Τρίτη 12 Μαΐου 2009

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΕΥΓΕΝΕΙΟ ΣΠΑΘΑΡΗ 1



ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ ΔΑΣΚΑΛΕ

ΕΥΓΕΝΙΟΣ ΣΠΑΘΑΡΗΣ - ΕΣΒΗΣΕ Η ΨΥΧΗ ΤΟΥ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗ


Μια καλή κουβέντα και έναν λόγο εκτίμησης έχουν να πουν ΟΛΟΙ για τον μεγάλο δάσκαλο Ευγένιο Σπαθάρη, ο οποίος κατάφερε να κάνει την φτωχή φιγούρα του Καραγκιόζη, διεθνή προσωπικότητα, καθώς σχολή θεάτρου σκιών λειτουργεί σήμερα ακόμη και στη Δανία.
Ο Σπαθάρης που έφυγε το βράδυ του Σαββάτου από τη ζωη, στα 85 του χρόνια , υπήρξε ένας κορυφαίος καραγκιοζοπαίχτης και ένας ΜΕΓΑΛΟΣ δάσκαλος.

Ο Ευγένιος Σπαθάρης γεννήθηκε το 1924 στην Κηφισιά και συνέχισε την τέχνη του πατέρα του Σωτήρη Σπαθάρη που ήταν επίσης ένας κορυφαίος καραγκιοζοπαίχτης της εποχής του.

Μετά τις σπουδές του άρχισε να ασχολείται με τη ζωγραφική και ιδιαίτερα με τους ήρωες του θεάτρου σκιών, συνεχίζοντας το έργο του πατέρας του.

Ξεκίνησε την πορεία του δίνοντας ο ίδιος παραστάσεις αρχικά στη διάρκεια της κατοχής και συνέχισε δίνοντας παραστάσεις σε θέατρα της Αθήνας, σε Πρεσβείες, στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη . Παρουσίασε το έργο του με περιοδείες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, συμμετέχοντας παράλληλα σε διεθνή φεστιβάλ και σε συνέδρια ειδικά για το θέατρο σκιών.

Παρουσίασε πολλά έργα με ήρωα τον Καραγκιόζη όχι μόνο με το Θέατρο Σκιών αλλά και με ηθοποιούς στο Κρατικό Θέατρο Β. Ελλάδος, στο "Ελληνικό Χορόδραμα", στο Θέατρο Χατζώκου, (Θεσσαλονίκη), στο Θέατρο Συντεχνίας κ.α. με παραστάσεις όπως "Το ταξίδι", "Το καταραμένο φίδι", "Ο δικτάτορας", "Ο Αλέκος με τα κυδώνια" κ.α.

Κυκλοφόρησε 13 εικονογραφημένα τεύχη (των 2 δρχ. έκαστο) με μαυρόασπρες φιγούρες και έγχρωμο εξώφυλλο, το 1970. Ενώ το 1979 παρουσιάστηκε από τις εκδόσεις Νεφέλη το επιτυχημένο βιβλίο του «Ο Καραγκιόζης των Σπαθάρηδων» με εφτά έργα και εφτά περιλήψεις (τα τέσσερα δικά του και τα τρία του πατέρα του Σωτήρη).

Μεγαλώνοντας ο Ευγένιος Σπαθάρης έκανε σκοπό ζωής να διαδώσει παντού το θέατρο σκιών και χρησιμοποίησε όλα τα μέσα που του προσέφερε η κάθε εποχή.

Το 1962, κυκλοφόρησαν 10 έργα του σε δίσκους 45 στροφών από την His Master's Voice, ενώ, ακολούθησαν άλλοι 2 δίσκοι 33 στροφών από την Μinos-EMI αρχές της δεκαετίας του '80, και άλλες έξι παραστάσεις σε 6 αντίστοιχα cd από την Legend το 2002. Έτσι αν και το 1960 ο Καραγκιόζης είχε πεθάνει ο Σπαθάρης με τους δίσκους του κατάφερε να τον αναστήσει.

Μετά τη δισκογραφία στην δεκαετία του ’60 και το ραδιόφωνο ήλθε στα 1980 η σειρά της τηλεόρασης . Ο ανήσυχος καραγκιοζοπαίχτης είδε στην τηλεόραση την μεγάλη ευκαιρία να φέρει μέσα σε κάθε σπίτι τον αγαπημένο λαϊκό ήρωα. Η αγωνία του όμως ήταν πάντα η ίδια. Να αγαπήσουν οι νέοι το θέατρο σκιών.

Ο Ευγένιος Σπαθάρης υπήρξε μέλος του Καλλιτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, του Ινστιτούτου Παγκοσμίου Θεάτρου της ΟΥΝΕΣΚΟ, ενώ έκανε περιοδείες σε πολλές χώρες.
Σαν ζωγράφος έλαβε μέρος σε πολλές εκθέσεις, ατομικές και ομαδικές, στην Αθήνα, Ζυρίχη, Παρίσι και Νέα Υόρκη.

Τιμήθηκε με Βραβείο Ρώμης (1962), με το Α' Μετάλλιο του Πρίγκιπα του Μοντ, Α' Βραβείο Πολωνίας (1978), Α' Μετάλλιο Τοσκανίνι (Ιταλία) το 1978 κ.ά. Τέλος το 2007 τιμήθηκε ιδιαίτερα από το ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού για την μεγάλη του προσφορά στο Θέατρο Σκιών, στο καλλιτεχνικό αυτό είδος για το οποίο και του αναγνωρίστηκε ο τίτλος του μεγάλου δασκάλου.

Το 1991 ιδρύθηκε το Σπαθάρειο Μουσείο Θεάτρου Σκιών Δήμου Αμαρουσίου, το οποίο λειτουργεί συστηματικά από το 1996, με στόχο την προβολή του θεάτρου σκιών και του καραγκιόζη.

Στις 6 Μαίου 2009 και ενώ βρισκόταν στο Ινστιτούτο Γκαίτε Αθηνών για να παραστεί σε εκδήλωση προς τιμήν του, έχασε την ισορροπία του και έπεσε από σκάλες, με αποτέλεσμα να υποστεί πολλά κατάγματα και να δημιουργηθεί σοβαρό αιμάτωμα στον εγκέφαλο, με την κατάστασή του να χαρακτηρίζεται κρίσιμη. Τελικά, στις 9 Μαίου ύστερα από τρεις μέρες νοσηλείας άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 85 ετών στο ΚΑΤ.

Ο Ευγένιος Σπαθάρης άφησε πίσω του ανεκτίμητο έργο, που ξεπέρασε τα σύνορα. Η σχολή του που λειτουργεί τα τελευταία χρόνια στην Δανία, έχει αναδείξει μεγάλους καλλιτέχνες του θεάτρου σκιών, αναγνωρισμένους από το κοινό παγκοσμίως.


ΕΥΓΕΝΙΟΣ ΣΠΑΘΑΡΗΣ - Ο ΖΩΓΡΑΦΟΣ

Ο Ευγένιος Σπαθάρης, εκτός από το ταλέντο της τέλειας ερμηνείας και τεχνικής στον τομέα της θεατρικής τέχνης που εκπροσωπούσε υπήρξε και ένας γνήσιος εκφραστής των συγκινήσεων της λαϊκής μας ψυχής που προκαλούνται με τους υπέροχους πίνακές του.

Ο Ευγένιος Σπαθάρης στο ζωγραφικό έργο διατηρεί έντονα τα κύρια χαρακτηριστικά της λαϊκής ζωγραφικής που τα δένει μεταξύ τους με πρωτοφανή ρεαλισμό και μεγάλη χρωματική ζωντάνια.

Σαν λαϊκός ζωγράφος διατηρεί την σύνθεση σε ένα επίπεδο, την συχνή χρήση προφίλ των προσώπων, την καθαρή γραμμή των μορφών και την απλότητα του σχεδίου, αλλά εκείνο που τον διακρίνει, από άλλους ερμηνευτές του είδους, είναι οι απίθανες πραγματικά αρμονίες παράδοξων τόνων που οδηγούν στην εξαιρετική απόδοση του φυσικού χρώματος της περιγραφής των θεμάτων που επιλέγει.

Τα θέματα του αντλούνται από, τις καθημερινές εικόνες της ελληνικής παλιάς αθηναϊκής ζωής, πολλά ιστορικά γεγονότα με επίκεντρο τους ήρωες της επανάστασης, ελληνικά λαϊκά πορτραίτα, δημοτικά τραγούδια, αλλά και διάφορες άλλες σκηνές εμπνευσμένες από τον κόσμο της μυθολογίας ή του παραμυθιού.

Ξεκίνησε από την ζωγραφική απόδοση των διαφημιστικών αφισών του ρεπερτορίου των παραστάσεων του πατέρα του και των δικών του έργων. Κατόπιν, εύκολα πέρασε στα υπόλοιπα θέματά του ενώ γρήγορα εξελίχθηκε στον τομέα της ζωγραφικής απόδοσης θεατρικών σκηνικών και ενδυμάτων απ' όπου απέκτησε μεγάλη πείρα.

Ασχολήθηκε με την εικονογράφηση πολλών παιδικών βιβλίων αλλά και με την φιλοτέχνηση ημερολογίων γνωστών μεγάλων εταιρειών.

Οργάνωσε πάνω από 50 ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και έλαβε μέρος σε πολλές ομαδικές και στο εξωτερικό.

ΠΗΓΕΣ:

http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%95%CF%85%CE%B3%CE%AD%CE%BD%CE%B9%CE%BF%CF%82_%CE%A3%CF%80%CE%B1%CE%B8%CE%AC%CF%81%CE%B7%CF%82
http://www.alphatv.gr/index.asp?a_id=94&news_id=36656
http://www.skai.gr/master_story.php?id=120215

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ΤΑ BINTEO ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

http://boraeinai.blogspot.com/2009/05/2.html
http://boraeinai.blogspot.com/2009/05/3.html


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου