Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2010

ΠΡΟΣΟΧΗ ΕΘΝΟΠΑΤΕΡΕΣ Ο ΦΟΒΟΣ ΠΑΓΩΝΕΙ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΞ ΑΙΤΙΑΣ ΣΑΣ



Ο φόβος παγώνει την κοινωνία

Του Nικου Γ. Ξυδακη

Μουδιασμένη η κοινωνία παρακολουθεί τις αλλεπάλληλες κυβερνητικές εξαγγελίες για περικοπές δαπανών και εισοδημάτων. Μετά τη στιγμιαία ελπίδα προ των εκλογών, όταν άκουγαν ότι «λεφτά υπάρχουν», οι Ελληνες συνειδητοποιούν επώδυνα τα οικονομικά μεγέθη της κρίσης, στο βαθμό που αυτά εφαρμόζονται πλέον στον οικογενειακό προϋπολογισμό, στη ροή καθημερινών δαπανών του νοικοκυριού. Και ακόμη βρισκόμαστε στην αρχή.

Οι περικοπές, οσοδήποτε αναγκαίες στην παρούσα φάση διόρθωσης των δημοσιονομικών, συνοδεύονται από σοβαρούς κινδύνους: το αρχικό μούδιασμα της κοινωνίας, η αιφνίδια συνειδητοποίηση, θα μετατραπεί σε πάγωμα, σε παραλυτικό φόβο. Ο φόβος είναι ο χειρότερος σύμβουλος· η αγορά θα παγώσει, όχι μόνον από την έλλειψη ρευστού, αλλά και από την υπεραντίδραση του φοβισμένου πολίτη, που θα αρνηθεί να αναλάβει πρωτοβουλίες, ακόμη και να συνεχίσει ομαλά την προϋπάρχουσα οικονομική δράση του. Ο φοβισμένος παγώνει τα πάντα: την αγορά, τη δουλειά του, τον εαυτό του.

Η φοβισμένη αντίδραση δεν είναι συναίνεση, δεν είναι συνειδητή επιλογή για θυσίες ενόψει της εξόδου από την κρίση, είναι τυφλή υποταγή. Ο έντρομος πολίτης μπορεί πολύ εύκολα να πάψει να είναι έλλογος πολίτης. Εφόσον δεν έχει κατανοήσει τη φύση της κρίσης, το χρόνο που απαιτείται για προσαρμογή, τους όρους εξόδου, το πλαίσιο αναδιοργάνωσης της πολιτείας και της οικονομίας, θα παραμένει άλογος και απρόβλεπτος στις αντιδράσεις του. Η παρατεταμένη ύφεση μπορεί ευκολότατα να οδηγήσει τον φοβισμένο πολίτη, από την υποταγή και το πάγωμα, στην ανάφλεξη και την έκρηξη, σε διαδικασίες διάλυσης του κοινωνικού ιστού.

Η κυβέρνηση και ο πολιτικός κόσμος, υπεύθυνοι κατά μέγα μέρος για τη σημερινή κρίση, οφείλουν πρωτίστως να διασκεδάσουν τους δικαιολογημένους φόβους των πολιτών, ως προς τη διάρκεια και την ένταση της ύφεσης, με δυναμικές πρωτοβουλίες για ανάπτυξη, ειλικρινείς εξηγήσεις, ανάληψη ευθύνης, προσφορά παραδείγματος. Προ πάντων με γρήγορες, αιτιολογημένες αποφάσεις. Και δράση. Τώρα.

Πηγή:
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_1_20/02/2010_391537


ΠΟΙΟΣ ΖΕΙ - ΠΟΙΟΣ ΠΕΘΑΙΝΕΙ

ΔΝΤ: Ερχονται 10 - 20 δύσκολα έτη
Ανακοινώνονται σύντομα πρόσθετα μέτρα εξοικονόμησης 3,5 δισ. ευρώ

Αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία για 10 - 20 χρόνια θα χρειαστούν χώρες όπως η Ελλάδα, για να θέσουν υπό έλεγχο το έλλειμμα και το χρέος τους εκτιμά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), σημειώνοντας ότι η δημοσιονομική εξυγίανση θα είναι εξαιρετικά επώδυνη, περιλαμβάνοντας και μείωση μισθών. Στην κατεύθυνση αυτή θα κινούνται τα μέτρα που θα ανακοινωθούν από την κυβέρνηση στο τέλος αυτής της εβδομάδας ή στις αρχές της επόμενης και αφού θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις με το κλιμάκιο των στελεχών της Κομισιόν, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του ΔΝΤ.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, απαιτούνται επιπλέον μέτρα της τάξης των 3,5 δισ. ευρώ. Τα πρόσθετα μέτρα που εξετάζει το οικονομικό επιτελείο είναι η κλιμακωτή περικοπή των επιδομάτων (από 10% για τα χαμηλά έως 20% για τα υψηλότερα) αντί της ενιαίας μείωσης κατά 10% που είχε εξαγγελθεί, η αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ κατά δύο μονάδες και του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα. Από την άλλη, η κυβέρνηση διεκδικεί μεγαλύτερη εξειδίκευση του σχεδίου διάσωσης, ώστε να υποχωρήσουν οι πιέσεις στα ελληνικά ομόλογα. Το θέμα θα τεθεί στη συνάντηση με τον επίτροπο Ολι Ρεν, που θα επισκεφθεί την Ελλάδα την ερχόμενη εβδομάδα.

Πηγή:

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_100026_24/02/2010_391983

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου