Κυριακή 29 Μαΐου 2011

Ήλιος: όχι και τόσο φίλος










Ήλιος: όχι και τόσο φίλος 

·         Το ηλιακό φως μπορεί με την ακτινοβολία του να προκαλέσει ανεπανόρθωτες βλάβες στα μάτια μας. Τα γυαλιά ηλίου είναι η μόνη και η καλύτερη προστασία.
·         Τα γυαλιά ηλίου μπορούν να είναι τόσο μοντέρνα ή τόσο κλασικά όσο εσείς θέλετε. Αλλά το βασικό είναι η προστασία.
·         Ακόμα και με συννεφιά ή το χειμώνα, δεν είστε ασφαλείς. Η υπεριώδης ακτινοβολία είναι εξίσου ισχυρή ολόκληρο το χρόνο.


ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΕΝΑ ΚΙΟΥΡΚΤΣΗ

Τα γυαλιά ηλίου έχουν την τιμητική τους αυτή την εποχή, ειδικά στη χώρα μας, όπου, εξαι­τίας της αυξημένης ηλιοφάνειας, οι βλαβερές επι­δράσεις της υπεριώδους ακτινοβολίας του ηλίου είναι ακόμη πιο έντονες. Η ακτινοβολία αυτή χω­ρίζεται, ανάλογα με το μήκος κύματος της, σε τρεις υποκατηγορίες: στην UVΑ, την  UVΒ και τη UVC. Από αυτές, οι δύο πρώτες είναι ευρύτατα γνωστές για τα προβλήματα που δημιουργούν στο δέρμα αλλά και στα μάτια. Σύμφωνα με τον κ Νίκο Γ. Τσιουμα, χειρουργό οφθαλμίατρο, η UVΒ ευθύνεται για κερατίτιδες, κερατοεπιπεφυκίτιδες, κερατοπάθειες και πτερύγιο, ενώ η παρατεταμένη έκθεση στη UVΑ μπορεί να προκαλέσει ακόμη και καταρρά­κτη. Επιπλέον, η διαχρονική συσσωρευτική δράση της υπεριώδους ακτινοβολίας έχει σχετιστεί με την πρόκληση του εκφυλισμού της ωχράς κηλίδας του ματιού, που είναι η κυριότερη αιτία τύφλωσης στους ηλικιωμένους.

Για να μειώσουμε κάθε πιθανότητα εμ­φάνισης βλαβών σχετικών με την ηλιακή ακτινο­βολία, έχει ιδιαίτερη σημασία να φοράμε πάντοτε καπέλο και 100% απορροφητικά στην υπεριώδη ακτινοβολία γυαλιά ηλίου. Όμως, οι φακοί τους δεν θα πρέπει να είναι πολύ σκούροι, διότι προκαλούν διαστολή της κόρης του ματιού, επιτρέποντας έτσι να περνάει περισσότερη ακτινοβολία στο εσωτερι­κό του. Το γκρι είναι ένα ουδέτερο χρώμα, το οποίο δεν αλλοιώνει την όραση των χρωμάτων, ενώ το ροζ είναι πολύ καλό για τις μέρες με συννεφιά ή όταν δεν υπάρχει μεγάλη ηλιοφάνεια. Άτομα που έχουν κάποιο διαθλαστικό πρόβλημα αισθάνον­ται πιο άνετα με φακούς συγκεκριμένου χρώμα­τος. Έτσι, για τους μύωπες είναι καλύτερα τα καφέ φίλτρα, ενώ στους υπερμέτρωπες τα πράσινα ή τα πράσινα-γκρι.

Τα ποιοτικά γυαλιά ηλίου δεν δημιουρ­γούν στρέβλωση της εικόνας, που κουράζει τα μά­τια. Επιπλέον, οι φακοί από κρύσταλλο δεν είναι απαραίτητα καλύτεροι στην προστασία που παρέ­χουν από τους αντίστοιχους πλαστικούς (οργανι­κούς). Όλα εξαρτώνται από τις προδιαγραφές και την ποιότητα κατασκευής του υλικού. Άλλωστε, τα γυαλιά ηλίου δεν πρέπει να επιλέγονται μόνον ως αξεσουάρ μόδας, αλλά ως ισχυρή ασπίδα προ­στασίας κατά της βλαβερής ηλιακής ακτινοβολίας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, με οδηγία της, τα κατατάσσει στις συσκευές ατομικής προστασίας και υπο­χρεώνει τους κατασκευαστές να λάβουν το σήμα CΕ και να τα κατασκευάζουν σύμφωνα με συγκε­κριμένες προδιαγραφές. Ωστόσο, ποτέ να μην κοι­τάζετε τον ήλιο «κατάματα», ακόμη και αν φοράτε τα καλύτερα γυαλιά του κόσμου. Και βέβαια, ούτε για αστείο μην επιλέξετε εκείνα που πουλούν οι πλανόδιοι στους δρόμους, στις παραλίες και στα τουριστικά μαγαζιά. Μπορεί να είναι υπερβολικά οικονομικά, ωστόσο θα προστατευτείτε πολύ πε­ρισσότερο από τον ήλιο αν... δεν τα φοράτε. Τέλος, τα γυαλιά ηλίου δεν είναι απαραίτητα μόνο το κα­λοκαίρι, αλλά ακόμη και στη συννεφιά ή κατά τους χειμερινούς μήνες. Η υπεριώδης ακτινοβολία εί­ναι εξίσου ισχυρή ολόκληρο το χρόνο.
Περιοδικό GT/Μάιος 2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου