Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2011

Η ΛΙΒΥΗ, Η ΑΙΓΥΠΤΟΣ, Η ΣΥΡΙΑ ΚΑΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΟΖ




Παραθέτουμε παρακάτω ένα άρθρο  του Ιωάννη Μπαλτζώη που αναλύει τα γεγονότα, τα αίτια και τις εξελίξεις για τα τεκταινόμενα στην Συρία και την ανατολική μεσόγειο και το πως αυτά επηρεάζουν και την εξωτερική πολιτική και στρατηγική της χώρας μας δημοσιεύτηκε περί τα τέλη Μαΐου 2011. 

Από το άρθρο αυτό παρουσιάζουμε το απόσπασμα που αφορά την ελληνική ΑΟΖ και το πως η εξέλιξη των γεγονότων στις αναφερόμενες χώρες απέτρεψε, τουλάχιστον προς το παρόν, μια άκόμα απειλή κατά των οικονομικών συμφερόντων της Ελλάδος.




ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΡΩΣΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ: ΚΑΝΤΑΦΙ ΓΙΑ ΑΣΣΑΝΤ.

Η ΚΑΛΗ ΤΥΧΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΑ ΔΡΑΜΑΤΙΚΑΓΕΓΟΝΟΤΑ.


Γράφει ο Υπσγος (ε.α.) Ιωάννης Μπαλτζώης


Εδώ να αναφερθούμε σε κάποια γεγονότα που συνέβησαν πριν και τώρα αναδεικνύουν την σημασία που δεν είχαμε αντιληφθεί ή δεν δώσαμε σημασία τότε. Έχει σχέση με την οριοθέτηση της ΑΟΖ (αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης), που πολύ λόγος γίνεται τελευταία. 

Όλοι μας έχουμε ενημερωθεί για την τεράστια σημασία που έχει η νήσος του Καστελόριζου για την Ελληνική ΑΟΖ, όπου συνενώνεται με την Κυπριακή τοιαύτη. Πέρυσι όμως η Τουρκία είχε κατορθώσει να συνομιλεί και στην ουσία να συνεργάζεται και με την Αίγυπτο και με την Λιβύη, προσπαθώντας να προκαταλάβει τα όρια της Ελληνικής ΑΟΖ. Έτσι ο Μουμπάρακ δεν συμφωνούσε με την Κυπριακή ΑΟΖ και την συμφωνία οριοθέτησης της με το Ισραήλ. Ο δε Καντάφι δεν αναγνώριζε ότι η νήσος Γαύδος (τώρα εξηγούνται η επίσκεψη του πρώην προέδρου Μπους στην νήσο και το μεγάλο και ανεξήγητο ενδιαφέρον των Τούρκων) είχε ΑΟΖ και ότι η Ελληνική ΑΟΖ θα έπρεπε να άρχιζε από την Κρήτη, που σημαίνει ότι η Ελληνική ΑΟΖ τότε θα ήταν μικρότερη και θα είχε (η Λιβύη) μεγαλύτερη περιοχή στην λεκάνη του Λιβυκού πελάγους, όπου υπάρχει το κοίτασμα φυσικού αερίου ΚΡΗΤΗ-Α, στην αποκαλούμενη περιοχή Μεσογειακή Ράχη (περιοχή νοτίως της Κρήτης, που φθάνει από Ιόνιο μέχρι δυτικά της Κύπρου). 

Κάτι παρόμοιο συνέβαινε και με την Αίγυπτο, που συμπλέοντας με την Τουρκία στο θέμα Καστελόριζου, απέβλεπε σε σφετερισμό των νομίμων Ελληνικών δικαιωμάτων και των Κυπριακών, εκμεταλλευόμενη μέρος των κοιτασμάτων της περιοχής Μεσογειακής Ράχης. 

Ευτυχώς για μας, ¨ο καλός Θεός της Ελλάδος¨ ταύτισε τα Αμερικανό – Ισραηλινά συμφέροντα με τα δικά μας. Έτσι το Ισραήλ και η Αμερικανό – Εβραϊκών συμφερόντων εταιρεία έρευνας και εξόρυξης των υδρογονανθράκων από την περιοχή της θάλασσας της Λεβαντίνης (μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ), θεώρησαν ότι ο συμφερότερος τρόπος μεταφοράς των υδρογονανθράκων ήταν δια μέσω αγωγού που θα διήρχετο από την Κυπριακή και Ελληνική ΑΟΖ προς την Ευρώπη, χωρίς να παρεμβάλλονται άλλες χώρες, όπως Αίγυπτος, Τουρκία και «Θεός φυλάξει για τους Ισραηλινούς» η Λιβύη. Και όλα αυτά χωρίς εμείς να κάνουμε ΤΙΠΟΤΑ απολύτως, αν και το δίκαιο της θάλασσας είναι με το μέρος μας. Έτσι για καλή μας τύχη Ισραηλινοί και Αμερικανοί δουλεύουν για τα συμφέροντα της Ελλάδος!!!

Καταλήγοντας ας είμαστε ενημερωμένοι, ότι όλοι παίζουν διάφορα παιγνίδια, ο Καντάφι έπαιζε παιγνίδι εις βάρος μας με την Γαύδο και την Ελληνική ΑΟΖ, ο Μουμπάρακ επίσης και ασχέτως αν δικαίως ή αδίκως υπέστησαν ότι υπέστησαν μέχρι τώρα, η απομάκρυνσή των είναι ευτύχημα και καλή τύχη για την Ελλάδα και τα οικονομικά της συμφέροντα. Και εδώ οφείλουμε να πούμε ένα ευχαριστώ στους Ισραηλινούς και Αμερικανούς, που εξυπηρετώντας τα δικά τους συμφέροντα, εξυπηρετούν ταυτόχρονα και τα Ελληνικά, καθόσον στην συγκεκριμένη περίπτωση ταυτίζονται. 

Σε ότι αφορά την Συρία και επειδή δεν υπάρχει ακόμη Ισραηλινή αντίδραση εκτιμούμε ότι ο Σύρος πρόεδρος υποσχέθηκε και στους Ρώσους και στους Ισραηλινούς κάτι. Αυτό το κάτι θα το μάθουμε στο άμεσο μέλλον, όταν θα δούμε τα συμφωνηθέντα να υλοποιούνται και εμείς να αισθανόμαστε έκπληξη για τις απρόβλεπτες εξελίξεις. 

Τελειώνοντας να συνειδητοποιήσουμε ότι τίποτα δεν είναι ότι φαίνεται ή όπως μας σερβίρεται και ακόμη ότι προέχει το εθνικό συμφέρον πάνω από όλα. Ή όπως έλεγε η Βρετανική διπλωματία του 19ου και 20ουαιώνα «εμείς δεν έχουμε φίλους και εχθρούς, εμείς έχουμε μόνο συμφέροντα».

30 Μαΐου 2011

Ιωάννης Μπαλτζώης 
για το Analysts for Change.




http://www.analystsforchange.org/2011/11/blog-post_3006.html?utm_source=BP_recent

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου