Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2010

ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ 2010



Το «πόθεν έσχες» και η γυναίκα του Καίσαρα...
 
 
Toυ Κωστα Μπακουρη*

Η κρίση που βιώνουμε αναδεικνύει καθημερινά το μεγάλο πρόβλημα της έλλειψης εμπιστοσύνης των πολιτών προς τους πολιτικούς. Το ελληνικό κοινοβούλιο, μαζί με την κυβέρνηση και το σύνολο του πολιτικού προσωπικού, βρίσκονται πολύ υψηλά, σύμφωνα με όλες τις έρευνες, ως προς τον βαθμό αναξιοπιστίας. Αυτή τη θλιβερή πραγματικότητα καλούνται ο Πρόεδρος της Βουλής και οι βουλευτές να συνειδητοποιήσουν και να αναλάβουν πρωτοβουλίες, ώστε να αντιστραφεί η κοινή αντίληψη περί αναξιοπιστίας και να κτισθεί μια νέα σχέση εμπιστοσύνης των πολιτών προς αυτούς που τους εκπροσωπούν στο κοινοβούλιο.

Πρόσφατα δόθηκαν στη δημοσιότητα τα «πόθεν έσχες» των βουλευτών και τέως βουλευτών, τα οποία παρουσιάζουν στοιχεία που αφορούν το 2008! Στην ευρωπαϊκή Ελλάδα χρειάζονται σχεδόν δύο χρόνια για να μπορέσουν οι πολίτες να πάρουν μια ιδέα για τα οικονομικά των πατέρων του έθνους! Αλλά στην ουσία αυτό που δημοσιεύθηκε είναι το έσχες, χωρίς καμία επεξήγηση για το πόθεν. Επιπλέον, δεν παρέχεται καμία δυνατότητα άμεσης σύγκρισης των δεδομένων με παλαιότερα. Πρόκειται για μια αδυναμία ή ανεπάρκεια της πληροφόρησης, γεγονός που έχει απασχολήσει αρκετούς δημοσιογράφους και αναλυτές του δημόσιου βίου. Ουσιαστικά παρουσιάζεται μια στιγμιαία απεικόνιση, μια φωτογραφία της περιουσιακής κατάστασης των βουλευτών, χωρίς να επιτρέπεται η διαχρονική σύγκριση. Η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη εάν αναλογιστεί κανείς ότι δεν υπάρχει καμιά δυνατότητα πρόσβασης στα παλαιότερα αρχεία. Αλλά και ο τρόπος δημοσίευσης των «πόθεν έσχες» είναι από πλευράς διαφάνειας ελλειμματικός, διότι αφενός δεν παρουσιάζονται δεδομένα σχετικά με το πόθεν, αφετέρου τα στοιχεία που δημοσιεύονται, διακρίνονται από πολυπλοκότητα, χωρίς να υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω ανάλυσης. Το σημερινό αναχρονιστικό, πολύπλοκο και δαιδαλώδες σύστημα καταγραφής των στοιχείων μέσω κωδικών που δεν λένε τίποτα στον απλό πολίτη, δεν υπηρετεί τίποτα περισσότερο από μια κουτσομπολίστικη διάθεση να καταγράψουμε ποιος είναι «πλούσιος» και ποιος «λιγότερο πλούσιος», παραβλέποντας το ουσιαστικό μέρος της λογοδοσίας και ελέγχου των βουλευτών και των πολιτικών προσώπων.

Η Διεθνής Διαφάνεια - Ελλάς προτείνει ένα διαφανέστερο και απλουστευμένο σύστημα καταγραφής και, κυρίως, διαχείρισης της πληροφόρησης. Κατ’ αρχάς, είναι αδιανόητο τον 21ο αιώνα, τον αιώνα της τεχνολογίας, τα στοιχεία να μη δίνονται σε ηλεκτρονική μορφή. Η διακίνηση χιλιάδων φωτοτυπημένων σελίδων, που εκτός των άλλων κοστίζει πολλά, δυσχεραίνει τον έλεγχο και την επεξεργασία, συντελώντας στην απόκρυψη τυχόν σκανδάλων. Ζητούμε την άμεση δημοσίευση των «πόθεν έσχες» των βουλευτών και την ανάρτησή τους σε ειδικό ιστότοπο στο Διαδίκτυο, ώστε ο κάθε πολίτης να μπορεί να έχει πρόσβαση κάθε στιγμή. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να αναρτηθούν και τα προηγούμενα «πόθεν έσχες» των βουλευτών, τουλάχιστον του έτους που εισήλθαν στην πολιτική. Η επίκληση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων είναι υποκριτική. Η οικονομική κατάσταση και ο τρόπος απόκτησης περιουσιακών στοιχείων από πολιτικά πρόσωπα που ζητούν την ψήφο μας, δεν μπορούν να μην εμπίπτουν στη δημόσια πληροφόρηση.

Με αυτό τον τρόπο, ο πολίτης θα είναι σε θέση να παρακολουθεί διαχρονικά τις μεταβολές στην περιουσιακή κατάσταση των πολιτικών και να βγάζει τα δικά του συμπεράσματα. Εάν μάλιστα υπάρχουν μεγάλες διαφορές στο έσχες και δεν υπάρχουν επαρκείς επεξηγήσεις για το πόθεν, πρέπει να παρέχεται στον πολίτη η δυνατότητα να ζητάει εξηγήσεις, τις οποίες ο κάθε βουλευτής να είναι υποχρεωμένος να δώσει.

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Βουλής δεν μπορεί παρά να επιδείξει το απαραίτητο θάρρος και να υιοθετήσει την πρόταση της Διεθνούς Διαφάνειας - Ελλάδας. Μια τέτοια πρωτοβουλία, σε συνδυασμό με τη θεσμοθέτηση ανεξάρτητης επιτροπής ελέγχου των «πόθεν έσχες» χωρίς τη συμμετοχή βουλευτών, συμβάλλει σημαντικά αφενός στην οικοδόμηση σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ των πολιτών και των πολιτικών, αφετέρου στην άρση της υποκρισίας που αιωρείται γύρω από αυτό το θέμα. Η γυναίκα του Καίσαρα (σε αυτή την περίπτωση οι Ελληνες βουλευτές) δεν μπορεί να είναι μόνο τίμια, πρέπει και να φαίνεται.

* Ο κ. Κ. Μπακούρης είναι πρόεδρος της ΜΚΟ «Διεθνής Διαφάνεια - Ελλάς».

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_2_26/09/2010_416493


Στα έδρανα της Βουλής με δήλωση 700 ευρώ...
26/09/2010 - 09:10

Τι εισοδήματα εμφάνισαν οι 89 νεοεισελθόντες βουλευτές στο ελληνικό κοινοβούλιο το 2009
Του Παναγη Γαλιατσατου

Πόσο μεγάλο εισόδημα πρέπει να δηλώνει κανείς για να διεκδικήσει μια θέση στη Bουλή; Η εύλογη απάντηση είναι ότι χρειάζονται πολλά, αφού ένας προεκλογικός αγώνας έχει απαιτήσεις και έξοδα. Και η εικόνα που υπάρχει στην κοινή γνώμη -και ενισχύεται από τη δημοσιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων- είναι ότι βουλευτές γίνονται άνθρωποι που «έχουν τον τρόπο τους».

Οι δηλώσεις «πόθεν έσχες», ωστόσο, λένε μια διαφορετική ιστορία. Η Βουλή, τελικώς, είναι μια υπόθεση για όλα τα βαλάντια.

Για παράδειγμα: Από τους 89 που εξελέγησαν για πρώτη φορά ή επέστρεψαν στη Βουλή το 2009, μόνον οι 10 θα ήταν υποχρεωμένοι να καταβάλουν έκτακτη εισφορά για τα εισοδήματα του 2008 στον κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, δήλωσαν, δηλαδή, ατομικό εισόδημα άνω των 100.000 ευρώ. Αλλοι τόσοι, όμως, θα δικαιούνταν επίδομα... κοινωνικής αλληλεγγύης, αν ο υπουργός Οικονομικών θα ήταν σε θέση να το καταβάλλει.

Τι ισχύει

Ο κανονισμός της Βουλής υποχρεώνει όσους εκλέγονται, αλλά και τους εξωκοινοβουλευτικούς υπουργούς, να δηλώσουν στο «πόθεν έσχες» τους τα εισοδήματα από τις τρεις τελευταίες φορολογικές δηλώσεις τους. Είναι η μόνη χρονική στιγμή που μπορεί να διαπιστώσει κανείς πόσα έβγαζαν και από ποια εισοδηματική τάξη προέρχονταν, πριν δραστηριοποιηθούν στην κεντρική πολιτική. Βεβαίως, αυτή η εικόνα δεν είναι απολύτως αξιόπιστη, κάποιοι μπορεί να έχουν κρύψει εισοδήματα. Είναι όμως η μόνη που υπάρχει, γιατί στη συνέχεια, στη δήλωση εισοδήματος, απεικονίζεται κυρίως η βουλευτική αποζημίωση -η οποία κυμαίνεται περίπου στο ίδιο ύψος για όλους- κάπου 100.000 ευρώ για το οικονομικό έτος 2009. Μόνον οι πολύ πλούσιοι ξεχωρίζουν πια, η Βουλή εξισώνει.

Στις δηλώσεις εισοδήματος, λοιπόν, υπάρχουν ορισμένα αξιοπρόσεκτα στοιχεία που σε κάνουν να αναρωτηθείς πώς ορισμένοι κάλυψαν τα έξοδα της προεκλογικής περιόδου. Ας πούμε πώς αντεπεξήλθε ο βουλευτής που δήλωσε και τα τρία χρόνια πριν εκλεγεί ετήσιο εισόδημα 2.300 ευρώ, δηλαδή κάτω από 200 ευρώ το μήνα; Ή εκείνος που δήλωσε μέσο όρο στα τρία χρόνια 3.500 ευρώ ή ο τρίτος που δήλωσε συνολικά και για τα τρία χρόνια 11.000 ευρώ; Να υπενθυμίσουμε ότι επίσημα το όριο της φτώχειας βρίσκεται στα 4.800 ευρώ ατομικό ετήσιο εισόδημα.

Ο Γ. Παπανδρέου ήταν εκείνος που έκανε σύνθημα τη «γενιά των 700 ευρώ». 700 ευρώ τον μήνα σημαίνει ετήσιο εισόδημα κάτω από 10.000 ευρώ και μια ματιά στις φορολογικές δηλώσεις αρκεί για να πείσει ότι η γενιά των 700 ευρώ θα μπορούσε να σχηματίσει κοινοβουλευτική ομάδα, αφού 10 από τους νεοεισερχόμενους δήλωσαν το 2009 εισόδημα κάτω από 10.000. Αν εξαιρέσει κανείς από τον κατάλογο εκείνους που δήλωσαν εισοδήματα στο εξωτερικό (2) και μια ειδική κατηγορία ανθρώπων που έως πρόσφατα (το 2007) ήταν βουλευτές ή υπουργοί (4) και είχαν άλλου είδους πρόσβαση στον δημόσιο στίβο, προκύπτει ότι το ποσοστό εκείνων που ξεκίνησαν για τη Bουλή με εισοδήματα κάτω των 10.000 ετησίως ξεπερνάει το 12%.

Επίδομα

Το όριο για το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης είχε οριστεί από τον κ. Παπακωνσταντίνου στις 16.500 ευρώ τον χρόνο. Σχηματικά, σε αυτήν την κατηγορία εμπίπτουν άλλοι 7 βουλευτές που δήλωσαν εισόδημα από 10.000 και πάνω, κάτι που ανεβάζει τους βουλευτές που «ζορίζονταν» (και πάντως πλήρωναν ελάχιστο φόρο) πριν μπουν στη Bουλή στους 17, δηλαδή ποσοστό 20%. Συνολικά εκείνοι που δήλωναν ατομικά εισοδήματα έως και 2.000 ή 2.100 τον μήνα (δηλαδή έως 29.000 τον χρόνο), κάτω δηλαδή από το όριο που η κυβέρνηση θεωρεί κάποιον εύπορο, φτάνουν τους 26, δηλαδή ποσοστό 31%. Στον αντίποδα, εκείνοι που υπέπιπταν στο καθεστώς του ανώτατου συντελεστή του 40% (πριν από τις αλλαγές του κ. Παπακωνσταντίνου), δήλωναν δηλαδή εισόδημα 75.000 και άνω, είναι συνολικά 22 άτομα (ποσοστό 26%). Οι υπόλοιποι νέοι βουλευτές δήλωσαν εισοδήματα άνω των 30.000 και κάτω των 75.000 ευρώ τον χρόνο...

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 26/9/2010
http://www.alfavita.gr/artro.php?id=10380

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου