Παρασκευή 27 Αυγούστου 2010

Εκαναν τον Da Vinci... προστάτη των αντρών

Σαφή πλεονεκτήματα, έναντι άλλων χειρουργικών μεθόδων, παρέχει η νέα τεχνολογία ρομποτικής χειρουργικής, που ενδείκνυται και για επέμβαση προστάτη, ελαχιστοποιώντας τον πόνο, το χρόνο ανάρρωσης, αλλά είναι κυρίως η μέθοδος, που ελαχιστοποιεί τις παρενέργειες που σχετίζονται με την ακράτεια, αλλά κυρίως με τη στυτική ικανότητα.



Εκαναν τον Da Vinci... προστάτη των αντρών

«Ηδη από τον περασμένο μήνα έχουμε κάνει τις πρώτες επεμβάσεις προστάτη με χρήση του ρομποτικού συστήματος "Da Vinci" με εκπληκτικά αποτελέσματα, καθώς η ρομποτική χειρουργική παρέχει πλήθος πλεονεκτήματα στην επεμβατική ουρολογία», εξηγεί στο «Εθνος της Κυριακής» ο δρ Γεώργιος Ν. Κυριάκου, επιμελητής Α' Ουρολογικής Κλινικής στο νοσοκομείο «Ε. Ντυνάν» και εκπαιδευτής του Ινστιτούτου Τηλεχειρουργικής στο Κέντρο Ερευνών κατά του καρκίνου (IRCAD/EITS) του Πανεπιστημίου του Στρασβούργου.

«Για συγκεκριμένες επεμβάσεις, τα πλεονεκτήματα της ρομποτικής χειρουργικής είναι σημαντικά. Η ορατότητα του χειρουργικού πεδίου είναι σε πολλαπλάσια μεγέθυνση, με εξαιρετική ευκρίνεια και το κυριότερο είναι "τρισδιάστατη", σαν να βρίσκεται ο χειρουργός μέσα στην κοιλιακή κοιλότητα του ασθενούς. Κάνει την επέμβαση χωρίς να αντιμετωπίζει την κόπωση από την ορθοστασία και την ακινησία που του επιβάλλουν οι άλλες χειρουργικές μέθοδοι.

Η εργονομία κινήσεων, που προσφέρει το ρομποτικό σύστημα, επιτρέπει την πραγματοποίηση κινήσεων σε 7 άξονες, κάτι που αδυνατεί να πραγματοποιηθεί στο ανοικτό χειρουργείο».

Τα οφέλη
Σύμφωνα με τον δρ Κυριακού, πέρα από τα παραπάνω οφέλη, η ρομποτική χειρουργική προσφέρει όλα τα πλεονεκτήματα της ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής, όπως ελάχιστο έως σχεδόν ανύπαρκτο μετεγχειρητικό άλγος, μειωμένο μεταβολικό στρες, ταχύτερη έξοδο από το νοσοκομείο, ταχύτατη επάνοδο στις καθημερινές δραστηριότητες, μειωμένο ποσοστό μεταγγίσεων και άριστο αισθητικό αποτέλεσμα.

«Την πιο ενδεδειγμένη ένδειξη για ρομποτική θεραπευτική αντιμετώπιση στην ουρολογία αποτελεί ο εντοπισμένος καρκίνος του προστάτη», τονίζει ο δρ Κυριάκου. Αυτό οφείλεται στους εξής λόγους:

Ο προστάτης αποτελεί ένα δυσπρόσιτο όργανο που εδράζεται πολύ χαμηλά στην πύελο. Η ρομποτική κάμερα και εξαρτήματα καθιστούν την προσέγγιση αυτού του οργάνου πάρα πολύ άνετη.

Η εξαιρετικά μεγάλη ευκρίνεια που παρέχει το ρομποτικό σύστημα αποτελεί άριστο «εργαλείο» σε δύο σημαντικές λειτουργικές παραμέτρους που είναι συνυφασμένες με αυτό το συγκεκριμένο χειρουργείο: την εγκράτεια και τη στυτική ικανότητα.

Και οι δύο αυτές παράμετροι εξαρτώνται από την ικανή διατήρηση των αγγειονευρωδών δεματίων και στυτικών νεύρων, την καλή διατήρηση του αυχένα της ουροδόχου κύστης, την παρασκευή ικανού κολοβώματος ουρήθρας, τη διατήρηση των ηβοπροστατικών συνδέσμων και περιτονιών του προστάτη και της πυέλου.

Η διατήρηση όλων αυτών των ανατομικών στοιχείων συμβάλλει τα μέγιστα στην ταχύτατη ανάκτηση της εγκράτειας, όπως και σε αυξημένη πιθανότητα επαναδραστηριοποίησης της στυτικής λειτουργίας.

Είναι αξιοσημείωτο πως εκεί που υπάρχει ογκολογική ένδειξη αμφοτερόπλευρης διατήρησης των στυτικών δεματίων, κι ενώ κανείς δίνει προθεσμία μέχρι και ένα έτος για την ανάκτηση της στύσης, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις, όπου ο ασθενής ανακτά την τελευταία ακόμα και τα πρώτα εικοσιτετράωρα μετά την επέμβαση».

Επέκταση των εφαρμογών και στη γυναικολογία
Οι εφαρμογές του ρομποτικού συστήματος επεκτείνονται και σε άλλους τομείς της ουρολογικής χειρουργικής. Πλαστικές επεμβάσεις στην περιοχή του νεφρού, μετεμφύτευση του ουρητήρα σε συγγενή ή επίκτητα στενώματα, ριζική κυστεκτομή σε διηθητικό καρκίνωμα της ουροδόχου κύστης, διόρθωση της γυναικείας πρόπτωσης κ.ά. Οι επεμβάσεις που αναφέρουμε αποτελούν χειρουργικές θεραπείες εκλογής με το συγκεκριμένο ρομποτικό σύστημα.

Γιάννης Κρητικός
jkritikos@pegasus.gr

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11387&subid=2&pubid=25916948

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου