Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2010

Εκείνες αντιστάθηκαν στον Χίτλερ



Έφυγαν πριν από λίγες ημέρες από τη ζωή δύο γυναίκες που αγωνίστηκαν κατά των ναζί

Δύο γυναίκες που συμμετείχαν, η κάθε μία με τον δικό της τρόπο, στον αγώνα εναντίον των ναζί έφυγαν από τη ζωή αυτές τις ημέρες. Η Φρέγια φον Μόλτκε ήταν μια εμβληματική φιγούρα της γερμανικής Αντίστασης. Η Μιπ Γκις ήταν εκείνη που έκρυψε την Άννα Φρανκ και την οικογένειά της, και διέσωσε το ημερολόγιό της. Η ζωή των δύο αυτών γυναικών αναδεικνύει την αντιναζιστική αντίσταση στη Γερμανία και την Ολλανδία που συχνά δεν αναφέρεται. Στη Γερμανία υπήρχε μια μικρή μειονότητα που αντιτάχθηκε στον Χίτλερ, αλλά επί πολλά χρόνια αποτελούσε θέμα ταμπού, καθώς η μεγάλη πλειονότητα των Γερμανών είχαν στηρίξει τον Χίτλερ. Όμως τα τελευταία χρόνια, η Ιστορία ανέδειξε κάποιες άλλες πλευρές εκείνης της περιόδου.


Δύο χρόνια έκρυβε την Άννα Φρανκ











Η Μιπ Γκις ήταν μια γραμματέας που ζούσε στο Άμστερνταμ και αψήφησε τον Ιούνιο του 1942 τις δυνάμεις κατοχής, αποφασίζοντας να κρύψει την οικογένεια της Άννας Φρανκ από τους ναζί, παρ΄ ότι κινδύνευε να θανατωθεί εάν την έπιαναν.

Πέθανε το βράδυ της Δευτέρας σε ηλικία 100 ετών. Η Γκις, που δεν ήταν Εβραία, προμήθευε με τρόφιμα και βιβλία την Άννα, τους γονείς της, την αδελφή της και άλλους 4 Εβραίους που κρύβονταν επί δύο χρόνια, κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, σε μια σοφίτα στην ολλανδική πόλη.

Μετά τον εντοπισμό και τη σύλληψή τους από την Γκεστάπο, η Μιπ Γκις συγκέντρωσε τα σημειωματάρια και τα χαρτιά της μικρής Άννας και τα κλείδωσε σε ένα συρτάρι προκειμένου να της τα επιστρέψει μετά τον πόλεμο. Είχε μάλιστα αρνηθεί να τα διαβάσει, υποστηρίζοντας ότι η ιδιωτική ζωή, ακόμα και των εφήβων, είναι ιερή. Αργότερα πάντως, φέρεται να είπε ότι εάν τα είχε διαβάσει θα τα έκαιγε, διότι ενοχοποιούσαν όσους βοήθησαν την οικογένεια.

Η Άννα Φρανκ πέθανε από τύφο σε ηλικία 15 ετών στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Μπέργκεν- Μπέλσεν τον Μάρτιο του 1945, μόλις δύο εβδομάδες πριν απελευθερωθεί το στρατόπεδο. Η Γκις έδωσε το ημερολόγιο στον πατέρα της Άννας, Ότο, που ήταν ο μοναδικός επιζών της οικογένειας και εκείνος το δημοσίευσε το 1947. Το ημερολόγιο το οποίο είχε δοθεί ως δώρο στην Άννα για τα 13α γενέθλιά της καταγράφει τη ζωή στην κρυψώνα της οικογένειας από τις 12 Ιουνίου 1942 έως την 1 Αυγούστου 1944.

Για το θάρρος που επέδειξε η Μιπ Γκις είχε τιμηθεί από το ισραηλινό Μουσείο του Ολοκαυτώματος Γιαντ Βάσεμ, από τη γερμανική κυβέρνηση, από το ολλανδικό κράτος και από διάφορους εκπαιδευτικούς οργανισμούς. Η ίδια ωστόσο αρνιόταν τον τίτλο της «ηρωίδας», υποστηρίζοντας ότι έκανε απλά το καθήκον της.


Το σχέδιο δολοφονίας του Φύρερ











Η Φρέγια φον Μόλτκε, διακεκριμένο μέλος της γερμανικής Αντίστασης, της οποίας ο σύζυγος εκτελέστηκε από τους ναζί το 1945, απεβίωσε πριν από λίγες ημέρες σε ηλικία 98 ετών, στο σπίτι της στο Βερμόντ των ΗΠΑ.

Γόνος πλούσιας οικογένειας τραπεζικών, γνώρισε σε ηλικία 18 ετών τον σύζυγό της Χέλμουτ Τζέιμς Γκραφ φον Μόλτκε, ο οποίος ανήκε σε μία από τις ιστορικές στρατιωτικές οικογένειες της χώρας. Παντρεύτηκαν το 1931 και μαζί ίδρυσαν τον Κύκλο Κραϊζάου, μια ομάδα διανοουμένων που συζητούσαν επί καιρό την πιθανότητα δολοφονίας του Χίτλερ. Ο Κύκλος αυτός έγινε το κέντρο της Αντίστασης κατά του Αδόλφου Χίτλερ μέσα στη ναζιστική Γερμανία, αλλά για λόγους ηθικούς ο φον Μόλτκε και κάποιοι άλλοι διαφώνησαν τελικά με τη δολοφονία. Οι υπόλοιποι προχώρησαν στο σχέδιο που κατέληξε στην αποτυχημένη απόπειρα του 1944. Ο φον Μόλτκε εκτελέσθηκε δι΄ απαγχονισμού από τους ναζί για εσχάτη προδοσία τον Ιανουάριο του 1945.

Το σπίτι του ζεύγους στη Σιλεσία (τότε γερμανική περιοχή που σήμερα ανήκει στην Πολωνία) ήταν ο τόπος όπου πολλοί επιφανείς Γερμανοί σχεδίαζαν στη διάρκεια του πολέμου τη μεταπολεμική Γερμανία, ή τουλάχιστον έκαναν σχέδια για τον εκδημοκρατισμό της χώρας μετά την πτώση του ναζισμού. Ελάχιστοι από την ομάδα έζησαν για να δουν το τέλος του πολέμου- οι περισσότεροι συνελήφθησαν και εκτελέστηκαν.

«Οι σύζυγοί μας πέθαναν, αλλά άξιζε ο θάνατός τους», είχε δηλώσει η Μόλτκε το 2004 σε εφημερίδα. «Αυτοί οι άνδρες δρούσαν εκ μέρους της ανθρωπότητας».

Η Φρέγια φον Μόλτκε ασχολήθηκε με τη συγγραφή και προώθηση του έργου της Αντίστασης κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Έγραψε το «Γράμματα στη Φρέγια: 1939-1945», όπου περιλαμβάνεται η αλληλογραφία με τον σύζυγό της και το «Αναμνήσεις από το Κραϊζάου και η γερμανική Αντίσταση». Για τη συνεισφορά της τιμήθηκε το 1989 με το αξιόλογο βραβείο των Γερμανών βιβλιοπωλών, που φέρει το όνομα των αντιστασιακών Χανς και Σοφί Σολ. Η κτηματική περιουσία της οικογένειάς της μετατράπηκε σε κέντρο για τη γερμανική και πολωνική νεολαία.

















ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Νατάσα Μπαστέα

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2010

Πηγή:

http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&artid=4555066&ct=2

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου