Σάββατο 19 Μαρτίου 2011

ΛΙΒΥΗ ΚΑΙ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ

Πριν μερικές μέρες  ανεβάσαμε μια ανάρτηση σχετικά με την καθυστέρηση της λήψης απόφασης από τον ΟΗΕ για τους εξεγερμένους κατά του καθεστώτος ΚΑΝΤΑΦΙ και θέταμε το ερώτημα μήπως υπήρχαν άλλοι λόγοι πέραν της «φυσικής» αδράνειας που καθυστερούσαν την επέμβαση. 
Λοιπόν σημερινά δημοσιεύματα έρχονται να επιβεβαιώσουν τις υποψίες μας.
Διαβάστε παρακάτω δημοσίευμα της εφημερίδας Ναυτεμπορικής και μια αποκάλυψη του defencepoint.gr

«Καθυστερημένη» η απόφαση του Σ.Α. για τη Λιβύη

NAFTEMPORIKI.GR Παρασκευή, 18 Μαρτίου 2011 20:32
 
«Kαθυστερημένη και αναιμική» χαρακτηρίζει η ιταλική εφημερίδα La Repubblica την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για την επιβολή απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη Λιβύη:

«Εμείς είμαστε σε τελική ανάλυση αυτοί που στέκονται απέναντι στη μουτσούνα του Καντάφι, εμείς ρισκάρουμε να μη μας παίρνουν πια σοβαρά υπόψη, εμείς είμαστε μπροστά σ' αυτή τη λαοθάλασσα των νέων Αράβων που πίστεψαν στις ωραίες μας διακηρύξεις περί ελευθερίας και περίμεναν εδώ και τρεις εβδομάδες τη βοήθειά μας».

«Επιτέλους η διεθνής κοινότητα, που αυτή τη φορά αξίζει το όνομά της, έλαβε χθες βράδυ μια σαφή απόφαση για τη Λιβύη», γράφει η γαλλική Liberation: Η θέση του ΣΑ υποστηρίζεται ευτυχώς και από τον Αραβικό Σύνδεσμο και εκφράζει τη νέα εποχή που άρχισε μετά τη ρήξη με το παρελθόν και τη δημοκρατική επανάσταση στην Τυνησία και σε ολόκληρη την περιοχή. Έτσι μετά από την εποχή της "πραγματιστικής πολιτικής", της στήριξης αυταρχικών καθεστώτων και δικτατόρων ενισχύεται τώρα η ελπίδα ότι θα βοηθηθούν οι λαοί, που προσπαθούν σχεδόν άοπλοι να κατακτήσουν την ελευθερία τους».

Η γερμανική Süddeutsche Zeitung επισημαίνει μεταξύ άλλων: «Το δίδαγμα που πρέπει να βγάλουν οι πολιτικοί για την τακτική τους έναντι των αραβικών χωρών είναι ότι υπάρχει πάντα η σωστή και η λάθος πλευρά και πως δεν συγχωρούνται τώρα όλοι εκείνοι που ακόμη δεν αποφάσισαν με ποια πλευρά είναι, ποιον στηρίζουν».

Σύμφωνα με τη γερμανική Frankfurter Allgemeine Zeitung, «η απόφαση του ΣΑ ήρθε αργά, ίσως όμως να μην είναι και πολύ αργά. Ωστόσο η νέα αποφασιστικότητα του ΣΑ στηρίζεται μάλλον στην ετοιμότητα ορισμένων αραβικών χωρών να λάβουν ενεργό μέρος στα μέτρα στρατιωτικής παρέμβασης κατά της Λιβύης. Με "στρατιωτική παρέμβαση" εννοούνται μόνον οι από αέρος επιθέσεις κατά του Καντάφι. Εξάλλου κάθε στρατιωτική επίθεση δεν σημαίνει και πόλεμο».

Πηγή: Deutsche Welle 


Λιβύη: Η «ενεργειακή συγκυρία» της απόφασης του ΟΗΕ…





Κι όμως, η ημερομηνία απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη Λιβύη και η έναρξη των «πολεμικών προετοιμασιών» δεν ήταν τυχαία…

Σύμφωνα με πληροφορίες, η 18η Μαρτίου, ημερομηνία λήψης της απόφασης από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την έγκριση επιβολής «ζώνης απαγόρευσης πτήσεων» (no fly zone) υπεράνω της Λιβύης, επελέγη σκόπιμα, αφού νωρίτερα δεν ήταν δυνατό να ληφθεί τέτοια απόφαση για έναν σημαντικό οικονομικό λόγο:

Την 18η Μαρτίου έληγαν τα συμβόλαια εξαγωγών πετρελαίου της Λιβύης! Τι σημαίνει αυτό; Ότι πολλές εταιρίες από τις χώρες που σήμερα στέλνουν στρατεύματα στην περιοχή, είχαν συνάψει συμβόλαια προμήθειας πετρελαίου από τη Λιβύη.

Πρακτικά αυτό σημαίνει, ότι σε περίπτωση που η σημερινή εξέλιξη είχε συμβεί μερικές ημέρες πριν, ακόμη κι αν είχαν επιβληθεί κυρώσεις εναντίον του καθεστώτος της Λιβύης, πολλοί θα έχαναν τα χρήματά του

Τυχαίο; Δε νομίζω…

Πηγή:


http://www.defencepoint.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artid=4618945

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου