Έρωτας μέσω... Διαδικτύου
Ολοένα και περισσότερο εξαπλώνεται το φλερτ μέσω διαδικτύου, με έναν στους τρεις 'Ελληνες να το προτιμούν ως μέθοδο σύναψης ερωτικών σχέσεων.
Η ευκολία της προσέγγισης και ο μικρότερος φόβος έκθεσης δείχνουν να είναι οι βασικοί λόγοι που η διαδικτυακή επαφή τείνει να αντικαταστήσει την προσωπική γνωριμία, οδηγώντας μάλιστα πολλές φορές ακόμη και... στον γάμο!
Η υπηρεσία Windows Live Messenger, μετά το τέλος της σχετικής ετήσιας ερευνάς της με αφορμή την ημέρα του Αγ. Βαλεντίνου, κατέδειξε ένα "κοινό μυστικό", ότι δηλαδή το διαδικτυακό φλερτ αποκτά όλο και περισσότερους οπαδούς, που δείχνουν να το προτιμούν από τις "παραδοσιακές" μορφές γνωριμίας.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ, που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά με τη συμμετοχή 19.730 ατόμων από χώρες της Ευρώπης -ανάμεσα τους 1.324 Έλληνες-, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής, προκύπτει ότι οι περισσότεροι από τους χρήστες της υπηρεσίας Instant Messaging επιδίδονται σε διαδικτυακό φλερτ. Το 70% των ατόμων που συμμετείχαν στην έρευνα παραδέχθηκαν ότι η διαδικασία εξεύρεσης συντρόφου μέσω ίντερνετ τούς απαλάσσει από το άγχος που συχνά συνεπάγεται η προσωπική επαφή, ενώ τους δίνει και περισσότερο χρόνο στο να απαντήσουν στον υποψήφιο σύντροφο τους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Ενδεικτικό είναι ότι το αντίστοιχο ποσοστό στην περυσινή έρευνα ήταν κατά 14% μειωμένο.
ΠΕΡΑ από αυτή τη γενική διαπίστωση, οι επιμέρους λόγοι για τους οποίους κάθε χρήστης επιλέγει να βάλει το ίντερνετ στην προσωπική του ζωή, μπορεί να ποικίλλουν κατά περιόδους: Κάποιοι από τις χρήστες δηλώνουν ότι έτσι μπορούν να εκφράσουν πιο εύκολα τα συναισθήματα τους (27% έχει χρησιμοποιήσει το Instant Messaging για να πει "Σ’ αγαπώ" για πρώτη φορά), άλλοι για να έχουν τη δυνατότητα να φλερτάρουν ταυτόχρονα με περισσότερα από ένα άτομα (31%) και άλλοι για
να συντηρούν μια σχέση από απόσταση (45%).
ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ την κατάληξη των διαδικτυακων γνωριμιών στην Ελλάδα, 25% σύναψαν μακροχρόνια σχέση, ενώ το 9% είχαν πιο ευτυχή κατάληξη, αφού η σχέση τους οδηγήθηκε σε γάμο, 41% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι μετά τη σχέση διατήρησαν μια καλή φιλία.
ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ της έρευνας έρχονται να ενισχύσουν τα αντίστοιχα παλιότερων ερευνών, όπως η πρόσφατη του Ινστιτούτου Πίου των ΗΠΑ, βάσει της οποίας ένας στους πέντε χρήστες των κοινωνικών δικτύων MySpace και Facebook τα χρησιμοποιούν προκειμένου να φλερτάρουν. Πιο συγκεκριμένα, το 22% των χρηστών του MySpace και του Facebook παραδέχθηκαν ότι το χρησιμοποιεί για φλερτ, ενώ το 27% για να προωθήσει τη δουλειά του.
ΒΑΛΙΑ ΣΚΟΥΡΑ
ΠΗΓΗ:
ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ «ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΡΑΣΗ»
Θύμα διαδικτυακής παρενόχλησης ένας στους τέσσερις νέους
Το 25,5% των νέων έχει παρενοχληθεί διαδικτυακά, σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε το 2009 η Μη Κυβερνητική Οργάνωση «ΝΕΟΙ» και παρουσιάστηκε σε εκδήλωση στο πανεπιστήμιο Μακεδονίας, στη Θεσσαλονίκη. Tα περισσότερα από τα θύματα ανέφεραν το γεγονός στους φίλους, λιγότεροι στους γονείς ενώ κανένας δεν το κατήγγειλε στις αρμόδιες αρχές.
Η έρευνα καταδεικνύει ότι οι νέοι γνωρίζουν τους κινδύνους του διαδικτύου, αλλά επιλέγουν να ριψοκινδυνεύσουν, εκθέτοντας τα προσωπικά τους δεδομένα. Συγκεκριμένα, παρά το γεγονός ότι το σύνολο των ερωτηθέντων (95%) κατατάσσει στα αρνητικά του διαδικτύου την παραπλάνηση, ωστόσο ένα μεγάλο ποσοστό αποκάλυψε σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης ηλικία, ονοματεπώνυμο και αριθμό κινητού τηλεφώνου. Μάλιστα, το 6,4% των νέων που συμμετείχαν στην έρευνα δημοσίευσαν την διεύθυνση και τον αριθμό τηλεφώνου του σπιτιού τους.
Πάνω από το 1/3 των ερωτηθέντων (34%), συναντήθηκε και δια ζώσης με κάποιον που γνώρισε από το διαδίκτυο, χωρίς να συνοδεύεται από κάποιον φίλο.
Η έρευνα, την οποία παρουσίασε η υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων της Οργάνωσης, Μαρία Ράμου, πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 2.176 νέων απ’ όλη την Ελλάδα.
Οι καταγγελίες που δέχθηκαν οι «ΝΕΟΙ» το 2009 ήταν κατά 237% περισσότερες σε σχέση με το 2008 και το 90% από αυτές αφορούσε την ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης facebook.
Ο προϊστάμενος του Τμήματος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Θεσσαλονίκης, Αντώνης Παπαντωνίου, υπογράμμισε ότι από τις 90 υποθέσεις που απασχόλησαν την υπηρεσία τους τρεις πρώτους μήνες του 2010, οι 23 αφορούσαν στο facebook και συγκεκριμένα, χρήση προσωπικών στοιχείων τρίτου για το άνοιγμα νέου προφίλ ή υφαρπαγή κωδικών και αναδιαμόρφωση του προφίλ.
Ο κ. Παπαντωνίου συμβουλεύει να είμαστε προσεκτικοί με την δημοσιοποίηση των προσωπικών δεδομένων-μια και είναι διαθέσιμα σε διαδικτυακούς «φίλους», «φίλους φίλων», κλπ- να διατηρούμε μακροσκελής και πολύπλοκους κωδικούς, διαφορετικούς για κάθε υπηρεσία που χρησιμοποιούμε. Επιπλέον, οι γονείς θα πρέπει να εξοικειωθούν με την τεχνολογία και να παρακολουθούν την διαδικτυακή δραστηριότητα των παιδιών τους, τόσο προσωπικά, όσο και με προγράμματα γονικού ελέγχου.
Η πρόεδρος των «ΝΕΩΝ», Άννα Ευθυμίου επέστησε την προσοχή στα «ψιλά γράμματα» του facebook. Οπως είπε, όποιος εγγράφεται στην ιστοσελίδα συναινεί σε μια σειρά όρων, για παράδειγμα ότι η μυστικότητα δεν είναι εγγυημένη και ότι οι πληροφορίες είναι διαθέσιμες και μετά την απενεργοποίηση του λογαριασμού.
Παράλληλα, ανέφερε ότι από το 2001 έως το 2009 οι ιστοσελίδες παιδικής πορνογραφίας αυξήθηκαν κατά 350% και ο ετήσιος τζίρος τους, ύψους 3 δισ. ευρώ, προσεγγίζει αυτόν του εμπορίου ναρκωτικών.
Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυναν ο νομάρχης Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Ψωμιάδης και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΕΥΗ ΣΑΛΤΟΥ
«Είναι ίσως το πιο απλό πράγμα στον ψηφιακό κόσμο να προσεγγιστεί ένα παιδί. Ιδιαίτερα όταν είναι μεταξύ 13 και 16 ετών, αφού τότε τα παιδιά, πάνω στην έκρηξη της εφηβείας τους, θέλουν να κάνουν την επανάστασή τους», τονίζει η δρ Βερόνικα Σαμαρά, επικεφαλής του Εθνικού Κόμβου Ασφαλούς Δικτύου. Ωστόσο, αυτή την επαναστατική διάθεση των εφήβων εκμεταλλεύονται κάποιοι ενήλικοι, οι οποίοι «ψαρεύουν» παιδιά για σεξουαλική παρενόχληση.
«Οι παιδόφιλοι χορεύουν καθημερινά στην πλάτη των παιδιών μας, κι ενώ μπορούμε να εντοπίσουμε το ίχνος τους, δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε διώξεις του φυσικού δράστη. Είτε μας εμποδίζει το απόρρητο των επικοινωνιών είτε δεν το προβλέπει ο νόμος, ο οποίος θεσπίστηκε το 1994, τότε που η παιδοφιλία δεν είχε πάρει φωτιά στο Διαδίκτυο», είπε πρόσφατα στη Βουλή ο προϊστάμενος του Τμήματος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής, κ. Μανώλης Σφακιανάκης, ενημερώνοντας τους βουλευτές- μέλη της Επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας.
Ενήμερα τα παιδιά. Όπως τονίζει η κ. Λίζα Τσαλίκη, λέκτορας του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Τμήμα Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και συνεργάτιδα στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα «Εu Κids Οn Line», το ενθαρρυντικό είναι ότι τα περισσότερα παιδιά σε αυτές τις ηλικίες είναι ενήμερα για τους κινδύνους που κρύβει το Ίντερνετ. Αυτό άλλωστε προκύπτει και από τα στοιχεία του Ευρωβαρόμετρου για το 2007, τα οποία δείχνουν ότι η πλειονότητα των παιδιών 13- 14 ετών αποφεύγουν να δίνουν σε αγνώστους προσωπικά στοιχεία κατά τις διαδικτυακές τους συνομιλίες. «Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δε θα πρέπει να αφυπνιστούν γονείς και παιδιά».
Το προφίλ των ενηλίκων που «ψαρεύουν» στα chat rooms δεν μπορεί εύκολα να προσδιοριστεί, λέει η κ. Σαμαρά. «Μπορεί να είναι οποιοσδήποτε, ο άνθρωπος που περπατά δίπλα μας ή ο κύριος της διπλανής πόρτας. Αυτοί που ψάχνουν να ικανοποιηθούν μέσω του Διαδικτύου χωρίς να υπολογίζουν ηλικίες μπορεί να είναι άνθρωποι μοναχικοί, παιδόφιλοι ή ακόμα και κάποιοι που θέλουν απλά να περάσουν την ώρα τους μπροστά σε έναν υπολογιστή». Όπως σημειώνει πάντως η κ. Σαμαρά, «δεν μπορούμε να τα ισοπεδώνουμε όλα. Όσοι είναι μέλη σε chat rooms δεν είναι απαραίτητα κακοί». Οι ερωτήσεις αγνώστων, όπως λέει, που θα πρέπει να προβληματίσουν τους χρήστες του Ίντερνετ, δεν είναι άλλες από αυτές που αφορούν προσωπικά ζητήματα. «Στείλε μου τη φωτογραφία σου. Πού μένεις; Τι φοράς; Πού συχνάζεις; Δώσε μου το τηλέφωνό σου. Σε αυτές τις ερωτήσεις τα παιδιά δεν θα πρέπει να απαντούν». Όπως αναφέρει η κ. Σαμαρά, οι γονείς είναι αυτοί που πρέπει να παίξουν τον ρόλο του φύλακα. «Θα πρέπει λοιπόν να γνωρίζουν σε ποιους εικονικούς κόσμους σερφάρουν τα παιδιά τους. Κι αυτό θα μπορέσουν να το κάνουν μόνο εάν γνωρίσουν οι ίδιοι το Ίντερνετ και τις δυνατότητές του». Συμπληρώνει δε ότι οι γονείς θα πρέπει να κερδίσουν την εμπιστοσύνη του παιδιού και σε περιπτώσεις παρενόχλησης εκείνο να απευθύνεται σε αυτούς. «Να μάθουν τα παιδιά τους να μη δημοσιεύουν προσωπικά δεδομένα. Τα παιδιά δεν γνωρίζουν, ζουν στον ψηφιακό κόσμο και θεωρούν αυτονόητο να μοιραστούν δεδομένα με τους ιντερνετικούς τους φίλους. Δεν γνωρίζουν όμως ότι δίνοντας μια φωτογραφία, αυτή μπορεί να αλλοιωθεί ή να δημοσιευθεί σε κάποιον ιστοχώρο ακατάλληλο για ανήλικους».
Ο ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΣ
1 ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΜΕΡΑ της έρευνας, η διαδικτυακή συνομιλία με τον 30χρονο «Ρ-Α» θα σοκάρει τη «14χρονη». Αφού πρώτα τη ρωτά όνομα, ηλικία και τον λόγο που βρίσκεται στο Διαδίκτυο, θεωρεί ότι ο χώρος του chat room δεν είναι πλέον κατάλληλος γι΄ αυτά που θέλει να της πει: «Ρ-Α»: Έχεις msn; Μίκα: Όχι γιατί; «Ρ-Α»: Είμαι ερεθ.... «Ρ-Α»: Θες να μιλήσουμε στο τηλέφωνο; Μίκα: Δε γίνεται,μιλάει η μαμά μου. «Ρ-Α»: Πάρε μόλις κλείσει. Μίκα: OK. «Ρ-Α»: 69..........,πάρε με. Πέντε λεπτά αργότερα, η έφηβη παίρνει τηλέφωνο. «Είσαι η Μίκα που κάναμε πριν chat;», ήταν οι πρώτες λέξεις του «Ρ-Α», ο οποίος ακουγόταν πολύ μεγαλύτερος. Με γλαφυρές εκφράσεις περιέγραφε τη σεξουαλική πράξη, προκαλώντας και τη μαθήτρια να συναινέσει στο ερωτικό τηλεφώνημα. Όταν εκείνη δήλωσε ότι ντρέπεται, ο 30χρονος απάντησε: «Γδύσου εσύ και θα τα λέω εγώ». Όταν εκείνη του έκλεισε το τηλέφωνο, συνέχισε να γράφει με πρόστυχο τρόπο και το βράδυ στο chat ζητώντας μια νέα τηλεφωνική «κουβέντα». «Ρ-Α»: Πάρε τηλέφωνο. Μίκα: Γιατί; «Ρ-Α»: Για κουβέντα. Μίκα: Τι να πούμε; «Ρ-Α»: Περί του σεξ.Δεν τελ....το μεσημέρι.
Ο ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟΣ
2 ΤΡΙΤΗ ΒΡΑΔΥ, λίγο μετά τις 21.00, και ο «D 31» θέλει να μιλήσει στη «Μίκα». «Γεια» γράφει με λατινικούς χαρακτήρες και η επόμενη ερώτηση που έρχεται αφορά φυσικά την ηλικία: «Πόσο; Εγώ 31». Η απάντηση είναι κοφτή: «14». Αν και στην αρχή διστάζει, ζητά να μάθει τα χαρακτηριστικά του 14χρονου κοριτσιού. «1,67, μαύρα μακριά μαλλιά, πράσινα μάτια και 54 κιλά». Μετά την απάντηση το μόνο που θέλει είναι έναν εναλλακτικό τρόπο επικοινωνίας και άμεσα. «Στείλε μου το τηλέφωνό σου για να μιλήσουμε». Και δεν είναι ο μόνος που εκείνη τη μέρα θέλει να μάθει περισσότερα για τη «Μίκα». «Έκανα κοπάνα από το σχολείο, γι΄ αυτό είμαι στο chat» λέει την επόμενη μέρα το πρωί η «14χρονη» σε όσους είναι στο chat room και δεν χρειάζεται περισσότερο από μισό λεπτό για να της απαντήσουν δύο... συγκάτοικοι στο ίδιο ιντερνετικό δωμάτιο. Ο «Ran», 25 χρόνων πάει τη... φιλική και αθώα κουβέντα ένα βήμα πιο μακριά. «Μικρούλα θα σε δούμε τελικά;». Πληθαίνουν αυτοί που θέλουν να μιλήσουν με τη «Μίκα». Ο 25χρονος «Αlex», εκτός από τον αριθμό του τηλεφώνου ζητά και μια φωτογραφία της, γνωρίζοντας πάντα ότι είναι μόλις 14. Όταν αυτή αρνείται να δώσει, ζητά να μάθει τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα, τις κατακτήσεις της νεαρής μαθήτριας και επιμένει για μια φωτογραφία, αυτή τη φορά όμως με μαγιό. «Καμία ολόσωμη δεν έχεις;» θα στείλει σε επόμενο μήνυμα. Δεν σταματά όμως εκεί. «Τι φοράς;» και συνεχίζει: «Θα βγάλεις την μπλουζίτσα για μένα;».
Ο ΕΥΓΕΝΙΚΟΣ
3 Ο «Κ38» ΕΙΝΑΙ μέλος του ιντερνετικού δωματίου που θέλει να μιλήσει με τη «Μίκα» τη δεύτερη μέρα της έρευνας. Αφού ρωτάει το όνομα της νεαρής, ζητά ευγενικά να μάθει και τα εξωτερικά της χαρακτηριστικά. Η συζήτηση ωστόσο δεν μένει εκεί, αλλά λίγο αργότερα οδηγείται στις ερωτικές σχέσεις, εκείνος κάνει λόγο για τον πρόσφατο χωρισμό του, ενώ ζητά να μάθει- πάντα με ευγενικό και ταυτόχρονα πατρικό ύφοςκαι για τις δικές της ερωτικές σχέσεις. Στο τέλος της κουβέντας ο 38χρονος στέλνει τον αριθμό του τηλεφώνου του για να μη χαθεί η επαφή και επαναπροσδιορίζει το ραντεβού μαζί της για την επόμενη μέρα.
Κατά την τρίτη ημέρα της έρευνας, λίγο μετά τις 9 το βράδυ, ο «Κ38» στέλνει μήνυμα στην ανήλικη. «Κ38»: Μπήκα μήπως και σε συναντήσω. Περίμενα sms σου. Μίκα: Συγγνώμη, είχα σχολείο και μετά φροντιστήριο. «Κ38»: Όχι βρε, δεν στο λέω για παράπονο, απλά θα μου άρεσε να δω μήνυμά σου. Ο 38χρονος δηλώνει και την επαγγελματική του ιδιότητα. Προτείνει μάλιστα ευγενικά να βγουν για καφέ: «Θα σου έλεγα να πίναμε όποτε ήθελες καφεδάκι...», ενώ όταν η «14χρονη» του λέει ότι πρέπει να κλείσει επειδή φωνάζει η μητέρα της, εκείνος θέλει να μάθει πότε θα τα ξαναπούν.
Πηγή: http://www.tear.gr/forum/viewtopic.php?t=2982
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου