Τρίτη 26 Ιουλίου 2011

Απεβίωσε ο σκηνοθέτης Μιχάλης Κακογιάννης


Ο μεγάλος σκηνοθέτης «έφυγε» σε ηλικία 89 ετών
Απεβίωσε ο σκηνοθέτης Μιχάλης Κακογιάννης



 «Εφυγε» σε ηλικία 89 ετών ο Μιχάλης Κακογιάννης. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, ο μεγάλος Έλληνας σκηνοθέτης άφησε την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», όπου είχε εισαχθεί πριν μερικές ημέρες με αναπνευστικά και καρδιολογικά προβλήματα.

Ο Μιχάλης Κακογιάννης, γιος της Αγγελικής και του Παναγιώτη Κακογιάννη, γεννήθηκε στη Λεμεσό της Κύπρου, στις 11 Ιουνίου του 1922, και σπούδασε Νομική, Δραματικές Τέχνες και σκηνοθεσία στο Λονδίνο. Σχεδόν ολόκληρο το διάστημα που βρισκόταν στο Λονδίνο, εργάστηκε στην ελληνική υπηρεσία του BBC, στην αρχή ως μεταφραστής και εκφωνητής, και αργότερα, σε ηλικία μόλις 22 χρόνων, ανέλαβε τη διεύθυνση της «Κυπριακής Ώρας».

Το 1947, ξεκίνησε την καριέρα του στο Θέατρο της Αγγλίας ως ηθοποιός, γρήγορα όμως τον κέρδισε η σκηνοθεσία και το 1953 ήρθε στην Ελλάδα. Το 1954, με την κινηματογραφική ταινία «Κυριακάτικο Ξύπνημα», ο Μιχάλης Κακογιάννης έκανε την αρχή της διεθνούς σκηνοθετικής του καριέρας. Η «Στέλλα», το «Κορίτσι με τα μαύρα», το «Τελευταίο ψέμα» η τριλογία του: «Ηλέκτρα», «Τρωάδες» και «Ιφιγένεια» και ο «Ζορμπάς» είναι μερικές μόνο από τις ταινίες του που διαγωνίστηκαν και προβλήθηκαν στα εγκυρότερα φεστιβάλ παγκοσμίως και απέσπασαν πολλά βραβεία και τιμητικές διακρίσεις. Στις ταινίες του συνεργάστηκε με μεγάλους Έλληνες ηθοποιούς, αλλά και με γνωστούς και καταξιωμένους ηθοποιούς της Αμερικής και της Ευρώπης.

Πέρα από τη σκηνοθεσία στον κινηματογράφο, σε εγχώριες αλλά και διεθνείς συμπαραγωγές, ο Μιχάλης Κακογιάννης έχει επίσης σκηνοθετήσει πολλές θεατρικές παραστάσεις και παραστάσεις όπερας στην Ελλάδα, τις Η.Π.Α., τη Γαλλία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Έχει, επίσης, γράψει και έχουν εκδοθεί σενάρια και μεταφράσεις κινηματογραφικών και θεατρικών έργων, ενώ έχει γράψει και στίχους γνωστών ελληνικών τραγουδιών.

Έργο του Μιχάλη Κακογιάννη είναι και ο νυχτερινός φωτισμός των μνημείων της Ακροπόλεως, τον οποίο εκείνος πρώτος οραματίσθηκε και για την επίτευξη του οποίου ίδρυσε το σύλλογο «Οι Φίλοι της Αθήνας», εξασφαλίζοντας τις υπηρεσίες του διάσημου Γάλλου φωτιστή Pierre Bideau και αναλαμβάνοντας τη χρηματοδότηση όλων των απαραίτητων μελετών.

Το 2004, ο Μιχάλης Κακογιάννης συνέστησε το κοινωφελές ίδρυμα με την επωνυμία «Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης» με σκοπό τη μελέτη, υποστήριξη και διάδοση των τεχνών του θεάτρου και του κινηματογράφου, καθώς και την καταγραφή και διαφύλαξη των δημιουργημάτων των τεχνών αυτών, ενώ το φθινόπωρο του 2009 αναμένεται η έναρξη λειτουργίας του Πολιτιστικού Κέντρου του Ιδρύματος που βρίσκεται στην οδό Πειραιώς 206, στον Ταύρο.

Για την προσφορά και το έργο του, ο Μιχάλης Κακογιάννης έχει τιμηθεί με πολλές διακρίσεις στην Ελλάδα, την Κύπρο και το εξωτερικό. Έχει τιμηθεί με τον Ταξιάρχη του Χρυσού Φοίνικα (Ελλάδα), τον Ταξιάρχη των Γραμμάτων και Τεχνών (Γαλλία), τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος του Μακαρίου του Γ’ (Κύπρος) και το Special Grand Prix of the Americas (Μόντρεαλ). Έχει βραβευτεί από την Ακαδημία Αθηνών για την προσφορά του στο έθνος, από το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης για το συνολικό έργο του, για έργο ζωής στα Ιεροσόλυμα, για έργο ζωής από το American Hellenic Institute στην Ουάσιγκτον και στο Κάιρο. Έχει ανακηρυχθεί Επίτιμος Δημότης στη Λεμεσό, στο Montpellier (Γαλλία) και στο Ντάλας (Τέξας, Η.Π.Α.) και έχει αναγορευθεί Διδάκτωρ Τεχνών στο Columbia College (Σικάγο, Η.Π.Α.), Επίτιμος Διδάκτωρ στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Πανεπιστήμιο Κύπρου καθώς και στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.


Μιχάλης Κακογιάννης: Η ενσάρκωση του ελληνικού κινηματογράφου
Ο ξένος Τύπος επισημαίνει την τεράστια απώλεια από το θάνατο του μεγάλου σκηνοθέτη
Μιχάλης Κακογιάννης: Η ενσάρκωση του ελληνικού κινηματογράφου
O Mιχάλης Κακογιάννης φωτογραφημένος την εποχή του «Αλέξη Ζορμπά»

Μια ολόκληρη σελίδα στον Guardian, μισή στους Times του Λονδίνου και αναφορές σε εφημερίδες όπως η Le Monde και η Le Figaro είναι απλώς δείγματα από τον απόηχο που είχε θάνατος του Μιχάλη Κακογιάννη στην Ευρώπη (πέθανε την Δευτέρα 25 Ιουλίου). Η είδηση του θανάτου του έχει κάνει το γύρο του κόσμου και τα μεγαλύτερα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα διεθνώς έχουν ήδη δημοσιεύσει και συνεχίζουν να δημοσιεύουν αφιερώματα για το μεγάλο δημιουργό, εγκωμιάζοντας το συνολικό έργο του σκηνοθέτη του «Αλέξη Ζορμπά», της «Στέλλας» και των υπόλοιπων μεγάλων επιτυχιών του.

«Ο Μιχάλης Κακογιάννης έκανε περισσότερα για τον τουρισμό της Ελλάδας απ' όσα οποιοδήποτε τουριστικός οργανισμός θα μπορούσε να κάνει ποτέ» γράφουν στην πρώτη φράση του επικήδειού τους οι Times αναφερόμενοι φυσικά στην επιτυχία του «Αλέξη Ζορμπά» (1964) που στην κυριολεξία άνοιξε τα σύνορα της Ελλάδας ορίζοντάς την ως τον ιδανικό προορισμό για τον τουρίστα της δεκαετίας του 1960.

«Ενσάρκωση του ελληνικού κινηματογράφου» χαρακτηρίζει τον σκηνοθέτη ο Guardian επισημαίνοντας ότι ο ελληνικός κινηματογράφος αν και υφίσταται από το 1912 άρχισε να «διεθνοποιείται» χάρη στον Κακογιάννη.


Στα πληρέστατα ρεπορτάζ και των δυο βρετανικών εφημερίδων, το αποτύπωμά τους αφήνουν χαρακτηρισμοί όπως «σημαντική προσωπικότητα στον κόσμο του διεθνούς πολιτισμού» αλλά και εύστοχες κριτικές επισημάνσεις για την σημασία του έργου του, όχι μόνον στον κινηματογράφο αλλά και στο θέατρο καθώς επίσης και στην όπερα. Εργα του Κακογιάννη φιλοξένησε η Κρατική Οπερα της Φραγκφούρτης και η Metropolitan της Νέας Υόρκης (σύμφωνα μάλιστα με τον Ρόναλντ Μπρέγκαν του Guardian παράπονο του κακογιάννη ήταν που ποτέ δεν ανέβασε έργο στο Covent Garden).

Τόσο στην Ελλάδα όσο και την Κύπρο η απώλεια του μεγάλου σκηνοθέτη έχει προκαλέσει μεγάλη συγκίνηση. Πλήθος ανθρώπων από το χώρο των γραμμάτων και των τεχνών, του πολιτικού κόσμου, φορείς αλλά και θαυμαστές του έργου του εκφράζουν τη θλίψη τους για το χαμό του Μιχάλη Κακογιάννη.


Συλλυπητήρια τηλεγραφήματα και μηνύματα φτάνουν από παντού στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης που αποτέλεσε για τον ίδιο, όνειρο ζωής.


Υπενθυμίζουμε ότι η νεκρώσιμος ακολουθία του θα ψαλεί στον Ιερό Ναό Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου, (Σκουφά 34), την Πέμπτη 28 Ιουλίου 2011, στις 16:00 και ακολούθως (μετά από επιθυμία του εκλιπόντος) η ταφή θα πραγματοποιηθεί στον περίβολο του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης, "ως προσωπικότητα που προσέφερε σημαντικές υπηρεσίες στο Ίδρυμα", δημοσία δαπάνη.

Πηγή:
http://www.tovima.gr/culture/article/?aid=412526
http://www.tovima.gr/culture/article/?aid=412781

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου