Πέμπτη 19 Μαρτίου 2009

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΠΡΟΦΗΤΗ ΗΛΙΑ (ΤΣΑΚΟΣ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ) 2

Μια από τις μεγαλύτερες και πλέον εξέχουσες φυσιογνωμίες στην ιστορική διαδρομή της σωτηρίας του κόσμου, αποτελεί η προσωπικότητα του Αγίου και ενδόξου Προφήτου Ηλιού του Θεσβίτου.

Πρόκειται για τη μορφή εκείνη που συνδυάζει κρυστάλλινη καθαρότητα βίου και υψηλούς οραματισμούς, πνευματοφόρο διάκριση και καίοντα ζήλο για τη μαρτυρία του αληθινού Θεού μέσα στον θυελλώδη θρησκευτικό συγκριτισμό της εποχής του, που εξωθούσε τον άνθρωπο σε έναν ολέθριο αποπροσανατολισμό από την ουρανοδρόμο πορεία πρός την αλήθεια. Η ζωή του υπήρξε πράγματι ηλιολαμπής και σελασφόρος.

Γι’ αυτό και η ισραηλιτική παράδοση τον θεωρεί ως ηγετική φυσιογνωμία στο χορό των Προφητών και τον τοποθετεί δίπλα στον Μωϋσή, την μεγαλύτερη δηλαδή θρησκευτική και πολιτική προσωπικότητα της Παλαιάς Διαθήκης.

Με ιδιαίτερη τιμή ο Προφήτης Ηλίας περιβάλεται και στην Καινή Διαθήκη. Μετέχει στην έκπληξη της θεοφάνειας στο όρος Θαβώρ κατά την θεία Μεταμόρφωση ως εκπρόσωπος του προφητικού Συλλόγου και υποκλίνεται στη μεγαλοπρέπεια του Θείου Λόγου, του ερχόμενου πρός το σωτήριο Πάθος και την ένδοξο Ανάσταση.

Η εκκλησία εξεχόντως τον τιμά ως «ριζοτόμο της κακίας και φυτοκόμο αρετής» και υμνεί ως «δεύτερο πρόδρομο της παρουσίας Χριστού».

Ο Προφήτης Ηλίας είναι το πλέον αγαπητό πρόσωπο στην Εκκλησία μας απ’ όλους τους Αγίους της Παλαιάς Διαθήκης, που συνάμα άσκησε μεγάλη επίδραση στις λαογραφικές παραδόσεις τόσο του λαού μας όσο και άλλων ομοδόξων λαών.

Η μεταγραφή του ονόματός του από Elijjah σε Ηλία στην Ελληνική γλώσσα τον συνέδεσε με τον ήλιο, τη φυσική πηγή αλλά και το σύμβολο του φωτός και της καθαρότητος. Ο Ναός του κτίζεται ψηλά όχι μόνο «γιατί του άρεσε να βρίσκεται στα ψηλά, αλλά κι επειδή γυρίζει με τ’ αμάξι του στον ουρανό». Διαζώζει, δηλαδή, ο λαός στο πρόσωπο του Ηλία –επειδή αυτός δεν έλαβε πείρα θανάτου- την ελπίδα και προσδοκία της αναστάσεως την οποία ο Χριστός ανέδειξε σε αδιαμφισβήτητο ιστορικό γεγονός, που ήδη ενεργείται μέσα στην Εκκλησία.

Πηγή:
http://www.profitisilias.gr/istoriko.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου