Τετάρτη 10 Μαρτίου 2010

Ελληνες πρωθυπουργοί στο Λευκό Οίκο


Το 1961 οι επιτελείς του Λευκού Οίκου ρωτούσαν «Ποιος είναι ο Καραμανλής»,. Το ‘64 ο Λ. Τζόνσον έβγαζε έναν τυπικά ψυχροπολεμικό λόγο ενώπιον του Γεωργίου Παπανδρέου, ενώ στην πολύ πιο πρόσφατη ιστορία ο Κ. Σημίτης ξάφνιασε τον Μπους δωρίζοντάς του ένα νόμισμα του ευρώ. Οι επισκέψεις στον Λευκό Οίκο των Ελλήνων πρωθυπουργών είχαν πάντα ενδιαφέρον.

Δείτε μια μικρή αναδρομή και φωτογραφικό υλικό από την εφημερίδα "ΕΘΝΟΣ".


Τσαλδάρης - Τρούμαν: Δεκέμβριος 1946

Τον Δεκέμβριο του 1946, και ενώ στην Ελλάδα μαίνεται ο εμφύλιος, ο Κωνσταντίνος Τσαλδάρης πραγματοποιεί μια, καθοριστική όπως θα αποδείξει ο χρόνος, συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο Χάρι Τρούμαν για να ζητήσει οικονομική και στρατιωτική βοήθεια, προκειμένου να αποτραπεί η κατάρρευση της χώρας. Τρεις μήνες μετά τις συνομιλίες εξαγγέλλεται το δόγμα Τρούμαν, το οποίο έμελλε να παίξει σημαντικό ρόλο στην έκβαση μεταξύ άλλων και του ελληνικού εμφυλίου.

Ελληνες πρωθυπουργοί στο Λευκό Οίκο

Καραμανλής - JFK (Απρίλιος 1961)

Ποιος είναι αυτός ο Καραμανλής;

Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής περνά το κατώφλι του Λευκού Οίκου και μάλιστα ως ο πρώτος ξένος ηγέτης που γίνεται δεκτός από τον Τζον Κένεντι. Συνάντηση που λίγο έλειψε να οδηγηθεί σε ναυάγιο εξαιτίας της κρίσης των πυραύλων της Κούβας. Στην ημερήσια διάταξη των συνομιλιών τέθηκε το θέμα της κατάργησης της δωρεάν αμερικανικής βοήθειας που προσέφεραν οι ΗΠΑ σε πολλές χώρες.

Όπως αναφέρεται στο βιβλίο του Peter Wyden «Κόλπος των Χοίρων: Η ανέκδοτη ιστορία», η στιγμή της άφιξης του Καραμανλή συνέπεσε με την κλιμάκωση της πυραυλική κρίσης που προκάλεσε τόση σύγχυση στην αμερικανική διπλωματία ώστε ο αρχηγός της CIA, Άλεν Ντάλες μόλις που πρόλαβε να ρωτήσει το στενό του συνεργάτη να του πει «ποιος είναι αυτός ο Καραμανλής».

Παπανδρέου - Τζόνσον (Ιούνιος 1964)

Ο Γεώργιος Παπανδρέου ήταν ο τρίτος Έλληνας πρωθυπουργός που περνούσε το κατώφλι του Λευκού Οίκου για να συνομιλήσει με τον τότε ισχυρότερο άνδρα του πλανήτη τον Δημοκρατικό πρόεδρο Λίντον Τζόνσον. Στην επικαιρότητα κυριαρχούσαν οι τουρκικές απειλές για εισβολή στην Κύπρο. Η επίσκεψη καταγράφτηκε ως η πλέον επεισοδιακή με τον πρωθυπουργό να μη κάνει αποδεκτό το σχέδιο Ατσεσον. Μάλιστα, η πεποίθηση του Τζόνσον ότι το σχέδιο θα τύχαινε καλής αντιμετώπισης ήταν τέτοια, που είχε προσκαλέσει και τον Τούρκο πρωθυπουργό Ισμέτ Ινονού. Το ίδιο αποτυχημένη στέφθηκε και η προσπάθεια του Αμερικανού να φέρει σε κατ’ ιδίαν συνάντηση τους δυο ομολόγους.

Στο καλωσόρισμά του ο Πρόεδρος Τζόνσον είπε: «Είναι τιμή μου να σας καλωσορίζω στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η χώρας μας και η χώρας σας συνδέονται με δεσμούς παλαιούς όσο και σύγχρονους. Οι ιδρυτές αυτού του έθνους εμπνεύστηκαν από τη σοφία και τα ιδεώδη της αρχαίας Ελλάδας για να σχηματίζουν τη δική μας ελεύθερη και δημοκρατική κοινωνία». Κατέληξε δε στο χαιρετισμό του μιλώντας στην τυπικά ψυχροπολεμική αμερικάνικη γλώσσα: «Είμαι βέβαιος ότι η επίσκεψή σας και οι συνομιλίες που θα έχουμε θα επιβεβαιώσουν τις στενές και εγκάρδιες σχέσεις μας. Με ζήλο και αλληλοκατανόηση θα χαράξουμε μία πορεία που θα διασφαλίζει την ενότητα και την αρμονία των ελευθέρων εθνών που αντιστέκονται στην κομμουνιστική επιθετικότητα».

Μητσοτάκης - Μπους (πρεσβύτερος) 6 Ιουνίου 1990

Το άριστο κλίμα της διάρκειας δυόμισι ωρών συνάντησης, «έκλεισε» με εκατέρωθεν προσκλήσεις σε Αθήνα και Ουάσιγκτον και με ένα νεύμα του πλανητάρχη στην νεαρή τότε βουλευτή Ντόρα Μπακογιάννη.

Ιδού πως κατέγραψε το «Έθνος» τη συνάντηση των δυο ανδρών:

«Ο πρόεδρος Μπους κατέστησε σαφές κατά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό κ. Κ. Μητσοτάκη, ότι το ‘στάτους κβο’ στην Κύπρο δεν είναι ικανοποιητικό και ότι οι ΗΠΑ τάσσονται υπέρ μιας ενεργούς υποστήριξης για την επίλυση του ζητήματος. (...)

Ο κ. Μητσοτάκης σε δηλώσεις του είπε ότι «ζήτησε από τον Αμερικανό Πρόεδρο να ασκήσει όλη του την επιρροή για να βοηθήσει στη λύση του ζητήματος της Κύπρου, γιατί αυτή την ώρα βρισκόμαστε σε νεκρό σημείο και κάποια κίνηση πρέπει να υπάρξει ως καταλύτης από την τουρκική πλευρά. Ο Έλληνας πρωθυπουργός, όταν ρωτήθηκε ‘αν ο κ. Μπους ανέλαβε κάποια δέσμευση προς αυτή τη κατεύθυνση’ απάντησε ότι αντιλήφθηκε πως ‘τον ενδιαφέρει πολύ το θέμα.

(...) Ο πρόεδρος Μπους έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον και συμπάθεια για την κόρη του Πρωθυπουργού κ. Ντόρα Μπακογιάννη, την οποία κάλεσε με ένα φιλικό νεύμα κοντά του όταν στάθηκε με τον κ. Μητσοτάκη για την παραδοσιακή φωτογραφία στον κήπο με τα τριαντάφυλλα».

Το 1992 ο Κ. Μητσοτάκης επισκέφθηκε ξανά τον Λευκό Οίκο τα 1992 λίγο πριν ο Μπους παραδώσει την προεδρία στον Κλίντον.

Ανδρέας Παπανδρέου - Μπιλ Κλίντον (Απρίλιος 1994)

Μετά από το «εμπάργκο» που είχαν επιβάλει οι ΗΠΑ στην πρώτη κυβερνητική θητεία του Παπανδρέου, ο Ελληνας ηγέτης επισκεφθηκε τελικά το Λευκό Οίκο ως πρωθυπουργός μόλις το 1994.

Ο Κλίντον φέρεται αργότερα να δηλώνει εντυπωσιασμένος από «την απίστευτη οξυδέρκεια του νου που έκρυβε μέσα του αυτό το γηρασμένο σώμα»

Έτσι κατέγραψαν ανταποκριτές και απεσταλμένοι του Έθνους τη συνάντηση:

«Στη διάρκεια των συνομιλιών ο κ. Παπανδρέου είχε την ευκαιρία να αναπτύξει τις ελληνικές απόψεις για το Σκοπιανό, υπογραμμίζοντας ότι η χώρα μας θα άρει το εμπάρκο εφόσον ο κ. Κ. Γκλιγκόροφ εγκαταλείψει τον ήλιο της Βεργίνας και προβεί σε ερμηνευτική δήλωση για τα ‘επίμαχα’ άρθρα του Συντάγματος.

(...) «Όχι στους βομβαρδισμούς είπε ο Ανδρέας Παπανδρέου μπροστά τον πλανητάρχη, που μόλις είχε δώσει το πράσινο φως στα αεροσκάφη του ΝΑΤΟ. Έχοντας μπροστά του δεκάδες Αμερικανούς δημοσιογράφους μεγάλων μέσων ενημέρωσης -οι οποίοι ακούνε ‘Σέρβος’ και τους σηκώνεται η τρίχα ο πρωθυπουργός τόνισε πως με τους βομβαρδισμούς δεν επιλύεται η γιουγκοσλαβική κρίση».

(...) «Παράλληλα όμως ο κ. Κλίντον κατέστησε σαφές ότι θεωρεί ζήτημα εξαιρετικής σημασίας τη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και την άρση των αντιρρήσεων της Αθήνας για τη συνεργασία της Άγκυρας με την ΕΕ σε μια φάση που εκτιμά ότι υπάρχει άνοδος του ισλαμισμού στην γειτονική χώρα. Ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε επίσης θετική την ελληνική στάση απέναντι στην Αλβανία αποδεχόμενος την επισήμανση του κ. Παπανδρέου ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στην προστασία της ελληνικής μειονότητας στην Βόρειο Ήπειρο».

Κώστας Σημίτης - Μπιλ Κλίντον (Απρίλιος 1996)

Στη σκιά των Ιμίων

Στην ανταπόκρισή του από την Ουάσιγκτον, το «Έθνος» έγραφε:

«Χρονοδιάγραμμα για την επίλυση βήμα προς βήμα όλων των προβλημάτων στις ελληνοτουρικές σχέσεις συμφωνήθηκε χθες στη συνάντηση του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπιλ Κλίντον, ενώ κατέστη σαφές ότι οι ΗΠΑ πρόκειται να αναλάβουν σύντομα πρωτοβουλία για την υλοποίηση του.» (?) «Στο πρώτο στάδιο προβλέπεται η παραπομπή των διεκδικήσεων που εγείρει η Αγκυρα για τις βραχονησίδες της Ιμιας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, γεγονός που, όπως τονίστηκε από ελληνικής πλευράς, αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την ενεργοποίηση της συνολικής διαδικασίας, ενώ επισημάνθηκε παράλληλα ότι μια τέτοια εξέλιξη όχι μόνο δεν θέτει σε κίνδυνο τα ελληνικά συμφέροντα αλλά αντίθετα συνιστά «τον μόνο τρόπο» για τη διασφάλισή τους. (...) «Το δεύτερο βήμα αφορά την υπογραφή συνυποσχετικού μεταξύ της Αθήνας και της Αγκυρας για την παραπομπή του θέματος της υφαλοκρηπίδας στο Διεθνές Δικαστήριο».

(...) «Ο Αμερικανός πρόεδρος υπογράμμισε ότι τα προβλήματα πρέπει να λύνονται χωρίς βία ή απειλή χρήσης βίας και με σεβασμό στις διεθνείς συνθήκες και στους καθιερωμένους διεθνείς νόμους.».

(...) «Ο κ. Κλίντον άδραξε την ευκαιρία να τονίσει το προσωπικό του ενδιαφέρον για το Κυπριακό, για το οποίο, όπως είπε αφιέρωσε προσωπικό χρόνο και ο ίδιος και η αμερικάνικη διπλωματία.».

Σημίτης - Μπους (Ιανουάριος 2002)

Με το νέο ευρωπαϊκό νόμισμα του ευρώ ανά χείρας, ο Τζορτζ Μπους ξεπροβόδισε τον Κώστα Σημίτη ευχόμενος τη διοργάνωση μιας «θαυμάσιας Ολυμπιάδας».

Το Έθνος έγραφε:

«Ο κ. Μπους περιεργάσθηκε τα ευρώ που του δώρισε ο κ. Σημίτης -ήταν μια σωστή κίνηση με πολιτικό, αλλά και επικοινωνιακό χαρακτήρα (του προσέφερε επίσης και ένα μπλουζάκι με το σήμα των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004)-ως πρώτος πρωθυπουργός χώρας-μέλους της ΟΝΕ που επισκέπτεται την Ουάσιγκτον.

(...) Στο θέμα της τρομοκρατίας, ο κ. Μπους εξέφρασε μεν την εκτίμησή του στην «ισχυρή στάση της χώρας μας έναντι της τρομοκρατίας» αλλά στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις ζητήθηκαν από την ελληνική κυβέρνηση συγκεκριμένα αποτελέσματα. Ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, προετοιμασμένος για τις πιέσεις που θα ασκούσαν οι Αμερικανοί στο θέμα της τρομοκρατίας περνώντας στην «αντεπίθεση» ώστε να αποφορτίσει και το κλίμα, εξέφρασε την ετοιμότητα και την απόλυτη δέσμευση της Ελλάδας για την καταπολέμηση της διεθνούς τρομοκρατίας, αλλά και για τη «συνεργασία με τις ΗΠΑ ώστε να εξαλειφθεί η τρομοκρατία από όλο τον κόσμο και για την εξάρθρωση των τρομοκρατικών ομάδων που δρουν σε ορισμένες βαλκανικές χώρες.

Η θέση του Αμερικανού προέδρου για την ανάγκη αποτελεσμάτων σε ό,τι αφορά την τρομοκρατική οργάνωση «17 Ν» , αντιμετωπίστηκε με κατανόηση από τον πρωθυπουργό, ο οποίος τόνισε ότι η ελληνική αστυνομία συνεργάζεται στενά με το FBI και τις βρετανικές υπηρεσίες για την εξάρθρωση των τρομοκρατικών οργανώσεων.

Καραμανλής - Μπους (Μάιος 2005)

Ο Κώστας Καραμανλής επισκέφθηκε πρώτη φορά το Λευκό Οίκο στις 20 Μαΐου του 2005, ένα μόλις χρόνο μετά την απόρριψη του σχεδίου Ανάν και σε ιδιαίτερα αρνητικό κλίμα εις βάρος των Ελληνοκυπρίων.

Κλέλια Γιαρίμογλου, Ειρήνη Μιχαλούδη

Πηγή:

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11378&subid=2&pubid=10590944

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου