Τετάρτη 10 Μαρτίου 2010

Συλλήψεις για το www.gamato.info




Συλλήψεις για το gamato.gr

Δικογραφία σε βάρος ένδεκα ατόμων για πειρατεία από το τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Δικογραφία σε βάρος ένδεκα ατόμων, εκ των οποίων έξι συνελλήφθησαν για παράβαση του νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας, σχηματίστηκε από το Τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ύστερα από συντονισμένη επιχείρηση σε Αθήνα, Λάρισα, Πέλλα και Θεσσαλονίκη, που έγινε στο πλαίσιο του σχεδιασμού για την πάταξη της πειρατείας, μέσω διαδικτύου.

Οι κατηγορούμενοι, σύμφωνα με την αστυνομία, ήταν συντελεστές ή συνδέονταν στην ιστοσελίδα www.gamato.info, είτε ως διαχειριστές, είτε ως επίσημα μέλη (vip mempers) και διαμοίραζαν ψηφιακά αρχεία με τραγούδια, ταινίες και παιχνίδια.

Η υπόθεση άρχισε να ερευνάται μετά τη μήνυση, που υπέβαλε εκπρόσωπος της εταιρίας προστασίας οπτικοακουστικών έργων «ΕΠΟΕ», κατά των διαχειριστών της ιστοσελίδας.

Η εν λόγω ιστοσελίδα είχε 850.000 μέλη και δεχόταν καθημερινά 16 εκατ. επισκέψεις και ήταν το δημοφιλέστερο ελληνικό σάιτ απ' όπου οι χρήστες «κατέβαζαν» κινηματογραφικές ταινίες, μουσικά κομμάτια, λογισμικά, παιχνίδια και άλλα, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλη οικονομική ζημιά στις εταιρίες εμπορίας, καθώς και φοροδιαφυγή.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της αστυνομίας, σύμφωνα με μελέτη, που εκπονήθηκε από διεθνή εταιρία ερευνών, η Ελλάδα βρίσκεται στην τρίτη θέση μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, με υψηλότερο ποσοστό πειρατείας (57%), ενώ τις άλλες δύο θέσεις καταλαμβάνουν η Βουλγαρία με 68% και η Ρουμανία με 66%. Η λιανική αξία μόνο για παράνομο λογισμικό, που αντιπροσωπεύει το απολεσθέν εισόδημα για την παγκόσμια βιομηχανία λογισμικού, ξεπέρασε το όριο των 50 δισ. δολαρίων για πρώτη φορά το 2009.

Για την Ελλάδα οι οικονομικές απώλειες ανέρχονται σε 171 εκατ. ευρώ, μόνο για παράνομο λογισμικό, χωρίς να απολογίζονται οι απώλειες από τις ισοτιμίες, ενώ σύμφωνα με την αστυνομία, εάν προσθέσουμε και τα πνευματικά δικαιώματα απο τις κινηματογραφικές ταινίες, τραγούδια, παιχνίδια και άλλα, «οι απώλειες τα τελευταία 7 χρόνια, όπως εκτιμούν οι εταιρίες, πλησιάζουν συνολικά το 1 δισ. ευρώ, το οποίο μεταφράζεται σε λιγότερες θέσεις εργασίας και μειωμένη ανταγωνιστικότητα για τον εγχώριο κλάδο της πληροφορικής, μουσικής και θεαμάτων».

Από τις έρευνες, που έγιναν, κατασχέθηκαν συνολικά 27 σκληροί δίσκοι, εκ των οποίων οι δύο εξωτερικοί, πέντε φορητοί υπολογιστές και 604 DVD. Οι δύο απο τους κατηγορούμενους μένουν σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, γι αυτό έχει ενημερωθεί η Ιντερπόλ για τη σύλληψή τους.

Την εποπτεία όλων των ερευνών είχε ο προιστάμενος της εισαγγελείας Αθηνών, Ιωάννης Σακελλάκος, μαζί με την αρμόδια Εισαγγελέα για τη δίωξη των ηλεκτρονικών εγκλημάτων, Ελένη Ράικου, ενώ οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στους κατά τόπους εισαγγελείς.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ


Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ



10-03-2010:Δελτίο Τύπου της Γ.Α.Δ. Αττικής σχετικά με Πανελλαδική Αστυνομική επιχείρηση για παραβίαση δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας μέσω Ίντερνετ.


ΓΕΝΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 10 Μαρτίου 2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Από το Τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Αθήνας σε συνεργασία με το Τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Θεσσαλονίκης, στα πλαίσια του γενικότερου σχεδιασμού για την πάταξη του φαινομένου της «πειρατείας μέσω Διαδικτύου», διενεργήθηκε συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση σε Αθήνα, Λάρισα, Πέλλα και Θεσσαλονίκη όπου σχηματίστηκαν δικογραφίες για ένδεκα (11) ημεδαπούς εκ των οποίων συνελήφθησαν οι έξι (6) κατηγορούμενοι για τον Νόμο περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας.

Στο Τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Αθηνών προσήλθε εκπρόσωπος της εταιρίας προστασίας οπτικοακουστικών έργων «Ε.Π.Ο.E.» και υπέβαλλε μήνυση, κατά των διαχειριστών ιστοσελίδας οι οποίοι από κοινού εκτός των άλλων ανέβαζαν (upload) και στην συνέχεια διαμοίραζαν χωρίς την προηγούμενη έγκριση των αρμόδιων εταιρειών, παράνομο ψηφιακό υλικό (τραγούδια, ταινίες και παιχνίδια) στην ιστοσελίδα www.gamato.info την οποία και είχαν την δυνατότητα να τροποποιούν και να υποστηρίζουν τεχνικά.

Κατόπιν των ανωτέρω και μετά από ψηφιακή ανάλυση των καταγγελλομένων κλιμάκια Αστυνομικών του Τμήματος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Αθηνών και Θεσ/νίκης την 9-3-2010 πραγματοποίησαν ταυτόχρονα με Εισαγγελικούς λειτουργούς κατ’ οίκον έρευνες όπου διαπιστώθηκε ότι οι συλληφθέντες συνδέονταν στην ιστοσελίδα www.gamato.info είτε ως διαχειριστές (MODERATOR) και προέβαιναν στον διαμοιρασμό ψηφιακών αρχείων (τραγούδια, ταινίες, παιχνίδια) είτε ως επίσημα μέλη (VIP member) και προέβαιναν εξίσου στο διαμοιρασμό ψηφιακών αρχείων (τραγούδια, ταινίες, παιχνίδια).

Παράλληλα μέσω της Διεθνούς Αστυνομικής Συνεργασίας ΙΝΤΕΡΠΟΛ ενημερώθηκαν οι αρμόδιες Αρχές Ευρωπαϊκής χώρας για τις δικές τους ενέργειες καθόσον δύο εκ των κατηγορουμένων διαμένουν στην αλλοδαπή.

Η εν λόγω ιστοσελίδα είχε 850.000 μέλη και δεχόταν καθημερινά 16.000.000 επισκέψεις όπου ήταν το δημοφιλέστερο Ελληνικό site παράνομου διαμοιρασμού Κινηματογραφικών Ταινιών ,Μουσικών κομματιών, Λογισμικού, Παιχνιδιών κ.α. με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλη οικονομική ζημιά στις εταιρείες εμπορίας αυτών παράλληλα με την φοροδιαφυγή.

Από τις διενεργηθείσες έρευνες, κατασχέθηκαν συνολικά είκοσι επτά (29) σκληροί δίσκοι, εκ των οποίων οι δύο (2) εξωτερικοί, πέντε (5) φορητοί υπολογιστές, εξακόσιοι τέσσερις (604) οπτικοί ψηφιακοί δίσκοι.

Σύμφωνα με μελέτη που εκπονήθηκε από διεθνή εταιρεία ερευνών παρ’ όλο που πραγματοποιείται σημαντική πρόοδος στην καταπολέμηση της πειρατείας στη χώρα μας, αυτή τη στιγμή η Ελλάδα βρίσκεται στην τρίτη θέση μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών με το υψηλότερο ποσοστό πειρατείας, με 57%, ενώ τις άλλες δύο θέσεις καταλαμβάνουν η Βουλγαρία (68%) και η Ρουμανία (66%).

Η λιανική αξία μόνο για παράνομο λογισμικού –που αντιπροσωπεύει το απολεσθέν εισόδημα για την παγκόσμια βιομηχανία λογισμικού- ξεπέρασε το όριο των $50 δισ. για πρώτη φορά το 2009.

Με εξαίρεση τις απώλειες από τις ισοτιμίες, οι οικονομικές απώλειες για την Ελλάδα ανέρχονται σε €171 εκατομμύρια μόνο για παράνομο λογισμικό ενώ αν προσθέσουμε και τα Πνευματικά δικαιώματα από τις Κινηματογραφικές ταινίες ,μουσικά τραγούδια, παιχνίδια κ.α συνολικά οι απώλειες τα τελευταία 7 έτη σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των εταιρειών πλησιάζουν το 1 δις ευρώ, το οποίο μεταφράζεται σε λιγότερες θέσεις εργασίας και μειωμένη ανταγωνιστικότητα για τον εγχώριο κλάδο της Πληροφορικής, μουσικής και θεαμάτων.

Την εποπτεία όλων των ερευνών είχε ο Προϊστάμενος της Εισαγγελίας Αθηνών κ. Σακελλάκος Ιωάννης παράλληλα με την αρμόδια Εισαγγελέα για την Δίωξη των Ηλεκτρονικών Εγκλημάτων κ. Ράικου Ελένη. Οι συλληφθέντες μαζί με τις σχηματισθείσες δικογραφίες οδηγήθηκαν στους κατά τόπους αρμοδίους Εισαγγελείς.

Πηγή:

http://www.astynomia.gr/index.php?option=ozo_content&lang=%27..%27&perform=view&id=3033&Itemid=520&lang=


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου