Τρίτη 15 Ιουνίου 2010

ΤΟΥΡΚΙΑ : Κρύβουν την ταυτότητα των ελληνικών μνημείων






ΟΙ... ΦΙΛΟΙ ΜΑΣ, ΓΙΩΡΓΟ,

ΕΞΑΦΑΝΙΖΟΥΝ Ο,ΤΙ ΘΥΜΙΖΕΙ ΕΛΛΑΔΑ



Κρύβουν με κουτοπόνηρο τρόπο την ταυτότητα των ελληνικών μνημείων στην Τουρκία


Πρόκειται για πολιτιστικό ρατσισμό και μισαλλοδοξία,

γράφει ο πρώην πρόεδρος της Ακαδημίας Ν. Κονομής σε επιστολή του στον Ερντογάν


Ζήσαμε την αγωνιώδη προσπάθεια της κυβέρνησης, πρωτοστατούντος του ίδιου του πρωθυπουρ­γού, να ωραιοποιήσει το πρόσωπο της Τουρκίας. Τα γεγονότα όμως και η πραγματικότητα δεν τους βο­ηθούν... Οι γείτονές μας, και η ση­μερινή αλλά και όλες οι προηγούμενες ηγεσίες τους, δεν κρύβουν το σκληρό πρόσωπο τους. Σε κάθε ενέργεια τους, σε κάθε επιλογή. Όχι μόνο στα μεγάλα ζητήματα. Σβήνουν από παντού στη χώρα τους ό,τι θυμίζει Ελλάδα. Πουθενά στα ελληνικά μνημεία που βρίσκο­νται στην Τουρκία δεν αναφέρεται η ελληνική ταυτότητα τους.


Κι αυτό το βίωσε, το διαπίστωσε ιδίοΐς όμμασι ο πρώην πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών ο Ν. Κονομής, που οργισμένος απ' αυτήν την πλαστογράφηση της ιστορίας είχε στείλει επιστολή το 2005 στον τούρκο πρωθυπουργό κ. Ερντο­γάν. Απάντηση βέβαια δεν πήρε...

Αυτά για όσους συνεχίζουν να είναι αφελείς και να πιστεύουν ότι η Τουρκία πιστεύει πράγματι σε ισότιμη ελληνοτουρκική φιλία. Αν είχε τέτοια διάθεση, δεν έχει δώ­σει το παραμικρό δείγμα τα πενή­ντα τελευταία χρόνια.


Πολιτιστικός ρατσισμός


Δημοσιεύουμε την επιστολή του κ. Κονομή προς τον τούρκο πρωθυ­πουργό και το παρακάτω σημείω­μα του:


«Κύριε Διευθυντά,


Τώρα που κατακάθεται η σκόνη που δημιούργησε η σουλτανική ε­πίσκεψη Ερντογάν στη χώρα μας αποκαλύπτονται σιγά σιγά τα πενι­χρά αποτελέσματα της. Επειδή μια από τις συμφωνίες που υπογρά­φηκαν αφορά και τον τουρισμό, θα ήθελα να πληροφορηθούν οι Ελληνες τον πολιτιστικό ρατσισμό που ασκείται σε βάρος των ελληνι­κών μνημείων στην Τουρκία από το επίσημο τουρκικό κράτος.


Το γεγονος αυτό το είχα αντιλη­φθεί το 2005, όταν επισκέφθηκα την Τουρκία, και το επισήμανα στους τότε κυβερνώντες, τον πρω­θυπουργό κ Καραμανλή και τον υ­πουργό Τουρισμού κ Αβραμόπου­λο, ο οποίος υπέγραψε τότε μνημόνιο συνεργασίας στον τουρισμό με τον τούρκο ομόλογο του. Απέ­στειλα επίσης επιστολή στον κ. Ερ­ντογάν για το θέμα και όταν έγινε φανερό ότι αυτή δεν είχε κανένα αποτέλεσμα την έστειλα σικ εφημερίδες "Το Βήμα" και "Καθημερι­νή", οι οποίες δεν τη δημοσίευ­σαν. Παρακαλώ να τη δημοσιεύ­σετε γιατί η επίσκεψη Ερντογάν την κατέστησε και πάλι επίκαιρη. Ίσως μάλιστα δώσει την ευκαιρία στον έλληνα υπουργό Τουρισμού και Πολιτισμού να ζητήσει την άρ­ση της ανωμαλίας-απρέπειας».


Πρέπει να είστε ευγνώμονες στους Έλληνες...

Δεν μπορείτε να αποκρύβετε την ταυτότητα των ελληνικών μνημεί­ων, αλλά η μισαλλοδοξία σας δεν σας επέτρεψε να σκεφτείτε ψύ­χραιμα, τονίζει απευθυνόμενος στον κ. Ερντογάν:



«Κύριε Πρωθυπουργέ,


Πρόσφατα συμμετέχοντας μαζί με τριάντα μέλη διαφόρων Ακαδη­μιών σε μια περιήγηση στη χώρα σας ξεκινήσαμε από την Κωνστα­ντινούπολη με πούλμαν και αφού περάσαμε στην Ασία κατευθυνθή­καμε μέσω Νίκαιας και Προύσας στα δυτικά παράλια, επισκεπτόμε­νοι κυρίως αρχαιολογικούς χώ­ρους, μνημεία και μουσεία. Αφού φτάσαμε μέχρι τα Δίδυμα, κατόπιν μέσω Αφροδισιάδας, Mamukale, Afion Kara Hisar, φτάσαμε στην Α­γκυρα, όπου στ23-28 Μαΐου πραγματοποιήθηκε η Σύνοδoς της Διεθνούς Ενώσεως Ακαδημιών (Union Academique Internationale).


Κατά την περιοδεία μας είδαμε αρκετά πράγματα στη χώρα σας τα οποία είναι βέβαιο ότι αξιολογήθη­καν θετικά από την Ευρωπαϊκή Έ­νωση, προκειμένου να αποφασίσει αν θα σας δεχθεί στους κόλπους της. Σημειώσαμε ωστόσο και αρκετά αρνητικά σημεία, τα οποία θα βαρύνουν ίσως την πλάστιγγα ενα­ντίον σας.


Ένα τέτοιο αρνητικό ση­μείο είναι ο πολιτιστικός ρατσισμός που ασκείται συστηματικά σε βάρος του ελληνικού πολιτισμού στη χώρα σας. Παντού όπου περά­σαμε στις επισκέψεις μας σε αρχαιολογικούς χώρους και στα μου­σεία δεν είδαμε και δεν ακούσαμε πουθενά τη λέξη Ελλάδα, Έλληνας, ελληνικός κλπ Στην επίσκε­ψη μας στο πρώτο μουσείο -εκεί­νο του Canak Kale- ένα μουσείο που τα 3/4 των εκθεμάτων του εί­ναι ελληνικά πουθενά δεν ανα­γνωριζόταν η προέλευση τους, αλλά αποκρυβόταν, με κουτοπό­νηρο μάλιστα τρόπο. Όταν κάτι το ελληνικό δεν μπορούσε να αποδο­θεί - εικονικά έστω - σε Φρύγες, Λυδούς, Μυσούς κλπ., επιστρα­τευόταν μια αόριστη ορολογία "ελ­ληνιστικό-ρωμαϊκό", "ρωμαϊκή ε­ποχή ή "αρχαϊκή εποχή", 5ος αι., 4οςαι" κ ο.κ.


Ήδη στο Canak Kale δύο συνάδελφοι ακαδημαϊκοί - ο ένας κορυφαίος σρχαιολόγος - σχολίασαν επικριτικά τη συμπερι­φορά σας αυτή. Είναι καιρός να συνειδητοποιήσετε ότι δεν μπο­ρείτε να αποκρύβετε την ταυτό­τητα των ελληνικών μνημείων ε­πικαλούμενοι συνεχώς τη ρωμαϊκή αυτοκρατορία.


Είναι σήμερα σε ό­λους γνωστό ότι ο όρος "ρωμαϊκή αυτοκρατορία" για την Ανατολή κατάντησε να είναι μόνο χρονολο­γική ένδειξη. Μια πόλη, όπως η Αφροδισιάδα ή όποια άλλη, ήταν πόλη ελληνική και επί ρωμαιοκρα­τίας και τα μνημεία της έγιναν από έλληνες τεχνίτες για έλληνες πολίτες και σε ελληνικούς αρχιτεκτονικούς ρυθμούς. Δεν φτάνουν οι ρωμαϊκές θέρμες ούτε η παράλει­ψη του φλύαρου κατά τα άλλα τούρκου ξεναγού να αναφέρει ότι ο πρώτος ναός της Αφροδίτης ή­ταν του 6ου π.Χ. αιώνα για να βα­φτιστεί η πόλη ρωμαϊκή.


Πρέπει, κύριε πρωθυπουργέ, να συνειδητοποιήσετε ότι ο ελλη­νικός πολιτισμός κατέχει σημαί­νουσα θέση στην παιδεία και στις καρδιές όλης της Δύσης αλλά και παγκόσμια.


Οι Έλληνες δημιούρ­γησαν μεγάλο μέρος του πολιτι­σμού τους στο έδαφος της χώρας σας και επομένως και εσείς είσθε κληρονόμοι ενός ένδοξου πολιτι­σμού. Γι' αυτό πρέπει να είσθε ευγνώμονες στους Έλληνες της αρχαιότητας και του μεσαίωνα που γέμισαν κυριολεκτικά τη χώ­ρα σας με τόσο αξιόλογα μνημεία, ώστε σήμερα ο τουρισμός σας να ευημερεί και εξαιτίας της επιθυμίας εκατομμυρίων ανθρώπων να ε­πισκεφθούν τα μνημεία αυτά. Όπως δε αναφέρετε με το εθνικό τους όνομα τους άλλους πολιτι­σμούς που δημιουργήθηκαν στη χώρα σας, έτσι πρέπει να αναφέ­ρετε και τον ελληνικό.


Δυστυχώς έως τώρα η μισαλλοδοξία σας δεν σας επέτρεψε να σκεφθείτε ψύχραιμα και νηφάλια και να ανα­λογισθείτε ότι επιβάλλεται ο σεβα­σμός στον πολιτισμό που δημιούρ­γησε ο άνθρωπος πάνω στη γη, καθώς σε κάθε πολιτισμό καθα­γιάζεται η δημιουργικότητα του λαού που τον διέπλασε στη μακρόχρονη ιστορία του. Η πολιτιστι­κή κληρονομιά μιας χώρας, ιδιαί­τερα τα μνημεία και τα λοιπά έργα τέχνης, αντιπροσωπεύει την πνευ­ματική παρουσία και τη διανοητική εμβέλεια του λαού που τη δη­μιούργησε. Αποτελεί δε ως γνωστόν κοινό κτήμα της ανθρωπότη­τας. Σε μια εποχή που επιζητείτε επίμονα να γίνετε δεκτοί στην Ευ­ρωπαϊκή Ένωση των ελεύθερα σκεπτόμενων ανθρώπων, ο πολι­τιστικός πλούτος που κληρονομή­σατε πρέπει όχι μόνο να προστα­τεύεται αποτελεσματικά αλλά και να αποτελεί μέρος της ευρωπαϊ­κής σας έγνοιας, εκθέτοντας το κοινό αυτό αγαθό στις μεταγενέ­στερες γενεές με το αληθινό του όνομα.


Με εξαιρετική τιμή


Ν. Κονομής


Πρώην πρόεδρος της Ακαδημίας

Αθηνών»


Πηγή: Εφημερίδα "Το Παρόν"



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου