Δευτέρα 8 Μαρτίου 2010

Τα παίρνει πίσω ο Ομπάμα για την Αρμενική γενοκτονία


080310-armeniangenocideΣφοδρές αντιδράσεις στην Τουρκία αλλά και από... την (δήθεν «φιλελληνική») αμερικανική πολιτική ηγεσία (!), προκάλεσε η (οριακή) έγκριση του μη δεσμευτικού Ψηφίσματος 252 από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, με ψήφους 23 υπέρ και 22 κατά, που αναγνωρίζει τη Γενοκτονία των Αρμενίων το 1915. Το ψήφισμα, που ζητά από τον πρόεδρο των ΗΠΑ «να χαρακτηρίσει με ακριβή τρόπο την συστηματική και εσκεμμένη εξόντωση του 1,5 εκατομμυρίου Αρμενίων ως γενοκτονία», θα υποβαλλόταν για έγκριση στην ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων, αλλά η παρέμβαση του Δημοκρατικού Κόμματος μάλλον αποτρέπει αυτή την εξέλιξη...

Έξαλλοι οι τούρκοι, αντιδρούν

Ο τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η χώρα του «δεν πρόκειται να ενοχληθεί από μία τέτοια κωμωδία, μία τέτοια παρωδία, ένα τέτοιο τετελεσμένο γεγονός» και πρόσθεσε ότι η Τουρκία κατηγορείται για ένα έγκλημα που δεν έκανε. Μάλιστα, έδειξε και την ενόχλησή του, υπογραμμίζοντας τα κάτωθι: «Αφήστε με να σας πω ξεκάθαρα ένα πράγμα, από την απόφαση αυτή της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων δεν είναι η Τουρκία εκείνη που θα πληγεί -θα πληγούν οι διμερείς σχέσεις, τα συμφέροντα και το όραμά τους για το μέλλον. Δεν θα είμαστε εμείς εκείνοι που θα χάσουμε».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο ΥΠΕΞ της γείτονος Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος τόνισε ότι «η απόφαση αυτή δεν θα φέρει ειρήνη στον Καύκασο» και πρόσθεσε ότι «πρόκειται για ένα ζήτημα εθνικής υπερηφάνειας. Θα μιλήσουμε με τον προέδρό μας και τον πρωθυπουργό μας αλλά είναι πολύ νωρίς να πούμε οτιδήποτε για συγκεκριμένα μέτρα». Ζήτησε επίσης από τον Μπαράκ Ομπάμα να ασκήσει το δικαίωμα αρνησικυρίας, ώστε να αποτραπεί συζήτηση του θέματος στην ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων! Επίσης, τουρκικές οργανώσεις πραγματοποίησαν την περασμένη Κυριακή διαδηλώσεις σε όλες τις μεγάλες τουρκικές πόλεις.
Από την πλευρά της, η κυβέρνηση της Αρμενίας χαρακτήρισε την απόφαση «απόδειξη της αφοσίωσης του αμερικανικού λαού στις παγκόσμιες ανθρώπινες αξίες».

Έξαλλοι και οι... Αμερικανοί ιθύνοντες!

Η επικεφαλής του State Department Χίλαρι Κλίντον, σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τις τουρκικές αντιδράσεις, τόνισε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ «θα εργαστεί σκληρά» ώστε το Ψήφισμα να μη φτάσει για ψηφοφορία στη Βουλή των Αντιπροσώπων! Η υπόθεση τώρα βρίσκεται στη διακριτική ευχέρεια της προέδρου του Σώματος Νάνσι Πελόσι, καθώς εκείνη θα πρέπει, βάσει των ισχυόντων, να αποφασίσει εάν θα θέσει το Ψήφισμα σε ψηφοφορία. Σημειωτέον ότι το 2007 και σε ανάλογη περίπτωση, η κυβέρνηση Μπους απέτρεψε τη συζήτηση στην ολομέλεια.

Ο Λευκός Οίκος και το State Department, είχαν εκφράσει τις αντιρρήσεις τους και πριν την ψηφοφορία, καθώς οι Τούρκοι, εμφανώς ενοχλημένοι από την επικείμενη συζήτηση (διαρκείας τριών ωρών, με παρόντες Αρμένιους και Τούρκους διπλωμάτες και κοινοβουλευτικούς, οι οποίοι μάλιστα κάθονταν τιμής ένεκεν στην πρώτη σειρά), είχαν προειδοποιήσει για επιδείνωση των διμερών σχέσεων και αμέσως μετά την ψηφοφορία, ανακάλεσαν τον πρεσβευτή τους στην Ουάσινγκτον, Ναμίκ Ταν, για «διαβουλεύσεις» με την πολιτειακή και την πολιτική ηγεσία στην Άγκυρα. Επίσης, οι Τούρκοι είχαν προειδοποιήσει ότι η εξέλιξη αυτή θα υπονόμευε την εξομάλυνση των σχέσεων της χώρας τους με την Αρμενία, ενώ στη διάρκεια των τελευταίων ημερών ξόδεψαν πακτωλό χρημάτων για lobbying, χωρίς όμως να καταφέρουν να αποτρέψουν την εξέλιξη.

Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί ότι πριν την ψηφοφορία, ο τούρκος πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιούλ, σε τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Μπαράκ Ομπάμα, είχε ζητήσει από τον Αμερικανό ομόλογό του να παρέμβει ώστε τα μέλη του Κογκρέσου να ψηφίσουν αρνητικά στην ψηφοφορία. Όμως, το αρμενικό λόμπι τις ημέρες που πέρασαν, «έδωσε τα ρέστα του»...
Εδώ αξίζει να υπογραμμίσουμε ότι παρά τις ισχυρές πιέσεις που δέχθηκε ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής Χάουαρντ Μπέρμαν, δεν πτοήθηκε. Ο Αμερικανός πολιτικός ήταν σαφής στην ομιλία-καταπέλτη κατά της Τουρκίας, καλώντας την Άγκυρα να πάψει «να κάνει τα στραβά μάτια στη γενοκτονία των Αρμενίων». Αυτά τα είπε ενώπιον των τριών επιζώντων της Γενοκτονίας, ηλικίας 97, 98 και 105 ετών, οι οποίοι παρέστησαν στη συνεδρίαση.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι το αρμενικό λόμπι εν σταματά: στις 13 Μαρτίου, θα γίνει στο πανεπιστήμιο ΜΙΤ στη Μασαχουσέτη συνέδριο, με θέμα «Η αμερικανική αντίδραση στην Αρμενική Γενοκτονία: Από τον Γούντροου Γουίλσον στον Μπαράκ Ομπάμα».

Τι έκαναν οι Έλληνες

Το ελληνικό λόμπι κινητοποιήθηκε για την αποδοχή του Ψηφίσματος. Ο Ρεπουμπλικάνος βουλευτής Γκας Μπιλιράκης από τη Φλόριντα, είπε μιλώντας ότι η γενοκτονία του 1915 τεκμηριώνεται από αδιάσειστα στοιχεία και τόνισε ότι «δεν πρέπει να αγνοηθεί η γενοκτονία των Αρμενίων από την Ιστορία λόγω φόβων ότι η αποκάλυψη της αλήθειας θα προσβάλει την σύμμαχό μας Τουρκία» και πρόσθεσε πως «αδυναμία των εθνικών και διεθνών αρχών να τιμωρήσουν τους υπεύθυνους για την Γενοκτονία των Αρμενίων είναι και ένας από τους λόγους για τους οποίους έχουν έκτοτε γίνει και άλλες γενοκτονίες».

Από την πλευρά του ο Δημοκρατικός βουλευτής Τζον Σαρμπάνης από το Μέριλαντ, σε δήλωσή του υπογράμμισε ότι το Ψήφισμα «μπορεί να βοηθήσει την Τουρκία και τον λαό της στις προσπάθειες που καταβάλουν για να καταστούν ανοιχτή και ελεύθερη κοινωνία».
Ο διευθυντής της ΑΧΕΠΑ, Βασίλης Μωϋσιάδης, δήλωσε ότι «η ΑΧΕΠΑ σαν οργάνωση που στάθηκε πάντοτε υπέρ της αλήθειας και υπέρ του δικαιώματος των ανθρώπων να ζουν χωρίς φόβο, εκφράζει ευγνωμοσύνη στα μέλη του Κογκρέσου που με την ψήφο τους έκαναν ότι ήταν σωστό να γίνει».

Ερωτήματα...

Κάποιοι δραστήριοι Ελληνοκύπριοι «παράγοντες», φίλα προσκείμενοι στο ΑΚΕΛ, έπαιξαν τις ημέρες πριν τη συνεδρίαση πολύ παράξενο ρόλο, παρακινώντας άλλους Ελληνοκύπριους αλλά και Ελλαδίτες στην καταγωγή προύχοντες της ομογένειας, να... απέχουν (!) από την προσπάθεια, λέγοντάς τους ότι έτσι... «κάνουν ζημιά στο Κυπριακό»! Ο δε εκφραστής τους, ο Δημοκρατικός βουλευτής από τη Νέα Υόρκη Μάικ Μακμάν (ο οποίος πρόσφατα είδε λομπίστες που δουλεύουν για λογαριασμό της Άγκυρας), ψήφισε «όλως τυχαίως» κατά της υιοθέτησης του Ψηφίσματος!

Πηγή:

http://www.elkosmos.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=3583:2010-03-08-09-04-32&catid=97:2008-10-17-07-33-49&Itemid=284

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου