Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2011

Εύθραστη και εύφλεκτη η κατάσταση στη Μεσόγειο


Ο ευρύτερος περίγυρος






ΕΥΘΡΑΥΣΤΗ ΚΑΙ ΕΥΦΛΕΚΤΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΜΕΣΟΓΕΙΟ. 
Ο ΕΥΡΥΤΕΡΟΣ ΠΕΡΙΓΥΡΟΣ

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΔΡ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ.Ε.ΔΡΟΥΓΟΣ
ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΣ ΑΝΑΛΥΤΗΣ-ΔΙΕΘΝΟΛΟΓΟΣ

Η κατάσταση στην Μεσόγειο και ειδικά από τις ακτές της Λιβύης μέχρι την Συρία, τη Λωρίδα της Γάζας και το Λίβανο είναι για μια ακόμα φορά εκρηκτική. Οι εστίες έντασης είναι πολλές και ανεξέλεγκτες, ενώ έχουν προστεθεί πολλά επιμέρους ανοικτά ζητήματα α οποία σχετίζονται με τον εν εξελίξει Αραβικό ξεσηκωμό. Πέραν των τοπικών και περιφερειακών ζητημάτων όλες οι υπολογίσιμες δυνάμεις του παγκόσμιου χάρτη με επικεφαλής τους Αμερικανούς δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την κατάσταση στην πιο διευρυμένη γεωγραφικά περιοχή από την ΤΡΙΠΟΛΗ της Λιβύης μέχρι την ΚΑΜΠΟΥΛ του Αφγανιστάν.

Παραθέτω τα πιο σημαντικά ανοικτά ζητήματα της περιοχής στην οποία αναμένονται εντάσεις-κρίσεις-ασύμμετροι πόλεμοι και πιο γενικευμένες αντιπαραθέσεις μέσα στο προσεχές χρονικό διάστημα.


*Η μετά –ΚΑΝΤΑΦΙ κατάσταση στην Λιβύη. Έχω επισημάνει ότι αν ο Λίβυος δικτάτορας δεν εξοντωθεί ή συλληφθεί και δικαστεί η κατάσταση στην χώρα θα είναι από προβληματική ως εκρηκτική. Το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο είναι ένα συνονθύλευμα αντικανταφικών στοιχείων με διάφορες τάσεις…Μπορεί η ΤΡΙΠΟΛΗ να κινηθεί πιο πολύ με τους Ευρωπαίους-Άραβες και το ΝΑΤΟ, αλλά οι ενδοσυμμαχίες των Λιβυκών φυλών θα είναι οριακές , συμφεροντολογικές και οπορτουνιστικές. Πάντα θα εγκυμονεί ο κίνδυνος ευρύτερων τρομοκρατικών ενεργειών.

*Η κατάσταση στην ΑΙΓΥΠΤΟ. Εδώ η Αραβική άνοιξη δεν είχε ως αποτέλεσμα περισσότερη δημοκρατία. Μουμπαρακικοί αξιωματικοί κατέλαβαν την θέση του Μουμπάρακ και τα δημοκρατικά βήματα είναι ισχνότατα-μη ορατά και αβέβαια. Οι προσεχείς εκλογές δεν αποκλείεται να ισχυροποιήσουν περαιτέρω την ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΗ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ. Μπορεί ο πρόεδρος που θα εκλεγεί να μην προέρχεται από τις τάξεις της, αλλά στο Κοινοβούλιο θα έχουν δυναμική και υπολογίσιμη παρουσία. ΑΙΓΥΠΤΟΣ-ΛΙΒΥΗ-ΤΥΝΗΣΙΑ θα κινηθούν μεταξύ τους συνεργασιακά με τις τρεις χώρες να πλησιάζουν πολύ την ΤΟΥΡΚΙΑ.

*Η κατάσταση στην χερσόνησο του ΣΙΝΑ θα είναι αρκετά ρευστή και επικίνδυνη με ανησυχητικές τάσεις για το ΙΣΡΑΗΛ, αλλά και για την ίδια την ΑΙΓΥΠΤΟ. Παράνομοι κύκλοι, στοιχεία ακραίων Ισλαμικών ομάδων, μικρο-ομάδες της ΑΛ ΚΑΕΝΤΑ θα ενεργούν στην περιοχή. Αναμένονται και άλλες τρομοκρατικές επιθέσεις, κάτι που θα περιπλέξει τις σχέσεις ΤΕΛ ΑΒΙΒ-ΚΑΙΡΟΥ.

*Η αβεβαιότητα στην ΓΑΖΑ. Πέραν των γνωστών προβλημάτων της ΧΑΜΑΣ με την ΦΑΤΑΧ, ανά πάσα στιγμή το ΙΣΡΑΗΛ(που δέχεται πυραυλικές επιθέσεις από την ΛΩΡΙΔΑ), δεν αποκλείει στρατιωτική επέμβαση. Η παρουσία στην περιοχή ριζοσπαστικών στοιχείων , Ιρανών πρακτόρων καθώς και ανοικτών θεμάτων όπως ο θαλάσσιος αποκλεισμός από το Ισραηλινό ναυτικό δημιουργούν νέες εστίες αντιπαράθεσης. Για να δούμε πως θα εξελιχθεί το Παλαιστινιακό στον ΟΗΕ στα τέλι του μήνα…

*Η κατάσταση στην ΙΟΡΔΑΝΙΑ. Μπορεί να μην κυριαρχούν οι αντιπαραθέσεις, αλλά η χώρα (που είναι αρκετά φτωχή) αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα.

*Το ΙΣΡΑΗΛ έχει πολλά ανοικτά μέτωπα. Δύο από τις τρεις χώρες που διατηρούσε στενές σχέσεις δεν είναι πλέον στο ίδιο μήκος κύματος.(ΤΟΥΡΚΙΑ-ΑΙΓΥΠΤΟΣ). Ειδικά η ΑΓΚΥΡΑ προχώρησε στο πάγωμα πολλών συμφωνιών, ενώ σταμάτησε η στρατιωτική συνεργασία μετά από 15 χρόνια. Η ΤΟΥΡΚΙΑ απειλεί ότι θα στέλνει πιο πολλές ναυτικές δυνάμεις μεταξύ ΚΥΠΡΟΥ-ΙΣΡΑΗΛ, ενώ εμφανίζεται ενισχυμένη και απειλητική απέναντι σε ΚΥΠΡΙΟ-ΙΣΡΑΗΛ. Το τελευταίο πέραν σειράς προβλημάτων στο εσωτερικό του, έχει να αντιμετωπίσει τρομοκρατικές οργανώσεις-αστάθεια στα νότια σύνορα του-το τεράστιοζήτημα της ΣΥΡΙΑΣ καθώς και τις πυρηνικές και πυραυλικές απειλές από το ριζοσπαστικό ΙΡΑΝ.

*Η κατάσταση στο εσωτερικό του ΙΡΑΚ στο φως της μείωσης των Αμερικανικών δυνάμεων στην Μεσοποταμία. Το σκηνικό έντασης εξακολουθεί να υπάρχει, και πέραν των γνωστών διαφορών στο κεντρικό και νότιο ΙΡΑΚ, τα πράγματα είναι πιο δύσκολα στον βορρά με τους Κούρδους. Το ΚΟΥΡΔΙΚΟ είναι ανοικτό ζήτημα επί δεκαετίες και αφορά πολλές χώρες , όπως το ΙΡΑΝ, το ΙΡΑΚ, τη ΣΥΡΙΑ και την ΤΟΥΡΚΙΑ. Κανένας δεν μπορεί να αποκλίσει ευρύτερη συνεργασία των Κούρδων με τους Ισραηλινούς στο μέλλον, όσο χειροτερεύει η σχέση ΤΕΛ ΑΒΙΒ-ΑΓΚΥΡΑΣ.

*Το καθεστώς ΑΣΑΝΤ στην ΣΥΡΙΑ θα ανατραπεί. Το θέμα είναι πόσο θα αντέξει ακόμα. Δεν βλέπω επιχείρηση τύπου ΛΙΒΥΗΣ, αλλά ίσως χρησιμοποιηθεί η ΤΟΥΡΚΙΑ για επιπλέον πιέσεις….Εδώ μπαίνει πλέον το νέο ερώτημα. Τι θα το διαδεχθεί; Και στην ΣΥΡΙΑ η ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΗ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ είναι ισχυρή, αλλά δεν νομίζω ότι θα προσεγγίσει την εξουσία .Πιθανότατα η ΔΑΜΑΣΚΟΣ να ακολουθήσει το Τουρκικό μοντέλο.

*Το εύθραυστο του ΛΙΒΑΝΟΥ είναι γνωστό. Μωσαϊκό πολλών θρησκευτικών και φυλετικών τάσεων. Βασικός παράγοντας αποσταθεροποίησης είναι η ΧΕΖΜΠΟΛΛΑΧΠρόκειται για οργάνωση κράτους εν κράτει. Ισχυρή με πολλές διασυνδέσεις με τρομοκρατικές ομάδες και ασφαλώς με την Επαναστατική Φρουρά του ιΡΑΝ. Οπωσδήποτε με την ανατροπή του ΑΣΑΝΤ η Σιιτική οργάνωση θα έχει προβλήματα, αλλά είναι ικανή να προκαλέσει πλήγματα στο ΙΣΡΑΗΛ με τις χιλιάδες ρουκέτες που διαθέτει, ενώ τελευταία προμηθεύτηκε και άλλα οπλικά συστήματα.

Συμπερασματικά η Κεντρική και ανατολική Μεσόγειος αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα. Από τον κόλπο των πετρελαίων μέχρι την Βεγγάζη και από το Νείλο μέχρι το Ιρακινό Κουρδιστάν τα πράγματα είναι πολύ κρίσιμα. Ευρύτερα δεν αποκλείω ξεσηκωμό και στην ΑΛΓΕΡΙΑ, ούτε και μια επίθεση των ΗΠΑ ή του ΙΣΡΑΗΛ στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του ΙΡΑΝ. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο η Τουρκία προσπαθεί να αναβιώσει παλιούς οραματισμούς και να διαδραματίσει ευρύτερο ρόλο.

http://www.drougos.gr/

http://gdailynews.wordpress.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου