Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2011

ΕΚΕΙ ΜΑΣ ΕΦΕΡΕΣ κ. ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΕ





 
Η κυβέρνηση δεν έχει επίγνωση της οικονομικής κατάστασης, διότι μας ζητάει να ξοδευτούμε για την απόκτηση του πιστοποιητικού ενεργειακής καταλληλότητας την στιγμή κατά την οποία μειώνονται οι συντάξεις, οι μισθοί, κλπ ώστε δεν υπάρχουν λεφτά ούτε για τα κοινόχρηστα. Σας παραθέτω την  σχετική έρευνα της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ (27-1-2011).


 ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"

 

Δόσεις ακόμα και στα κοινόχρηστα
 
Oλο και περισσότεροι δεν πληρώνουν
Mείωση κατανάλωσης πετρελαίου 30% σε πολυκατοικίες
 

Του Κωστα Oνισενκο

Στις περισσότερες πολυκατοικίες ανέκαθεν υπήρχε ένα άτομο που δεν πλήρωνε τα κοινόχρηστα εξαιτίας της κακής οικονομικής του κατάστασης ή άλλων προβλημάτων. Προσφάτως, ωστόσο, το πρόβλημα από γραφικό άρχισε σταδιακά να μετατρέπεται σε δραματικό, καθώς όλο και περισσότεροι πολίτες αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσχέρειες για να ανταποκριθούν ακόμα και σε βασικές υποχρεώσεις. Σύμφωνα με στοιχεία από εταιρείες διαχείρισης πολυκατοικιών και μαρτυρίες διαχειριστών, κατά μέσο όρο δύο με τρία διαμερίσματα σε κάθε πολυκατοικία καθυστερούν αισθητά ή και δεν πληρώνουν καθόλου κοινόχρηστα. Επίσης, οι περισσότερες πολυκατοικίες έχουν μειώσει την κατανάλωση πετρελαίου τουλάχιστον κατά 30% ενώ υπάρχουν σπίτια που έχουν κλείσει τα καλοριφέρ. Περικοπές γίνονται και σε δαπάνες όπως η καθαριότητα, οι επισκευές, η συντήρηση κήπων κ. ά.

«Η μείωση των εισοδημάτων σε συνδυασμό με την αύξηση των τιμών του πετρελαίου δημιούργησε μια κατάσταση δίχως προηγούμενο. Και άλλες χρονιές ήταν δύσκολα, αλλά ο φετινός χειμώνας είναι ο χειρότερος όσων θυμάμαι. Συγκεκριμένα, πολλά άτομα που ήταν πολύ τυπικοί στις υποχρεώσεις τους καθυστερούν ή και δεν πληρώνουν καθόλου. Πηγαίνοντας για την καθορισμένη είσπραξη, είναι ζήτημα να μαζέψουμε το 40%. Αναγκαζόμαστε να πάμε ξανά και ξανά», περιγράφει η Μαρία Λεβεντέρη, ιδιοκτήτρια ηγετικής εταιρείας που ασχολείται με τη διαχείριση πολυκατοικιών. Σύμφωνα με την ίδια, η εταιρεία της όπως και άλλες εταιρείες, προσπαθούν να ελέγξουν την κατάσταση διευκολύνοντας τις πληρωμές με δόσεις, τουλάχιστον όσον αφορά τους χειμερινούς μήνες. «Εχουμε παρατηρήσει μείωση κατανάλωσης πετρελαίου κατά 30% - 50% σε πολυκατοικίες, ενώ όπου υπάρχει αυτόνομη θέρμανση, ακόμα και στο σύνολο. Παράλληλα, μειώνονται κάθετα όλες οι ανελαστικές δαπάνες», αναφέρει η κ. Λεβεντέρη. «Πολλές πολυκατοικίες δεν έχουν αποθεματικό. Τις μέρες που έκανε πολύ κρύο, αρκετά σπίτια είχαν μείνει χωρίς θέρμανση για 4 - 5 μέρες, καθώς δεν μπορούσαν να συγκεντρώσουν χρήματα για την αγορά πετρελαίου», συμπληρώνει ο Βασίλης Ανέστης, ιδιοκτήτης εταιρείας στη Θεσσαλονίκη.

«Στο γραφείο μας έρχονται διαχειριστές που κινούνται δικαστικά για εκδόσεις διαταγών πληρωμής σε άτομα που δεν καταβάλλουν κοινόχρηστα. Δεν μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει “βροχή” τέτοιων περιπτώσεων, όμως φέτος είναι πολύ περισσότερες από πέρυσι», σχολιάζει ο δικηγόρος Αλέξανδρος Βαρνάβας. Ο ίδιος περιγράφει τη διαδικασία: «Με κανονισμό της πολυκατοικίας ή της συνέλευσης οι διαχειριστές στρέφονται όχι μόνον κατά του ενοικιαστή, αλλά και κατά του ιδιοκτήτη του διαμερίσματος. Η διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης μπορεί να φτάσει και στον πλειστηριασμό του σπιτιού», περιγράφει. «Ενοικιαστής μας δεν πλήρωνε κοινόχρηστα τα τελευταία τρία χρόνια, με αποτέλεσμα να συσσωρευθεί χρέος μερικών χιλιάδων ευρώ. Επειδή υπήρχαν ειδικοί λόγοι, δεν προχωρούσαμε σε δικαστικά μέτρα. Ωστόσο, οι συνθήκες είναι τόσο δύσκολες πια, που η πολυκατοικία επιμένει στη διεκδίκηση του χρέους. Η οικονομική κρίση μας αναγκάζει να παραμερίσουμε τον ανθρωπισμό μας», αναφέρει η Β. Σ., διαχειρίστρια σε πολυκατοικία στα Πατήσια.


 
 
 ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΤΟ ΒΗΜΑ"
 
Λογαριασμοί κοινοχρήστων (αλλά και των ΔΕΗ- ΟΤΕ- ΕΥΔΑΠ) δεν εξοφλούνται στις γειτονιές των χαμηλόμισθων

Τα κοινόχρηστα των πολυκατοικιών αποδεικνύονται τα πρώτα «θύματα» των περικοπών των Ελλήνων εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Τα έγγραφα κοινοχρήστων και οι λογαριασμοί των ΔΕΚΟ παίρνουν την... άγουσα για τον κάλαθο των αχρήστων, χωρίς να εξοφλούνται, με αποτέλεσμα να σωρεύονται μεγάλα χρέη στα νοικοκυριά.

Το πρόβλημα ειδικά στις θεωρούμενες λαϊκές συνοικίες του Λεκανοπεδίου, όπως στον Πειραιά, στη Νίκαια, στο Περιστέρι, στην Καλλιθέα, στη Νέα Σμύρνη και στο κέντρο της Αθήνας οξύνεται διαρκώς καθώς σε ποσοστό από 60% ως 75% οι ένοικοι των πολυκατοικιών αποδεικνύονται ασυνεπείς στην εξόφληση ειδικά των κοινοχρήστων, κατά δύο ή ακόμη και τρία δίμηνα του έτους, ενώ σε πολλές περιπτώσεις έχουν συσσωρευτεί χρέη ετών που ξεπερνούν ακόμη και τα 3.000-4.000 ευρώ. Όλα τα παραπάνω έχουν επακόλουθο να αυξάνουν και οι προσφυγές στα αστικά δικαστήρια, τα οποία σύμφωνα με εκτιμήσεις των εταιρειών έκδοσης κοινοχρήστων υπολογίζεται ότι είχαν αυξηθεί κατά 60% μέσα στο 2009.

Ασφαλή συμπεράσματα μπορούν να βγουν κυρίως μέσω των εταιρειών διαχείρισης κοινοχρήστων και λοιπών εργασιών κάθε πολυκατοικίας. Και όπως αποδεικνύουν τα... κιτάπια τους, τα χρέη αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο. «Σε δύο διαμερίσματα πολυκατοικίας στην Καλλιθέα χρωστούν έκαστος από 4.200 ευρώ. Στη μια περίπτωση το ζευγάρι των ενοίκων είναι άνεργοι εδώ και δύο χρόνια, αλλά και νωρίτερα είχαν μεγάλα οικονομικά προβλήματα, και στην άλλη είναι ζευγάρι χαμηλοσυνταξιούχων που ζει με την ελεημοσύνη και την καλή προαίρεση των υπόλοιπων της πολυκατοικίας. Αναρωτιέμαι όμως ως πότε θα συνεχίζεται αυτό» σημειώνει χαρακτηριστικά ο υπεύθυνος διαχείρισης κοινοχρήστων σε εταιρεία του χώρου κ. Κωνσταντίνος Ανδρουλάκης.

Παραπλήσια εικόνα περιγράφει και η κυρία Κατερίνα Χαρίτου, υπεύθυνη έκδοσης κοινοχρήστων για πολλές πολυκατοικίες στα νότια προάστια και στον Πειραιά. «Σε κάθε πολυκατοικία υπάρχουν τουλάχιστον δύο διαμερίσματα που αποτελούν τις "μαύρες τρύπες" στην καταβολή και στην εξόφληση των κοινοχρήστων, με αποτέλεσμα ο διαχειριστής να αναγκάζεται να καταφύγει στο αποθεματικό της πολυκατοικίας και να αντλεί από εκεί χρήματα, προκειμένου να εξοφληθούν οι λογαριασμοί» τονίζει χαρακτηριστικά για το πρόβλημα που έχει προκύψει το τελευταίο διάστημα.

Επακόλουθο των παραπάνω συνθηκών είναι είτε τα αποθεματικά να αποδεικνύονται σύντομα πολύ μικρά σε χρηματικό ύψος για να καλύψουν τις «τρύπες» που έχουν προκύψει είτε σε έσχατες περιπτώσεις ακόμη και να εξαντλούνται. Μια πρόχειρη λύση είναι η πολυδιάσπαση των μεγάλων εξόδων μέσα στους λογαριασμούς κοινοχρήστων του έτους. «Το πετρέλαιο, για παράδειγμα, έχουν ζητήσει πολλές πολυκατοικίες να καταμερίζεται σε όλους τους λογαριασμούς του έτους. Άλλοι διαχειριστές και γενικές συνελεύσεις πολυκατοικιών απαιτούν πια να μην ξεπερνά ο κάθε μηνιαίος ή διμηνιαίος λογαριασμός, τα 40 ή τα 50 ευρώ, προκειμένου τα χρήματα της θέρμανσης, της συντήρησης ανελκυστήρα ή της απολύμανσης να κατανέμονται μέσα στο έτος και θεωρητικά να εισπράττονται άμεσα και έγκαιρα» λέει η κυρία Χαρίτου. Και αυτό το μέτρο έκτακτης ανάγκης όμως για τη σωτηρία της οικιακής οικονομίας φαντάζει βουνό. Σε μία τουλάχιστον περίπτωση πολυκατοικίας σε συνοικία του Πειραιά τέσσερα διαμερίσματα χρωστούν συνολικά και μόνο για το τελευταίο έτος 2.497 ευρώ. Σε δύο από αυτά διαμένουν οικογένειες χαμηλόμισθων, ενώ στα άλλα δύο ζευγάρια ανέργων μεταναστών που απολύθηκαν μέσα στο 2009.

Υπάρχουν βέβαια και όσοι συνήθιζαν να «φεσώνουν» τους διαχειριστές και προ κρίσης. «Στην πραγματικότητα η κρίση είναι πρόσχημα. Αδυνατώ να πιστέψω ότι ακόμη και στη χειρότερη των περιπτώσεων διατηρεί κάποιος το διαμέρισμά του, είτε ως ιδιοκτήτης είτε και ως ενοικιαστής, αλλά δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε έξοδα 50 και 60 ευρώ τον μήνα ή το δίμηνο για τα κοινόχρηστα και τους λογαριασμούς του» επισημαίνει όμως ο κ. Ανδρουλάκης. Παραμένει, όπως δηλώνει, δύσπιστος, «ειδικά απέναντι σε περιπτώσεις ανθρώπων που συστηματικά "φέσωναν" τον διαχειριστή και κατ΄ επέκταση την εταιρεία, και τώρα πλέον είναι πρωταθλητές στην καθυστέρηση, επικαλούμενοι απίθανους λόγους».

(ΒΗΜΑ)(ΡΕΠΟΡΤΑΖ Ι. ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου