Η Κύπρος αλλάζει τον χάρτη των αγωγών
Του Γιαννη Σεϊτανιδη / seitanidisi@kathimerini. com. cy
Την καλύτερη δυνατή θέση στην επόμενη μέρα των ενεργειακών εξελίξεων στην ανατολική Μεσόγειο επιχειρεί να λάβει η Ελλάδα, καθιστώντας τη χώρα μας δίοδο για τη διοχέτευση των επιβεβαιωμένων κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην ΑΟΖ Κύπρου και Ισραήλ προς την Ευρώπη. «Γίνονται τεχνικές συζητήσεις και υπάρχει μια προμελέτη της ΔΕΠΑ, η οποία εξετάζει τη δυνατότητα δημιουργίας αγωγού φυσικού αερίου από την Κύπρο στην Κρήτη και από εκεί στην Πελοπόννησο», τονίζει σε συνέντευξή του στην κυπριακή έκδοση της «Κ» ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γ. Παπακωνσταντίνου. Ο υπουργός ΠΕΚΑ επισκέφθηκε την περασμένη εβδομάδα τη Λευκωσία, όπου είχε επαφές με την αρμόδια για τα ενεργειακά θέματα υπουργό Εμπορίου και Βιομηχανίας, Πραξούλα Αντωνιάδου, καθώς και με τη νεοσύστατη Συμβουλευτική Επιτροπή της Κυπριακής Κυβέρνησης για το Φυσικό Αέριο. Είχε προηγηθεί επίσκεψη του κ. Παπακωνσταντίνου στο Ισραήλ.
Πέραν του αγωγού, η Ελλάδα είναι έτοιμη να υποδεχθεί το φυσικό αέριο της ανατολικής Μεσογείου και σε υγροποιημένη μορφή (LNG), μέσω του σταθμού της Ρεβυθούσας. Υπενθυμίζεται ότι τελεί υπό κατασκευή το ελληνικό τμήμα του ITGI, επιτρέποντας τη διοχέτευση του φυσικού αερίου προς την κεντρική Ευρώπη μέσω της Ιταλίας και σε χώρες της ανατολικής Ευρώπης μέσω διακλάδωσης προς Βουλγαρία (IGB). «Τεχνικά φαίνεται ότι η λύση του αγωγού είναι απολύτως εφικτή και μένει προς διερεύνηση η οικονομική βιωσιμότητα του όλου εγχειρήματος. Χρειάζεται μια τεχνοοικονομική μελέτη που να επιβεβαιώνει ότι ένας αγωγός είναι η καλύτερη λύση -αν δεν είναι, τότε να πάμε στην άλλη εναλλακτική, την υγροποίηση- και να “κουμπώνει” τη λύση του αγωγού με τα κοιτάσματα της περιοχής της ανατολικής Μεσογείου», διευκρινίζει ο υπουργός.
Η γεωπολιτική σημασία ενός τέτοιου αγωγού είναι προφανής, καθώς η Ευρώπη αποκτά μια νέα πηγή προμήθειας φυσικού αέριου, από φίλιες χώρες (Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ) μειώνοντας την εξάρτηση από τη Ρωσία και το Αζερμπαϊτζάν.
Πηγές της ΔΕΠΑ τόνισαν στην «Κ» ότι η κατασκευή ενός αγωγού που θα μεταφέρει το φυσικό αέριο από την περιοχή των κοιτασμάτων της ανατολικής Μεσογείου προς την Ευρώπη, μέσω της Ελλάδας, είναι ένα έργο και τεχνικά εφικτό και οικονομικά βιώσιμο. Ειδικότερα η ΔΕΠΑ έχει προχωρήσει σε συνεργασία με εξειδικευμένο διεθνή σύμβουλο, κορυφαίο στο είδος, στην εκπόνηση προμελέτης. Η εξεύρεση, πάντως, φυσικού αερίου στο Οικόπεδο 12 αυξάνει την εμπορικότητα του εγχειρήματος.
Πολλά θα εξαρτηθούν από τις αποφάσεις που θα λάβει το Ισραήλ. «Το Iσραήλ δεν έχει πάρει ακόμη τις αποφάσεις του», εξηγεί ο κ. Παπακωνσταντίνου. «Μελετά όλα τα ενδεχόμενα και το επόμενο τρίμηνο θα παραλάβει μια μελέτη που εξετάζει όλες τις εναλλακτικές της επιλογές. Είναι όμως ανοιχτό. Εχει ξεφύγει από την αρχική εσωστρεφή θεώρηση, που ήθελε να αξιοποιεί τα κοιτάσματα φυσικού αερίου για την κάλυψη των εσωτερικών του αναγκών. Ανακαλύπτοντας το εύρος των κοιτασμάτων που έχει μπροστά του, προφανώς προσανατολίζεται να βρει διέξοδο προς την Ευρώπη. Ανοίγοντας, λοιπόν, αυτή τη συζήτηση, μπαίνουν στο τραπέζι οι εναλλακτικές επιλογές που βασικά είναι δύο: είτε με την κατασκευή ενός αγωγού ή με υγροποίηση». Στο όλο παιχνίδι υπάρχει ενδιαφέρον εμπλοκής και από ακόμη μία ελληνική εταιρεία, την Ενεργειακή Αιγαίου, η οποία εκμεταλλεύεται τα κοιτάσματα στον Πρίνο της Θάσου.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Ενεργειακή Αιγαίου, Μαθιός Ρήγας, σε ενεργειακό συνέδριο που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Λευκωσία ανέλυσε τα οφέλη της αποθήκευσης φυσικού αέριο σε υποθαλάσσιο κοίτασμα της νότιας Καβάλας. Η Ενεργειακή Αιγαίου βλέπει την Καβάλα ως σημείο εισόδου φυσικού αερίου από την ανατολική Μεσόγειο. Παράλληλα μελετά να μετάσχει σε κοινοπραξία και να διεκδικήσει την εκμετάλλευση ενός από τα υπόλοιπα έντεκα οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_1_15/01/2012__469233
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_1_15/01/2012__469233
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου