Σάββατο 13 Μαρτίου 2010

Μια Εφιαλτική Πραγματικότητα!









Το φετινό «Κόκκινο βιβλίο των απειλουμένων ζώων της Ελλάδας» της Ελληνικής Zωολογικής Eταιρείας προειδοποιεί ότι 468 είδη ζώων απειλούνται με εξαφάνιση.

Ο άνθρωπος στις μέρες μας αντιμετωπίζει τα κατοικίδια ζώα με αγάπη και σεβασμό, αν μη τι άλλο στις περισσότερες περιπτώσεις.
Τα χαριτωμένα σκυλάκια και οι ναζιάρικες γατούλες, έχουν τη χαρά να απολαμβάνουν τη θαλπωρή του ιδιοκτήτη τους ακόμα και όταν η ανάγκη για την απόκτηση ενός τετράποδου πηγάζει από άλλους παράγοντες πλην της αγνής αγάπης για τα ζώα.
Το θέμα όμως που θέλω να θίξω στο συγκεκριμένο άρθρο δεν είναι ο άνθρωπος και τα κατοικίδια του αλλά ο άνθρωπος και τα υπόλοιπα ζώα!
Πόσο τα φροντίζει; Πόσο ενδιαφέρεται;
Το φετινό «Κόκκινο βιβλίο των απειλουμένων ζώων της Ελλάδας» της Ελληνικής Zωολογικής Eταιρείας προειδοποιεί ότι 468 είδη ζώων απειλούνται με εξαφάνιση.
Η φώκια, ο λύγκας, το ελάφι είναι μερικά από αυτά που κινδυνεύουν να εξαφανιστούν από την πανίδα της Ελλάδας.
1.500 κοινά τσακάλια έχουν απομείνει μόνο σε όλη την Ελλάδα και 4.000 ρινοδέλφινα πεθαίνουν κάθε χρόνο στη Μεσόγειο από τη ρύπανση, ή από την έλλειψη τροφής λόγω της υπερβολικής αλίευσης.
Εδώ και χρόνια ζούμε εις βάρος όλων των ζώων χωρίς να αναλογιζόμαστε ότι η επιβίωση μας εξαρτάται και από αυτά. Μοιραζόμαστε έναν πλανήτη και όπως είναι φυσικό τα έχουμε ανάγκη.
Φυσικά για όλους εμάς είναι δύσκολο να κυνηγήσουμε την λαθροθηρία ή να γίνουμε εθελοντές ερευνητές. Τι θα μπορούσαμε να κάνουμε; Πρώτα πρώτα να προστατέψουμε τα δάση μας.
Όταν καίγεται ένα δάσος αυτομάτως πέρα από την φυσική καταστροφή πεθαίνουν και τα ζώα που στεγάζει η συγκεκριμένη δασική περιοχή. Θηλαστικά, πτηνά, ερπετά, έντομα.
Ακόμη, το ξέρατε ότι οτιδήποτε ρίχνουμε στο νεροχύτη μας καταλήγει στον ωκεανό;
Μήπως θα έπρεπε να σκεφτόμαστε πρώτα πριν κάνουμε αλόγιστες πράξεις;
Το να παρακολουθούμε ντοκιμαντέρ με άγρια ζώα δεν μας καθιστά ευαισθητοποιημένους με το θέμα, πόσο μάλλον εκείνους που έχουν στην ντουλάπα τους ζώνες, παπούτσια και τσάντες από δέρμα φιδιού (και όχι μόνο!)
Η κατανάλωση δε του κρέατος ανά άτομο έχει ξεφύγει από τα πλαίσια του φυσιολογικού. Μήπως θα έπρεπε να ισορροπήσει λίγο και η κτηνοτροφία;
Καμιά φορά εκνευρίζομαι με όλους αυτούς τους αυτοαποκαλούμενους ζωόφιλους.
Είναι υποκριτικό να θεωρείσαι φίλος των ζώων επειδή τυγχάνει να έχεις και να καμαρώνεις για το χαριτωμένο σου σκύλο.

Πηγή:
http://www.slap.gr/monimes-stiles/jeux-de-caramelie/mia-efialtiki-pragmatikotita/


Απειλούμενα ζώα της Ελλάδας στο «Κόκκινο βιβλίο»

Εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο για τους επιστήμονες και την πολιτεία το «Κόκκινο βιβλίο των απειλούμενων ζώων της Ελλάδας», που αποκαλύπτει ότι το 15%, 171 είδη σπονδυλόζωων, και το 50%, 297 είδη των ασπόνδυλων, εντάσσονται σε κατηγορίες κινδύνου.  

Η ελληνική έκδοση του κόκκινου βιβλίου επικαιροποιήθηκε έπειτα από 17 χρόνια και περιλαμβάνει στοιχεία για ψάρια, αμφίβια, ερπετά, πουλιά, θηλαστικά -θαλάσσια και χερσαία- και πλήθος αναλύσεων με τη συμβολή των περιβαλλοντικών οργανώσεων: Ελληνική Ζωολογική Εταιρεία, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Ελληνική Ερπετολογική Εταιρεία, Ινστιτούτο Σπηλαιολογικών Ερευνών και WWF.

Σε ό,τι αφορά την πολιτεία απαιτείται σαφές πλαίσιο στόχων και μηχανισμών για την προστασία της βιοποικιλότητας, που θα έχει στον πυρήνα του τη σταθερή ενίσχυση της έρευνας σε αυτό τον τομέα, δήλωσε ο Σίνος Γκιώκας, πρόεδρος της Ελληνικής Ζωολογικής Εταιρείας κατά την παρουσίαση χθες της έκδοσης. 
Το κόκκινο βιβλίο αξιολογεί συνολικά την κατάσταση 422 ειδών σπονδυλόζωων και 591 ειδών ασπόνδυλων με βάση τα διεθνώς αποδεκτά κριτήρια της Διεθνούς Ενωσης για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN). 
 Πρόκειται για μία έκδοση, είπε η Παναγιώτα Μαραγκού, συντονίστρια του προγράμματος, που δίνει πληροφορίες και κατευθύνσεις, οι οποίες αν ληφθούν υπ' όψιν θα συμβάλουν στην ελάττωση των κινδύνων για τους πληθυσμούς ζώων που απειλούνται. 
Ερευνητές και συντονιστές της έκδοσης προέρχονται από τα Πανεπιστήμια Αριστοτέλειο, Καποδιστριακό, Αθηνών, Θεσσαλίας, και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης κ.ά. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου