Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2011

ΑΓΑΠΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ

ΜΠΡΟΣΤΑΡΙΣΣΑ Η ΒΙΚΤΟΡΙΑ ΧΙΣΛΟΠ

Δεν μετανιώνω που πληρώνω το χαράτσι


Η συγγραφέας του "Νησιού" αρθρογράφησε στους "Sunday Times" για τη χαρά που της δίνει το σπίτι της στην Κρήτη. Από κοντά και άλλοι ξένοι -αναγνωρισμένοι στους τομείς τους - υψώνουν ασπίδα προστασίας απέναντι σε όσους μας αντιμετωπίζουν ως "μαύρο πρόβατο" της ΕΕ

Δεν μετανιώνω που πληρώνω το χαράτσι


Παρακολουθούν τις εξελίξεις στην Ελλάδα, αγωνιούν για την οικονομική κρίση της και την υποστηρίζουν σε διεθνή μέσα ενημέρωσης και φόρα. Σε... ιδιότυπους "πρεσβευτές" της Ελλάδας έχουν μετατραπεί άνθρωποι των Γραμμάτων και των Τεχνών, που σε αυτήν τη δύσκολη οικονομική και κοινωνική συγκυρία τοποθετούνται δημόσια υπέρ των Ελλήνων.

Η γνωστή σε όλους μας από "Το Νησί" συγγραφέας Βικτόρια Χίσλοπ, η Γερμανίδα πανεπιστημιακός Λεονόρα Ζέελινγκ, ο βιολόγος Χανς Γέρεντρουπ, ακόμη και το βρετανικό αιρετικό ροκ συγκρότημα Prodigy τάσσονται στο πλευρό της χώρας μας, "διαφημίζοντας" σε όλο τον κόσμο την εκτίμησή τους για την Ελλάδα.

Την ίδια ώρα που οι σελίδες των ευρωπαϊκών εφημερίδων γεμίζουν με δυσάρεστες ειδήσεις για το ελληνικό χρέος και το... "κούρεμά" του, οι διαφορετικές φωνές Ευρωπαίων, αναγνωρισμένων στους επαγγελματικούς τομείς τους, αποκτούν βαρύνουσα σημασία.

Χρέος αλά ελληνικά

Την περασμένη Κυριακή, στους βρετανικούς "Times" του Λονδίνου ένα άρθρο με τίτλο "My Big Fat Greek Debt" ("Το μεγάλο μου ελληνικό χρέος", τίτλος που παραπέμπει στη γνωστή ταινία "My Big Fat Greek Wedding" - Γάμος αλά ελληνικά) ξεχώριζε ανάμεσα στις οικονομικές αναλύσεις και το ρεπορτάζ για τις επενδύσεις των πλούσιων Ελλήνων στο Λονδίνο.


Οι Prodigy θυμούνται ακόμα και τα επεισόδια στο ασφυκτικά γεμάτο Θέατρο Βράχων το 1995, όπου κάποιοι θεατές πετούσαν πέτρες στη σκηνή.
Οι Prodigy θυμούνται ακόμα και τα επεισόδια στο ασφυκτικά γεμάτο Θέατρο Βράχων το 1995, όπου κάποιοι θεατές πετούσαν πέτρες στη σκηνή.

"Ο τίτλος δεν ήταν δικός μου", δηλώνει στο "Εθνος της Κυριακής" η συντάκτριά του, Βικτόρια Χίσλοπ.
"Οι βρετανικές εφημερίδες ενδιαφέρονται για τις ιστορίες που αφορούν γνωστούς ανθρώπους. Υποψιάζομαι λοιπόν ότι γι' αυτό μου ζήτησαν να γράψω κάτι για την Ελλάδα... Οσον αφορά σ' εμένα, εγώ δεν χρειάζομαι πραγματικά κίνητρο για να γράψω για την Ελλάδα. Πάντοτε γράφω με ειλικρίνεια τις εμπειρίες μου από εκεί. Δεν συνειδητοποίησα ότι ήταν κολακευτικό για την Ελλάδα, εγώ έγραψα μόνο την αλήθεια", μας λέει.

Δεν ήταν η πρώτη φορά που η διάσημη συγγραφέας επιχειρηματολόγησε υπέρ των Ελλήνων. Πριν από έναν μήνα, ακόμη ένα άρθρο της, που δημοσιεύθηκε στη μεγάλη αυτή ιστορική εφημερίδα, κατέληγε: "Οι Ελληνες μπορούν μόνοι τους να σταθούν ξανά στα πόδια τους: χρειάζονται απλώς την πίστη ότι μπορεί να συμβεί και τη διάθεση να δουλέψουν μαζί, όχι ο ένας εναντίον του άλλου.

Αγαπάω τους Ελληνες, αλλά μακάρι να αγαπούσαν και οι ίδιοι τους εαυτούς τους περισσότερο". Στο πρόσφατο άρθρο της η κ. Χίσλοπ διηγείται πώς από το e-mail που έστειλε ένας Ελληνας τραπεζίτης κατέληξε να αγοράσει ένα σπίτι στην Κρήτη, με θέα στον Κόλπο του Μιραμπέλλου. Για την αγορά τη βοήθησε η σύζυγος του αποστολέα, μεσίτρια στο επάγγελμα. "Και πού να έγραφα ότι το ζευγάρι είχε παντρευτεί στη Σπιναλόγκα!", λέει περιπαικτικά.

"Αυτό κι αν θα ήταν ενδιαφέρον!", τονίζει. Η ιδέα, πάντως, που διατρέχει όλο το άρθρο αφορά την περίπλοκη και "άβολη" ελληνική πραγματικότητα της αγοράς ενός σπιτιού με τη γραφειοκρατία και τις δυσκολίες που συμπεριλαμβάνονται, που όμως αποζημιώνονται τελικά.

Ασύγκριτη ομορφιά

"Η νομική πλευρά είχε πλάκα κατά κάποιον τρόπο, καθώς δεν υπήρχαν τα πρωτόκολλα και οι τυπικότητες της Αγγλίας. Το να αγοράζεις περιουσία στο εξωτερικό είναι πολύ ριψοκίνδυνο και παράλογο και ήθελα να δείξω ότι, παρόλο που ξοδέψαμε περισσότερα χρήματα από το λογικό, δεν μετανιώνουμε.

Η ίδια η ύπαρξη του σπιτιού, ακόμη κι αν δεν είμαι εκεί, μου δίνει μεγάλη ικανοποίηση! Η εξαιρετική ομορφιά του τοπίου της Ελλάδας είναι κάτι που δεν συγκρίνεται με τίποτα, οπότε, ό,τι κι αν συμβαίνει με την οικονομία, η θέα που έχουμε και το θεαματικό τοπίο θα είναι πάντα εκεί. Μπορεί να είμαι πολύ μαζοχίστρια, αλλά τώρα βιώνω και προσωπικά όλους αυτούς τους έκτακτους φόρους που ανακοινώθηκαν και αυτό με κάνει να ξέρω (ακόμη και σε μικρό βαθμό) πόσο ευάλωτοι είναι οι Ελληνες σε αυτά τα απεγνωσμένα μέτρα. Επομένως, το σπίτι αυτό με έφερε πιο κοντά στη χώρα", εξηγεί.

Οπως λέει στο "Εθνος της Κυριακής", οι αντιδράσεις και τα σχόλια ήταν πολλά και ποικίλα. "Πολλοί φίλοι μού τηλεφώνησαν και μου είπαν ''πότε μπορούμε να έρθουμε;'' - τώρα που είδαν και στις φωτογραφίες πόσο όμορφη είναι η Κρήτη, κάνουν ουρά για να μας επισκεφθούν. Τον επόμενο χρόνο το σπίτι μας θα θυμίζει περισσότερο... ξενοδοχείο!".


ΤΗΕ PRODIGY
Ενα νεανικό γκρουπ με τρέλα για την Ελλάδα

Στηρίζουν τους Ελληνες που δοκιμάζονται σκληρά αυτόν τον καιρό και το δείχνουν. Με εικόνες από την Αθήνα και πλάνα από τις συναυλίες που έχουν πραγματοποιήσει στην Ελλάδα, τα μέλη του αιρετικού και αντισυστημικού βρετανικού συγκροτήματος The Prodigy εκφράζουν μέσω ενός βιντεοκλίπ την αλληλεγγύη τους στη χώρα μας. Στο βίντεο διάρκειας 5' ο ελληνικός εθνικός ύμνος "μπλέκεται" μουσικά με το δικό τους τραγούδι "Thunder", ενώ ταυτόχρονα ακούγονται τα μέλη του γκρουπ να περιγράφουν τις εμπειρίες τους από το ενθουσιώδες ελληνικό κοινό.

Το ευχαριστήθηκαν

Στα πλάνα του εν λόγω βίντεο ξεχωρίζουν οι συναυλιακοί χώροι της Μαλακάσας και του Λυκαβηττού, ενώ τα μέλη των Prodigy θυμούνται τα επεισόδια στο live τους στον Βύρωνα το 1995, όταν το Θέατρο Βράχων ήταν ασφυκτικά γεμάτο μέσα και έξω και κάποιοι πετούσαν πέτρες στη σκηνή. Ο "ηλεκτρισμός" της συναυλίας ενθουσίασε τους Prodigy, όπως και τα επεισόδια που σημειώθηκαν έξω από τον χώρο της συναυλίας. Στις δηλώσεις τους στο βίντεο, άλλωστε, τονίζουν πόσο λατρεύουν το ελληνικό κοινό.

"Ακούω τον κεραυνό, αλλά δεν υπάρχει καμία βροχή / Αυτό το είδος του κεραυνού σπάει τοίχους και παράθυρα..." δηλώνει το τραγούδι που συνοδεύει τις δηλώσεις τους, το οποίο ξεκινάει με τον ελληνικό εθνικό ύμνο.

Το τραγούδι -που συμπεριλαμβάνεται στον τελευταίο τους δίσκο- δεν πρέπει να θεωρηθεί τυχαίο, ούτε και οι εικόνες των... περιπολικών που οργώνουν τις αθηναϊκές αρτηρίες.

ΧΑΝΣ ΓΕΡΕΝΤΡΟΥΠ
Ο Γερμανός βιολόγος από... την Αβραμηλιά

"Πρεσβευτής" της χώρας μας στο εξωτερικό είναι και ο βιολόγος Χανς Γέρεντρουπ. Παντρεμένος με Ελληνίδα, ο Γερμανός επιστήμονας ήρθε στην Ελλάδα, την οποία αγάπησε σαν δεύτερη πατρίδα. Σήμερα η επιστημονική του απασχόληση τον κρατά ανάμεσα σε Αυστρία και Γερμανία, αλλά δεν χάνει ευκαιρία να μιλήσει υπέρ της χώρας μας.

"Είναι περίεργο συναίσθημα να βρίσκομαι στη γερμανόγλωσση Αυστρία και να νιώθω ''ξένος''. Αλλά μετά 30 χρόνια στην Ελλάδα, πατρίδα μου είναι το χωριό ''μου'' η Αβραμηλιά, ένα μικρό χωριουδάκι 50 ηλικιωμένων στη μέση του πουθενά, μεταξύ της Καβάλας και της Ξάνθης, κοντά στους υγρότοπους του Νέστου και στα βουνά της Ροδόπης", μας λέει ο κ. Γέρεντρουπ, που πριν από λίγα χρόνια ήταν ένας από τους "πρωταγωνιστές" της έκθεσης του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας του για τους Γερμανούς της διασποράς. "Θυμώνω κάθε φορά που ακούω άσχημα πράγματα για την Ελλάδα. Πολλοί εδώ με ρωτούν γιατί γίνονται φασαρίες στις διαδηλώσεις. Οταν τους εξηγώ ότι ο μισθός των Ελλήνων έχει μειωθεί τουλάχιστον κατά 45%, καταλαβαίνουν την αντίδρασή τους. Πάντως το κλίμα αλλάζει και στο εξωτερικό, καθώς όλοι καταλαβαίνουν πια ότι οι Ελληνες καλούνται να πληρώσουν για μια κρίση που άλλοι δημιούργησαν", μας λέει.

Το... λόμπινγκ του κ. Γέρεντρουπ "πιάνει τόπο" στην ακαδημαϊκή κοινότητα της Αυστρίας και της Γερμανίας. "Θέλω να κρατώ επαφή με τη φυσική προστασία της Ελλάδας, που είναι ο τομέας μου, και κάνω ό,τι μπορώ γι' αυτό. Εχω πολλούς φίλους από τη δεκαετία του '60 που είναι φιλέλληνες. Πιστεύω πως είναι σημαντικό, ακόμα και στο περιορισμένο πεδίο των οικολόγων, να ''διαφημίζει'' κανείς την Ελλάδα σε αυτήν την τεράστια κρίση.

Ειδικά το περιβάλλον θα υποφέρει από τα αποτελέσματα της κρίσης, καθώς σχεδόν όλες οι χρηματοδοτήσεις για προστασία της φύσης έχουν σταματήσει και δυστυχώς αυτό δεν έχει ακόμη γίνει θέμα για τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης", καταλήγει.

ΛΕΟΝΟΡΑ ΖΕΕΛΙΝΓΚ
Η ιστορικός που προτείνει φόρο υπέρ της ελληνικής κουλτούρας

Ενα βήμα παρακάτω έχει προχωρήσει η Γερμανίδα ιστορικός και συγγραφέας Λεονόρα Ζέελινγκ. Αντιδρώντας στα υποτιμητικά δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου για τη χώρα μας, η πανεπιστημιακός ζητεί την επιβολή ενός ιδιότυπου πολιτιστικού φόρου για τη δημοσιονομική διάσωση της Ελλάδας. "Για κάθε ελληνική λέξη που χρησιμοποιεί κάθε Ευρωπαίος να δίνει 5 σεντ για την Ελλάδα. Μόλις ο Γερμανός πει Ιdee, μόλις ο Γάλλος προφέρει idee, μόλις ο Αγγλος ξεστομίσει idea, να πιστώνονται αυτόματα 5 σεντ στον ελληνικό δημόσιο κορβανά. Το ίδιο για τις λέξεις ψυχή και ψυχανάλυση, δημοκρατία και πολιτική, μουσείο, Ευρώπη, ευρώ και πάει λέγοντας", σημειώνει η συγγραφέας στο βιβλίο της, που μόλις μεταφράστηκε στα ελληνικά από την Αλφα Εκδοτική και το Ελληνοβρετανικό Κολέγιο.

"Αποφάσισα να γράψω το βιβλίο αυτό κατ' αρχάς γιατί ήθελα να δείξω όλα όσα χρωστάμε στην Ελλάδα . Το γεγονός ότι μπορούμε να μιλάμε σήμερα για οικονομία και ευημερία οφείλεται στην αρχαία ελληνική επιστήμη. Πιστεύω ότι όλες οι χώρες που χρησιμοποιούν ελληνικής έμπνευσης "εργαλεία" θα πρέπει να πληρώσουν", δηλώνει στο "Εθνος της Κυριακής" η Λεονόρα Ζέελινγκ.

"Επίσης, η αγάπη μου για τη σύγχρονη, μοντέρνα Ελλάδα: τον απλό τρόπο ζωής, την ειλικρίνεια, την αγάπη για την ελευθερία, όλες τις ιδιότητες των σύγχρονων Ελλήνων, τις οποίες πρέπει να θαυμάζει κανείς. Και τρίτον, επειδή θεωρώ άδικη και αποκρουστική τη δυσφήμηση της Ελλάδας και των πολιτών της από την πλειονότητα των Γερμανών δημοσιογράφων. Η Ελλάδα δεν έχει δισεκατομμύρια χρέος προς την ΕΕ, αλλά η ΕΕ και ο κόσμος έχουν τεράστια χρέη προς την Ελλάδα!", καταλήγει η κ. Ζέειλινγκ.

ΜΑΡΙΑ ΨΑΡΑ
mapsara@pegasus.gr

Πηγή:
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22768&subid=2&pubid=63500995

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου