Σάββατο 17 Απριλίου 2010

FACEBOOK : Ένα θανάσιμο «παράθυρο» στον κόσμο…;




ΟΛΟ ΚΑΙ ΠΙΟ ΠΟΛΛΟΙ ΤΟ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΠΡΟΒΟΛΗ, ΑΛΛΑ ΛΙΓΟΙ ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ ΟΤΙ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΔΡΑΜΑΤΑ


FACEBOOK:!

Ένα θανάσιμο «παράθυρο» στον κόσμο…

«Δύο δράματα από τα χιλιάδες που παίζονται σε αυτά τα «παράθυρα» και κανείς δεν τα μαθαίνει».

Το facebook και οι άλλες ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης αλλά κυρίως το facebook, στηρίζουν την επιτυχία τους σε μια απλή ιδέα: Συγκεντρώστε τους Χρήστες του internet, δώστε τους «δικούς» τους χώρους και αφήστε τους να κάνουν ότι θέλουν, όπως ακριβώς , θα έκαναν αν ήταν συγκεντρωμέ­νοι σε έναν εξωτερικό, real life όπως λέμε, χώρο: Να φτιάξουν πα­ρέες οι ήδη γνωστοί, να βρουν πα­λιούς φίλους, να γνωρίσουν καινούργιους, να μιλήσουν, να τσακω­θούν, να ερωτευτούν, να ανταλλά­ξουν πληροφορίες.

Ειδικά στο facebook. το βασικό χαρακτηριστικό του lnternet -η ανωνυμία- καταργείται. Η συντρι­πτική πλειοψηφία των χρηστών φακελώνεται κανονικότατα εκεί μέσα με ονοματεπώνυμο, φωτογραφίες, πληροφορίες για την επαγγελματική και οικογενειακή κατάσταση, χόμπι, ακόμα και διευ­θύνσεις και κινητά τηλέφωνα!


Άλλωστε, ενθαρρύνεται από τη διαχείριση της ιστοσελίδας γι' αυ­τό. Με αυτόν τον τρόπο, οι παλιοί φίλοι ανακαλύπτουν ο ένας τον άλλο (απλώς πληκτρολογώντας ένα όνομα), έτσι γίνονται κανονικότα­τες και όχι cyber γνωριμίες, έτσι προωθούν τη δουλειά τους διάφο­ροι επώνυμοι και έτσι παραχωρούν με την ηλεκτρονική υπογραφή τους και πολύ πρόθυμα μάλιστα, εκατομμύρια άνθρωποι του πλανή­τη τα προσωπικά τους στοιχεία.


Το αποδεχόμαστε και το απο­λαμβάνουμε, και μάλιστα γνωρί­ζοντας τους κινδύνους. Μήπως, όμως. δεν τους γνωρίζουμε αρκετά καλά; Μήπως οι κίνδυνοι είναι τε­λικά ΤΟΣΟ σοβαροί που θα έπρεπε να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε την απαγόρευση της χρήσης της ιστοσελίδας στους ανηλίκους;


Ήδη τα παιδιά μπαινοβγαίνουν σε χιλιά­δες σελίδες στο internet και είναι εκτεθειμένα σε κινδύνους από τους οποίους οι γονείς τους - στην πλειοψηφία τους όχι και τόσο σχε­τικοί με την τεχνολογία - δεν μπο­ρούν να τα προστατέψουν.


Ποιος γονέας θα ήθελε να υπάρ­χουν στο internet όλα τα προσωπι­κά δεδομένα του παιδιού του, καθώς και όλες οι μύχιες σκέψεις του κι εκείνο να τα μοιράζεται «ανέμελα» με τους εκατοντάδες ή και χιλιάδες «φίλους» του - τους περισσότερους εκ των οποίων δεν έχει συναντήσει ποτέ;


ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ «AΘΩO»


Τίποτα δεν είναι «αθώο» επειδή χρησιμοποιείται κατακόρον. Δυ­στυχώς, τραγωδίες, όπως αυτή που συγκλόνισε πρόσφατα τη Βρετανία, μας το θυμίζουν...


Ο 33χρρνος Πίτερ Τσάπμαν γνώ­ρισε στο facebook τη 17χρονη Ασλεϊ Χολ. Στο «προφίλ» του, στην προσωπική του σελίδα δηλαδή, παρουσιάστηκε ως συμπαθής και ωραίος νεαρός (19 χρόνων) φοιτητής, με άλλο όνομα και την πλησία­σε. Εκείνη δεν διέκρινε τίποτε ύποπτο στην υπόθεση και ξεκίνησε μια φιλική σχέση μαζί του.


Η σχέση τους, η οποία για την Ασλεϊ δεν ήταν ποτέ «εικονική» εφόσον είχαν -όπως νόμιζε- ανταλλάξει προσωπικές πληροφο­ρίες, στοιχεία και φωτογραφίες, εξελίχθηκε σε ειδύλλιο εντός facebook και σε λίγο καιρό η μικρή δέχτηκε να τον συναντήσει. Εκείνος της είπε ότι θα πήγαινε να την πα­ραλάβει ο πατέρας του και η κακο­μοίρα δέχτηκε... Στο σημείο της συνάντησης, ο Τσάπμαν εμφανί­στηκε με το αυτοκίνητα του και η κοπελίτσα μπήκε μέσα. Στη συνέ­χεια, το τέρας την πήγε σε ερημική περιοχή, τη βίασε και τη στραγγά­λισε.


Αυτό που δεν ήξερε η Ασλεϊ ήταν ότι μιλούσε με έναν άνθρωπο που, όχι μόνο δεν ήταν ο συμπαθής φοιτητής που της είχε παρουσια­στεί, αλλά είχε καταδικαστεί στο παρελθόν για το βιασμό δύο ιεροδούλων με την απειλή μαχαιριού... Ο δράστης καταδικάστηκε σε ισό­βια, για το βιασμό και το φόνο του κοριτσιού...


Πριν απ' αυτό αλώνιζε ελεύθε­ρος στο facebook. έχοντας μαζέ­ψει 6.000 φίλους!


Η ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΤΗΣ ΑΓΝΟΙΑΣ



Είναι γεγονός ότι οι περισσότεροι χρήστες της σελί­δας χρησιμοποιούν τα πραγματικά τους στοιχεία, αλλά δεν υπάρχει κανένας όρος που να τους επιβάλ­λει να το κάνουν! Φυσικά και το δί­κτυο είναι γεμάτο ψεύτικους λογα­ριασμούς!


Πολλοί απ' όσους επιλέγουν να δώσουν ψεύτικα στοιχεία το κά­νουν για λόγους ασφαλείας ή γιατί απλούστατα δεν θέλουν να μοιρα­στούν προσωπικά δεδομένα με κα­νέναν, πόσω μάλλον να τα χαρίσουν στους ιδιοκτήτες της σελίδας -και καλά κάνουν! Υπάρχουν, όμως. και πολλοί που έχουν πιο ύπουλα κίνητρα. Φυσικά, δεν υπάρχει επαρκής (ούτε καν ανε­παρκής) διαδικτυακή αστυνόμευση και, όσον αφορά στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης, η κατάσταση είναι χαοτική...


Κανείς δεν απαγορεύει άλλωστε σε εγκληματίες να χρησιμοποιούν facebook. Ακόμα και σε ανθρώπους που έχουν καταδικαστεί στο παρελθόν για βιασμούς. Αν δεν μπορούν να μπουν τέτοιοι περιορι­σμοί,μήπως τελικά να περιορι­στούν οι δυνατότητες χρήσης των σελίδων αυτών, έστω για τους ανήλικους;






Ο... ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΠΑΡΑΜΟΝΕΥΕΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΝΗΛΙΚΕΣ


Πριν από λίγες ημέρες, προκλήθηκε σάλος στην Κύπρο, πάλι με αφορμή το facebook και τις πράξεις ανηλίκων. Δυο ανήλικοι 15 ετών συνελήφθησαν και κρατήθηκαν στη Λευκωσία. γιατί ανάγκασαν με εκβιασμό ένα 13χρονο κοριτσάκι να προβεί σε πράξεις σε­ξουαλικής φύσης μπροστά στην κάμερα του υπολογιστή της.


Με τη μικρή δεν γνωρίζονταν προσωπικά -την είχαν γνωρίσει στο facebook. Στη συνέχεια, πήραν το υλικό που λάμβαναν στον υπολογιστή τους και το ανέβασαν στο facebook. Η υπόθεση διερευνάται απ' το Γραφείο Καταπολέμησης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.


Φυσικά, δεν κινδυ­νεύουν μόνο οι ανήλικοι! Ο σώφρων χρήστης του διαδικτύου μπορεί να χει­ριστεί συνετά και το facebook το οποίο έχει ασφαλώς πολύ χρήσιμες, ενημερωτικές, αλλά και πολύ ψυχαγω­γικές εφαρμογές. Παρ' όλα αυτά απαι­τείται μεγάλη προσοχή.


ΤΡΟΠΟΙ ΠΑΡΕΝΟΧΛΗΣΗΣ


Η παρενόχληση μέσω internet μπορείς να εκφραστεί με τρόπους που δεν εγείρουν ανησυχίες παρά μόνο σ' αυ­τόν που τη δέχεται.

Δεν μπορούμε, για παράδειγμα, να καταγγείλουμε κάποι­ον γιατί έγραψε πολλές φορές στο «wall μας στο facebook. ούτε μπο­ρούμε να αντιδράσουμε διά της νομί­μου οδού, όταν κάποιος απλώς γεμίζει το ηλεκτρονικό μας ταχυδρομείο.

Παρ' όλα αυτά, υπάρχουν τρόποι να σταμα­τήσουμε την παρενοχλητική συμπεριφορά, που έγκειται κυρίως στην εκ μέρους μας αδιαφορία απέναντι στον «δράστη». Σε ακραίες περιπτώσεις, απαιτείται η αλλαγή των προσωπικών μας στοιχείων, όπως της διεύθυνσης του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Με το facebook και τα άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που δεν βασίζονται στην ανωνυμία, αλλά αντιθέτως στην επω­νυμία, αυτό είναι πιο δύσκολο.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣ... ΝΑΥΤΙΛΛΟΜΕΝΟΥΣ ΧΡΗΣΤΕΣ TOY FACEBOOK

Κατ' αρχάς, πρέπει να ορίσουμε οι ίδιοι, όλες τις ρυθμίσεις ασφαλείας στο «προ­φίλ» μας, ώστε κάθε προσωπική πληροφο­ρία να είναι προσβάσιμη μόνο σε όσους επιλέγουμε ως φίλους. Ακόμα και οι «φίλοι» των «φίλων» μας έχουν πρόσβαση σε περιορισμένο υλικό που ανεβάζουμε στο internet, αν δεν «πούμε» οι ίδιοι στο facebook (ή όποιο άλλο δίκτυο) ότι δεν το επι­θυμούμε. Ακόμα καλύτερο είναι το προφίλ μας να είναι εντελώς «κλειστό» και να μην είναι εμφανείς ούτε οι φίλοι μας σε τρί­τους.


Σε περίπτωση που χρειαστεί να διαγρά­ψουμε το προφίλ μας και να δημιουργή­σουμε καινούργιο, προκειμένου να αποφύ­γουμε κάποιον, που μας ενοχλεί και μπορεί να γίνει ακόμα και επικίνδυνος, καλό είναι να χρησιμοποιήσουμε ψεύτικο όνομα. Κα­τόπιν, πρέπει να ενημερώνουμε τους φίλους μας γι' αυτό και να τους ζητήσουμε να αναφέρονται σ' εμάς μόνο με το νέο μας όνομα.


Το όνομα αυτό πρέπει να ακούγεται πραγματικό αλλά να μη συνδέεται με κανέ­να τρόπο (ηχητικά) με το αληθινό μας, ού­τως ώστε να μην μπορεί να μας βρει αυτός που μας παρενοχλεί ψάχνοντας στη λίστα των φίλων μας. Πρέπει, τέλος, να χρησιμο­ποιήσουμε διαφορετική ηλεκτρονική διεύ­θυνση, γιατί όποιος μας ψάχνει μπορεί να μας βρει και με αυτόν τον τρόπο στο facebook, όποιο όνομα κι αν έχουμε.


Ότι και να κάνουμε, πρέπει να σκεφτό­μαστε δύο και τρεις φορές πριν ανεβάσου­με οποιαδήποτε προσωπική πληροφορία και υλικό στο internet. Όλες οι ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης γίνονται αυτόματα κάτοχοι αυτού του υλικού, με ότι αυτό συ­νεπάγεται για την ιδιωτική μας ζωή.

Πηγή: Εφημερίδα
"ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ"

26.03.2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου