Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2009

Η τεχνολογία δεν αποξενώνει τους χρήστες

Σε αντίθεση με μία δημοφιλή πεποίθηση, η χρήση της τεχνολογίας δεν οδηγεί στην κοινωνική αποξένωση, ενώ εκείνοι που χρησιμοποιούν το Ίντερνετ και τα κινητά τους τηλέφωνα έχουν μεγαλύτερα και περισσότερο ποικίλα κοινωνικά δίκτυα, σύμφωνα με νέα μελέτη.

«Όλα τα στοιχεία δείχνουν προς μία κατεύθυνση», επεσήμανε ο Κιθ Χάμπτον, επικεφαλής της μελέτης του ινστιτούτου Pew που δόθηκε πρόσφατα στη δημοσιότητα. «Οι κοινωνικοί κόσμοι των ανθρώπων ενισχύονται από τις νέες επικοινωνιακές τεχνολογίες».

«Είναι λάθος να πιστεύουμε ότι η χρήση του Ίντερνετ και τα κινητά τηλέφωνα ωθούν τους ανθρώπους σε μια δίνη αποξένωσης», δήλωσε ο Χάμπτον. Τα βασικά συμπεράσματα της νέας μελέτης «αμφισβητούν παλαιότερες έρευνες και φοβίες σχετικά με την επιβλαβή κοινωνική επίπτωση της τεχνολογίας». «Υπάρχει μία τάση να κατηγορούμε πρώτα την τεχνολογία όταν παρατηρούμε κάποια κοινωνική αλλαγή», εξήγησε ο Χάμπτον. «Όπως αποδεικνύεται», συνέχισε ο καθηγητής επικοινωνίας του πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, «εκείνοι που χρησιμοποιούν το Ίντερνετ έχουν εμφανή κοινωνικά πλεονεκτήματα. Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν την τεχνολογία για να διατηρήσουν επαφές και να μοιραστούν πληροφορίες με τρόπους που τους κρατούν κοινωνικά ενεργούς και σε σύνδεση με τις κοινότητές τους».

Η μελέτη βρήκε ότι ως «κοινωνικά αποκλεισμένοι» μπορούν να οριστεί ποσοστό 6% των Αμερικανών, ποσοστό που δεν έχει μεταβληθεί σχεδόν καθόλου από το 1985. Η μελέτη εξέτασε τα δίκτυα συζητήσεων των ανθρώπων - με ποιους επιλέγουν αν συζητήσουν σημαντικά θέματα - και τους στενούς κύκλους - του πιο κοντινούς και σημαντικούς έμπιστους ανθρώπους. Βρήκε ότι, κατά μέσο όρο, το μέγεθος των δικτύων συζητήσεων είναι 12% μεγαλύτερο για τους χρήστες κινητών τηλεφώνων, και 9% μεγαλύτερο για εκείνους που μοιράζονται φωτογραφίες στο Διαδίκτυο.

Επιπλέον, η ποικιλομορφία των ανθρώπων στα βασικά δίκτυα τείνει να είναι 25% μεγαλύτερη για τους χρήστες κινητών, 15% για τους βασικούς χρήστες Ίντερνετ και ακόμη μεγαλύτερη για τους χρήστες που χρησιμοποιούν υπηρεσίες instant messaging ή μοιράζονται φωτογραφίες online.

Την ίδια ώρα, η μελέτη βρήκε ότι τα δίκτυα συζητήσεων των Αμερικανών έχουν συρρικνωθεί κατά ένα τρίτο από το 1985 και έχουν γίνει λιγότερο ποικιλόμορφα επειδή περιέχουν λιγότερα μέλη εκτός του οικογενειακού κύκλου. Σε μια τυπική χρονιά, οι άνθρωποι έχουν προσωπικές επαφές με άτομα του στενού τους κύκλου τις 210 ημέρες, κατά μέσο όρο. Επιπλέον, έχουν επαφές μέσω κινητού τηλεφώνου 195 ημέρες του χρόνου, μέσω του σταθερού 125 ημέρες και στέλνουν μηνύματα σε κινητά τις 125 ημέρες του χρόνου.

Επιπρόσθετα, έχουν επαφή με email 72 ημέρες, μέσω κάποιου κοινωνικού δικτύου στο web 39 ημέρες και μέσω ταχυδρομείου οκτώ ημέρες. Η μελέτη πραγματοποιήθηκε με τη μέθοδο τηλεφωνικών συνεντεύξεων σε 2.512 ενήλικες, το καλοκαίρι του 2009.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από Γαλλικό Πρακτορείο

Πηγή:

http://portal.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathworld_11_05/11/2009_306240


Η Ε.Ε. θεσπίζει νέα δικαιώματα για τους χρήστες Ίντερνετ

Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και οι κυβερνήσεις της Ε.Ε. συμφώνησαν σε ένα νέο προσχέδιο τηλεπικοινωνιακών κανόνων που θα παρέχει νέα δικαιώματα στους Ευρωπαίους χρήστες κινητών τηλεφώνων και Ίντερνετ.

Η Ευρωπαία Επίτροπος Τηλεπικοινωνιών, Βίβιαν Ρέντιγκ, δήλωσε ότι η συμφωνία επετεύχθη σήμερα μετά από αίτημα του Κοινοβουλίου για αντιμετώπιση των χρηστών που κατεβάζουν παράνομα περιεχόμενο από το Διαδίκτυο, με τη θέσπιση ενός περισσότερο διευρυμένου πλαισίου δικαιωμάτων των χρηστών.

Η ίδια εξήγησε ότι οι αρχές δεν θα μπορούν πλέον να διακόπτουν άμεσα τη σύνδεση των διαδικτυακών υπηρεσιών των χρηστών, χωρίς να παρέχουν πρώτα αποδεικτικά στοιχεία του παράνομου κατεβάσματος αρχείων και περιεχομένου γενικότερα.

Το νομοσχέδιο περιέχει ακόμη διατάξεις για την ενίσχυση των ατομικών και καταναλωτικών δικαιωμάτων, αλλά και για την προώθηση του ανταγωνισμού στο επίπεδο παροχής διαδικτυακών και τηλεφωνικών υπηρεσιών.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες Associated Press

http://portal.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathworld_12_05/11/2009_306208

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου