Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2010

ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΑ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ



Τα «μπλόκα» των ξένων οίκων αξιολόγησης


Η ελληνική κοινωνία δεν αντιμετωπίζει μόνο τις δυσκολίες από το κλείσιμο των δρόμων (μπλόκα), λόγω της διαμαρτυρίας των αγροτών, με αποτέλεσμα να αναστέλλονται ή και να ακυρώνονται (κυρίως) εμπορικές πράξεις, σε μια επικίνδυνη καμπή για την οικονομία μας, αλλά ταυτόχρονα δέχεται πολεμικά πυρά από τους ξένους οίκους «αξιολόγησης» και από τα διάφορα (διεθνώς, αποκαλούμενα) funds, εξ αιτίας της μεθοδευμένης και συνεχιζόμενης υποβάθμισης της δημοσιονομικής εικόνας της χώρας.

Θα θέλαμε να δεχθούμε τις παρατηρήσεις τους, όπως αυτές προκύπτουν μέσα από τις αρνητικές αξιολογήσεις και τις δεκάδες των σελίδων των πορισμάτων για την Ελληνική Οικονομία, αν ο στόχος τους ήταν η συμβουλή και η νουθεσία.

Δυστυχώς, για άλλη μια φορά αναδεικνύεται το κερδοσκοπικό παιχνίδι των ομάδων αυτών, όταν μέσα από τον «πόλεμο» που έχουν κηρύξει στην χώρα μας, «χρησιμοποιώντας» τις διεθνείς αγορές προσφοράς και ζήτησης δανειακού κινδύνου, μας σπρώχνουν ακόμη περισσότερο στον γκρεμό (αν δεν είμαστε ήδη στο κενό!), με τις αυξήσεις των περιθωρίων (spreads) στην ελληνική αγορά ομολόγων, άνω των 300 μονάδων βάσης (βλέπε τον Οικονομικό Τύπο της περασμένης εβδομάδας).

Αυτό σημαίνει πρακτικά, ότι η Ελλάδα θα αναγκασθεί να δανεισθεί με υψηλό κόστος εξυπηρέτησης, γεγονός που επιβαρύνει την (ήδη) άσχημη δημοσιονομική κατάσταση. Από επίσημα χείλη του Υπουργείου Οικονομικών ακούσθηκε την εβδομάδα που πέρασε, σε σχέση με την συμπεριφορά ορισμένων funds, ότι: «…αυτοί είναι οι κανόνες λειτουργίας του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Δουλειά μας, ως χώρα, είναι να αντιμετωπίζουμε παρόμοιες κερδοσκοπικές κινήσεις…».

Σύμφωνοι. Αλλά οι (δανειακές) αγορές έχουν πολύ μεγάλη επιφυλακτικότητα απέναντι στη χώρα μας. Η κατάσταση δεν θα αναστραφεί. Τα κερδοσκοπικά παιχνίδια των διεθνών funds, δεν θα χαλαρώσουν. Μάλιστα αυτά που έχουν την έδρα τους στην, πέραν του Ατλαντικού, μεγάλη υπερδύναμη, θα επιθυμούσαν μέσω της ελληνικής κατάρρευσης (χώρας της ευρωζώνης), την δημιουργία θανάσιμου κτυπήματος για το ευρώ.

Μια λύση που εμφανίζεται, καταρχάς ως εφικτή, χωρίς να υποστηρίζεται ότι η εφαρμογή της δεν θα έχει παρενέργειες, είναι η «προσφυγή» στις λαϊκές αποταμιεύσεις. Ήδη, το Υπουργείο Οικονομικών προχώρησε στην έκδοση εντόκων γραμματίων και εξετάζεται η περίπτωση της έκδοσης «λαϊκών» ομολόγων (δανεισμός, δηλαδή από το εσωτερικό). Επισημαίνεται ότι αυτό θα προκαλέσει προβλήματα στην τραπεζική ρευστότητα. Θα μεταφερθούν, δηλαδή αποταμιεύσεις από τραπεζικούς λογαριασμούς, σε κρατικά ομόλογα, που αυτό με την σειρά του σημαίνει μειωμένη ροή χρήματος από τις τράπεζες προς την οικονομία.

Πάντως, μια τέτοια απόφαση, ενδεχομένως μικρής ή ελεγχόμενης κλίμακας, θα αποδυνάμωνε τις ασφυκτικές πιέσεις των διεθνών αγορών ομολόγων και θα μείωνε τα περιθώρια δανεισμού (spreads). Υποθέτουμε δε ότι, οι δραστηριοποιούμενοι στην Ελληνική Επικράτεια αποταμιευτές, θα στρέφονταν σε τέτοιες (επωφελείς) τοποθετήσεις, ιδίως αν τα προκύπτοντα εισοδήματα από τους τόκους, έχουν μια διαφορετική αντιμετώπιση.

Σε κάθε περίπτωση, όποιες και αν είναι οι αποφάσεις για τα επόμενα βήματα της χώρας μας, στον τομέα του δανεισμού για τους μήνες που ακολουθούν, θα πρέπει να έχουν ως κεντρικό στόχο την ακύρωση των «πρωτοβουλιών» υποβάθμισης της Ελληνικής Οικονομίας, από τους επίδοξους και οψίμως ανησυχούντες, διάφορους οίκους αξιολόγησης.

Πρόκειται για αυτούς που δεν κατάφεραν να περιορίσουν τις κινήσεις των κερδοσκόπων, πριν από 3-4 χρόνια και να προβλέψουν τα δεινά της παγκόσμιας οικονομίας.

Από τα «μπλόκα» αυτών των οίκων πρέπει να ξεφύγουμε…

Πηγή:

http://www.epixeirisi.gr/?pgtp=1&aid=1264509237

http://kgrek.blogspot.com/2010/01/blog-post_9963.html


Και για του λόγου το αληθές διαβάστε και το παρακάτω άρθρο του διάσημου οικονομολόγου και καθηγητή Stiglitz, Joseph jes322@columbia.edu για την άποψη που διατύπωσε στον Guardian (αναδημοσιεύεται στην Οικονομική Καθημερινή 27/01/2010, σελίδα 26, «Μια Ευρώπη αρχών θα βοηθήσει την Ελλάδα» .

Συνοπτικά υποστηρίζει (ο Stiglitz) ότι «τα σχόλια των Ευρωπαίων ηγετών επιδείνωσαν τα προβλήματα της Ελλάδος, αυξάνοντας τα επιτόκια, ενώ θα έπρεπε η Κοινότητα να επικροτήσει και να βοηθήσει τις προσπάθειες της Ελληνικής κυβέρνησης».

Τέτοιοι οικονομολόγοι πρέπει να είναι στο τιμόνι της Ευρωπαϊκής Κοινότητας!!!!! Αλλά πώς ;;;


Μια Ευρώπη αρχών θα βοηθήσει την Ελλάδα


Η Ευρωπαϊκή Ενωση καταδικάζει την Ελλάδα για τα τεράστια ελλείμματά της. «Καμία κυβέρνηση ή κράτος δεν μπορεί να περιμένει ειδική μεταχείριση από εμάς» ήταν η προειδοποίηση του Ζαν Κλοντ Τρισέ, προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που ωστόσο δεν επισήμανε ότι εδώ και καιρό τηρούνται δύο μέτρα και δύο σταθμά, άλλα για τις μεγάλες και ισχυρές χώρες και άλλα για τις μικρότερες και πιο ανίσχυρες. Οταν η Γαλλία παραβίασε την κοινοτική προσταγή υπερβαίνοντας το όριο του 3% για το δημόσιο χρέος, δεν έγινε τίποτε.

Η διαφορά, όμως, δεν είναι μόνο στο χρέος, αλλά και στις επιπτώσεις. Το μεγάλο έλλειμμα της Ελλάδας έχει επιπτώσεις στους Ελληνες αλλά όχι και στο ευρώ, όπως συμβαίνει με τα ελλείμματα μεγαλύτερων οικονομιών. Το ελληνικό έλλειμμα είναι σε μεγάλο βαθμό προϊόν της παγκόσμιας ύφεσης, η οποία έφερε στην επιφάνεια τα διαρθρωτικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, που επιδείνωσε τα τελευταία έξι χρόνια η προηγούμενη κυβέρνηση. Δυστυχώς τα σχόλια των Ευρωπαίων ηγετών επιδείνωσαν τα προβλήματα της Ελλάδας, εξωθώντας στα ύψη τα επιτόκια που πρέπει να καταβάλει. Θα όφειλαν, αντιθέτως, να επικροτήσουν τις προσπάθειες της νέας κυβέρνησης, που τουλάχιστον υπήρξε ειλικρινής.

Θα μπορούσε να έχει εμμείνει στις ανειλικρινείς λογιστικές μεθόδους με την ελπίδα να μην την πιάσουν. Εγγενές στοιχείο της ευρωπαϊκής ενοποίησης είναι η αλληλεγγύη. Αν η Ευρώπη είχε δημιουργήσει καλύτερο πλαίσιο αλληλεγγύης και σταθεροποίησης, τα ελλείμματα στην περιφέρειά της θα ήσαν μικρότερα. Οι οικονομικές κρίσεις συχνά πλήττουν βαρύτερα τις χώρες της περιφέρειας. Η επιτυχία της αμερικανικής «ενιαίας αγοράς» οφείλεται έως ένα βαθμό στη συνοχή και στον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό: όταν ένα μέρος της χώρας αντιμετωπίζει δυσκολίες, οι ομοσπονδιακές δαπάνες μπορούν να διοχετευθούν σε αυτό.

Η Ευρώπη δεν διαθέτει ακόμη ανάλογο πλαίσιο, αλλά θα μπορούσε τουλάχιστον να μη βλάπτει τα μέλη της. Αν η ΕΚΤ ανακοινώσει πως δεν θα δεχθεί ελληνικά ομόλογα δεν θα βοηθήσει. Αν, όμως, εκχωρήσει στους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης την αρμοδιότητα να κρίνουν τη φερεγγυότητα των ελληνικών ομολόγων, θα είναι τουλάχιστον ανεύθυνη. Η εκχώρηση τέτοιου είδους αρμοδιοτήτων στους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης συνεισέφερε στο να φθάσει ο κόσμος στα σημερινά χάλια. Οι εκτιμήσεις των οίκων αυτών απεδείχθησαν εσφαλμένες.

Δεδομένου ότι η ευρωπαϊκή οικονομία παραμένει ασθενής, μια ραγδαία μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος θα βύθιζε την Ελλάδα σε βαθιά ύφεση. Η Ευρώπη πρέπει να ανασχεδιάσει βραχυπρόθεσμα τον στόχο του ελλείμματος για την Ελλάδα βάσει του ελλείμματος που θα είχε αν μπορούσε να προσφέρει πλήρη απασχόληση. Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα έπρεπε να επενδύσει στη χώρα έτσι ώστε να εξισορροπεί τις επιπτώσεις του οικονομικού κύκλου για να εξουδετερώσει τον αποπληθωριστικό αντίκτυπο της δημοσιονομικής κρίσης.

Πηγή:

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_1_27/01/2010_388318%29.

Ευχαριστώ Μίλτο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου