Δευτέρα 9 Μαΐου 2011

ΑΟΖμες... υποσχέσεις για πετρελαϊκές έρευνες



Από το "ΠΑΡΟΝ"

 

ΑΟΖμες... υποσχέσεις για πετρελαϊκές έρευνες




ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ ΣΧΕΤΙΚΟΥ ΦΟΡΕΑ ΔΕΝ ΣΥΜΠΕΡΙΕΛΗΦΘΗ ΣΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΤΕΘΗΚΑΝ ΠΡΟΣ ΕΓΚΡΙΣΗ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΜΕΤΑΤΕΘΗΚΕ ΓΙΑ ΠΟΛΛΟΣΤΗ ΦΟΡΑ


ΣΑΝ τον... κάβουρα πηγαίνει η κυβέρνηση στον τομέα της έρευνας υδρογονανθράκων.
Από τη μία ο αρμόδιος υφυπουργός Γ. Μανιάτης δηλώνει στην «Οικονομία» πως τις επόμενες δύο εβδομάδες το υπουργείο θα παρουσιάσει τα πρώτα σχέδιά του για έρευνες σε συγκεκριμένες περιοχές. Από την άλλη, το νομοσχέδιο για την ίδρυση του σχετικού φορέα δεν συμπεριελήφθη στα θέματα που τέθηκαν προς έγκριση στο υπουργικό συμβούλιο μέσα στην εβδομάδα και μετατέθηκε για πολλοστή φορά στο μέλλον. Παράλληλα ο Δ. Δρούτσας, υπουργός Εξωτερικών, δήλωνε ότι δεν θα οριστεί στην παρούσα φάση Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) στο Αιγαίο

Ο Γ. Μανιάτης, από την πλευρά του, σημειώνει πως «διερευνητικό ενδιαφέρον έχει εκδηλωθεί κυρίως για την περιοχή του Ιονίου και δευτερευόντως για νότια της Κρήτης, ενώ τρεις από τους έξι μεγαλύτερους διεθνώς ομίλους μελέτης-έρευνας (χαρτογραφήσεων) θα προσέλθουν στην προκαταρκτική διαδικασία». Κάνει μεν λόγο για «το σπάσιμο της σιωπής ύστερα από 15 χρόνια και την εκκίνηση της διαδικασίας», παραδέχεται όμως πως παράλληλα πρέπει να προχωρήσει και η σύσταση του φορέα που θα αναλάβει τη διασφάλιση των δικαιωμάτων του ελληνικού Δημοσίου στις περιοχές, που θα προκριθούν για έρευνες. 

Παρ' ότι το νομοσχέδιο, κυρίως όμως ο εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου για έρευνες και την εκμετάλλευση δεν έχουν καν συζητηθεί στο υπουργικό συμβούλιο, εντούτοις η διαδικασία για «σεισμικές έρευνες δύο και τριών διαστάσεων» μπορούν να προχωρήσουν με το υφιστάμενο πλαίσιο.

Ολοταχώς για ανάθεση 

Πρόκειται για τις έρευνες που δίνουν τη δυνατότητα μίας κατ' αρχήν απεικόνισης των υποθαλάσσιων περιοχών ως προς την σύστασή τους σε άλατα, ιζήματα, αέρια κ.ά. Η ελληνική πλευρά δεν φαίνεται να έχει καταλήξει στον τρόπο παραχώρησης- έρευνας και ενδεχόμενης εκμετάλλευσης πιθανών κοιτασμάτων φυσικού αερίου-πετρελαίου, ωστόσο καλά ενημερωμένες πηγές θεωρούν επικρατέστερο αυτόν της ανάθεσης. Πρακτικά από τη στιγμή που οριοθετείται μία περιοχή ανατίθεται σε εταιρείες, που αναλαμβάνουν με δικά τους έξοδα τις σεισμικές έρευνες, εξασφαλίζοντας τα δικαιώματα πώλησης των δεδομένων σε τρίτους ενδιαφερόμενους. 

Στη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψης του υφυπουργού ΠΕΚΑ στη Νορβηγία συζητήθηκαν θέματα σχετικού ενδιαφέροντος με την TGS Nopec Geophysical Company και Petroleum Geo Services/ PGS. Και οι δύο νορβηγικές εταιρείες είχαν ζητήσει κατά το παρελθόν άδεια ερευνών από το ελληνικό Δημόσιο, για να εισπράξουν αρνητική απάντηση. Στη συνέχεια η PGS ανέλαβε τη διενέργεια ερευνών και στην Κύπρο για λογαριασμό της ισραηλινοκυπριακής κοινοπραξίας, που έχει προχωρήσει ήδη στη χωροθέτηση οικοπέδων για εκμετάλλευση. 

Επιχειρηματικοί κύκλοι θεωρούν ενθαρρυντική ένδειξη την κινητικότητα που παρατηρείται εκ νέου σε ένα τόσο ευαίσθητο θέμα ωστόσο παραμένουν επιφυλακτικοί, καθώς εδώ και ένα χρόνο (από τότε που... άνοιξε το θέμα ο Γ. Μανιάτης) έχουν γίνει ελάχιστα βήματα. 

Την ίδια περίοδο όλοι οι άλλοι, Τούρκοι, Κύπριοι, Ισραηλινοί, Αλβανοί, Μαλτέζοι, Ιταλοί τρέχουν με... χίλια, αφήνοντας την Αθήνα να μεταθέτει για πολλοστή φορά την έγκριση δημιουργίας του απαραίτητου φορέα για κάποιο επόμενο υπουργικό συμβούλιο. 

Ομως από πέρυσι την άνοιξη, που ο υφυπουργός ΠΕΚΑ είχε αναφερθεί στην προοπτική ερευνών, η τουρκική πλευρά τρέχει μεθοδικά από περιοχές του Αιγαίου μέχρι τη θάλασσα του Καστελόριζου. Σε σημείο, που πρόσφατα η Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίου/ΤΡΑΟ προκήρυξε διαγωνισμό για έντεκα «οικόπεδα» που καλύπτουν θαλάσσια έκταση στον κόλπο της Αττάλειας, φτάνοντας πολύ νοτιότερα όπου θεωρητικά είναι η ελληνική Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, σε ευρύτητα 200 ναυτικών μιλίων του Καστελόριζου. Μάλιστα τελευταία η ΤΡΑΟ προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, συνάπτοντας τα πρώτα συμβόλαια για έρευνα- μελέτη στην περιοχή, επιχειρώντας να παγιώσει μια κατάσταση και να δημιουργήσει τετελεσμένα, που θα της δώσουν πρόσβαση σε μέρη για την οριοθέτηση των οποίων η Αθήνα μένει μέχρι τώρα... παγερά άπραγη. Επιχειρηματικές πηγές σημειώνουν μάλιστα πως η τουρκική πλευρά θα προχωρήσει σε βαρυσήμαντες ανακοινώσεις στην επικείμενη Διεθνή Σύνοδο Τεχνικών Πετρελαίου που διοργανώνεται μέσα Μαΐου στην Αγκυρα. 

Πηγή:
http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=273426

ΑΣ ΤΑ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΟΛΜΑΜΕ.




Μέσα σε ένα χρόνο θα μπορεί να γίνει ανόρυξη από το οικόπεδο 12 που βρίσκεται εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κύπρου. Αυτή είναι η εκτίμηση, τόσο του υπουργού Εμπορίου της Κύπρου Αντώνη Πασχαλίδη και του προέδρου της αμερικανικής εταιρίας «Noble» David Stover, ο οποίος βρέθηκε στη μεγαλόνησο την περασμένη Πέμπτη. Σύμφωνα με τον David Stover στην περιοχή αρχίζει μια νέα ενεργειακή εποχή.

Ως γνωστό, τα αποθέματα φυσικού αερίου στον βυθό της κυπριακής ΑΟΖ λέγεται ότι είναι από τα μεγαλύτερα στον κόσμο. Πάντως, το Ισραήλ επιμένει στην οικοδόμηση συμμαχίας με την Κύπρο, η οποία θα προεκτείνεται προς την Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη. Πρόβλημα υπάρχει στο γεγονός ότι η Ελλάδα υποκύπτει στις τουρκικές απειλές και δεν καθορίζει τη δική της ΑΟΖ. Προσφάτως δε, η Τουρκία ισχυρίστηκε ότι θα προχωρήσει σε έρευνα, που θα καλύπτουν και ένα από τα οικόπεδα της Κύπρου.

Ο καθορισμοί της ελληνικής ΑΟΖ θα αλλάξει το σκηνικό και θα δημιουργήσει νέες αναπτυξιακές προοπτικές. Λόγω της τουρκικής στάσης, η Κύπρος ασκεί βέτο στο άνοιγμα του ενταξιακού κεφαλαίου για την ενέργεια.

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ: ΠΑΡΟΝ
Πηγή:
http://gdailynews.wordpress.com/2011/05/08/ασ-τα-βλεπουμε-εμεισ-που-δεν-τολμαμε/#more-15135

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου