Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2010

Αλεξ Ρόντος : Μια αινιγματική φυσιογνωμία







Άλεξ Ρόντος. Σας λέει τίποτα αυτό το όνομα; Στους περισσότερους Έλληνες πιθανόν να μην λέει απολύτως τίποτα και ίσως πολλοί να θεωρούν χάσιμο χρόνου το να διαβάσουν την ανάρτηση αυτή. Τα πράγματα όμως δεν είναι έτσι γιατί, όπως γράφει στο τελευταίο φύλλο της η εφημερίδα "ΤΟ ΠΑΡΟΝ", ο κ. Άλεξ Ρόντος είναι ο άτυπος αλλά ουσιαστικός υπουργός εξωτερικών μας. Και μπορεί εμείς να μην τον γνωρίζουμε ή να μην τον εκλέξαμε όμως είναι, όπως αναφέρουν τα δημοσιεύματα, ο μυστικοσύμβουλος του πρωθυπουργού μας κ. Γ. Παπανδρέου στα εξωτερικά ζητήματα και ο εισηγητής σε θέματα όπως το όνομα της ΠΓΔΜ (FYROM), της προσέγγισης μας με το Ισραήλ και την επίσκεψη Ντενάχιου κ.λ.π.

Η εφημερίδα "ΤΟ ΠΑΡΟΝ", την οποία αξίζει να διαβάζετε κάθε Κυριακή αφού επιλεγμένα κομμάτια της  μόνο δημοσιεύουμε από το σύνολο των αποκαλυπτικών δημοσιευμάτων της και των πετυχημένων χρονογραφημάτων της, θα μας διαφωτίσει και στη συγκεκριμένη περίπτωση με δύο δημοσιεύματά της από την έκδοσή της  26.9.2010. 

Συμπληρωματικά θα σας παρουσιάσουμε ένα άρθρο της εφημερίδας  "Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ" που δημοσιεύθηκε στις 17.8.2008 και αναφέρεται στο μυστηριώδη κ. Άλεξ Ρόντο. Επίσης αξίζει να διαβάσετε και την ανάρτηση με τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα http://sibilla-gr-sibilla.blogspot.com/2008/08/blog-post_6449.html.

Τέλος θα σας παρουσιάσουμε και σχετικό άρθρο από την ιστοσελίδα του περιοδικού "ΕΠΙΚΑΙΡΑ"  που υπάρχει στην ιστοσελίδα http://m-epikaira.gr/2010/07/άλεξ-ρόντος-ρυθμιστής-εθνικών-θεμάτω/.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν με το ειδησεογραφικό κομμάτι.


Ο Άλεξ Ρόντος είναι ο ουσιαστικός 
υπουργός Εξωτερικών!

Είναι πίσω από το άνοιγμα με το Ισραήλ και τις επαφές με το εβραϊκό λόμπι  
Και στις «κινήσεις» με τα Σκόπια

Τύποις  υπουργός  Εξωτερικών είναι ο Δρούτσας. Και μετά την αναβάθμιση του, για να μη φωνάζει συνεχώς στον Γιώργο Παπανδρέου ότι του το είχε υπο­σχεθεί.

Ο ουσιαστικός  υπουργός και μάλιστα παντοδύναμος είναι ο Άλεξ Ρόντος, φίλος από χρόνια του Γιώργου, που τον είχε και επίση­μα σύμβουλο του όταν ήταν υπουργός Ε­ξωτερικών. Και είχε σημαντικό τότε ρόλο, ακόμα και πρωταγωνιστικό θα λέγαμε στον πόλεμο κατά της Σερβίας. (0 τότε υπουρ­γός Εξωτερικών του μακαρίτη Μιλόσεβιτς, ο Μιλοντίνοβιτς, ξέρει πάρα πολλά...). Ακό­μα και στην κρίση που δημιούργησε η Γε­ωργία κατά της Ρωσίας, ο Ρόντος ήταν εκεί, σύμβουλος προσωπικτου γεωργιανού Προέδρου Σαακασβίλι, απόφοιτου του Χάρ­βαρντ, αμερικανάκι δηλαδή κι αυτός...

Αν και του αρέσει πάντα του Άλεξ να κι­νείται αθόρυβα, στο παρασκήνιο, πέρα από δημοσιότητες και φώτα, βρίσκεται πίσω από όλες τις κινήσει του πρωθυπουργού.

Και το άνοιγμα με το Ισραήλ και η επίσκε­ψη του Παπανδρέου στο Τελ Αβίβ, και ο ερχομός εδώ του Νετανιάχου και τα φιλιά και οι αγκαλιές που ακολούθησαν, ήταν «έργο Ρόντου», που πάντα υποστήριζε ότι πρέπει η Ελλάδα να τα «βρει» με το εβραϊκό λόμπι, λόγω της πολιτικής και οικονομικής επιρροής που έχει στην Αμερική και όχι μόνο.

Και ότι μπορεί να βοηθήσει και στη λύση του ονόματος των Σκοπίων, αξιοποιώντας τις όχι και τόσο καλές διαθέσει που έχουν οι εβραίοι έναντι του Γκρουέφσκι, που ξεκι­νάνε από πολύ παλιά, επί εποχής πατρός του σκοπιανού πρωθυπουργού...

Μέσα στα πλαίσια αυτά ήταν και η επί­σκεψη (μετά τον Νετανιάχου) του επικεφαλής του εβραϊκού λόμπι, ο οποίος  συναντή­θηκε με τον πρωθυπουργό, όπου προφανώς συζήτησαν την υλοποίηση των συμφω­νιών που έγιναν.

Μάλιστα στην Ουάσινγκτον ο κ. Παπαν­δρέου είχε συνάντηση με το εβραϊκό λόμπι η οποία χαρακτηρίσθηκε «αναβαθμισμένη»! Κι αυτό λέει και σηματοδοτεί πολλά, γι' αυτό και δηλώθηκε ότι ο αμερικανικός παράγοντας είναι ικανοποιημένος!

Να σημειωθεί ότι μεταξύ των θεμάτων που συζήτησε ο πρωθυπουργός με τον αμερικανό αντιπρόεδρο ήταν και το Σκοπια­νό. Και ήδη όλες οι πληροφορίες επιμένουν ότι οι επαφές έχουν γίνει σε υψηλό επίπεδο και ήδη συζητούν την τελική πρόταση, για την οποία εδώ στην Ελλάδα κανένας  δεν έχει ενημερωθεί!  Ο δε έλληνας  διαπραγματευτής, πρέσβης  κ. Βασιλάκης, δεν έχει κα­μία ιδέα. Τον έχει αντικαταστήσει ο Ρόντος προφανώς...

Στις... επικίνδυνες αποστολές που έχει αναλάβει ο Άλεξ Ρόντος (έχοντας  το «οκέι» και της Ουάσινγκτον και του εβραϊκού λό­μπι) είναι και η... εκκρεμότητα της αναγνώρισης από την Ελλάδα της ανεξαρτησίας του Κοσσόβου, που αν συμβεί θα έχει, όπως υποστηρίζουν πολιτικοί και διπλωματικοί κύκλοι, αλλά και η Λευκωσία, δυσμενέστατες  επιπτώσεις και στο Κυπριακό και στη Θράκη, με δεδομένες τις βλέψεις και τους σχεδιασμούς της 'Άγκυρας, ενώ θα νομιμο­ποιήσει τη στρατιωτική κατοχή εδαφών.

Οι παρεμβάσεις του Άλεξ Ρόντου στην εξωτερική πολιτική και ιδιαίτερα στα εθνικά μας θέματα δεν περιορίζονται μόνο στα όσα παραπάνω σημειώνουμε. Είναι μια γεύση, που δείχνει ποιος  είναι ο ουσιαστικός υπουργός Εξωτερικών.

Ο Ρόντος είναι... αεικίνητος, και είναι πα­ντού... Ποιος  θα γνώριζε, αν δεν ξέσπαγε η πολεμική σύγκρουση της Γεωργίας με τη Ρωσία, ότι ήταν εκεί ο κ. Άλεξ;

 "ΤΟ ΠΑΡΟΝ" / 26.9.2010


CΥΝΑΞΑΡΙΣΤΗΣ
Ο «σκοτεινός άνθρωπος» των Βαλκανίων…
Γράφει ο ΔΑΜΩΝΙΔΗΣ...

Ζηλωτής μεν του διαβόητου Σερ Μπαζίλ Ζαχάρωφ (Μούγλα Μικράς Ασίας 1849 - Μόντε Κάρλο 1936), κατά κόσμον Βασιλείου Ζαχαρή και κατά τον χαρακτηρισμό του ευρωπαϊκού Τύπου της περιόδου, «σκοτεινού ανθρώπου της Ευρώπης», αλλά ήσσονος γραμμής ως προς το είδωλό του, εντασσόμενος μάλλον στην τεθλασμένη εκείνη των Ελληνοαμερικανών Τομ Καραμεσίνη και Στηβ Αβράκωτου, γνωστών στην «πιάτσα» των μυστικών υπηρεσιών του Λάνγκλεϋ με το παρώνυμο τα «Μεγάλα Μαχαίρια», ο περιώνυμος Ελληνοαμερικανός, εκ Τανζανίας προερχόμενος, Άλεξ Ρόντος, και πάλι στον ρόλο του μυστικοσυμβούλου του πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου και δη στις συνομιλίες του τελευταίου στις ΗΠΑ.

Παλαιόθεν γνωστά ο βίος και η πολιτεία του κ. Άλεξ Ρόντου. Μικρό εράνισμα:

• «Καθημερινή» (17.8.2008). Μακροσκελής ανταπόκριση από την Ουάσινγκτον στην οποία καλύπτεται η επίσκεψη του τότε υπουργού Εξωτερικών και νυν πρωθυπουργού Γ. Α. Παπανδρέου στην αμερικανική πρωτεύουσα. Ο έλληνας υπουργός συναντάται με τον ομόλογό του των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ. Στη συνάντηση μεταξύ άλλων παρίσταται και ο κ. Άλεξ Ρόντος υπό την ιδιότητα του επισήμου συμβούλου του έλληνα υπουργού...

Τη στιγμή των συστάσεων αμερικανός αξιωματούχος, απευθυνόμενος προς τον κ. Πάουελ και αναφερόμενος στον κ. Άλεξ Ρόντο, παρατήρησε:

• «Κύριε υπουργέ, είναι ο άνθρωπός μας στα Βαλκάνια και αυτός που έριξε τον Μιλόσεβιτς…».

• Μάιος 2005. Στη Μόσχα προετοιμάζονται οι εορτασμοί για τον τερματισμό του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και τη συντριβή του Ναζισμού, με τη συμμετοχή του συνόλου, σχεδόν, των ευρωπαίων ηγετών. Στη γνωστή για τους δεσμούς της με τη Γουόλ Στρητ οικονομική εφημερίδα «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» δημοσιεύεται ολοσέλιδη καταχώριση διαμαρτυρίας 70 προσωπικοτήτων, μεταξύ των οποίων φιγουράρει και το όνομα του Άλεξ Ρόντου, για την επιλογή της Μόσχας ως τόπου εορτασμού της επετείου της ήττας του Ναζισμού.

Υπενθυμίζεται απλώς ότι η τότε ΕΣΣΔ κατέγραψε 50 εκατομμύρια νεκρούς στον πόλεμο κατά της «φαιάς πανούκλας»…

• Νατοϊκοί βομβαρδισμοί Γιουγκοσλαβίας. Ο κ. Άλεξ Ρόντος, υπό την ιδιότητά του του συμβούλου στο υπουργείο Εξωτερικών της χώρας μας, υπουργούντος του κ. Γ. Παπανδρέου, εισηγείται την αυτοδιάθεση του Κοσόβου, και ουχί βεβαίως η αυτονομία των Σέρβων της περιοχής.

• Την ίδια περίοδο, δημοσιεύματα στον ελληνικό και τον διεθνή Τύπο φέρουν τον Άλεξ Ρόντο επικεφαλής της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης IOCC η οποία χρηματοδοτείται από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών το χρονικό διάστημα 2005 - 2009 με το ποσό του 1 εκατομμυρίου ευρώ. Άγνωστο πού κα πώς χρησιμοποιήθηκε αυτό το σημαντικό χρηματικό ποσό.

Οι επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας το αντίστοιχο διάστημα δεν έχουν την ηθική, τουλάχιστον, υποχρέωση να ενημερώσουν τον ελληνικό λαό γι’ αυτήν την «κουβαρντοσύνη» τους προς τον κ. Άλεξ;

• 2007 - 2008. Στη Γεωργία προωθείται στην ηγεσία της χώρας ο εκλεκτός των ΗΠΑ Μιχαήλ Σαακασβίλι. Προβάλλεται ως ο «ισχυρός» αντίπαλος του τότε ρώσου Προέδρου Βλαδιμήρ Πούτιν. Ευθύς αμέσως εμφανίζεται ως σύμβουλος του Προέδρου της Γεωργίας ο κ. Άλεξ Ρόντος. Ο Σαακασβίλι επιδίδεται σε σειρά προκλήσεων προς τη Μόσχα, με αποκορύφωμα τον πόλεμο Γεωργίας - Ρωσίας τον Μάιο του 2008.

Έρευνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιρρίπτει την ευθύνη για την ένοπλη σύγκρουση των δύο χωρών, που οδήγησε στη συντριβή της Γεωργίας, στα «παίγνια εν ου παικτοίς» του κ. Σαακασβίλι.

Την πρώτη ημέρα του πολέμου δημοσιεύεται άρθρο στην εφημερίδα «Ιντερνάσιοναλ Χέραλντ Τριμπιούν» του κ. Άλεξ Ρόντου, με τον χαρακτηριστικό τίτλο: «Με ποια πλευρά είμαστε»…

• Τον περασμένο Αύγουστο αιφνιδίως ο κ. Άλεξ Ρόντος, εμφανίζεται στην Πάρο και προστίθεται στην παρέα των διακοπών του κ. Γ. Παπανδρέου.

Έναν μήνα αργότερα ο κ. Άλεξ εντοπίζεται στη συνοδεία του έλληνα πρωθυπουργού στο εν εξελίξει ταξίδι του σε Νέα Υόρκη - Ουάσινγκτον.

Η παρουσία του κ. Άλεξ Ρόντου στο πλευρό και δη σε ρόλο του «εξ απορρήτων» του έλληνα πρωθυπουργού φέρνει στην επιφάνεια τον διαγκωνισμό του νυν υπουργού Εξωτερικών με τον «σκοτεινό άνθρωπο των Βαλκανίων» και ο κ. Δρούτσας εξαναγκάζεται να δηλώσει:

• «Ο κ. Ρόντος είναι πολύ καλός γνώστης της περιοχής των Βαλκανίων. Υπήρξε στο παρελθόν και συνεργάτης του υπουργείου Εξωτερικών.

Ο κ. Ρόντος όμως σήμερα δεν έχει καμία θεσμική θέση, δεν υπάρχει καμία θεσμική συνεργασία. Εάν μπορούν άτομα όπως ο κ. Ρόντος ή και άλλοι να μεταφέρουν τα ελληνικά μηνύματα είναι ευπρόσδεκτο.

Αλλά να το ξεκαθαρίσω, δεν υπάρχει καμία θεσμική σχέση μεταξύ υπουργείου Εξωτερικών, ελληνικής κυβέρνησης και του κ. Ρόντου». («Ελευθεροτυπία» 21.9.2010).

Την ίδια μέρα το φιλοκυβερνητικό «Βήμα» σημειώνει: «Ο κ. Άλεξ Ρόντος ξανά στο διπλωματικό προσκήνιο», ενώ αναταραχή επικρατεί στην ελληνική αντιπροσωπεία που συνοδεύει τον κ. Παπανδρέου στις ΗΠΑ και «σύγχυση φρενών» στον κυβερνητικό εκπρόσωπο στην Αθήνα κ. Πεταλωτή, που δηλώνει στο «Πρες Ρουμ» ότι ο κ. Ρόντος «μεταφέρει ελληνικά μηνύματα» στη σκοπιανή ηγεσία, αλλά σπεύδει σε αυτολογοκρισία στην απομαγνητοφώνηση των δηλώσεών του και των διαλόγων με τους πολιτικούς συντάκτες περί του περιεχομένου των «μηνυμάτων» που μεταφέρει ο κ. Ρόντος και ποια η επίσημη ιδιότητά του. Αφαιρείται από το γραπτό κείμενο η φράση «μεταφέρει μηνύματα» και κατ’ ακολουθίαν η διαπίστωση «περί μυστικής διπλωματίας» στο θέμα των Σκοπίων!

Μικρό απάνθισμα από τον «βίο και την πολιτεία» του «εξ απορρήτων» συμβούλου του πρωθυπουργού, «σκοτεινού ανθρώπου των Βαλκανίων» κ. Άλεξ Ρόντου.


Αν αυτό δεν συνιστά καθρέφτη της επικίνδυνης στρατηγικής για τα εθνικά συμφέροντα στην εξωτερική πολιτική, τότε πλέον οι λέξεις και οι έννοιες έχουν χάσει τη σημασία τους… 

Πηγή:
http://www.paron.gr/v3/new.php?id=59076&colid=28&dt=2010-09-26%200:0:0





Ο μυστηριώδης κύριος Άλεξ Ρόντος
 
Του Κ. Π. Παπαδιοχου

Αλεξ Ροντος.Το όνομα του γεννημένου πριν από 54 χρόνια στην Τανζανία Ελληνα ομογενή, στους περισσότερους δεν λέει πολλά, παρότι τις τελευταίες ημέρες υπήρξαν σποραδικές αναφορές σ’ αυτόν, ως συμβούλου του προέδρου της Γεωργίας, Μιχαήλ Σαακασβίλι.

Κι όμως, ο κ. Ρόντος έχει προλάβει να ζήσει μια σχεδόν μυθιστορηματική και σίγουρα μυστηριώδη ζωή. Από στέλεχος της Αρχιεπισκοπής Αμερικής με αρμοδιότητα τις ανθρωπιστικές οργανώσεις, την τελευταία δεκαετία κατάφερε να βρεθεί «δίπλα» σε τρεις προέδρους. Αρχικά διετέλεσε στενότατος συνεργάτης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ κ. Γ. Παπανδρέου, κατά τη θητεία του τελευταίου ως υπουργού Εξωτερικών την περίοδο 1999 - 2004. Μάλιστα, η παρουσία του στο υπουργείο Εξωτερικών είχε προκαλέσει θύελλα υπόγειων αντιδράσεων από τους μόνιμους διπλωμάτες, αλλά και τη δημόσια έκρηξη του κ. Θ. Πάγκαλου, καθώς ήταν μεταξύ εκείνων που «φωτογράφισε» ο πρώην υπουργός, όταν έκανε λόγο για στελέχη που κινούνται στο κτίριο της Βασιλίσσης Σοφίας και μιλάνε μόνο αγγλικά. Εξάλλου το ελληνικό λεξιλόγιο του κ. Ρόντου, σύμφωνα με τις «κακές γλώσσες» του ΠΑΣΟΚ, δύσκολα υπερέβαινε όταν έφθασε στην Αθήνα τις διακόσιες λέξεις.

Στη συνέχεια, κατά την παρουσία του στο υπουργείο Εξωτερικών, φέρεται να έπαιξε κρίσιμο ρόλο στην «απομάκρυνση» της Αθήνας από το καθεστώς Μιλόσεβιτς, και λέγεται πως ήταν ο πρώτος που συναντήθηκε με τον Βόισλαβ Κοστούνιτσα, όταν ο τελευταίος ανέλαβε την προεδρία της Γιουγκοσλαβίας, το 2000, ενώ ιδιαίτερα στενές σχέσεις είχε και με τον δολοφονηθέντα, το 2003, πρωθυπουργό της Σερβίας Ζόραν Τζίντζιτς. Τέλος, μετά την ήττα του ΠΑΣΟΚ το 2004 το ενδιαφέρον του μεταφέρθηκε στην κρίσιμη για τις ενεργειακές οδούς περιοχή του Καυκάσου, και άρχισε να απασχολείται ως σύμβουλος της κυβέρνησης της Γεωργίας και του προέδρου της Μιχαήλ Σαακασβίλι. Μάλιστα, στις 8 Μαΐου, η Χέραλντ Τρίμπιουν είχε φιλοξενήσει άρθρο του, μέσω του οποίου έκανε λόγο για την πιθανότητα μερικής κατοχής της Γεωργίας από τη Ρωσία και καλούσε τη Δύση να κινητοποιηθεί.

Με τον Αρχιεπίσκοπο Ιάκωβο

Ο κ. Αλεξ Ρόντος σπούδασε ιστορία στην Οξφόρδη, και τα πρώτα του εργασιακά βήματα τα έκανε ως ρεπόρτερ σε χώρες της Αφρικής, όπου του κίνησαν το ενδιαφέρον οι περίφημες πλέον μη κυβερνητικές οργανώσεις. Το κρίσιμο, πρώτο βήμα στην ταραχώδη σταδιοδρομία του, όμως, φαίνεται πως υπήρξε η γνωριμία του με τον τότε Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ιάκωβο. Εκείνος τον έχρισε επικεφαλής της ανθρωπιστικής οργάνωσης Orthodox Christian Core, που ανέπτυσσε δραστηριότητα στη Μαύρη Ηπειρο. Το 1998 ήλθε στην Αθήνα, μαζί με τον τότε πρόεδρο του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού κ. Αντριου Αθενς προκειμένου να πείσουν την ελληνική κυβέρνηση να ενισχύσει οικονομικά τους Ελληνες ομογενείς της Μαύρης Θάλασσας. Τότε, γνωρίστηκε με τον κ. Γ. Παπανδρέου που ακόμη ήταν αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, υπό τον κ. Θ. Πάγκαλο.

Περίπου ένα χρόνο αργότερα, όταν ο κ. Θ. Πάγκαλος υποχρεώθηκε σε παραίτηση λόγω της υπόθεσης Οτσαλάν και ο κ. Γ. Παπανδρέου ανέλαβε τα ηνία της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, ο κ. Αλεξ Ρόντος από το πουθενά εξελίχθηκε σε ένα από τα πρόσωπα-κλειδιά του υπουργείου, αναλαμβάνοντας την Υπηρεσία Αναπτυξιακής Συνεργασίας (ΥΔΑΣ). Είχε τεράστια οικονομική δύναμη, καθώς σύμφωνα με τότε στενό συνεργάτη του κ. Γ. Παπανδρέου διαχειριζόταν όλα τα χρήματα που διέθετε το ΥΠΕΞ σε μη κυβερνητικές οργανώσεις, αλλά σταδιακά και μυστικά κονδύλια για την «άσκηση πολιτικής» στα Βαλκάνια με έμφαση την πρώην Γιουγκοσλαβία, η οποία είχε διολισθήσει σε βαθιά κρίση. Οπως θυμάται επιτελής του νυν προέδρου του ΠΑΣΟΚ, «κάθε βδομάδα πήγαινε στον Γιώργο και ζητούσε λεφτά!». Η ισχύς του ήταν τέτοια, που φέρεται να πήγε έτοιμο σχέδιο υπουργικής απόφασης στον τότε προϊστάμενό του υφυπουργό κ. Γ. Ζαφειρόπουλο, ο οποίος σύμφωνα με όσα θυμάται στέλεχος του υπουργείου, το έσκισε μπροστά του. Πάντως, παρά τα διαβήματα του τελευταίου προς τον κ. Γ. Παπανδρέου, ο κ. Ρόντος παρέμεινε στο στενό περιβάλλον του πρώην ΥΠΕΞ. Περιγράφεται από όσους τον έχουν συναντήσει, ως κοσμοπολίτης, ιδιαίτερα ευφυής και άνθρωπος που του «αρέσει η καλή ζωή».

Η «σύναξη» στο Καβούρι

Σύμφωνα με συνομιλητές του ο κ. Ρόντος αρεσκόταν να εμφανίζεται ως ο «αρχιτέκτονας» της στροφής της Αθήνας από τον Μιλόσεβιτς στη σερβική αντιπολίτευση. Σύμφωνα με ανθρώπους που έζησαν τις συχνές του επισκέψεις στο Βελιγράδι το 1999, όταν ο Μιλόσεβιτς ήταν ακόμη ισχυρός, οι κινήσεις του ήταν ιδιαίτερα προσεκτικές. Ομως, στη συνέχεια ανέπτυξε στενές σχέσεις τόσο με τους ηγέτες της σερβικής αντιπολίτευσης, όσο και με την εκεί Εκκλησία. Μάλιστα, το 2000, όντας σύμβουλος του κ. Γ. Παπανδρέου διοργάνωσε στο Καβούρι συνάντηση των πρώτων, στην οποία προσκάλεσε και τον «διεκδικητή του θρόνου της Σερβίας», τον Καραγεώργεβιτς, τον οποίο και προσφώνησε «μεγαλειότατο». Η σχετική του αναφορά προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων από τα ΜΜΕ, αλλά και από στελέχη του ΠΑΣΟΚ, και ο κ. Ρόντος υπέβαλε στον κ. Γ. Παπανδρέου την παραίτησή του, η οποία όμως δεν έγινε δεκτή. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επέλεξε να μη μεταβεί –όπως ήταν αρχικά προγραμματισμένο– στο Καβούρι και περιορίστηκε να συναντηθεί μόνο με τους εκπροσώπους των Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου στο υπουργείο Εξωτερικών. Ομως, λέγεται ότι σε εκείνη την περιπετειώδη «σύναξη» δίπλα στον Σαρωνικό, επελέγη ως «αντι-Μιλόσεβιτς» ο Κοστούνιτσα, που στη συνέχεια αναδείχθηκε σε πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας.

Και εάν άσπονδοι φίλοι του στο ΥΠΕΞ υποβαθμίζουν το ρόλο του στις τότε εξελίξεις στην περιοχή, αυτό φαίνεται πως ουδέποτε το έκαναν οι Αμερικανοί: Σύμφωνα με πληροφορίες, σε συνάντηση που είχαν λίγα χρόνια αργότερα στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ ο τότε υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ κ. Κόλιν Πάουελ με τον κ. Γ. Παπανδρέου, ο υπεύθυνος για θέματα νοτιοανατολικής Ευρώπης κ. Φρίντμαν είπε για τον παριστάμενο κ. Ρόντο: «Υπουργέ, είναι ο άνθρωπός μας στα Βαλκάνια, και αυτός που έριξε τον Μιλόσεβιτς».

«Ρόλο», άγνωστο σε εύρος όμως, ο κ. Ρόντος φαίνεται πως διαδραμάτισε και στην υπόθεση της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Κατά μια εκδοχή, ήταν εκείνος που έπεισε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να μην αναγνωρίσει τα Σκόπια ως «Μακεδονία» στις αρχές του 2004, προκειμένου να μην πληγεί ο κ. Γ. Παπανδρέου, που μόλις είχε αναλάβει την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, εν όψει των εκλογών του Μαρτίου. Πάντως, σύμφωνα με στενούς, τότε, συνεργάτες του κ. Γ. Παπανδρέου το σχετικό «ντιλ» το έκλεισε με την Ουάσιγκτον ο ίδιος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Σε κάθε περίπτωση, εκείνη την περίοδο, ο κ. Αλεξ Ρόντος επιχείρησε και το άλμα από τη διεθνή στην εγχώρια πολιτική σκηνή. Το όνομά του ως υποψηφίου προτάθηκε στις βουλευτικές εκλογές στην εκλογική περιφέρεια της Λακωνίας. Ομως, ο κ. Ρόντος «κόπηκε» από την Επιτροπή Ψηφοδελτίων της Χαριλάου Τρικούπη με συνοπτικές διαδικασίες, καθώς όπως θυμάται μέλος της, «όλοι είπαμε πως θα μας πάρουν με τις πέτρες, εάν πάει να κάνει προεκλογική εκστρατεία στη Μάνη, στα αγγλικά».

Κάπως έτσι, ο «μυστηριώδης» κ. Ρόντος –που τα προηγούμενα χρόνια είχε καλλιεργήσει στενές σχέσεις με μια σειρά «αμερικανοσπουδαγμένους» πολιτικούς των χωρών της πρώην Γιουγκοσλαβίας και της ρωσικής «περιφέρειας»– βρέθηκε, μετά την ήττα του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές, να δίνει τα φώτα του στον Σαακασβίλι. Οχι με ιδιαίτερη επιτυχία, βέβαια, αν κρίνουμε εκ του αποτελέσματος. Πάντως, παρότι όποιος τον αναζητούσε τον έβρισκε σχεδόν πάντα στην Τιφλίδα, φαίνεται πως έχει διατηρήσει κάποιες σχέσεις με τον κ. Γ. Παπανδρέου. Παριστάμενοι στα «Συνέδρια της Σύμης» που διοργανώνει κάθε καλοκαίρι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, τον θυμούνται να είναι παρών τόσο πέρυσι στην Πάρο, όσο και φέτος στη Χαλκιδική...

Πηγή:
 "Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ" / 17.8.2008
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_1_17/08/2008_281496


Άλεξ Ρόντος: Ρυθμιστής εθνικών θεμάτων, alter ego του πρωθυπουργού

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΙΟΝΥΣΟΠΟΥΛΟΥ

Πρόκειται αναμφισβήτητα για μία από τις πλέον αμφιλεγόμενες προσωπικότητες της χώρας μας. Ο ρόλος του σε σειρά εξελίξεων που είτε δρομολογήθηκαν είτε ήδη δημιουργούνται στην ευρύτερη και όχι μόνο περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και στον Καύκασο κινείται μεταξύ μύθου και πραγματικότητας. 

Στενός σύμβουλος του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, ήταν ο άνθρωπος που κατάφερε να εξοργίσει όσο κανένας άλλος τον Θόδωρο Πάγκαλο, αλλά και να σταθεί αιτία για την παραίτηση τον Ιανουάριο του 2002 του Γιάννη Ζαφειρόπουλου, πρώην υφυπουργού Εξωτερικών στην κυβέρνηση Σημίτη. 

Ο λόγος για τον Άλεξ Ρόντο, χρησμένο με τον τίτλο του «πρέσβη εκ προσωπικοτήτων» και άνθρωπο που χαρακτηρίζεται ως «κλειδί» για μία σειρά από γεγονότα που συμβαίνουν στην περιοχή και σχετίζονται άμεσα με τα συμφέροντα της χώρα μας. 

Από πολλούς χαρακτηρίζεται ως το alter ego του κ. Γιώργου Παπανδρέου σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, αφού ο πρωθυπουργός όχι μόνο τον συμβουλεύεται για πολλές από τις κινήσεις του, αλλά ενίοτε του αναθέτει αποστολές και ρόλο προπομπού, προετοιμάζοντας το έδαφος για συμφωνίες, οι οποίες άλλοτε καταλήγουν και άλλοτε όχι σε υπογραφή. 

Έχοντας θητεύσει ως μυστικοσύμβουλος πλάι στον πρωθυπουργό της Γεωργίας Σαακασβίλι, όταν ο τελευταίος είχε κηρύξει τον πόλεμο κατά της Ρωσίας το 2007, αρκετοί ήταν οι «άσπονδοι φίλοι» του που τον «τοποθετούσαν» μεταξύ των άμεσα υπευθύνων για την ήττα, θεωρώντας ότι ήταν ο βασικός εισηγητής για το απονενοημένο βήμα του Γεωργιανού πρωθυπουργού να επιτεθεί στη ρωσική υπερδύναμη. Οι ίδιοι επίσης του καταλογίζουν ότι ήταν εκείνος που «πήρε στο λαιμό του» ακόμη και τον ίδιο τον κ. Γιώργο Παπανδρέου, όταν το 2004 τον συμβούλευσε να υποστηρίξει το «Ναι» στο κυπριακό δημοψήφισμα για το Σχέδιο Ανάν, και μάλιστα να ανακοινώσει τη λανθασμένη απόφασή του πριν από τον Τάσσο Παπαδόπουλο.

Μεταξύ Αθήνας και Ουάσιγκτον

Κινούμενος μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών, ο Άλεξ Ρόντος φαίνεται πως εκτός από έμπιστος του κ. Παπανδρέου απολαμβάνει και της πλήρους εμπιστοσύνης των υπερατλαντικών συμμάχων μας. Αμερικανοσπουδασμένος και ο ίδιος, όπως άλλωστε και ο πρωθυπουργός, δεν έκρυψε ποτέ τις ιδιαίτερες σχέσεις του με την Ουάσιγκτον. Το ίδιο βεβαίως ισχύει και για την άλλη πλευρά. «Υπουργέ, είναι ο άνθρωπός μας στα Βαλκάνια και αυτός που έριξε τον Μιλόσεβιτς», φέρεται να είπε ο υπεύθυνος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για θέματα Νοτιοανατολικής Ευρώπης κ. Φρίντμαν συστήνοντας πριν από μερικά χρόνια τον κ. Ρόντο στον τότε Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ, παρουσία του κ. Γιώργου Παπανδρέου.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα ο Άλεξ Ρόντος κυκλοφορεί και πάλι ανάμεσά μας. Οι πληροφορίες τον θέλουν να μένει στο ξενοδοχείο Χίλτον, να μετακινείται στα ραντεβού του με ταξί, ενώ φέρεται να διαθέτει υπηρεσιακό διαβατήριο της Ελληνικής Δημοκρατίας και να έχει νοικιάσει γραφείο σε κτίριο δίπλα ακριβώς από το υπουργείο Εξωτερικών στη Λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας. Οι ίδιες πληροφορίες τον θέλουν επίσης να είναι εξαιρετικά πολυάσχολος, καθώς έχει αναλάβει να φέρει εις πέρας μια σειρά από δύσκολες αποστολές που σχετίζονται άμεσα με τα εθνικά μας θέματα, τα οποία, όπως όμως σημειώνουν Έλληνες διπλωμάτες, ο κ. Ρόντος «αντιλαμβάνεται με μια διαφορετική οπτική».

Τα «Επίκαιρα» επικοινώνησαν με τον εκπρόσωπο Τύπου του ΥΠΕΞ κ. Δελαβέκουρα, ο οποίος σημείωσε ότι ο κ. Ρόντος δεν έχει διπλωματικό διαβατήριο, διαψεύδοντας παράλληλα ότι έχει οποιαδήποτε εργασιακή σχέση με το υπουργείο Εξωτερικών. Βεβαίως μπορεί ο κ. Ρόντος να μην έχει διπλωματικό διαβατήριο, ενδέχεται όμως να έχει υπηρεσιακό διαβατήριο, το οποίο έχει μεν λιγότερα προνόμια από το πρώτο, αλλά θεωρείται ειδικού χειρισμού σε σχέση με τα απλά διαβατήρια που έχουν στην κατοχή τους οι Έλληνες πολίτες. Βεβαίως για να βρεθεί κάποιος με ένα τέτοιο διαβατήριο στην κατοχή του χρειάζεται ειδική άδεια από το ελληνικό ΥΠΕΞ και προϋποθέτει ότι έχει μια κάποια, όχι μόνιμη, εργασιακή σχέση με αυτό.

Σε κάθε περίπτωση, το γεγονός ότι πρόσφατα ο κ. Ρόντος είχε επαφές στην Τουρκία με τον Τούρκο υπουργό Επικρατείας κ. Εγκεμέν Μπαγίς δείχνει ότι έχει μια κάποια θεσμική υπόσταση και ρόλο ο οποίος εάν δεν συνδέεται με κάποιο τρόπο με το ΥΠΕΞ, τότε σίγουρα συνδέεται άμεσα με το Μέγαρο Μάξιμου. Στη συγκεκριμένη συνάντηση οι κύριοι Ρόντος και Μπαγίς φέρεται, μεταξύ άλλων, να εξέτασαν την πιθανότητα κοινής εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων πετρελαίου στο Βόρειο Αιγαίο, για τα οποία έχουν εκδηλώσει ήδη ενδιαφέρον αμερικανικές εταιρείες που θέλουν να ηγηθούν σε σχετικά κοινοπρακτικά σχήματα. 

Εκτός από το Αιγαίο, ιδιαίτερα έντονη είναι η δραστηριότητα που αναπτύσσει ο κ. Ρόντος και στα Βαλκάνια – προνομιακός άλλωστε χώρος δράσης του από τα παλιά. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι ο συνεργάτης του κ. Παπανδρέου χαρακτηρίζεται ως αρχιτέκτονας της ελληνικής βαλκανικής πολιτικής. Ο ίδιος, άλλωστε, σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις του φέρεται να δηλώνει με υπηρηφάνεια ότι συνέβαλε τα μέγιστα τόσο στην αλλαγή της ελληνικής εξωτερικής στα Βαλκάνια, όσο και στην πτώση του καθεστώτος Μιλόσεβιτς. Τις σχέσεις που είχε αναπτύξει όλα αυτά τα χρόνια στη Βαλκανική φαίνεται πως εκμεταλλεύεται τώρα ο κ. Ρόντος για να λειτουργήσει ως μυστικός δίαυλος μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων για το θέμα του ονόματος. Η πρόσφατη φημολογία περί πρότασης που έπεσε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ώστε να ονομαστούν τα Σκόπια «Μακεδονία του Βαρδάρη», εικάζεται ότι σχετίζεται άμεσα με τις συζητήσεις που είχε με αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες της σκοπιανής κυβέρνησης. Μία πρόταση που οι γνωρίζοντες υποστηρίζουν ότι φέρει την «αμερικανική» σφραγίδα.

Ενόχληση

Η κινητικότητα που αναπτύσσει ήδη από τις αρχές του έτους ο κ. Ρόντος στα θέματα που άπτονται της εξωτερικής μας πολιτικής έχει ενοχλήσει έντονα τους διπλωμάτες στο ΥΠΕΞ. Να επισημάνουμε άλλωστε ότι οι σχέσεις του κ. Ρόντου με τη διπλωματική γραφειοκρατία του μεγάρου της Βασιλίσσης Σοφίας δεν ήταν ποτέ αγαστές, αφού δεν είναι λίγοι εκείνοι που τον ταυτίζουν με την έννοια της μυστικής διπλωματίας. 

Οι Έλληνες διπλωμάτες, εξάλλου, έχουν ιδίαν άποψη για τον κ. Ρόντο ήδη από την πρώτη θητεία του στο υπουργείο Εξωτερικών την περίοδο 1999-2004. Άλλωστε δεν είναι και τόσο εύκολο να ξεχάσει κάποιος τη δημόσια έκρηξη του κ. Πάγκαλου, ένα χρόνο πριν αποχωρήσει από το ΥΠΕΞ, ο οποίος έκανε λόγο για στελέχη που κινούνται στο κτίριο και μιλάνε μόνο αγγλικά. Δεν χρειαζόταν και ιδιαίτερες γνώσεις για τους «παροικούντες την Ιερουσαλήμ» να καταλάβουν για ποιον «χτυπούσε η καμπάνα». Όλοι λίγο πολύ γνώριζαν ότι η πρώτη γλώσσα του Άλεξ Ρόντου δεν ήταν η ελληνική αλλά η αγγλική και αυτή χρησιμοποιούσε περισσότερο ακόμη και στις ιδιωτικές συζητήσεις του. Η ελλιπής γνώση της ελληνικής γλώσσας λέγεται, μάλιστα, ότι ήταν εκείνο που στοίχισε την υποψηφιότητα του κ. Ρόντου στη Λακωνία με το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ. Η σχετική επιτροπή που εξέτασε τότε τα ονόματα των υποψηφίων μάλλον δεν είχε δει και με τόσο καλό μάτι το ενδεχόμενο να εμφανιστεί κάποιος στους Μανιάτες και να διεκδικεί την ψήφο τους μιλώντας σπαστά ελληνικά. Απ’ ό,τι φαίνεται το ΠΑΣΟΚ, που μέχρι τότε ελεγχόταν ακόμη από τους εκσυγχρονιστές του κ. Σημίτη, δεν εκτίμησε και τόσο τις φιλότιμες προσπάθειες του κ. Ρόντου να «τρενάρει» την αναγνώριση των Σκοπίων με την ονομασία «Μακεδονία» από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, λίγο πριν από τις κρίσιμες για το ΠΑΣΟΚ εκλογές του 2004. 

Η συγκεκριμένη ήταν μία από τις φορές που ο κ. Ρόντος, κάνοντας χρήση των υψηλών του γνωριμιών του στην Ουάσιγκτον πρόσφερε πολύτιμες υπηρεσίες προς τον κ. Παπανδρέου. Μπορεί βεβαίως εκείνες τις εκλογές να μην τις κέρδισε ο κ. Παπανδρέου ως νεοφώτιστος τότε πρωθυπουργός, σίγουρα όμως βοήθησε ώστε να μην χρεωθεί με τη «ρετσινιά» ότι η αμερικανική διπλωματία αναγνώρισε τα Σκόπια με το συνταγματικό τους όνομα επί πρωθυπουργίας του. Η σχέση άλλωστε του κ. Παπανδρέου με τον κ. Ρόντο δεν ήταν μόνο επαγγελματική, αλλά και φιλική. Μόνο τυχαίο δεν ήταν εξάλλου το γεγονός ότι για ένα διάστημα ο δεύτερος είχε χρηματίσει μέχρι και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Ανδρέα Γ. Παπανδρέου.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η παρουσία και μόνο ενός τόσο αμφιλεγόμενου προσώπου στην Αθήνα, σε συνδυασμό με την ενεργή ενασχόλησή του με την εξωτερική μας πολιτική και μάλιστα έχοντας απευθείας ανοιχτή γραμμή με τον πρωθυπουργό, δείχνει ότι μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα θα έχουμε «ειδήσεις» από το μέτωπο του συνόλου σχεδόν των εθνικών μας θεμάτων. Εξάλλου, κατά καιρούς, ο κ. Άλεξ Ρόντος δραστηριοποιήθηκε σε διάφορους τομείς, είτε αυτοί αφορούσαν τα Βαλκάνια είτε το Αιγαίο είτε την Κύπρο, έχοντας συγκεκριμένη θέση και άποψη. Όλως τυχαίως, πάντως, τόσο οι απόψεις του όσο και οι θέσεις του έρχονταν σε πλήρη σχεδόν ταύτιση με αυτές της μόνης πλέον υπερδύναμης στον κόσμο. Και αυτό ενδεχομένως να είναι κάτι που στην πορεία μπορεί να αποδειχτεί κάπως ανησυχητικό για την Ελλάδα και τα συμφέροντά της…

Πηγή:
http://m-epikaira.gr/2010/07/άλεξ-ρόντος-ρυθμιστής-εθνικών-θεμάτω/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου