Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2011

ΓΕΝΝΗΤΟΥΡΙΑ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΚΑΙ ΕΝΑΝ ΚΑΙΡΟ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ






ΕΘΙΜΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ

      
Η γέννηση του παιδιού, κυρίως του πρώτου, αποτελεί σημα­ντικό γεγονός για την οικογένεια, γι' αυτό φροντίζουν η εγκυ­μονούσα να μην κάνει βαριές εργασίες και να αναπαύεται όσο μπορεί περισσότερο.

Προφυλάξεις για την εγκυμονούσα

H εγκυμονούσα έχει προνομιακή θέση μέσα στην οικογένεια. Ό,τι ζητήσει, κυρίως φαγώσιμο, πρέπει να το 'χει. Αν δεν το φάει, μπορεί και ν' αποβάλλει. Ο άντρας της κάνει τα αδύνατα δυνατά να ικανοποιήσει τις επιθυμίες της. Συμβουλεύεται τη μάνα της, τις έμπειρες γυναίκες και κυρίως τη μαμή του χωριού για οτιδήποτε θέλει.

Πήγαινε μάνι-μάνι να φωνάξεις τη μαμή,
αυτή θα πιάσει το κοπέλι.

Στην Ιεράπετρα της Κρήτης θάβουν στο κατώφυλλο της πόρτας μια χελώνα, για να περνά από πάνω της η εγκυμονού­σα. Όπως το όστρακο της χελώνας δεν παθαίνει τίποτε, έτσι και η εγκυμονούσα δε διατρέχει κανένα κίνδυνο στην περίοδο της εγκυμοσύνης.

Στο κατώφυλλο τση πόρτας θάψαμε μιαν χελώνα
για να μη συμβεί κακό στην καλή μας τη λεχώνα.

Κάθε βράδυ, πριν ξαπλώσει, η εγκυμονούσα προσεύχεται μπροστά στο εικόνισμα του αγίου Ελευθερίου και λέει:

Άγιε Ελευθέριε, που έχεις τα πρωτεία,
προσεύχομαι στη χάρη σου με πίστη και λατρεία.
Σταυρώνει τρεις φορές την κοιλιά της και ξαπλώνει. Δεν επιτρέπεται η εγκυμονούσα να συμμετέχει σε κηδείες ούτε να ασπάζεται νεκρό, γιατί το παιδί που θα γεννήσει θα είναι χλο­μό ή λιγόκαρδο.

Η γέννηση του παιδιού

Πριν από τη γέννηση οι ευχές δίνουν και παίρνουν: Καλή λευτεριά. Καλή γέννα. Άπονη γέννα κ.ά.

Άμα γεννά μια γυναίκα, την επισκέπτονται γυναίκες που έχουν γεννήσει παιδιά. Φορούν ποδιές και τις έχουνε μαζεμένες μπροστά. Κι άλλες τις ρωτούνε: «Ήντα 'χετε στην ποδιά;» «Χέλια βαστούμε» λένε, «για να γλιστρήσει το παιδί και να βγει ογλήγορα σαν το χέλι».

Την εγκυμονούσα ξεγεννάει η μαμή, η οποία είναι αρκετά έμπειρη και σεβάσμια. Την ώρα που γεννάει η γυναίκα η μάνα της προσεύχεται και λέει:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου