ή για κάλυψη μιας ανάγκης. Πάντως σε οποιαδήποτε περίπτωση είναι επένδυση μη παραγωγική. Αντιθέτως η αγορά ενός πούλμαν για την διοργάνωση ταξιδιών αναψυχής, η αγορά ενός οικοπέδου για την ανέγερση πολυκατοικίας προς πώληση διαμερισμάτων, η αγορά μιας εκτάσεως δια τουριστική αξιοποίηση είναι μια επένδυση παραγωγική. Στην πρώτη περίπτωση (μη παραγωγική επένδυση) στόχος είναι η εξασφάλιση μας από νομισματικές διαταραχές ή η κάλυψη προσωπικών αναγκών· στην δεύτερη περίπτωση στόχος είναι το κέρδος και διαμέσου αυτού η οικονομική ανάπτυξη της επιχείρησης μας. Η δεύτερη είναι κυρίως αυτή που μας ενδιαφέρει. Αυτή θα κινήσει το χρήμα. Αυτή θα φέρει κέρδη και ανάπτυξη.
Η παραγωγική επένδυση όμως προϋποθέτει υγιές τραπεζικό σύστημα. Προϋποθέτει, έργα υποδομής, προϋποθέτει σταθερά φορολογική μεταχείριση και κυρίως πολιτική σταθερότητα και εμπιστοσύνη του επιχειρηματία στο πολιτικό σύστημα της χωράς.
Το κέρδος έχει και αυτό τους κινδύνους του, τους οποίους ο επιχειρηματίας θέλει να ελαχιστοποιήσει».
Αυτά μας έλεγε και άλλα πολλά. Και εγώ τα σημείωνα στο χαρτί και στο μυαλό μου.
Δεν τελείωσα το Γιέιλ, ούτε την Οξφόρδη, ούτε το Κέμπριτζ. Αναλογίζομαι όμως και λέω, κρίνοντας πάντα αυτά που βλέπω μήπως εμείς στην «καταραμένη» νομική αποκτήσαμε πιο ουσιώδεις γνώσεις από τους πολυμορφωμένους εξουσιαστές μας που περιμένουν επενδύσεις μόνο με ταξιδάκια αντί να κοιτάξουν να δημιουργήσουν τις κατάλληλες προϋποθέσεις!!!!
Ας το βάλουν όλοι καλά στο μυαλό τους. Χώρα οικονομικά υπόδουλη, δεν είναι ελεύθερη χώρα. Είναι χώρα υποχείριο των δανειστών της καθώς οι πολίτικοι της είναι εντολοδόχοι των δανειστών. Και φυσικά δεν πρέπει να μιλάμε για ελεύθερη πολιτική σκέψη. Γιατί ένας εξαρτώμενος κυβερνήτης δεν έχει την ελευθερία της πολίτικης σκέψεως και εν κατακλείδι δεν είναι καν κυβερνήτης.
Με τέτοιες συνθήκες, χωρίς οικονομική και πολιτική ελευθερία, πως θα οδηγηθούμε στην ανάπτυξη αφού δεν είμαστε εμείς αυτοί που παίρνουμε τις αποφάσεις.
Η υπάρχουσα πολιτική εξουσία αυτά τα εννέα χρόνια δεν κινείται προς το συμφέρον των πολιτών αλλά ενδιαφέρεται και ενεργεί για την εξυπηρέτηση των δανειστών και των όπισθεν αυτών κρυπτόμενων συμφερόντων.
Μην τρέφουμε αυταπάτες. Είμαστε υπόδουλοι είτε το θέλουμε είτε όχι. Ελεύθεροι δε θα γίνουμε όταν αποτινάξουμε αυτόν τον ζυγό.
Το ευρωπαϊκό πείραμα απέτυχε. Αντί για την ευημερία όλων των ευρωπαίων πολιτών κατέληξε στον διαχωρισμό του πλούσιου Βορρά από τον φτωχό Νότο. Μπορούμε να πούμε ότι ο Νότος κατάντησε οικονομική τροφή για το πλούσιο Βορρά. Σκληρή πραγματικότητα αλλά πέρα για πέρα αληθινή.
Ας το συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι για να δούμε το καλό μας χρειάζεται αλλαγή ρότας. Όσο δε πιο σύντομα το καταλάβουν οι πολιτικοί μας, τόσο το καλλίτερο θα είναι για όλους μας.
Ε ί θ ε

Δεν υπάρχουν σχόλια: