Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2011

Ψήφος εμπιστοσύνης και με λιγότερους από 151 βουλευτές




 


Τα σενάρια για το μέλλον της κυβερνητικής παράταξης δίνουν και παίρνουν αφού όλα κρέμονται από μια λεπτή κλωστή, με την εύθραστη πλειοψηφία των 152 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ. Ήδη η Μιλένα Αποστολάκη είναι ανεξάρτητη βουλευτής και η κίνηση της Εύας Καϊλη να πάρει σαφείς αποστάσεις από την πρόταση του πρωθυπουργού για το δημοψήφισμα αφήνει πολλά ερωτηματικά για την στάση που θα κρατήσει κατά την ψηφοφορία ψήφου εμπιστοσύνης για την κυβέρνηση.

Το Σύνταγμα είναι σαφές στο άρθρο 84 παρ 6 όπου γράφει: «Πρόταση εμπιστοσύνης δεν μπορεί να γίνει δεκτή, αν δεν εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών, η οποία όμως δεν επιτρέπεται να είναι κατώτερη από τα δύο πέμπτα του όλου αριθμού των βουλευτών». Διευκρινίζει δηλαδή ότι η κυβέρνηση μπορεί να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης με λιγότερους από 151 βουλευτές, αν δεν είναι παρόντες και οι 300 βουλευτές στο κοινοβούλιο.

Ο διακεκριμένος συνταγματολόγος Γιώργος Κασιμάτης ανέφερε στο koutipandoras.gr ότι η πρόταση εμπιστοσύνης στη κυβέρνηση μπορεί να γίνει δεκτή από την πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών, όπως αναφέρει το Σύνταγμα της Ελλάδας, αλλά αν είναι λιγότεροι από 151 αυτό θα δημιουργούσε σοβαρά πολιτικά ζητήματα. Σε μια τέτοια περίπτωση η αντιπολίτευση θα μπορούσε να καταθέσει πρόταση μομφής, όπου σε αυτή την περίπτωση για να γίνει δεκτή απαιτείται η απόλυτη πλειοψηφία όλων των βουλευτών και όχι των παρόντων. 

Σε ένα υποθετικό σενάριο κάποιοι βουλευτές ενός μικρότερου κόμματος ή ανεξάρτητοι θα μπορούσαν να απουσιάζουν κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας έτσι ώστε για να περάσει η πρόταση εμπιστοσύνης να χρειάζεται η απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων. Για παράδειγμα αν οι παρόντες βουλευτές είναι 295 απαιτούνται 148 ψήφοι για να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης η κυβέρνηση.

Δεν υπάρχει προηγούμενο ενός τέτοιου σεναρίου και οι πολιτικές εξελίξεις θα είναι απρόβλεπτες.

Η αντιπολίτευση μπορεί άμεσα να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας. Για να γίνει δεκτή όμως η πρόταση δυσπιστίας, χρειάζεται την απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των βουλευτών, δηλαδή 151. Σε μια υποθετική περίπτωση λοιπόν που κάποιοι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος ψηφίσουν λευκό στην πρόταση εμπιστοσύνης αμέσως μετά, αν κατατεθεί πρόταση μομφής θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους.

Πηγή:
http://www.koutipandoras.gr/?p=11008

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου