Κυριακή 10 Απριλίου 2011

Η ΑΝΑΒΟΛΗ ΑΠΟΓΡΑΦΗΣ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΟ ΗΠΕΙΡΟ.




Η διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, οι αγώνες των Αλβανών για την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου και οι συνεχείς αναφορές για τα δικαιώματα των μειονοτήτων από τα διεθνή forum θα έπρεπε να αποτελούν το κατάλληλο πλαίσιο για την επίλυση του προβλήματος της Βορείου Ηπείρου.

Το πρωτόκολλο της Κέρκυρας, που υπεγράφη στις 17 Μαΐου 1914 από τους εκπροσώπους της Αυτόνομης Ηπείρου (Ζωγράφος, Καραπάνος) και εγκρίθηκε άνευ όρων από την Αλβανική πλευρά, προέβλεπε κατοχύρωση των δικαιωμάτων θρησκείας, παιδείας, γλώσσας και αυτοδιοικήσεως. Τα δικαιώματα αυτά τα αρνούνται οι Αλβανοί στους Βορειοηπειρώτες επί δεκαετίες παραγνωρίζοντας πως η Βόρειος Ήπειρος  υπήρξε ανέκαθεν ακραιφνώς Ελληνική.

Μετά από πολλούς αγώνες και πιέσεις του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού αλλά και της ανάγκης εξευρωπαϊσμού της γείτονας χώρας με την προοπτική μελλοντικής της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η κυβέρνησή της είχε αναγγείλει πως εντός του Απριλίου 2011 θα γινόταν απογραφή πληθυσμού της Β.Ηπείρου.

Η απογραφή είναι πολύ σημαντικό ζήτημα για το Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό και πρωτίστως για τα Εθνικά μας θέματα.

Δυστυχώς όμως, η πλευρά της Αλβανίας για μια φορά ακόμη έδειξε το φασιστικό της πρόσωπο, που δεν έπαψε ποτέ να υφίσταται, παρ΄ότι έχουν παρέλθει είκοσι και πλέον χρόνια από τα ηλεκτροφόρα συρματοπλέγματα της εποχής Χότζα.

Έτσι, με ανακοίνωση της Αλβανικής Κυβέρνησης η διαφαινόμενη απογραφή μετετέθη για τον Νοέμβριο χωρίς να υπάρχει η παραμικρή εγγύηση πραγματοποίησής της.

Επίσημη αιτιολογία της αναβολής ήταν οι επικείμενες τοπικές εκλογές στις 8 Μαΐου 2011 και έτσι δεν ήταν δυνατή η πραγματοποίηση της  απογραφής προεκλογικά !! 

Η πραγματική αιτία όμως ήταν ο φόβος που κυρίευσε Εθνικιστικούς κύκλους της Αλβανίας λόγω του ότι η απογραφή θα περιείχε στοιχεία Εθνικά (καταγραφή Εθνικής καταγωγής) και θρησκευτικά (καταγραφή θρησκεύματος πολιτών) και θα τους ανάγκαζε να σεβασθούν κατοχυρωμένα δικαιώματα της Ελληνικής μειονότητας.

Γι΄αυτό, επέβαλαν στην Αλβανική κυβέρνηση την αναβολή της απογραφής.

Σε μια εποχή λοιπόν που οι γείτονες επιδεικνύουν ακραίες Εθνικιστικές τάσεις, αναβιώνοντας διεκδικήσεις περιουσιών και εδαφών μέσω του ανύπαρκτου «τσάμικου ζητήματος» απειλώντας πως θα προσφύγουν μέχρι και του Διεθνούς δικαστηρίου της Χάγης προκειμένου «να δικαιωθούν», δεν μπορεί να αρνούνται και τελικά να απαγορεύουν την απογραφή πληθυσμού στην Β. Ήπειρο !!
Από Ελληνικής πλευράς τι κάνει η Κυβέρνηση με τον λαλίστατο και πολυπράγμονα  κατά τα άλλα Υπ.Εξ. κ. Δημήτρη Δρούτσα ;

Ασχολήθηκε με αυτή την πολιτική κίνηση της αναβολής από την κυβέρνηση της Αλβανίας ή εξάντλησε όλη του την δραστηριότητα με την ανάκληση του Έλληνα προξένου της Κορυτσάς, κ. Θεόδωρου Οικονόμου, λόγω των δηλώσεών που είχε κάνει προ καιρού για το θέμα της απογραφής;
«…υπάρχουν τα δικαιώματα της μειονότητας και πρέπει να τεθούν σε εφαρμογή σε όλες τις περιοχές της Αλβανίας που απαρτίζουν την Βόρειο Ήπειρο. Εδώ είναι Βόρειος Ήπειρος. Η Β.Ήπειρος υπάρχει …»

Ναι κε Δρούτσα !!

Βόρειος Ήπειρος ΥΠΑΡΧΕΙ και όλοι οι Έλληνες και κυρίως οι απανταχού Ηπειρώτες δεν θα πάψουν να αγωνίζονται για μια Βόρειο Ήπειρο ελεύθερη και Ελληνική παρά την δική σας ατολμία και αναποφασιστικότητα σε όλα τα Εθνικά προβλήματα της γειτονιάς μας.

Έτσι πάντα θα είμαστε πιστοί, στα λόγια του Μακαριστού Μητροπολίτου Πωγωνιανής Δρυινουπόλεως και Κονίτσης, κυρού Σεβαστιανού, που δεν έπαυε όσο ζούσε να αναδεικνύει  σε όλη την υφήλιο το Βορειοηπειρωτικό και να μεταλαμπαδεύει μέχρι τις ημέρες μας την δική του φλόγα για την επίλυση του τεράστιου Εθνικού μας προβλήματος.  

«Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μέχρις ότου η Ελληνική Σημαία και ο Σταυρός θα υψωθούν στο Αργυρόκαστρο, στην Κορυτσά, στην Χειμάρρα, στους Αγίους Σαράντα, στο Τεπελένι, σ΄ αυτά τα ηρωικά και αιματοβαμμένα χώματα».

Παναγιώτης Αποστόλου / egerssi@otenet.gr     

http://gdailynews.wordpress.com/2011/04/09/η-αναβολη-απογραφησ-πληθυσμου-στη-βορ/#more-12867 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου