Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2009

Θ. ΛΕΡΟΥΝΗΣ : «Είμαι ζωντανός, με κρατούν Ταλιμπάν»







Φως στο θρίλερ της ομηρείας Έλληνα εκπαιδευτικού δίνουν τρεις χειρόγραφες επιστολές

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Πέτρος Στεφανής pstefanis@hotmail.com

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2009


«Εδώ και λίγες μέρες ξέρουμε ότι ευτυχώς ο Θανάσης Λερούνης ζει. Επιπλέον γνωρίζουμε και την ταυτότητα των
δραστών, ότι τον απήγαγαν οι Ταλιμπάν. Από προχθές έχουμε ως επίσημα δεδομένα και τα δύο αιτήματά τους, προκειμένου να τον απελευθερώσουν: στα χέρια μας έφθασαν οι τρεις χειρόγραφες επιστολές του άτυχου φίλου μας».

Φως στο θρίλερ της ομηρείας του Έλληνα εκπαιδευτικού Θανάση Λερούνη πέφτει εδώ και δύο εικοσιτετράωρα, καθώς τα κομμάτια του παζλ άρχισαν πλέον να συμπληρώνονται το ένα μετά το άλλο. Ο 53χρονος καθηγητής-ηλεκτρονικός, ο οποίος απήχθη πριν από 35 ημέρες στο Βορειοδυτικό Πακιστάν, εμφανίζεται τώρα μέσω τριών ιδιόχειρων επιστολών του να απευθύνει δραματική έκκληση για την ικανοποίηση της διπλής απαίτησης των απαγωγέων του, Ταλιμπάν, ώστε όπως ο ίδιος γράφει εις τριπλούν να μη βρεθεί περαιτέρω σε κίνδυνο η ζωή του. «Με ημερομηνία 2 Οκτωβρίου, γραμμένες στα αγγλικά και με ιδιόχειρη την υπογραφή του, απευθύνονται η μία προς την πρεσβεία του Πακιστάν, η δεύτερη προς εμάςτην οργάνωση Έλληνες Εθελοντές- και η τρίτη προς τις πακιστανικές Αρχές. Είναι σχεδόν πανομοιότυπες. Και στις τρεις γράφει το "είμαι καλά". Υποστηρίζει ότι μόλις εκείνη την ημέρα- στις 2 Οκτωβρίου- ενημερώθηκε και ο ίδιος από απεσταλμένο των Ταλιμπάν σχετικά με τα αιτήματά τους: ότι ζητούν δηλαδή από την πακιστανική κυβέρνηση να αφήσει ελεύθερα τρία ηγετικά στελέχη τους, καθώς και 2.000.000 δολάρια ως λύτρα.

«Δώστε του την ευκαιρία»

Επιπλέον, ειδικά στην επιστολή του προς την κυβέρνηση του Πακιστάν, αφενός εξηγεί την πολυετή δραστηριότητά του στην περιοχή- για την οποία, όπως λέει, και η πρεσβεία του Πακιστάν στην Ελλάδα είναι καλά ενημερωμένη- αφετέρου εκφράζει τις ευχαριστίες του για τις προσπάθειες που καταβάλλει, ώστε να λυθεί το θέμα του. Την παρακαλεί μάλιστα να βάλει τα δυνατά της, ούτως ώστε να απελευθερωθεί σύντομα. "Η ζωή μου κινδυνεύει, ξέρω ότι εσείς μπορείτε να μου δώσετε την ευκαιρία να επιστρέψω στην πατρίδα μου", λέει χαρακτηριστικά», αφηγείται στα «ΝΕΑ» η κ. Μαρία Μανέτα, μέλοςτης Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης Έλληνες Εθελοντές, που έχει ως πρόεδρό της τον απαχθέντα. Οι επιστολές αυτές, όπως εξηγεί, ήταν το δεύτερο σημάδι πως ο Αχαιός εκπαιδευτικός τουλάχιστον δέκα μέρες πριν ήταν ζωντανός.

«Την πρώτη επιβεβαίωση τη λάβαμε στις 28 Σεπτεμβρίου. Είχε προηγηθεί, στις 18 του περασμένου μήνα μια πρώτη, άκαρπη διαπραγματευτική προσπάθεια, κατά την επίσκεψη αντιπροσωπείας τοπικών ηγετών της κοιλάδας Μπουμπουρέτ στα κρησφύγετα του Ινδοκαύκασου, όπου και κρατείται ο Θανάσης. Τότε τον είχαν δει με τα ίδια τους τα μάτια ότι είναι ζωντανός, σε καλή κατάσταση. Τους είχε δώσει κι ένα γράμμα που έλεγε: "Είμαι καλά, ζω με ένα γκρουπ Ταλιμπάν, στο Νουριστάν. Μην ανησυχείτε για την υγεία μου, φροντίζουν για τη ζωή και την ασφάλειά μου. Ειδοποιήστε τους συγγενείς μου, την ελληνική πρεσβεία στο Ισλαμαμπάντ και τα μέλη των Ελλήνων Εθελοντών να μην ανησυχούν για μένα...», λέει η κ. Μανέτα και συμπληρώνει. «Στα τέλη του περασμένου μήνα, μερίδα των ίδιων διαπραγματευτών-κατοίκων της περιοχής έφυγαν εκ νέου με σκοπό να τον συναντήσουν. Αυτή τη φορά ωστόσο δεν κατάφεραν να έρθουν σε άμεση οπτική επαφή μαζί του, καθώς η κατάσταση στη δύσβατη αυτή πλευρά του Πακιστάν ήταν και πάλι έκρυθμη, με συνεχείς επιχειρήσεις των Ταλιμπάν. Κατάφεραν όμως και συνάντησαν άνθρωπο των απαγωγέων. Μέσω αυτού πήραν κι έφεραν πίσω τα τρία αυτά γράμματα του Θανάση», λέει, αλλά είναι επιφυλακτική, αμφιβάλλει για το αυθόρμητο των επιστολών αυτών.

ΖΗΤΟΥΝ 2.000.000 ΔΟΛΑΡΙΑ
Στις επιστολές κάνει έκκληση να ικανοποιηθούν τα αιτήματα των απαγωγέων του που ζητούν 2.000.000 δολάρια για να τον ελευθερώσουν

Οι απαγωγείς δεν κάνουν βήμα πίσω


ΑΠΟ ΕΔΩ και πέρα η φόρμουλα για την απελευθέρωση του άτυχου εθελοντή είναι καθαρά ζήτημα πολιτικής πρωτοβουλίας, υποστηρίζει. «Η αλήθεια είναι ότι η περίπτωση του Θανάση είναι πολύ δύσκολη, οι απαγωγείς δεν έκαναν πίσω από τα αρχικά αιτήματά τους. Πρέπει άμεσα να γίνει κάτι, αλλά επίσημα, σε κυβερνητικό επίπεδο, δεν είναι λύση οι ενέργειες μιας μικρής επιτροπής κατοίκων. Ήδη, για τις τελευταίες εξελίξεις με τις επιστολές ενημερώθηκε ο Έλληνας πρέσβης στο Ισλαμαμπάντ, που με τη σειρά του ειδοποίησε, ως όφειλε, και το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών. Τις τελευταίες μέρες βλέπω μια κινητικότητα, μέχρι και δέκα μέρες πριν το θέμα δεν κινήθηκε όσο έπρεπε».

Ο Θανάσης Λερούνης, ο «Ατανάσι» των Καλάς, έπεσε στα χέρια των Ταλιμπάν τα ξημερώματα της 8ης Σεπτεμβρίου, στο χωριό Μπρουν, στην κοιλάδα Μπουμπουρέτ, στο Βορειοδυτικό Πακιστάν, στα σύνορα με το Αφγανιστάν. Ομάδα πολυάριθμων ένοπλων μασκοφόρων εισέβαλε στο Πολιτιστικό Κέντρο των Καλάς, το «Καλάς-Ντουρ»- δημιούργημά του- όπου και διέμενε, αφού πρώτα εξουδετέρωσε με ξυλοδαρμό τους δύο αστυνομικούς του κτιρίου, ο ένας εκ των οποίων κατέληξε από ανακοπή. Οι απαγωγείς διέσχισαν με τον Αχαιό εκπαιδευτικό τα βουνά του Ινδοκαύκασου, για να καταλήξουν στην κοιλάδα του Νουριστάν, επαρχία του Αφγανιστάν.

Πηγή: "ΤΑ ΝΕΑ"
http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artId=4540801

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου