Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2009

Διάσκεψη της Κοπεγχάγης για το κλίμα : Αναζήτηση επιβίωσης του Πλανήτη



O Πλανήτης έχει την τιμητική του και πολλές απεικονίσεις αυτές τις ημέρες στην Κοπεγχάγη εν όψει της διάσκεψης που θα διαρκέσει έως τις 18 Δεκεμβρίου.Στη διάσκεψη που διοργανώνεται από τον ΟΗΕ θα λάβουν μέρος 100 επικεφαλής κρατών, αναζητώντας λύσεις στο κρίσιμο για την επιβίωση του Πλανήτη θέμα της κλιματικής αλλαγής.







Οι ελπίδες όλων στη Διάσκεψη της Κοπεγχάγης



Στην Κοπεγχάγη είναι στραμμένη η προσοχή όλου του κόσμου και οι ελπίδες δισεκατομμυρίων πολιτών, καθώς σήμερα αρχίζουν στην πρωτεύουσα της Δανίας οι εργασίες της Παγκόσμιας Διάσκεψης για την κλιματική αλλαγή.

Υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, αντιπρόσωποι από 190 χώρες θα επιχειρήσουν από σήμερα, κι έως τις 18 Δεκεμβρίου, να καταλήξουν σε μία νέα συμφωνία κατά της κλιματικής αλλαγής και να θέσουν περιορισμούς στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου για την περίοδο 2012 - 2020.

Οι εργασίες της Διάσκεψης θα κλιμακωθούν σταδιακά, με αποκορύφωμα τη Σύνοδο Κορυφής 65 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, στις 17 Δεκεμβρίου.

«Είμαι πολύ αισιόδοξος. Θα υπάρξει συμφωνία και πιστεύω ότι αυτή θα υπογραφεί από όλα τα μέλη του ΟΗΕ, γεγονός το οποίο θα είναι ιστορικό», δήλωσε χθες ο γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν.

Πολλά θα εξαρτηθούν από τη στάση που θα τηρήσουν στη Διάσκεψη οι χώρες που αποτελούν τους κυριότερους ρυπαντές και κυρίως η Κίνα και οι ΗΠΑ -πρώτη και δεύτερη χώρα- αντιστοίχως, στις εκπομπές άνθρακα (CO2), καθώς, εκτός από το ποσοστό μείωσης, παραμένει ανοικτό και το ζήτημα της οικονομικής βοήθειας που θα δοθεί στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, θα παραστεί στη Σύνοδο την τελευταία ημέρα των εργασιών και αναμένεται να δεσμευτεί ότι, έως το 2020, η χώρα του θα περιορίσει τις εκπομπές αερίου περίπου κατά 17%, κάτω από τα επίπεδα του 2005.

Η Κίνα θα εκπροσωπηθεί από τον πρωθυπουργό Γουέν Ζιαμπάο και αναμένεται να δεσμευτεί σε μείωση της έντασης άνθρακα ανά μονάδα ΑΕΠ κατά 40-45% σε σχέση με το 2005.

Η Ε. Ενωση έχει υποσχεθεί μείωση κατά 20%-30% στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα σε σχέση με τα επίπεδα του 1990, η Ιαπωνία κατά 25%, η Ινδία κατά 20%-25%, η Βραζιλία 39%.

Σύμφωνα με μελέτες, για να παραμείνει η αύξηση της θερμοκρασίας κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου έως το τέλος του αιώνα, οι βιομηχανικές χώρες πρέπει να μειώσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα 25-40% ως το 2020 και 40-60% έως το 2030.

Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1751620

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου