Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2011

ΠΑΜΕ ΣΑΝ ΑΛΛΟΤΕ






Tελειώνοντας ο Αύγουστος άρχιζαν οι «τιμητικές» στα βαριετέ πριν αραιώσουνε οι θεατές από τις φθινοπωρινές ψύχρες. Φέρνεις στη μνήμη σου σαν σε φινάλε επιθεωρήσεως «όλον τον θίασο επί σκηνής», φιγούρες και ονόματα που κάποτε μας ψυχαγώγησαν και ελάχιστοι τις θυμούνται, και που για τους πιο πολλούς δεν λένε τίποτα, ούτε σαν ονόματα. Θυμάσαι τον Μεσολογγίτη, τον Μητσάρα, τον Σπαρίδη, τον Ζαζά, την Κούλα Γκιουζέπε, την Ηρώ Χαντά, τη Μαντινείου… Θυμάσαι Την Ιωάννα Άλβα και το μεγάλο της σουξέ «Έλα μαζί μου και δεν θα χάσεις» που σιγοσφύριζες με νόημα κάνοντας σαφείς υπαινιγμούς σε κάποια περαστικιά πεταχτούλα που συνάνταγες στον δρόμο σου. Θυμάσαι και εκείνον τον τεράστιο πίνακα που βγάζανε στα κλεφτά στο πάλκο με τους στίχους του τραγουδιού τη στιγμή του μπιζαρίσματος, να τους διαβάσουν και να τους αποστηθίσουν τα κοριτσόπουλα και οι νεαροί που παρακολουθούσαν την παράσταση. Μπορεί κατόπιν να αγόραζαν τον δίσκο από την «Αττική Αγορά» ή να κατατοπιζόντουσαν από το «Μοντέρνο Τραγούδι» για ό,τι τραγουδιέται. Θυμάσαι την κοσμοσυρροή στην τιμητική του Γιώργου Οικονομίδη, του Μίμη Τραϊφόρου, του Πύρπασου, θυμάσαι και τον Ίκαρο με τα σπιρτόζικα μάτια πίσω από τα χοντρά γυαλιά του. Μαζί τους έρχεται ο Λάσκος με τη στομφώδη φωνή καθώς απάγγελλε το «Μάνα μου χωριάτισσα, αρβανίτισσα, κυρά Μαριγώ», ελεγείο στον σκοτωμένο στον πόλεμο αδελφό του, κυβερνήτη υποβρυχίου Βασίλη Λάσκο, και χαμογελάς ενθυμούμενος τον ρομαντικό αλλά και φιλοπαίγμονα Αρία που έγραψε τον Οικονομίδη συνδρομητή στην εφημερίδα… «Ο Συνταξιούχος» κάποτε που βρέθηκε σε επαγγελματικό ανταγωνισμό μαζί του.

Θυμάσαι και κάνεις προσκλητήριο, αλλά άπαντες είναι απόντες και παρών μονάχα εσύ που επιμένεις να λες ιστορίες που όλοι «νιξ καταλαβαίνουν…» Τι και πώς να καταλάβουν, άλλωστε, πως υπήρξε εποχή πριν από τον πόλεμο που όλοι μετακόμιζαν τον Σεπτέμβριο. Όλοι αλλάζανε τότε σπίτι, χωρίς ιδιαίτερη αιτία τις περισσότερες φορές. Και γέμιζαν οι δρόμοι και κυρίως οι χωματόδρομοι, με φορτηγά και αραμπάδες που κουβάλαγαν τα συμπράγκαλα των οικογενειών που… αλλαξοσπιτίζανε… Ύστερα ήρθε το ενοικιοστάσιο και μόνο πεθαμένους τους έβγαζες. Και ποιος μπορεί να καταλάβει πως καταμεσής στους ίδιους αυτούς χωματόδρομους της γειτονιάς άπλωναν οι ταβερνιάρηδες τα βαρέλια τους και τα καθάριζαν για να δεχτούνε τις καινούργιες μουστιές. Και ποιας νοικοκυράς η κουζίνα μυρίζει σήμερα από τον μούστο που βράζει κάνοντας μουσταλευριά, αφού την αγοράζει έτοιμη σε πλαστικό κεσεδάκι γιαουρτιού, ενισχυμένη με μπόλικα «Ε» και αριθμούς γραμμένους στη συσκευασία.

Ψάχνεις να βρεις έναν καλόβολο και υπομονετικό ακροατή για να του εξιστορήσεις πως κάθε βραδάκι στις οκτώ, που έλεγε και το τραγούδι, την ώρα που κλείνανε τα μαγαζιά, έπαιρνες το κορίτσι σου α λα μπρατσέτα και κόβατε βόλτες στη Σταδίου. Και ήταν οι βιτρίνες κατάφωτες και χαζεύατε την πραμάτεια τους κι ονειρευόσαστε πως κάποτε θα μπορούσατε κι εσείς να την αποκτήσετε, όταν θα το επέτρεπε το κάτισχνο βαλάντιό σας. Και περπατούσατε και οι κινηματογράφοι ήσαν κατάφωτοι και αυτοί και στον δρόμο πληθώρα οι περιπατητές - σωστό πανηγύρι.

Στεκόσασταν και μελετούσατε εμβριθώς τα «σταντ» με τις φωτογραφίες του έργου που παίζεται «Σήμερα - To day» και τι θα προβάλει προσεχώς, για ν' αποφασίσετε ποιο έργο θα δείτε από τη Δευτέρα που αλλάζουν πρόγραμμα. Και ίσως στα βάθη της μνήμης σας υπάρχει και εκείνο το σινεμά, το «Σπλέντιτ», που ελάχιστοι, όπως εγώ, το γνωρίσανε με αυτό το όνομα, αφού ήσαν τότε αγέννητοι. Αργότερα έγινε «Έσπερος» για να… συγχωνευτεί στο τέλος με το διπλανό του μεγαλοκατάστημα «Άκρον» της… τριλογίας Άκρον-Ίλιον-Κρυστάλ, όπου το Κρυστάλ ήταν για τη λαϊκούρα, το Ίλιον η ναυαρχίδα της επιχείρησης για εκλεκτούς πελάτες, και το Άκρον κάτι σαν… κεντρώο, να πούμε. Φυσικά τίποτα δεν υπάρχει πια. Και αν επιστρέψεις σαν τον δολοφόνο στον τόπο του εγκλήματος, αν πας τώρα εσύ στα ίδια μέρη τα γνωστά σου της Σταδίου, θα συναντήσεις μονάχα ερημιά και αυτοκίνητα που τρέχουνε σαν να φεύγουνε για να σωθούν κυνηγημένα. Και μόλις τελειώσει το έργο των δυο κινηματογράφων που απόμειναν, γεμίζει ο δρόμος κόσμο στιγμιαία, μα αμέσως όλοι χάνονται, σαν να άνοιξε η γη και τους κατάπιε, και απομένει πάλιν ερημιά και αυτοκίνητα που τρέχουν σαν δαιμονισμένα…

Και κάθεσαι τώρα εσύ και παίζεις με τα σπίρτα προσπαθώντας ν' ανάψεις σβησμένα κεριά. Και επιμένεις να μιλάς για κυριακάτικες εκδρομές, μ' ένα «thermos» δροσερό νερό και λίγα κεφτεδάκια στο σακίδιο, να στέκεσαι περιμένοντας με ιώβειο υπομονή στην ουρά της αφετηρίας, να φανεί το λεωφορείο που θα σε πάει στο δροσερό Καβούρι, στην εξωτική Ραφήνα, στον μακρινό Μαραθώνα… Θυμάσαι και εκείνα τα τροφαντά κοριτσόπουλα, που τους τραγούδαγες με νόημα «να 'ρθουν μαζί σου και δεν θα χάσουν» και τώρα είναι με κιρσούς στα πόδια, αλλά πρακτικές γυναίκες, το μόνο που τις απασχολεί είναι να μην περικόψουν άλλο τη σύνταξή τους.

Του ΝΙΚΟΥ ΑΜΜΑΝΙΤΗ


Απόσπασμα από το
"Μια φορά και ένα καιρό"
http://www.paron.gr/v3/new.php?id=69926&colid=64&dt=2011-09-04%200:0:0

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου