Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011

Μπαίνουν φτωχοί, φεύγουν πλούσιοι




Μπαίνουν φτωχοί, φεύγουν πλούσιοι

Σχόλια πολιτών στον διαδικτυακό διάλογο



«Δεν έκλεψε ούτε πλούτισε». Αυτά μου έλεγαν στην Πολωνία απλοί πολίτες για τον στρατηγό Βόιτσεκ Γιαρουζέλσκι. Ο τελευταίος κομουνιστής ηγέτης της χώρας βαρύνεται για το στρατιωτικό νόμο του 1981. Και όμως, οι Πολωνοί τον θυμούνται με συμπάθεια επειδή δεν... καταχράστηκε δημόσιο χρήμα. Σήμερα ο Βόιτσεκ Γιαρουζέλσκι, ο οποίος διώκεται νομικά για τις πράξεις του το 1981-83, ζει απλά από τη σύνταξή του.

Κατά κανόνα (υπάρχουν και εξαιρέσεις), ο μέσος Ελληνας πολιτικός βρίσκεται στον αντίποδα του Πολωνού στρατηγού. Η πολιτική στην Ελλάδα είναι εδώ και χρόνια συνώνυμη της αμετροέπειας, καθώς επίσης αυτονόητο μέσο πλουτισμού, διαφθοράς και παρανομίας. Και αυτό ο ελληνικός λαός το γνωρίζει και το σχολιάζει. Δημοσίως και συχνά επωνύμως. Μετά την πρωτοβουλία του κ. Γιώργου Παπανδρέου να στηθεί διαδικτυακός διάλογος με τους πολίτες μέσω του www. opengov. gr, τα σχόλια των τελευταίων στον Διαδικτυακό Τόπο Διαβουλεύσεων σε ό, τι αφορά την τροποποίηση στον νόμο περί ευθύνης υπουργών είναι ενδεικτικά.

Προβληματισμός
Στις 16/1, ο κ. Γεώργιος Π. Παπαβασιλείου αναφέρει μεταξύ των άλλων: «... προβληματισμό προκαλεί το γεγονός, ότι διεφθαρμένοι, αλλά και μη διεφθαρμένοι πολιτικοί, δεν έχουν, ακόμη, επαρκώς αντιληφθεί μέχρι ποίου σημείου μπορούν να φθάσουν οι λαϊκές αντιδράσεις και τα αυθόρμητα ή και κατευθυνόμενα αντανακλαστικά».

Γράφοντας με κεφαλαία, ο κύριος Θωμάς Β. τονίζει: «Είναι πολύ λυπηρό που τις τρεις τελευταίες δεκαετίες οι τριακόσιοι και υπόλοιποι χιλιάδες που επανδρώνουν τη δημόσια διοίκηση, π. χ., διοικητές οργανισμών, μπαίνουν φτωχοί και φεύγουν πάμπλουτοι». Ο/η Α. Κ. παρατηρεί στις 24/1: «Κι επειδή, σαν «τριτοκοσμική» χώρα που θα έπρεπε να χαρακτηρισθούμε (στη Νιγηρία τους υπουργούς που ενεπλάκησαν με τη Siemens τους έχουν ήδη χώσει στη φυλακή), μάλλον δεν είμαστε ικανοί να φτιάξουμε νόμο για την τιμωρία των βουλευτών».

Στις 25/1 ο κύριος Πέτρος Σαντ απευθύνεται προσωπικά στον υπουργό Δικαιοσύνης: «Με όλο το σεβασμό κύριε Καστανίδη, αλλά αυτά είναι ολίγον τι για γέλια. Εφόσον υπάρχει αξιόποινη πράξη ο βουλευτής οδηγείται στη δικαιοσύνη. Χωρίς επιτροπές από βουλευτές, χωρίς προκαταρκτικές εξετάσεις, χωρίς γνωμοδοτικό συμβούλιο. Τι είναι όλα αυτά, στον μεσαίωνα είμαστε; Απλοποιήστε τη διαδικασία».

Ο κύριος Γιάννης Τζανιδάκης (25/1) απαιτεί «άμεση κατάσχεση της περιουσίας του υπουργού-υφυπουργού αλλά και της οικογένειάς του [...] και βέβαια στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων». Τέλος, ο κύριος που υπογράφει ως Νεκτάριος σχολιάζει: «Πολύ καλή προσπάθεια ο Δικτυακός Τόπος Διαβουλεύσεων αλλά πιστεύω ότι κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας [...] Δεν χρειάζεται διαβούλευση αλλά μία και μεγάλη απόφαση για να κάνετε πράξη αυτά που απαιτεί ο Λαός, ο Λαός που σας εκλέγει για να τον υπηρετείτε και όχι για να τον εμπαίζετε. Δυστυχώς, η απόφαση αυτή είναι δύσκολο να παρθεί όταν πρόκειται για τους εαυτούς σας. [...] Λυπάμαι, που πλέον αυτός ο τόπος δεν έχει ανθρώπους ικανούς να παίρνουν τέτοιες αποφάσεις».

Οπως ο Μάρλοου του «Αποκάλυψη τώρα» ζήτησε μια αποστολή «και για τις αμαρτίες του, τού έδωσαν μία», έτσι και ο κ. Γιώργος Παπανδρέου ζήτησε την πρωθυπουργία, και ακολούθως ζήτησε να στηθεί το opengov. gr. Και στις δύο περιπτώσεις, πήρε αυτό που ζήτησε, άρα θα μπορούσε να πει κανείς ότι τις δικές του αμαρτίες πληρώνει».

Του Ηλια Mαγκλινη

Πηγή:
Του Ηλια Mαγκλινη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου