Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2009

Η «ελληνικότητα» των φημισμένων γαλλικών κρασιών

Ένα νέο κύκλο συζητήσεων, αναφορικά με την «ελληνικότητα» των φημισμένων γαλλικών κρασιών, αναμένεται να τροφο­δοτήσει το νέο βιβλίο του ελληνιστή κα­θηγητή στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ κ. Πολ Κάρτλειζ.

Ο καθηγητής Ελληνικού Πολιτισμού έχει επανειλημμένα προκαλέσει συζητή­σεις λόγω των αντισυμβατικών απόψεων του. Το νέο βιβλίο του με τίτλο «Αρχαία Ελλάδα: Η ιστορία 11 πόλεων» πραγμα­τεύεται τον τρόπο με τον οποίο οι αρχαί­οι ημών πρόγονοι κόμισαν στην Εσπε­ρία εκτός από τη Δημοκρατία και την ποίηση, τη φιλοσοφία και την τραγωδία, την ιστορία και την κωμωδία, ακόμη και τον οίνο.

Μάλιστα, ο κ. Κάρτλετζ επισημαίνει ότι οι αρχαίοι Έλληνες δεν έφτιαχναν απλώς κρασί για να το πιουν, αλλά μεταλαμπάδευσαν το πνεύμα του και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Από έρευνες που έκανε ο κα­θηγητής Κάρτλετζ προκύπτει ότι ένα καλό γαλλικό κρασί, παγκόσμιας φήμης, όπως είναι το Cotes-du-Rhine, οφείλει την ύπαρξη του στις αμπελουργικές και οινο­ποιητικές γνώσεις των Αρχαίων Ελλή­νων, οι οποίοι τον 6ο π.Χ. αιώνα είχαν αποικίσει τη Νότια Γαλλία. Επίσης, ο κ. Πολ Κάρτλετζ διαψεύδει συναδέλφους

του ιστορικούς που έχουν αποφανθεί ότι η οινοποιία διαδόθηκε στην Ευρώπη από τους Ρωμαίους και τους Ετρούσκους.

Στην προδημοσίευση του βιβλίου, που κυκλοφόρησε στη Γερμανία, ο κ. Πολ Κάρτλετζ αναφέρει πως οι Αρχαίοι Φωκείς έφθασαν στις εκβολές του Ροδανού ποταμού κι εκεί ίδρυσαν τη Μασσαλία. Το ποτάμι στη συνέχεια ήταν η εμπορική οδός μέσω της οποίας οι αμφορείς με τον ζυμωμένο μούστο, αυτό το πρωτό­γνωρο ποτό, έφθασε στα τραπέζια διαφό­ρων κέλτικων φυλών. Πα να διατηρή­σουν την αποικία τους στις εκβολές του Ροδανού, οι Έλληνες έπρεπε κάπως να εντάξουν στα σχέδια τους και τους Κέλτες της γύρω περιοχής, της Λιγυρίας. Άρχισαν λοιπόν να παντρεύονται ντόπιες και έτσι μέσω των μικτών γάμων άρχισαν να περνούν στην άλλη πλευρά και οι γνώ­σεις της καθημερινότητας. Για παράδειγ­μα, πώς φτιάχνει κάποιος κρασί.

Από εκείνη την εποχή διασώζονται πολλά τεκμήρια περί της ελληνικής πα­ραγωγής κρασιού. Κατά τον καθηγητή Κάρτλετζ, λοιπόν, από εκεί, από την αρ­χαία Μασσαλία και τους Έλληνες εποί­κους της, ξεκίνησε το κρασί την πορεία του προς την Ευρώπη, μέχρι διά των αι­ώνων να κατάκτησα όλο τον κόσμο.

Πηγή :
Εφημερίδα "ΚΕΡΔΟΣ"

Ευχαριστώ Γιάννη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου