- Εξοργίζει η ανθελληνική προπαγάνδα.
- Νέα ρουκέτα από το γερμανικό περιοδικό “Focus”.
Ενταση στις σχέσεις Αθήνας - Βερολίνου πυροδοτούν οι συντονισμένες ανθελληνικές επιθέσεις γερμανικών μέσων ενημέρωσης. Τους ενοχλούν τα... αρχαία ελληνικά, οι εικόνες των αγίων και η βυζαντινή σημαία. Τον γερμανό πρεσβευτή κάλεσε ο πρόεδρος της Βουλής Φ. Πετσάλνικος. Θέμα γερμανικών αποζημιώσεων εγείρει η Νέα Δημοκρατία.
- “Οι Γερμανοί έβαλαν τα κριτήρια του Μάαστριχτ με την ελπίδα ότι δεν θα τα πιάσετε”, λέει στη “Μ” ο γερμανός καθηγητής διεθνούς οικονομίας Σ. Ντούλιεν.
(Πριν κοπάσει ο θόρυβος του πρωτοσέλιδου με την Αφροδίτη της Μήλου σε χυδαία χειρονομία -φωτ.- το γερμανικό περιοδικό “Focus” επανήλθε χθες με νέο σκληρό δημοσίευμα.)
Της Αγγελικής Σπανού
Στα όρια του ρατσισμού κινούνται οι ανθελληνικές επιθέσεις κυρίως γερμανικών μέσων ενημέρωσης, πυροδοτώντας ένταση στις σχέσεις Αθήνας - Βερολίνου.
Νέο δημοσίευμα που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του γερμανικού περιοδικού “Focus” περνάει γενεές δεκατέσσερις τον ελληνικό λαό, πριν καν κοπάσει ο θόρυβος που προκάλεσε το πρωτοσέλιδο με την Αφροδίτη της Μήλου να κάνει χυδαία χειρονομία.
Η κυβέρνηση διαχειρίζεται με αμηχανία το πρόβλημα, έχοντας επίγνωση του καθοριστικού ρόλου της γερμανικής κυβέρνησης στις κυοφορούμενες αποφάσεις για την παροχή οικονομικής στήριξης στην Ελλάδα. Από τη μία πλευρά γίνεται προσπάθεια να αποφευχθεί ένα διπλωματικό επεισόδιο και από την άλλη μεταφέρεται μήνυμα ενόχλησης για την ατμόσφαιρα που έχει δημιουργηθεί από τη Γερμανία σε βάρος τη χώρας.
Ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος κάλεσε τον γερμανό πρεσβευτή στην Αθήνα, για να διαμαρτυρηθεί, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής αναφέρθηκε σε “συντηρητικούς πολιτικούς στη Γερμανία που πυροδοτούν αυτό το κλίμα”.
Αίσθηση προκαλεί η απόφαση της ΝΔ να εγείρει τις επόμενες ημέρες θέμα γερμανικών αποζημιώσεων προς τις οικογένειες των θυμάτων του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ενώ ο εκπρόσωπος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Πάνος Παναγιωτόπουλος υπενθύμισε τη συμβολή της Ελλάδας στην απελευθέρωση της Ευρώπης από τον ναζισμό. Αν και δεν υπάρχει απολύτως καμία σχέση μεταξύ των δημοσιονομικών αλχημειών επί κυβέρνησης Καραμανλή και των αμαρτιών του ναζιστικού παρελθόντος, η χρονική σύμπτωση της απόφασης για εξεταστική σχετικά με τα παραποιημένα στοιχεία και της επιστροφής στο 1940 που επιχειρεί η ΝΔ δημιουργούν εύλογους συνειρμούς για προσπάθεια υπεκφυγής μέσω... Ολοκαυτώματος.
Η ένταση στις ελληνογερμανικές σχέσεις για την ώρα εκδηλώνεται σε επίπεδο δημοσιευμάτων από γερμανικής πλευράς και πολιτικών δηλώσεων από ελληνικής. Διπλωματικές πηγές εκφράζουν την ανησυχία της για την έκβαση που μπορεί να έχει η ανταλλαγή σκληρών μηνυμάτων μεταξύ Αθήνας και Βερολίνου, έστω και αν η γερμανική κυβέρνηση δεν έχει ευθύνη για τις επιθέσεις εκ μέρους μέσων ενημέρωσης και δεν δείχνει κατά κανέναν τρόπο να τα υιοθετεί.
Ο γερμανός καθηγητής διεθνούς οικονομίας και πρώην συντάκτης των “Financial Times Deutschland” Σεμπάστιαν Ντούλιεν στη “Μ”
Του Γιώργου Χρηστίδη
Οι Γερμανοί ποτέ δεν φαντάζονταν ότι θα είχαν το ίδιο νόμισμα με τους Έλληνες ή τους Ιταλούς και σήμερα δεν έχουν καμία διάθεση να δουν έστω και ένα γερμανικό ευρώ να καταλήγει σε βοήθεια της Ελλάδας, δηλώνει στη “Μ” ο καθηγητής διεθνούς οικονομίας στο πανεπιστήμιο HTW του Βερολίνου και επί πολλά χρόνια συντάκτης των “Financial Times Deutschland” Σεμπάστιαν Ντούλιεν. Ο κ. Ντούλιεν προσθέτει ότι το διαβόητο δημοσίευμα του “Focus” απηχεί το κοινό αίσθημα στη Γερμανία και προειδοποιεί ότι τα χρόνια που έρχονται θα είναι εξαιρετικά δύσκολα για την Ελλάδα.
Το πρωτοσέλιδο του περιοδικού “Focus” απηχεί τις απόψεις της πολιτικής ηγεσίας και της κοινής γνώμης στη Γερμανία; Μας θεωρείτε κοινούς απατεώνες; Θα πρέπει να κάνετε μία διάκριση ανάμεσα στην κοινή γνώμη και στους πολιτικούς. Πολλοί στη γερμανική κυβέρνηση γνωρίζουν πολύ καλά ότι κάτι πρέπει να γίνει με την Ελλάδα. Είναι διατεθειμένοι να δώσουν με κάποια μορφή χρήματα. Σε επίπεδο κοινής γνώμης, όμως, θα έλεγα ότι, ναι, κινείται προς την κατεύθυνση του δημοσιεύματος του περιοδικού “Focus”. Εκφράζει το κοινό αίσθημα.
Γιατί τέτοιο μένος κατά της Ελλάδας; Στη Γερμανία συζητάμε σήμερα νέες περικοπές στις δημόσιες δαπάνες, πέραν όσων είχαν γίνει τα τελευταία χρόνια. Οι Γερμανοί, που υπέστησαν μέτρα μισθολογικής λιτότητας επί χρόνια, πιστεύουν ότι δεν θα έχουν σήμερα μεγαλύτερες ελαφρύνσεις, επειδή θα υποχρεωθούν να πληρώσουν τον λογαριασμό της Ελλάδας. Η κοινή γνώμη αναρωτιέται: Γιατί πρέπει να πληρώσω εγώ για μια χώρα με τόσο μεγάλη φοροδιαφυγή; Ιδίως από τη στιγμή που κάποιος εκεί μαγείρευε τα στοιχεία;
Και στη Γερμανία πάντως δεν είναι άγνωστη η δημιουργική λογιστική, ιδίως μετά την ενοποίηση. Επίσης αναρωτιέται κανείς πού είναι η περίφημη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, όταν γίνεται θρύψαλα στην πρώτη κρίση... Ίσως να έχετε δίκιο, να υπήρξαν σε μικρά ζητήματα επίμαχες λογιστικές πρακτικές, όμως η αίσθηση εδώ των Γερμανών είναι ότι αυτές οι τακτικές δεν είχαν οργιάζουσα μορφή και εν πάση περιπτώσει σήμερα κανένας Γερμανός δεν τις θυμάται. Η αλήθεια είναι ότι πολλοί Γερμανοί δεν ήθελαν το ευρώ εξαρχής. Ήθελαν να κρατήσουν το μάρκο. Και μετά έθεσαν τα κριτήρια του Μάαστριχτ με την ελπίδα ότι άλλες χώρες, κυρίως της Νότιας Ευρώπης, δεν θα μπορούσαν ποτέ να τα εκπληρώσουν. Κάποιες, όπως η Ελλάδα, τα κατάφεραν, όμως πολλοί Γερμανοί δεν ήθελαν ποτέ στην ευρωζώνη την Ελλάδα, την Ιταλία ή τις άλλες χώρες των... PIGS.
Τι βλέπετε να συμβαίνει στο άμεσο μέλλον; Στο άμεσο μέλλον θα υπάρξει κάποια βοήθεια προς την Ελλάδα από τα άλλα κράτη-μέλη. Πιθανώς από άλλα κράτη-μέλη όπως η Γερμανία και η Γαλλία, με τρόπο που να μη φοβίζει υπερβολικά τους γερμανούς ψηφοφόρους. Θα μπορούσε η βοήθεια να γίνει με την αγορά ελληνικών ομολόγων από κάποια γερμανική τράπεζα, όπως η KfW. Η KfW συζητείται στη Γερμανία, θα ήταν μία ωραία λύση. Θα σας δώσει ένα δάνειο με 4,5% επιτόκιο, η Γερμανία δανείζεται με 3,5%, οπότε εμείς έχουμε ένα κέρδος και μπορεί η κυβέρνηση να το πουλήσει στους ψηφοφόρους ως επένδυση και όχι ξελάσπωμα.
Και πιο μεσοπρόθεσμα; Το πρόβλημα είναι ότι δεν νομίζω πως η Ελλάδα θα μπορέσει να προσαρμοστεί. Η Ελλάδα έχει χάσει πολλή ανταγωνιστικότητα και τώρα τα μέτρα λιτότητας θα οδηγήσουν σε τεράστια ύφεση. Το αποτέλεσμα θα είναι να αυξηθεί αυτόματα το δημόσιο χρέος σας. Η Ελλάδα ίσως δεν καταφέρει ποτέ με τέτοια μέτρα να αποκτήσει διαχειρίσιμα επίπεδα χρέους.
Ποια θα ήταν η εναλλακτική; Το λογικό θα ήταν να υποχρεωθεί η Ε.Ε. να αναδιαρθρώσει το χρέος σας, δημιουργώντας έναν κατάλληλο ευρωπαϊκό μηχανισμό. Όμως δυστυχώς τώρα δεν το σκέφτονται καν. Αυτό που βλέπω είναι να υλοποιείται το χειρότερο σενάριο: Παράταση της κρίσης για ένα δύο χρόνια και τελικά παρέμβαση του ΔΝΤ, το οποίο θα σας δανείσει με τους δικούς του όρους.
Ο επικεφαλής του γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικής Έρευνας Χανς-Βέρνερ Σιν
Τη σκυτάλη του γερμανικού σφυροκοπήματος εναντίον της Ελλάδας έλαβε χθες και ο επικεφαλής του γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικής Έρευνας, ο οποίος υποστήριξε ότι η χώρα μας δεν θα έπρεπε να έχει μπει ποτέ στην ευρωζώνη, την οποία τώρα εκβιάζει!
http://www.makthes.gr/index.php?name=News&file=article&sid=51621
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου