Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2012

Η τρόικα έρχεται - η συναίνεση στα "καυτά", όχι






Της Μαρίνας Μάνη

Οι επικεφαλής της τρόικα επιστρέφουν στη χώρα σε μία εβδομάδα και ο Λουκάς Παπαδήμος προσπαθεί, στην τελική ευθεία, να αποσπάσει το «ναι» των τριών κομμάτων που τον στηρίζουν σε βασικές, για τις διαπραγματεύσεις, αποφάσεις –με πρώτες τη μείωση των επικουρικών συντάξεων και των μισθών στον ιδιωτικό τομέα.

Την αρχή κάνει απόψε στη συνάντηση που θα έχει με τον Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος εξακολουθεί να αρνείται την μείωση στις επικουρικές, όπως φάνηκε από τις τελευταίες συζητήσεις που είχε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης με αντιπροσωπεία της ΝΔ.

Αναμένονται αντίστοιχες συναντήσεις του πρωθυπουργού με τον Γιώργο Παπανδρέου (αν και δεν έχει φέρει καμία «αντίρρηση» στον κυβερνητικό σχεδιασμό) και με τον Γιώργο Καρατζαφέρη, ο οποίος στο διάστημα των γιορτών τροφοδοτούσε την ειδησεογραφία με δηλώσεις περί αποχώρησής του από την κυβέρνηση εάν δεν αποσαφηνισθεί η σύμπνοια «των τριών».

Τώρα μάλιστα ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ ζητά και την πραγματοποίηση δύο συναντήσεων των πολιτικών αρχηγών, με τη συμμετοχή του Ευ. Βενιζέλου, για να αποσαφηνισθεί το περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων με την τρόικα.

Ένα ερώτημα που απασχολεί το Μαξίμου είναι πώς (και εάν) θα καταφέρουν οι αρχηγοί των δύο μεγάλων κομμάτων να «επιβληθούν» στους βουλευτές τους, σημαντικό τμήμα των οποίων προειδοποιεί ότι δεν θα υπερψηφίσει στη Βουλή απόφαση για τις παραπάνω μειώσεις –όπως φάνηκε και χθες από τη δημόσια δήλωση του... κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ Χρήστου Πρωτόπαππα.

Το πρόβλημα δείχνει αξεπέραστο καθώς βουλευτές και των δύο κομμάτων, πέραν της αρνητικής άποψης που έχουν για την αποτελεσματικότητα αυτών των μειώσεων, φέρονται αποφασισμένοι να δώσουν την ύστατη μάχη πολιτικής επιβίωσης, καθώς κατανοούν ότι ένα «ναι» θα τους στερήσει κάθε δυνατότητα επανεκλογής.

Ο κ. Σαμαράς προσέρχεται στο αποψινό ραντεβού στο Μαξίμου με την άποψη ότι αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί να προχωρήσει σε αποφάσεις για θέματα που δεν περιλαμβάνονται στη συμφωνία για τον σχηματισμό της. Πέραν τούτου, οι συνεργάτες του εξηγούσαν χθες ότι «θα ισχύσει στο ακέραιο» η θέση που έχει διατυπώσει εδώ και μήνες, πως μέτρα όπως μειώσεις μισθών-συντάξεων βαθαίνουν την ύφεση και διαιωνίζουν τον φαύλο κύκλο της.

Κατά τους ίδιους, τέτοια θέματα που αφορούν στην εσωτερική υποτίμηση (σ.σ. εάν οριστικοποιηθεί βεβαίως η παραμονή της χώρας στο ευρώ) πρέπει να αντιμετωπισθούν από νέα, εκλεγμένη, κυβέρνηση –και γι΄ αυτό, λένε, οι εκλογές πρέπει να γίνουν το συντομότερο δυνατόν.

Μέχρι στιγμής πάντως δεν υπάρχει απάντηση στο ερώτημα τι θα κάνει ο κ. Σαμαράς εάν ο πρωθυπουργός του μεταφέρει το δίλημμα που έθεσε ήδη στις συναντήσεις του με τους κοινωνικούς φορείς την προηγούμενη Τετάρτη «ή αποδεχόμαστε τις μειώσεις μισθών χάριν της ανταγωνιστικότητας ή σταματούν οι διαπραγματεύσεις» για τη νέα δανειακή σύμβαση και το PSI.

 Πηγή:www.capital.gr



Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου