Δευτέρα 16 Μαΐου 2011

Πολιτικός σεισμός αλλά και θεωρίες συνωμοσίας

Σοκ. Δυσπιστία. Οργή. Αλλά και εθνική ντροπή μαζί με δόσεις... συνωμοσιολογίας έφερε στη Γαλλία η απίστευτη περιπέτεια του επικρατέστερου (ως χθες) επόμενου προέδρου της, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις. Εκτός από τους δελφίνους του Σοσιαλιστικού Κόμματος, κερδισμένος της υπόθεσης φαίνεται πως είναι ο Νικολά Σαρκοζί, που απέχει μακράν από το να έχει ηττηθεί, όπως εκτίμησε ο πρώην σύμβουλος του Μιτεράν, Ζακ Αταλί.



Πολιτικός σεισμός αλλά και θεωρίες συνωμοσίας

Η δεξιά κυβέρνηση αντέδρασε ιδιαίτερα επιφυλακτικά για να μη χρεωθεί οτιδήποτε. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Φρανσουά Μπαρουάν, τόνισε πως «πρέπει να είμαστε εξαιρετικά σώφρονες στα σχόλιά μας, σεβόμενοι αφενός την αμερικανική δικαιοσύνη και αφετέρου το τεκμήριο της αθωότητας».
Στον πειρασμό της άμεσης πολιτικής εκμετάλλευσης ενέδωσε η πρόεδρος του Εθνικού Μετώπου, Μαρίν Λεπέν, που διεκδικεί με αξιώσεις την είσοδο στον β΄γύρο. «Η υποψηφιότητα του Στρος-Καν κάηκε», είπε. «Ολο το Παρίσι βούιζε για την παθολογική του συμπεριφορά απέναντι στις γυναίκες».
Οσο για τους Σοσιαλιστές, ένιωσαν το έδαφος να φεύγει από τα πόδια τους χάνοντας ένα σίγουρο φαβορί.

«Τα νέα από τη Νέα Υόρκη έπεσαν σαν κεραυνός εν αιθρία. Καλώ το κόμμα να παραμείνει ενωμένο και λογικό. Ας περιμένουμε τις δικαστικές εξελίξεις, σεβόμενοι το τεκμήριο της αθωότητας», είπε η γραμματέας του PS, Μαρτίν Ομπρί, συγκαλώντας σήμερα έκτακτη σύσκεψη της ηγεσίας.

Για «φοβερά νέα» έκανε λόγο ο έτερος δελφίνος, Φρανσουά Ολάντ, που μαζί με την Ομπρί θα διεκδικήσει το προεδρικό χρίσμα των Σοσιαλιστών, κατά τον Αταλί. Οσο για τη Σεγκολέν Ρουαγιάλ, παραμένει αίνιγμα αν θα προσπαθήσει να πάρει τη ρεβάνς του 2007. Χθες πάντως ζήτησε «σεβασμό στο πρόσωπο και στην οικογένεια του Στρος-Καν». Οι υποψηφιότητες για το προεδρικό χρίσμα των Σοσιαλιστών λήγουν στις 13 Ιουλίου, και τώρα μπαίνουν στο παιχνίδι νέοι δελφίνοι, όπως ο Μπερτράν Ντελανοέ.

Εξάψαλμος

Ομως τμήμα του πολιτικού κόσμου άφησε κατά μέρος τις αβρότητες και τα έψαλε στον διευθυντή του ΔΝΤ. «Εξευτέλισε το ΔΝΤ και τη Γαλλία», είπε ο δεξιός βουλευτής Μπερνάρ Ντεμπρέ, ενώ ο κεντρώος ηγέτης, Φρανσουά Μπαϊρού, είπε πως όλα αυτά προκαλούν «έκπληξη, λύπη και τεράστιο προβληματισμό». «Αν οι κατηγορίες αληθεύουν, υποτιμούν όχι μόνο τις γυναίκες αλλά και την εικόνα της Γαλλίας», πρόσθεσε.

Σε πολλά διαδικτυακά φόρουμ κυκλοφορεί η άποψη πως ο Ντομινίκ Στρος-Καν έπεσε σε στημένη παγίδα. Μεταξύ άλλων την υιοθέτησαν η πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, Κριστίν Μπουτέν, (μιλώντας για παγίδα σε βάρος του Στρος-Καν είτε μέσα από το ΔΝΤ, από τη Δεξιά ή την Αριστερά) αλλά και ο πρώην υπουργός και υπόδικος πρόεδρος της Μαρσέιγ, Μπερνάρ Ταπί.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΣ
johnpapadatos@pegasus.gr




ΤΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο «κύριος ευρώ» και οι αμαρτίες του

Εγινε γνωστός στη χώρα του ως ο «κύριος ευρώ», όταν το 1999 κατάφερε από τη θέση του υπουργού Οικονομικών να ρίξει το έλλειμμα κάτω του 3% και να βάλει τη Γαλλία στην Ευρωζώνη. Ωστόσο, μαύρη σελίδα στην πολιτική καριέρα του σοσιαλιστή Ντομινίκ Στρος Καν, ο οποίος δέχεται πυρά για τον πολυτελή τρόπο ζωής του, αποτελεί το γεγονός ότι αναγκάστηκε να παραιτηθεί -μάλιστα την ίδια χρονιά- από τη θέση του υπουργού στην κυβέρνηση του Λιονέλ Ζοσπέν, όταν το φως της δημοσιότητας είδαν δύο οικονομικά σκάνδαλα, στα οποία εμπλεκόταν, αλλά τελικά απαλλάχθηκε από τις κατηγορίες.

Αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές του στα οικονομικά και στη νομική και διετέλεσε καθηγητής Οικονομικών σε διάφορα πανεπιστήμια, ο εβραϊκής καταγωγής Στρος Καν ξεκίνησε την καριέρα του στην πολιτική πριν από 25 χρόνια, όταν για πρώτη φορά εξελέγη βουλευτής με το Σοσιαλιστικό κόμμα.
Το 1991, επί Φρανσουά Μιτεράν, ανέλαβε καθήκοντα υφυπουργού Βιομηχανίας και Ξένου Εμπορίου, ενώ το 1997 ο Ζακ Σιράκ τον έκανε υπουργό Οικονομικών στην κυβέρνηση του Ζοσπέν, θέση από την οποία παραιτήθηκε.

Το 2006 η Σεγκολέν Ρουαγιάλ επικράτησε του Στρος Καν στη μάχη για την ηγεσία του Σοσιαλιστικού κόμματος και εκείνη με τη σειρά της νικήθηκε από τον Νικολά Σαρκοζί στις προεδρικές εκλογές του 2007. Τότε ο Σαρκοζί, με στόχο να τον απομακρύνει από τα γαλλικά πολιτικά πράγματα, όπως λένε αρκετοί αναλυτές, πρότεινε τον Στρος Καν ως επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, του οποίου έγινε ο δέκατος διευθυντής.

Ε. ΠΑΝΣΕΛΗΝΑ

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11381&subid=2&pubid=63063049

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου